Ruokajutut

Maistuisiko sienipiirakka? Syksyn 5 herkullisinta reseptiä

Sienipiirakka on syksyn klassikko. Ei ole väliä poimitko sienet torilta ja taikinan kaupan pakastealtaasta vai suuntaatko sienikori kädessä metsään ja leipaiset piiraan alusta alkaen itse. Näiden sienipiirakoiden joukosta jokainen löytää oman suosikkinsa.
3.9.2018 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Monien sienten maku on melko mieto, joten niiden seuraan sopivat erityisen hyvin voimakkaan makuiset juustot ja lihat sekä erilaiset yrtit. Myös piparjuuri on sienten maukas kumppani, kuten oheisista ohjeista huomaat.

Sienipiirakat

Kantarelli-sinihomejuustopiirakka

Sieni-poropiirakka

Itämainen sieni-pinaattipiirakka

Sieni-piparjuuripiirakka

Helpot kantarellipiirakat

 

Kantarelli-sinihomejuustopiirakka

Kantarellien ja sinihomejuuston onnellisen liiton kunniaksi tähän sienipiirakkaan tulee sienten lisäksi pekonia. Smetanalla täytelöitettyä herkullista sienipiirakkaa tulee taatusti leikattua toinenkin viipale.

kantarelli-sinihomejuustopiirakka

Kantarelli-sinihomejuustopiirakka saa lisämakua pekonista.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Ainekset

Pohjataikina:

  • 100 g pehmeää voita
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kurpitsansiemeniä murskattuina
  • 1 rkl kylmää vettä

Täyte

  • 1 pkt pekonia
  • 500 g kantarelleja
  • 2 kesäsipulia
  • 1-2 rkl voita
  • 200 g smetanaa
  • 100 g sinihomejuustomurua
  • 1/4 tl cayennepippuria
  • ripaus suolaa

Valmistusohje

1. Nypi voin joukkoon vehnäjauhot ja kurpitsansiemenet. Lisää lopuksi kylmä vesi nopeasti sekoittaen. Painele taikina leivinpaperilla vuoratun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

2. Suikaloi pekoni, puhdista kantarellit (paloittele isoimmat) ja hienonna kesäsipulit.

3. Laita sienet kuumenevalle paistinpannulle ja haihduta neste pois. Lisää pekoni ja paista niin, että rasva alkaa sulaa ja pekoni hiljalleen rapsakoitua. Lisää sipuli ja paista kunnes sipuli pehmenee. Lisää pannulle tarvittaessa 1–2 ruokalusikallista voita. Nosta pannu liedeltä ja sekoita joukkoon smetana, sinihomejuusto, cayennenpippuri sekä ripaus suolaa.

4. Kaada täyte piirakkapohjan päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Sieni-poropiirakka

Poron kylmäsavurouheella täydennetty sienipiirakka saa lisämakua ja mehevyyttä juureksista. Pohjassa on palsternakkaa ja täytteessä maa-artisokkaa.

sieni_poropiirakat

Sieni-poropiirakan pohjassa on palsternakkaa ja täytteessä maa-artisokkaa.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 8

Ainekset

Pohja

  • 150 g palsternakkaa (1 dl sosetta)
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 100 g voita

Täyte

  • 150 g maa-artisokkia (4–5 kpl)
  • 1 l suppilovahveroita tai kantarelleja
  • 1 rkl öljyä
  • 1 silputtu sipuli
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 2 tl silputtua rosmariinia
  • noin 150 g poron kylmäsavurouhetta
  • 100 g juustoraastetta
  • 2 munaa
  • 2 dl kermaa

Valmistusohje

1. Kuori ja paloittele palsternakka. Keitä kypsäksi ja soseuta. Anna jäähtyä. Nypi kuivat aineet ja voi sekaisin, lisää palsternakkasose ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina pyöreäksi levyksi, kääri kelmuun ja anna levätä jääkaapissa vähintään tunti.

2. Kuori artisokat ja keitä ne juuri ja juuri kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Puhdista ja paloittele sienet tarvittaessa. Kuumenna sieniä pannulla, kunnes neste on haihtunut. Lisää öljy, sipulisilppu, suola, pippuri ja rosmariini. Paista, kunnes sipuli on pehmeää. Kuutioi artisokat ja lisää ne sieniseokseen pororouheen kanssa. Lisää sekaan puolet juustoraasteesta.

3. Kauli taikina pyöreäksi, ohueksi pohjaksi. Vuoraa taikinalla noin 24 senttimetrin kokoinen irtopohjavuoka. Pistele pohja haarukalla. Tue piirakan reunat kaksinkertaisella foliosuikaleella valumisen ehkäisemiseksi. Esikypsennä pohjaa 200-asteisessa uunissa 12 minuuttia. Lisää täyte vuokaan. Sekoita munat kermaan, kaada täytteen päälle, lisää pinnalle loput juustoraasteesta. Paista piirakkaa 200 asteessa vielä noin 30 minuuttia.

