Ruokajutut

Maailman paras pannukakku: 6 erilaista reseptiä – mikä on suosikkisi?

Ei päivää, jota pala pannaria ei parantaisi. Poimi kuusi pannukakkuohjetta ranskalaisesta clafoutiksesta suolaiseen fetajuustopannariin.
22.4.2019 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Perinteiseen pannukakkutaikinaan tarvitaan maitoa, kananmunia, vehnäjauhoja, rasvaa sekä ripaus mausteita. Lisää makua taikinaan saat pienin muutoksin. Osan vehnäjauhosta voi korvata sämpyläjauhoilla tai aamupuuron tähteillä. Maidon sijaan nesteeksi sopii kasvijuoma ja mausteeksi vaikkapa sitruuna sekä unikonsiemenet. Ja tokihan pannari maistuu myös suolaisena. 

Nämä kuusi pannukakkua sopivat aamupalalle, brunssipöytään, kahvin kera tarjottavaksi ja pikkunälkää karkottamaan.

6 x pannukakku

Pirteä puolukka-mantelipannari

Mantelijuomasta ja sämpyläjauhoista tehty pannukakku piristyy puolukoilla. Tarjoile puolukka-mantelipannukakku paistettujen omenalohkojen sekä puolukoiden kera.

Puolukka_mantelipannari

Pannari on mitä mainioin jälkiruokaherkku! Tällä kertaa se valmistuu puolukoista ja mantelijuomasta.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Puolukka-mantelipannari

5 dl mantelijuomaa
2 ½ dl sämpyläjauhoja
2 kananmunaa
3 rkl rypsiöljyä
3 rkl sokeria
½ tl suolaa
1½ dl puolukoita

Lisäksi

2 omenaa
2 rkl margariinia
1 tl sokeria
ripaus kanelia
1 dl puolukoita

Valmistusohje

1. Sekoita kulhossa puolet mantelijuomasta sekä jauhot tasaiseksi taikinaksi. Lisää kanamunat, öljy, sokeri, suola ja loput mantelijuomasta. Valuta taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja ripottele pinnalle puolukat.

2. Paista 225-asteisen uunin keskiosassa noin 25 minuuttia tai kunnes pannukakku on kauniin ruskea.

3. Kuori ja lohko omenat. Paista sokerin kanssa rasvassa niin, että omenat saavat hieman väriä. Mausta seos kanelilla.

Tarjoile pannukakku omenalohkojen ja puolukoiden kera.

Hienostunut clafoutis

Clafoutis on ranskalainen jälkiruokaherkku, joka on koostumukseltaan uunivanukkaan ja pannukakun sekoitus. Perinteisessä clafoutiksessa on kirsikoita, mutta sitä voi helposti varioida erilaisilla marjoilla ja hedelmillä. Paista clafoutis uunivuoassa, valurautapannussa tai jaa se halutessasi pienempiin annosvuokiin. 

clafoutis

Onko clafoutis eli hienostunut ranskalaisversio pannukakusta mielestäsi maailman paras pannukakku? Jos vastaat kyllä, niin kokeile tarjota se erimerkiksi puolukoilla ja omenoilla täytettynä.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 6

Clafoutis

3 kananmunaa
3 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1/2 dl voita sulatettuna
2 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
3-4 dl marjoja tai hedelmiä kuten puolukkaa tai omenaa

Voiteluun:

voita

Koristeluun:

tomusokeria

Valmistusohje

1. Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon loput ainekset.

2. Voitele uunivuoka (n. 24 cm) ja ripottele pohjalle marjat. Kaada taikina marjojen päälle ja paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

3. Jäähdytä hetki ja siivilöi päälle tomusokeria

Kaura-päärynäpannukakku aamupuuron tähteistä

Aamupuuron tähteistä saa aikaan maukkaan ja ruokaisan pannukakun. Lisää kaurapannarin päälle päärynöitä ja tarjoa se pakastemarjojen sekä jogurttinokareen kera.

kaura-päärynäpannukakku

Maailman paras pannukakku voi olla myös esimerkiksi sellainen, johon saa upotettua aamupuuron tähteet. Laita puuroon kaurahiutaleiden lisäksi kauraleseitä, niin pannariin tulee enemmän kuituja.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 8

Kaura-päärynäpannukakku

2 dl kaurapuuroa
2 dl kauramaitoa
1 dl spelttijauhoja
1/2 tl suolaa
1–2 rkl ruokokidesokeria
2 kananmunaa
2 rkl rypsiöljyä

Pinnalle

2 kypsää päärynää
ripaus kanelia

Tarjoiluun

sulatettuja kotimaisia pakastemarjoja

Valmistusohje

1. Sekoita kaurapuuron joukkoon kaikki muut pannaritaikinan ainekset. Kääntele tasaiseksi taikinaksi ja kaada leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan.

