Ruoka

Kaikkien aikojen paras sienipiirakka – listasimme herkullisimmat ohjeet

Sienipiirakka on syksyn klassikko. Ei ole väliä poimitko sienet torilta ja taikinan kaupan pakastealtaasta vai suuntaatko sienikori kädessä metsään ja leipaiset piiraan alusta alkaen itse. Näiden sienipiirakoiden joukosta jokainen löytää oman suosikkinsa.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Sienipiirakka on syksyn klassikko. Ei ole väliä poimitko sienet torilta ja taikinan kaupan pakastealtaasta vai suuntaatko sienikori kädessä metsään ja leipaiset piiraan alusta alkaen itse. Näiden sienipiirakoiden joukosta jokainen löytää oman suosikkinsa.

Kaikkien aikojen paras sienipiirakka etsinnässä? Poimi vinkit sienipiirakan tekoon ja mehevän sienipiiraan ohje haet sitten perinteistä sienipiirakkaa tai uutta twistiä piiraaseen.

Puhdista tuoreet sienet ennen leivontaa

Poiminnan tai oston  jälkeen sienet kannattaa puhdistaa ja pilkkoa mahdollisimman pian. Puhdista kantarellit, tatit tai suppilovahverot roskista ja multaisista tyvistä, paloittele ne tarvittaessa ja kuumenna pannulla keskilämmöllä.

Kantarellien puhdistus
Kantarellien puhdistus onnistuu helpoiten harjaamalla esimerkiksi pullasudilla. © Jorma Marstio

Sienistä irtoavan nesteen haihduttua, ne voidaan maustaa ja käyttää piirakan täytteissä. Osa sienistä, esimerkiksi rouskut täytyy ryöpätä ennen ruoaksi valmistamista.

Lue myös Kotiliesi.fi: Sienten ryöppäys: Mitä ryöpätään, miten ja miksi? Katso vinkit ja onnistut!

Näin käytät pakastettuja tai kuivattuja sieniä

Jos haluat tehdä piirakan pakastetuista sienistä, sulata ne ensin kuumassa pinnoitetussa kattilassa. Kuivattuja sieniä turvotetaan ensin vedessä noin puolen tunnin ajan.  Sen jälkeen sienet kuumennetaan pannulla, jotta ylimääräinen neste haihtuu niistä.

Yhdistele piirakkaan eri sieniä

Sienipiirakkaan voi yhdistellä useita sieniä: kantarelleja ja suppilovahveroita. Jo muutama maukas herkkutatti riittää korostamaan sienisekoituksen makua. Ole huolellinen ja käytä vain niitä sieniä, jotka todella tunnet.

Monien sienten maku on melko mieto, joten niiden seuraan sopivat erityisen hyvin voimakkaan makuiset juustot ja lihat sekä erilaiset yrtit. Myös piparjuuri on sienten maukas kumppani, kuten oheisista ohjeista huomaat.

Onko kaikkien aikojen paras sienipiirakka maukas klassikko?

Suppilovahveropiirakka on klassikko, jota on saatava vähintään kerran vuodessa. Tämä piirakka leivotaan muropohjaan. Täytteen mehevyys syntyy paitsi sienistä, myös tuorejuustosta, kananmunasta ja ruokakermasta.

Sienet ja poro on klassinen makupari, joka toimii syksyisessä sienipiirakassa. Käytä piirakkaan mustia torvisieniä, kantarelleja tai suppilovahveroita.

Hiivataikinapohjaan leivottu sienipiirakka täytetään meheväksi kermaisella juustotäytteellä ja kantarelleilla tai suppilovahveroilla.

Kaipaako kaikkien aikojen paras sienipiirakka uutta twistiä?

Kantarellien ja sinihomejuuston onnellisen liiton kunniaksi tähän sienipiirakkaan tulee sienten lisäksi pekonia. Smetanalla mehevöitettyä herkullista sienipiirakkaa tulee taatusti leikattua toinenkin viipale.

Ruokatoimittaja Taina Salovaaran sienipiirakkaan antaa ryhtiä rosmariini, timjami ja täpäkkyyttä antava piparjuuri. Klassinen kerma-munaseos ja emmental tekevät piirakasta tasapainoisen, aavistuksen syntisen lohturuoan.

Klassinen sienipiiras saa hurmaavan maun chorizo-makkarasta. Chorizon sijaan voit käyttää piirakassa myös pekonia. Molemmat takaavat piirakalle paitsi mehevyyttä myös makua.

Valmiista lehtitaikinalevyistä tehtyjen kantarellipiirakoiden muhevan maun salaisuutena on reilusti juustoa ja sipaisu sinappia. Helpot sienipiirakat ovat kivaa ja vähän erilaista tarjottavaa illanistujaisissa, mutta taipuvat raikkaan salaatin kera myös lounaaksi. Hervottoman hyvällä sienimuhennoksella täytetyt sienipiirakat leivotaan myös valmistaikinasta.

Juustoinen sienipiiras on sinihomejuuston ystävän ehdoton suosikki. Se sopii niin vierastarjottavaksi kuin leffaillan nautinnoksi.

Miltä kuulostaa itämainen twisti sienipiirakassa? Ei haittaa, vaikket sienimetsään ennättänytkään. Tämän sienipiirakan sienet voi poimia suoraan kaupan heviosastolta. Rusinoista ja sahramista itämaisen vivahteensa saavassa sieni-pinaattipiirakassa on herkkusieniä ja siitakkeita. Jasmiiniriisillä ja kananmunilla ruokaisaksi höystetty täyte rullataan valmiin voitaikinalevyn väliin.

Kun haluat suorastaan irtiottoa perinteiseen sienipiirakkaan sujauta sienet calzoneen. Sienicalzonet saavat täytteekseen pinaattia, metsäsieniä ja voimakasaromista juustoa. Mehevämpää herkkua saa hakea. Flamkuchen on saksalaisten versio pizzasta. Sen pohjan leipaisee helposti ja nopeasti. Sienitäytteiden alla piilottelee raikas mutta täyteläinen ranskankerma.

Artikkelia on muokattu 23.4.2024

X