Itämainen sieni-pinaattipiirakka

Ei haittaa, vaikket sienimetsään ennättänytkään. Tämän sienipiirakan sienet voi poimia suoraan kaupan heviosastolta. Rusinoista ja sahramista itämaisen vivahteensa saavassa sieni-pinaattipiirakassa on herkkusieniä ja siitakkeita. Jasmiiniriisillä ja kananmunilla ruokaisaksi höystetty täyte rullataan valmiin voitaikinalevyn väliin.

itämainen sieni-pinaattipiirakka

Rusinoista ja sahramista itämaisen vivahteensa saavassa sieni-pinaattipiirakassa on herkkusieniä ja siitakkeita.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Ainekset

  • 500 g valmista lehtitaikinaa tai itse tehty voitaikina
  • 200 g margariinia tai voita
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ dl kylmää vettä

Täyte

  • 3 dl keitettyä jasmiiniriisiä
  • 3 rkl voisulaa
  • pari hyppysellistä sahramia
  • 2 keitettyä munaa (7 minuuttia)
  • 400 g herkkusieniä
  • 100 g siitakesieniä
  • 1 dl keltaisia rusinoita
  • 1 silputtu sipuli
  • ripaus kuivattua rakuunaa
  • suolaa, muskottia
  • 200 g tuoretta pinaattia

Valmistusohje

1. Sulata pakastetaikina tai valmista voitaikina hyvissä ajoin, jotta se ehtii levätä. Sekoita pehmeä rasva, jauhot ja leivinjauhe keskenään käsin nyppimällä. Lisää vesi ja sekoita vain sen verran, että aineet tasoittuvat. Painele taikina käsin kahden kelmun välissä litteäksi levyksi. Anna levätä kylmässä noin 1 tunti.

2. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita sahrami voisulaan ja lisää kypsään riisiin. Hienonna munat ja lisää riisin sekaan. Ruskista viipaloidut sienet öljyssä pannulla, lisää sipulisilppu ja rusinat paistamisen loppuvaiheessa. Mausta seos suolalla, muskotilla ja rakuunalla. Ryöppää pinaatti suolalla maustetussa vedessä ja valuta hyvin.

3. Kauli taikina kevyesti jauhotetulla alustalla noin 30×30 cm:n kokoiseksi levyksi. Levitä levyn toiselle puoliskolle ensin riisi, sitten sieniseos ja pinaatti. Käännä toinen puolisko kanneksi ja taita taikinan reunat piirakan alle. Painele reunat tiiviiksi sormilla. Anna piirakan vielä levätä jääkaapissa puolisen tuntia.

4. Voitele piirakka munalla, pistele pintaan reikiä haarukalla ja ripottele koristeeksi seesaminsiemeniä. Paista 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.

Vinkki: Itämaisen sieni-pinaattipiirakan seuraksi voit sekoittaa yrteillä maustetun jogurttikastikkeen.

Sieni-piparjuuripiirakka

Tässä reseptissä sienipiirakka saa uutta täpäkkyyttä piparjuuresta sekä timjamista ja rosmariinista. Sieni-piparjuuripiirakan ohje kannattaa poimia talteen, sillä se maistuu mainiolta myös jouluyön viimeisinä tunteina.

sieni-piparjuuripiirakka

Sienipiirakka saa uutta täpäkkyyttä piparjuuresta sekä timjamista ja rosmariinista.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Ainekset

Pohja

  • 125 g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 dl kylmää vettä

Täyte

  • 150 g liotettuja suolasieniä tai pakastesieniä
  • 1 sipuli
  • 1 rk löljyä
  • 1 tl timjaminlehtiä
  • 1 tl silputtuja rosmariinin neulasia
  • 125 g piparjuurituorejuustoa (Cantadou)
  • 1 dl kermaa
  • 2 munaa
  • 1/2 tl suolaa
  • mustapippuria
  • 1 dl emmentalraastetta

Valmistusohje

1. Paloittele voi monitoimikoneeseen, lisää suola ja jauhot. Pyöräytä seos murumaiseksi, lisää vesi ja anna koneen käydä, kunnes taikina muodostaa pallon. Taputtele taikina levyksi, kääri kelmuun ja anna levätä puolisen tuntia jääkaapissa.

2. Silppua sienet ja sipuli. Kuumenna öljy paistinpannulla, kuullota sipuli pehmeäksi, lisää yrtit ja sienisilppu, kuumenna sekoitellen muutamia minuutteja. Anna jäähtyä. Sekoita kerma tuorejuustoon, lisää muna ja sieniseos.

3. Kauli taikina piirasvuokiin tai -vuokaan sopivaksi levyksi. Pistele pohjat ja esikypsennä niitä 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Lisää täyte, ripottele päälle juustoraaste ja kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 25–30 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja piirakoiden pinta kauniisti ruskistunut.

Helpot kantarellipiirakat

Sienisaaliin voi upottaa myös nopeisiin kantarellipiiraakoihin.

Näiden sienipiiraiden muhevan maun salaisuutena on reilusti juustoa ja sipaisu sinappia. Valmiisiin lehtitaikinalevyihin tehdyt sienipiirakat ovat kivaa ja vähän erilaista tarjottavaa illanistujaisissa, mutta taipuvat raikkaan salaatin kera myös lounaaksi.

helpot kantarellipiirakat

Helppojen kantarellipiirakoiden muhevan maun salaisuutena on reilusti juustoa ja sipaisu sinappia.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Helppo 

Ainekset

  • 2 pakastelehtitaikinalevyä
  • 1 muna
  • 1 rkl Dijonin sinappia
  • 3-4 dl juustoraastetta
  • 4 pientä nippusipulia
  • puoli nippua basilikaa
  • mustapippuria
  • 3 dl pieniä kantarelleja
  • suolaa
  • mustapippuria

Valmistusohje

1. Anna taikinalevyjen sulaa leivinpaperilla peitetyn pellin päällä. Tee levyihin noin sentin päästä reunasta viillot terävällä veitsellä. Sipaise pohjat munalla. Levitä pohjien päälle sinappia. Lisää juustoraaste ja hyvin ohuiksi renkaiksi leikatut sipulit. Paista pohjia 215-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

2. Paista sienet voissa pohjien kypsyessä. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada sienet valmiiden piirakoiden päälle. Silppua pinnalle reilusti basilikaa. Pyöräytä päälle mustapippuria.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *