Ruoka

Maistuisiko kasvis-fetapihvit, härkispihvit vai raastepihvit? Parhaat kasvispihvit valmistuvat helposti ja nopeasti

Kasvispihvit ovat helppoa arkiruokaa, josta tykkää koko perhe. Mehevät ja iloisen väriset raastepihvit ovat myös helppo ja herkullinen tapa kasvattaa päivän kasvispottia kuin huomaamatta.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Kasvispihvit maistuvat koko perheelle.

Kasvispihvit ovat helppoa arkiruokaa, josta tykkää koko perhe. Mehevät ja iloisen väriset raastepihvit ovat myös helppo ja herkullinen tapa kasvattaa päivän kasvispottia kuin huomaamatta.

Kasvispihvit ovat loistava vaihtoehto, kun haluat vähentää lihansyöntiä. Niistä pitää koko perhe. Tarjoa mehevät kasvispihvit perunamuusin tai juuressoseen sekä raikkaan jogurttikastikkeen kera. Tai sujauta kasvispihvit vaihteeksi briossisämpylän väliin ja kokoa niistä herkulliset kasvishampurilaiset.

Listasimme tähän maukkaimmat kasvispihviohjeemme sekä parhaat vinkit valmistukseen. Näillä neuvoilla kasvispihvien teko sujuu leikiten. 

Mitä kasviksia pihveihin kannattaa valita? 

Kasvispihveihin käyvät melkeinpä mitkä vain juurekset tai vihannekset – parhaimmillaan kasvispihvien ainekset ovatkin sesonginmukaisia. Voit sekoittaa eri kasviksia keskenään ja tehdä pihvejä aineksista, joita vihanneslaatikostasi löytyy. Kokeile rohkeasti! Esimerkiksi aromikas juuriselleri ja palsternakka ovat herkullista vaihtelua perinteisten punajuurien ja porkkanoiden sijaan.

Raastamisessa monitoimikone on hyvä apu. Sillä pihvit valmistuvat vaivatta. Nopeat ja laiskan kokin kasvispihvit voi tehdä myös valmiista kasvissoseista.

Miten kasvispihvit saa pysymään koossa?

Koossa pysyminen lienee kasvispihvien suurin ongelma. Usein sidosaineena käytetään kananmunia ja jauhoja, mutta yhtä hyvin tarkoitukseen sopivat kaurahiutaleet tai vaikkapa puuroutuva kvinoa.

Jos käytät kovin nesteptoisia kasviksia, kuten kesäkurpitsaa, puristele ja valuta niistä irtoava neste huolella käsien välissä tai esimerkiksi siivilässä, jotta pihvit pysyvät paremmin kasassa.

Lisää proteiinia kasvispihveihin

Pelkistä kasviksista pyöräytetyt kasvispihvit ovat kovin kevyttä syötävää. Kasvispihvit voi rikastaa keitetyillä kikherneillä, pavuilla tai vaikkapa härkäpapuvalmisteella. Ne soseutuvat helposti pihvimassan pohjaksi.

Kasvispihveihin sopivat myös erilaiset juustot, kuten emmental tai aromikas feta, jotka tuovat kasvispihveihin myös makua ja mehevyyttä. Pähkinöillä sekä manteleilla saat pihveihin mukavaa purutuntumaa ja herkullista rousketta. 

Näin paistat maailman parhaat kasvispihvit  

Parhaat pihvit valmistuvat tavallisella pannulla tai lettupannulla paistaen. Hyvän pannun lisäksi kasvispihvien paistaminen vaatii hitusen kärsivällisyyttä, maltillisen paistolämpötilan sekä ohuen paistinlastan. Liian kovalla lämmöllä kasvispihvien pinta ehtii palaa ennen kuin sisus on kiinteytynyt riittävästi pysyäkseen koossa käännettäessä.

Lisää pannulle myös nokare rasvaa, niin saat rapean paistopinnan ja herkullisen maun. 

Kasvispihviohje x 6

Porkkanoista ja kesäkurpitsasta syntyvät maukkaat raastepihvit. Porkkanan ja kesäkurpitsan sijaan voit käyttää myös muita kasviksia ja valita yrtit mielitekosi mukaan.

Juurespihvit rikastetaan juustoraasteella sekä mantelirouheella. Lisänä tarjottavassa kermaviilikastikkeessa on tuoretta piparjuurta sekä ruohosipulia.

Kikherneet ja fetajuusto tuovat ruokaisuutta ja proteiinia näihin kaalista ja porkkanoista pyöräytettyihin kasvispihveihin. Tähteeksi jääneet pihvit voi mainiosti myös pakastaa.

Mehevät juurespihvit valmistuvat kvinoasta sekä juures- ja juustoraasteesta. Nämä kasvispihvit tarjotaan maitorahkasta valmistetun tsatsikin kanssa, jossa on puolet enemmän proteiinia kuin jogurtissa.

Myös härkäpavuista valmistettua kasviproteiinivalmistetta eli härkistä voi käyttää kasvispihvien pohjana. Lisää mukaan porkkanaa sekä pala juuriselleriä, ja mausta härkispihvit makoisiksi pestokastikkeella. Monitoimikoneessa massa surahtaa nopeasti ja pannulla pihvit paistuvat hetkessä.

Juuresraasteiden sijaan voit tehdä kasvissosepihvit myös valmiista kasvissoseesta. Anna taikinan tekeytyä kymmenisen minuuttia, jotta pihvit pysyvät paistettaessa paremmin kasassa.

Artikkelia on muokattu 24.10.2023

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin teet rapeat kasvispyörykät

X