2. Viipaloi päärynät ja asettele viipaleet pannarin pinnalle. Ripottele päälle hieman kanelia.

3. Paista 180-asteisessa uunissa 35–45 minuuttia.

4. Tarjoile sulatettujen pakastemarjojen kanssa.

Kesäinen mansikka-sitruunapannukakku

Mansikoilla ja sitruunoilla maustettu sekä hauskasti unikonsiemenillä pilkutettu pannari sopii mainiosti vaikkapa viikonlopun brunssiherkuksi. Tarjoa pannari sitruunalla maustetun tuorejuuston sekä mansikkaviipaleiden kera.

Mansikka-sitruuna- unikonsiemenpannukakku

Maailman paras pannukakku -kisan kaunein on mahdollisesti mansikkapannukakku, jonka taikina  pilkutetaan unikonsiemenillä.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Mansikka-sitruunapannukakku

5 dl maitoa
3 kananmunaa
2 rkl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori
ripaus suolaa
4 dl vehnäjauhoja
20o g mansikoita viipaleina

Tarjoiluun

200 g maustamatonta tuorejuustoa
3 rkl tomusokeria
1/2-1 sitruunan mehu
200 g mansikoita viipaleina

Valmistusohje

1. Vispilöi maidon joukkoon kananmunat, sokeri, sitruunankuoriraaste, unikonsiemenet ja suola. Lisää jauhot ja jätä taikina turpoamaan hetkeksi.

2. Voitele valurautainen iso paistinpannu tai keskikokoinen uunivuoka ja kaada taikina siihen. Ripottele päälle mansikkaviipaleet. Paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

3. Sekoita tuorejuuston joukkoon tomusokeri ja sitruunamehu. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sitruunaa.

4. Tarjoile pannukakku tuorejuuston ja mansikkaviipaleiden kera.

Klassinen Ahvenanmaan pannukakku

Ahvenanmaan pannukakku ei ole klassikko syyttä suotta. Lisukkeita vaihtamalla se ihastuttaa niin kahvipöydässä kuin kevyenä lounaanakin. Mannapuuron sijaan voit tehdä pannarin myös riisipuurosta.

maailman paras pannukakku

Ahvenanmaan pannukakku on monen mielestä maailman paras pannukakku.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Ahvenanmaan pannukakku

5 dl maitoa
0,8 dl mannasuurimoita
4 kananmunaa
1 dl sokeria
0,5 l maitoa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa
75 g sulatettua voita

Valmistusohje

1. Mittaa maito kattilaan ja kiehauta. Sekoita mannasuurimot vähän kerrallaan maitoon ja anna kiehua hiljalleen noin viisi minuuttia.

2. Anna puuron jäähtyä hieman ja lisää joukkoon munat, sokeri, maito, vehnäjauhot, kardemumma ja vaniljasokeri. Sekoita taikina tasaiseksi ja lisää vielä suola ja sulatettu rasva. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

3. Paista 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna pannukakun vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Ruokaisa kasvispannari

Ei makeaa mahan täydeltä, sillä teet pannarista helposti myös suolaisen lisäämällä siihen erilaisia kasviksia. Päälle voi murustella fetajuustoa.

kasvispannari

Maailman paras pannukakku -tittelistä kilpailee myös suolainen versio herkusta.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Kasvispannari

3 dl kauramaitoa
3 kananmunaa
1 rkl oliiviöljyä
1 dl vehnäjauhoja
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 dl kukka- ja parsakaalia pieneksi silputtuna
1/2 dl purjoa pieneksi silputtuna

Lisäksi halutessasi:

1 dl fetajuustoa murennettuna

Valmistusohje

1. Lämmitä uuni 225-asteiseksi. Sekoita kulhossa kauramaito, kananmunat ja oliiviöljy. Lisää jauhot ja leivinjauhe ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota sillä välin, kun silppuat kukka- ja parsakaalin sekä purjon.

2. Vuoraa noin puolikkaan uunipellin kokoinen uunivuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Ripottele päälle kasvikset ja halutessasi fetajuusto.

3. Paista pannukakkua uunissa noin 30 minuuttia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista.

Suosittelemme