Ruokajutut

Maistuisiko kasvis-fetapihvit, härkispihvit vai raastepihvit? Parhaat kasvispihvit valmistuvat helposti ja nopeasti

Kasvispihvit ovat helppoa arkiruokaa, josta tykkää koko perhe. Mehevät ja iloisen väriset raastepihvit ovat myös helppo ja herkullinen tapa kasvattaa päivän kasvispottia kuin huomaamatta.
30.9.2019 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Tarjoa mehevät kasvispihvit perunamuusin tai juuressoseen sekä raikkaan jogurttikastikkeen kera. Vai sujauttaisitko kasvispihvit vaihteeksi sämpylän väliin ja kokoaisit niistä herkulliset hampurilaiset? 

Tässä maukkaimmat kasvispihviohjeemme sekä parhaat vinkit valmistukseen. Näillä ohjeilla kasvispihvien teko sujuu leikiten. 

Mitä kasviksia? 

Kasvispihveihin käyvät melkeinpä mitkä vain juurekset tai vihannekset – parhaimmillaan kasvispihvien ainekset ovatkin sesonginmukaisia. Voit sekoittaa eri kasviksia keskenään ja tehdä pihvejä aineksista, joita vihanneslaatikostasi löytyy. Kokeile rohkeasti! Esimerkiksi aromikas juuriselleri ja palsternakka ovat herkullista vaihtelua perinteisten punajuurien ja porkkanoiden sijaan.

Raastamisessa monitoimikone on hyvä apu. Sillä pihvit valmistuvat vaivatta. Nopeat ja laiskan kokin kasvispihvit voi tehdä myös valmiista kasvissoseista.

Miten pihvit pysyvät koossa?

Koossa pysyminen lienee kasvispihvien suurin ongelma. Usein sidosaineena käytetään kananmunia ja jauhoja, mutta yhtä hyvin tarkoitukseen sopivat kaurahiutaleet tai vaikkapa puuroutuva kvinoa.

Jos käytät kovin nesteptoisia kasviksia, kuten kesäkurpitsaa, puristele ja valuta niistä irtoava neste huolella käsien välissä tai esimerkiksi siivilässä, jotta pihvit pysyvät paremmin kasassa.

Lisää proteiinia

Pelkistä kasviksista pyöräytetyt kasvispihvit ovat kovin kevyttä syötävää. Kasvispihvit voi rikastaa keitetyillä kikherneillä, pavuilla tai vaikkapa härkäpapuvalmisteella. Ne soseutuvat helposti pihvimassan pohjaksi.

Kasvispihveihin sopivat myös erilaiset juustot, kuten emmental tai aromikas feta, jotka tuovat kasvispihveihin myös makua ja mehevyyttä. Pähkinöillä sekä manteleilla saat pihveihin mukavaa purutuntumaa ja herkullista rousketta. 

Pihvien paistaminen 

Parhaat pihvit valmistuvat tavallisella pannulla tai lettupannulla paistaen. Hyvän pannun lisäksi kasvispihvien paistaminen vaatii hitusen kärsivällisyyttä, maltillisen paistolämpötilan sekä ohuen paistinlastan. Liian kovalla lämmöllä kasvispihvien pinta ehtii palaa ennen kuin sisus on kiinteytynyt riittävästi pysyäkseen koossa käännettäessä.

Lisää pannulle myös nokare rasvaa, niin saat rapean paistopinnan ja herkullisen maun. 

6 x mehevä kasvispihvi:

Raastepihvit ja jogurttikastike

Tässä kasvispihvien perusohje. Porkkanan ja kesäkurpitsan sijaan voit käyttää myös muita kasviksia ja valita yrtit mielitekosi mukaan.

raastepihvit ja jogurtti-yrttikastike

Kasvispihveihin tarvitset helpoimmillaan vain juuresraasteita, kananmunia ja pari lusikallista jauhoja. Juustoraaste tekee pihveistä maukkaat ja mehevät.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 4

Raastepihvit:

200 g porkkanoita
200 g kesäkurpitsaa
1 dl juustoraastetta
3 kananmunaa
2 rkl vehnäjauhoja
yhteensä 1 dl yrttisekoitusta (basilikaa, timjamia, persiljaa, ruohosipulia)
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

Kastike:

2 dl kreikkalaista jogurttia
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 tl hunajaa
1/2 dl yrttisilppua
1/2 tl suolaa
1 valkosipulinkynsi

Valmistusohje

1. Raasta kasvikset. Lisää joukkoon muut aineet. Anna seoksen tekeytyä hetki.

2. Kuumenna lettupannulla vähän öljyä. Lisää taikina ja paista keskilämmöllä ensin noin 5 minuuttia, käännä pihvit ja jatka paistamista vielä 2–3 minuuttia.

