Ruokajutut

On mansikkahillon aika! Itse tehtynä se on parasta – näin onnistut hillon keittämisessä

Mansikkahillo on parasta itse tehtynä. Kokosimme parhaat vinkit hillon keittäjälle. Näin mansikkahillo onnistuu myös aloittelevalta hilloajalta.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Käytä mansikkahilloon vain pestyjä ja perattuja marjoja.

Mansikkahillo on parasta itse tehtynä. Kokosimme parhaat vinkit hillon keittäjälle. Näin mansikkahillo onnistuu myös aloittelevalta hilloajalta.

Mansikkahillo on kesäherkku, jonka ohje kannattaa ottaa haltuun. Näin kesäisellä maulla pääsee herkuttelemaan myös talvisaikaan. Nauti mansikkahilloa lettujen kanssa, puuron päällä tai jäätelön lisänä.

Lue myös: Hillo kovakuorisista marjoista – näin teet herukka-, karpalo- ja puolukkahillon

Itse tehty mansikkahillo voittaa kaupan valmisversiot mennen tullen. Ja mikä parasta, voit halutessasi maustaa hillon juuri mieleiseksesi. Kokosimme vinkit mansikkahillon valmistukseen. Näillä ohjeilla onnistut!

Mansikkahillo hillosokerista

Helppo mansikkahillo onnistuu parhaimmilaan vain kahdesta raaka-aineesta: marjoista ja sokerista. Lisäksi saatat tarvita tilkan vettä.

Voit tehdä mansikkahillon tavallisesta sokerista tai hillosokerista. Nopea mansikkahillo valmistuu hillosokerin avulla. Tällöin tarvitset marjojen ja sokerin lisäksi myös tilkan vettä. Vesi lisätään kattilaan marjojen kera. Hillosokeri lisätään joukkoon vähitellen varovasti sekoittaen. 

Tärkeää on muistaa aktivoida hillosokerin hyytelöimisaine eli pektiini. Toisin sanoen marjoja tulee keittää sokerin kanssa vähintään kymmenen minuuttia, sillä pektiini vaatii keittämisen toimiakseen. Keittoaika lasketaan siitä, kun seos alkaa kuplia. Jos keität kerralla isomman hillosatsin, tulee keittoaikaa pidentää.

Jos hilloa vain kuumennetaan tai keitetään vähän aikaa, hillosokerin hyytelöimisaine pektiini ei todennäköisesti ehdi liueta nesteeseen. Tällöin hillo jää löysäksi eikä säily kovin hyvin.

Mansikkahillo tavallisesta sokerista

Mansikkahillo on mahdollista valmistaa myös ilman hillosokeria tavallisesta valkoisesta sokerista. Tällöin marjat sekä sokeri kerrostetaan kattilaan ja niiden annetaan mehustua ensin viileässä yön yli tai tunnin verran huoneen lämmössä. Vasta sitten seos kuumennetaan kiehuvaksi. Tavallista sokeria käytettäessä hillo ei kaipaa vesitilkkaa.

Mansikkahillon keittäminen vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja huolellisuutta sekä oikeat työvälineet. Paras kattila mansikkahillon keittämiseen on paksupohjainen teräs- tai emalikattila. Ohutpohjaisessa kattilassa mansikkahillo palaa herkästi pohjaan.

Keitä hilloa miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Vältä turhaa sekoittamista, jos et halua marjojen soseutuvan. Kattilaa kannattaa silloin tällöin ravistella, jottei hillo pala pohjaan. Kuori pinnalle kertyvä vaahto reikäkauhalla.

Mansikkahillon purkittaminen

Tavallisesta sokerista valmistettu mansikkahillo purkitetaan kuumana puhtaisiin, juuri uunista nostettuihin steriloituihin säilöntäpurkkeihin aivan piri pintaan, ja purkit suljetaan välittömästi. Hillosokeria sisältävän hillon annetaan jäähtyä noin puoli tuntia ennen purkittamista.  

Anna purkkien jäähtyä, pyyhi ne sitten puhtaiksi ja varusta nimilapulla sekä päivämäärällä. Jäähtyessään kansi napsahtaa ilmatiiviisti kiinni. Jos napsahdusta ei kuulu ja kansi vaikuttaa löysältä, kannattaa mansikkahillo syödä nopeasti pois. 

Tiiviisti säilötty hillo säilyy hyvin suljetussa purkissa kuukausia, jopa vuosia. Tavallisesta taloussokerista valmistettuja hilloja säilytetään jääkaapissa, hillosokerista valmistettu mansikkahillo säilyy hyvänä myös huoneenlämmössä.

mansikkahillo
Mansikkahillo onnistuu tavallisesta sokerista tai hillosokerista. Muita makuaineita voi lisätä mielen mukaan.

Huolehdi puhtaudesta! 

Puhtaus on mansikkahillon, kuten minkä tahansa muunkin säilykkeen valmistuksessa tavattoman tärkeää. Käytä hilloon vain pestyjä ja perattuja marjoja. Ylikypsistä mansikoista syntyy löysä hillo. Pilaantuneet marjat puolestaan pilaavat koko hilloerän. Toki mansikkahillo onnistuu myös pakastemansikoista. 

Myös työvälineiden ja purkkien puhtaudesta tulee huolehtia. Pese purkit ja kannet huolellisesti mieluiten astianpesukoneessa niin, ettei se sisällä muita astioita. 

Laita pestyt purkit ja kannet kylmään veteen likoamaan yön yli. Se saa purkkien pinnalla ja sisällä olevat mahdolliset homeitiöt elämään. Itiöt tapetaan lopuksi kuumentamalla purkkeja 125-asteisessa uunissa vartin verran. Kannet ja mahdolliset tiivisteet keitetään nopeasti kiehuvan kuumassa vedessä.

Kiehauta myös mahdolliset työvälineet, kuten pihdit, joita kannattaa käyttää lasipurkkien ja kansien käsittelyyn. Erityisesti uunista nostettujen purkkien sekä kiehautettujen kansien sisäosiin ei pidä koskea sormin.

Koska kuumissa lasipurkeissa saattaa olla jännitteitä, jotka laukeavat lämpötilaerojen vaikutuksesta äkkiarvaamatta, voi olla turvallisinta asettaa purkit esimerkiksi työtasolle keittiöliinan päälle tai muovikulhon sisään suojaan.

Mansikkahilloa ilman sokeria?

Nyrkkisäännön mukaan sokeria lisätään hilloon 500 grammaa yhtä marjakiloa kohti, mutta sokerin annostelussa tulee aina noudattaa pakkauksen ohjetta. Sokerin määrä kuulostaa hurjalta, mutta sillä on hillossa maun lisäksi muita tärkeitä tehtäviä. Sokeri toimii myös hillojen säilöntäaineena, säilyttää värin kauniina ja vitamiinit tallessa.

Jos sokerin määrää hillossa vähentää, ei hillo kestä pitkää säilytystä. Jos et halua kovin makeaa hilloa, siihen on lisättävä säilymistä ja hyytymistä edistäviä aineita, kuten kaliumsorbiittia. Tällaisia vähäsokerisia hillosokereita löytää valmiina kauppojen valikoimasta.

Vähäsokerinen mansikkahillo ilman säilöntäaineita tai sokeriton marjasurvos tulee syödä nopeasti pois tai säilöä pakastimeen myöhempää käyttöä varten.

Mansikkahillo – nappaa parhaat ohjeet!

Mansikkahillon valmistus saattaa kuulostaa vaivalloiselta, mutta huolellisten esivalmisteluiden jälkeen hillon keitto sujuu leppoisasti ja leikiten. Parasta on, että itse tehdyn mansikkahillon voi maustaa mieleisekseen. Parita mansikan kanssa esimeriksi laventelia, piparminttua tai chiliä.

Katso myös Kotiliesi.fi: Tarjoa hilloa aamiaispöydässä ja brunssilla – maistuisiko pekonihillo vai suositko klassikoita?

X