3. Sekoita oliiviöljy ja mausteet jogurttiin. Puserra sekaan valkosipulinkynsi. Tarjoa kastike lämpimien pihvien kanssa.

Juurespihvit ja piparjuurikastike

Nämä juurespihvit rikastetaan juustoraasteella sekä mantelirouheella. Lisänä tarjottavassa kermaviilikastikkeessa on tuoretta piparjuurta sekä ruohosipulia.

juurespihvit ja kylmä kurkkukeitto

Piparjuurella raikastettu kermaviilikastike on juurespihvien mainio makupari.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4

Juurespihvit:

1 iso peruna
250 g juuriselleriä
250 g palsternakkaa
1 iso (150 g) porkkana
2 valkosipulinkynttä
1 dl mantelirouhetta
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
2 kananmunaa
100 g voimakasta juustoraastetta

Paistamiseen:

voita

Piparjuurikastike:

1 prk (200 g) kermaviiliä
2 rkl raastettua piparjuurta
1 tl sitruunamehua
1 tl sokeria
1/4 tl suolaa
3 rkl hienonnettua ruohosipulia

Valmistusohje

1. Kuori peruna, juuriselleri, palsternakka ja porkkana. Raasta juurekset raastimen karkealla terällä. Yhteensä juuresraastetta tulisi olla noin 1 litra.

2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita kulhossa juuresraaste, mantelirouhe, valkosipulit, juustokumina, suola ja kananmunat sekä juustoraaste.

3. Kuumenna lettupannun koloissa tai pinnoitetulla paistinpannulla nokare voita. Nosta pannulle noin desin kokoisia nokareita juurespihvitaikinaa. Paista 3 minuuttia molemmin puolin.

4. Sekoita kastikkeen ainekset sekaisin kulhossa. Tarjoile juurespihvien kanssa piparjuurikastiketta.

Kasvis-fetapihvit

Kikherneet ja fetajuusto tuovat ruokaisuutta ja proteiinia näihin kaalista ja porkkanoista pyöräytettyihin kasvispihveihin. Tähteelle jääneet pihvit voi mainiosti myös pakastaa.

kasvis-fetapihvit

Nämä kasvispihvit rikastetaan kikherneillä ja fetajuustolla.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso 

Kasvis-fetapihvit:

1 prk (280 g) kikherneitä
3 dl suikaloitua kaalia
1–2 porkkanaa
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl jogurttia
1 rkl perunajauhoja
2 isoa kananmunaa
1 tl juustokuminaa
puolen sitruunan mehu
0,5 dl seesaminsiemeniä
100 g murennettua fetaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria

Valmistusohje

1. Huuhdo kikherneet siivilässä kylmällä vedellä. Leikkaa kaali hyvin ohuiksi suikaleiksi, raasta porkkanat. Jauha kikherneet monitoimikoneessa. Sekoita kaurahiutaleet ja perunajauhot jogurttiin, lisää sitruunamehu ja munat. Lisää seos kasvisten ja jauhettujen kikherneiden joukkoon. Lisää seesaminsiemenet ja mausteet. Murusta feta ja sekoita taikinaan. Anna seoksen tekeytyä ja maustua jonkin aikaa.

2. Kuumenna ohukaispannun koloissa tilkka öljyä. Lisää reilu lusikallinen taikinaa ja paista pihvit keskilämmöllä kauniin ruskeiksi. Tarjoa esimerkiksi raejuustotomaattilisukkeen ja tilli-etikkakurkkujen kanssa.

Kvinoa-kasvispihvit 

Mehevät kasvispihvit valmistuvat kvinoasta sekä juures- ja juustoraasteesta. Kasvispihvien kanssa tarjottava tsatsiki valmistetaan maitorahkasta, jossa on puolet enemmän proteiinia kuin jogurtissa.

kvinoa-kasvispihvit

Kasvispihvien massaksi voi keittää helposti puuroutuvaa kvinoaa. Lisää proteiinia kasvisateriaan tuo maitorahkasta tehty tsatsiki.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 4

Kvinoa-kasvispihvit:

2 dl kvinoaa
3–4 dl vettä
1 tl suolaa
2–3 (200 g) porkkanaa
1 (350 g) kesäkurpitsa
1 (luomu)sitruunan raastettu kuori
1 kananmuna
3 dl juustoraastetta

Rahkatsatsiki:

1/2 tuorekurkkua
1 valkosipulinkynsi
1 prk (250 g) maitorahkaa
2 rkl sitruunamehua
2 rkl hunajaa
1/2 tl suolaa

Valmistusohje

1. Huuhtele kvinoa tiheäreikäi­sessä siivilässä. Mittaa kattilaan vesi ja 1/2 tl suolaa. (Varmista vielä veden ja kvinoan suhde kvinoapaketista. Valmistajasta riippuen siinä on eroja.) Kiehauta. Lisää joukkoon kvi­noa. Keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt ja kvinoa tuntuu kypsän pehmeältä.

2. Kuori porkkanat. Huuhtele ke­säkurpitsa ja leikkaa kanta pois. Raasta porkkanat ja kesäkurpit­sa raastimen karkealla terällä. Pese sitruuna ja raasta kuori hienolla terällä.

3. Sekoita kulhossa kvinoa, porkkana­ ja kesäkurpitsaraas­teet, sitruunankuoriraaste, ka­nanmuna ja juustoraaste. Kuumenna uuni 225-asteeseen.

4. Levitä leivinpaperi uunipellil­le. Nosta kasvispihvitaikinaa 1 dl kokoisiksi keoiksi leivinpa­perin päälle. Taputtele noin sen­tin paksuisiksi pihveiksi. Kyp­sennä uunin keskitasolla 12–15 minuuttia, kunnes pihvin reu­nat ja pohja ovat ruskistuneet.

5. Valmista rahkatsatsiki sillä aikaa kun pihvit kypsyvät uu­nissa. Huuhtele kurkku ja raasta karkeaksi raasteeksi. Laita kurkkuraaste siivilään ja purista nesteet pois. Kuori ja hie­nonna valkosipulinkynsi. Sekoita kulhossa rahka, sitruunanmehu, huna­ja ja suola. Lisää joukkoon kurkkuraaste ja valkosipuli. Tarjoile tsatsikia kasvispihvien kanssa.

Härkispihvit

Myös härkäpavuista valmistettua kasviproteiinivalmistetta eli härkistä voi käyttää kasvispihvien pohjana. Lisää mukaan porkkanaa sekä pala juuriselleriä, ja mausta pihvit makoisiksi pestokastikkeella. Monitoimikoneessa massa surahtaa nopeasti ja pannulla pihvit paistuvat hetkessä.

härkispihvit

Härkistä, juuresraasteita ja pestokastiketta – muhkeat vegepihvit ovat siinä!

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4

Härkispihvit:

1 pkt (250 g) Härkistä
3 rkl pestoa
1 iso porkkana
pala selleriä
1 sipuli
2 kananmunaa
1 dl kasvi- tai ruokakermaa tai vettä
3/4 dl korppujauhoja
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Valmistusohje

1. Silppua sipuli ja kuullota se pehmeäksi tilkassa öljyä. Anna korppujauhojen turvota hetki muna-kermaseoksessa.

2. Silppua Härkis, porkkana, selleri ja pesto hienoksi massaksi monitoimikoneessa, teholeikkurissa tai tehosekoittimessa. Siirrä seos kulhoon.

3. Lisää munat, korppujauhoseos ja mausteet. Anna taikinan tekeytyä hetki ja muotoile siitä kostutetuin käsin kahdeksan pihviä.

4. Paista pihvit kauniin ruskeiksi öljyssä melko miedolla lämmöllä. Tarjoa pihvien kanssa sinapilla ja yrteillä maustettua jogurtti- tai kermaviilikastiketta.

Helpot kasvispihvit 

Juuresraasteiden sijaan voit tehdä kasvispihvit myös valmiista kasvissoseesta. Anna taikinan tekeytyä kymmenisen minuuttia, jotta pihvit pysyvät paistettaessa paremmin kasassa.

helpot kasvispihvit

Laiskan tai kiireisen kokin kasvispihvit syntyvät valmiista kasvissoseesta.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4

Helpot kasvispihvit:

500 g valmista porkkana- tai bataattisosetta
1 dl porkkanaraastetta
2 kananmunaa
1 dl kaurahiutaleita
3 rkl perunajauhoja
1 tl mietoa currya
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
persiljasilppua

Paistamiseen:

öljyä

Valmistusohje

1. Sekoita porkkanaraaste, munat, kaurahiutaleet ja perunajauhot kasvissoseeseen. Mausta currylla.

2. Ota noin 1–2 dl taikinaa erilleen vauvan pihvejä varten.

3. Lisää loput mausteet. Anna taikinan tekeytyä noin 10 minuuttia.

4. Paista taikinasta lettupannulla keskilämmöllä pihvejä. Tarjoa pihvien kanssa täysjyväriisiä ja tuoreita kasviksia.

Lue myös

Suosittelemme