matcha
Matcha on japanilainen vihreä teejauhe. Juomien lisäksi se sopii erinomaisesti leivontaan ja jälkiruokien valmistukseen.
Ruokajutut

Matcha on teejauhe, joka antaa jälkiruoille ja leivonnaisille hienon maun ja värin – kokeile näillä resepteillä

Matcha on hienoksi jauhettua japanilaista vihreää teetä. Matchasta valmistetaan matcha-teetä, mutta se sulautuu sujuvasti myös leivonnaisten ja jälkiruokien raaka-aineeksi.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto ja iStock

Matcha on raikkaan vihreä teejauhe Japanista. Sitä on perinteisesti käytetty japanilaisissa teeseremonioissa, mutta nykyään matchaa nautitaan niin arjessa kuin juhlassakin eri puolilla maailmaa.

Lue myös: Vihreä tee – trendikäs terveysjuoma

Mitä matcha on?

Matcha on vihreää teetä, joka valmistetaan teekasvin lehdistä jauhamalla. Se tuotetaan varjossa kasvaneiden teepensaiden lehdistä, jotka peitetään ennen sadonkorjuuta. Näin lehdistä tulee ohuempia ja maultaan makeampia. Niihin kertyy myös enemmän aminohappoja sekä lehtivihreää, joka antaa matchalle tunnusomaisen värin. 

Sadonkorjuun jälkeen lehdet kuivataan avonaisina, minkä jälkeen niistä poistetaan varret ja lehtisuonet. Lopuksi lehdet jauhetaan hienoksi jauheeksi, matchaksi.

Matcha eroaa muista teelajeista kasvatuksensa, valmistustapansa ja makunsa puolesta. Teejauheelle ominaista on kirkkaan vihreä väri, jauhemaisen pöllyävä kostumus sekä makeahko, aavistuksen ruohomainen maku. 

Vaikka matcha kuuluukin erottamattomasti japanilaiseen teekulttuuriin, sen juuret ulottuvat lähes tuhannen vuoden taakse Kiinaan. Sieltä vihreä teejauhe kulkeutui Japaniin, jossa siitä tuli toisaalta henkisyyden ja toisaalta vaurauden symboli.

Matchaa myydään nykyään myös länsimaissa useissa teekaupoissa, luontaistuotekaupoissa ja hyvin varustelluissa ruokakaupoissa erilaisissa purkeissa tai paketeissa, josta sitä annostellaan oman maun mukaan. Matcha on melko hintava, mutta avattua pakettia ei kannata säilöä, vaan teejauhe on syytä käyttää melko nopeasti ja säilyttää huolella. Esimerkiksi mausteet, kosteus ja auringonvalo voivat heikentää sen laatua, ravintoarvoja sekä makuelämystä.

Onko matcha terveellistä?

Matchaa ylistetään sen väitettyjen terveysvaikutusten vuoksi, ja se sisältääkin runsaasti vihreälle teelle tyypillisiä antioksidantteja. Koska jauhemainen tee sekoitetaan sellaisenaan veteen, kaikki teelehtien sisältämät ainesosat tulevat juojan käyttöön. Muissa teelajeissa osa jää väistämättä teelehtiin.

Matcha sisältää antioksidanttien lisäksi runsaasti kofeiinia, ja sen väitetään myös lieventävän stressiä, parantavan suorituskykyä ja tehostavan rasvanpolttoa. Vaikka terveysvaikutukset ovat tärkeä ja kiinnostava asia, voi matchaa nauttia ihan vain sen maun ja tunnelman vuoksi.

Matchan käyttö – erinomainen juomissa ja virkeä lisä smoothiessa

Perinteisesti matcha nautitaan teeksi valmistettuna. Jauhe sekoitetaan kuumaan veteen ja nautitaan sellaisenaan. 

Myös erilaiset juomasekoitukset, kuten matcha-latte ovat olleet viime vuosina suosittuja. Juomaa valmistettaessa vihreä teejauhe sekoitetaan pieneen tilkkaan vettä ja joukkoon sekoitetaan runsaasti kuumaa maitoa tai kasvijuomaa. 

Lisää matchaa myös smoothien ja vihermehujen sekaan. Pirteä sitruunainen viherjuoma sekoitetaan lehtikaalista, avokadosta ja omenoista sekä matchasta. Tyrnit ja sitruunamehu tuovat juomaan ihanan kirpeyden. Jos haluat lisävirtaa, raasta juoman joukkoon tuoretta inkivääriä. Salaattipirtelö kannattaa nauttia heti sekoittamisen jälkeen, sillä vesiliukoiset vitamiinit alkavat haihtua nopeasti.

Matcha viimeistelee leivonnaiset ja jälkiruoat

Matchan jauhemainen koostumus tekee helpoksi sen lisäämisen erilaisiin ruokiin ja leivonnaisiin. Hienon maun lisäksi vihreä teejauhe tuo ruokiin värikkään sävynsä esimerkiksi kakkuihin ja leivoksiin, kekseihin sekä jäätelöön.

Matchan voi yhdistää ihanasti myös suklaan makupariksi. Hurmaavan ja tuhdin suklaisen brownien kruunaa vihreästä matcha-teestä tehty banaanipehmis.

Siemenillä höystetyt ja matchalla piristetyt skonssit puolestaan ovat ihanaa pikkusyötävää juustojen ja hillon kera.

Katso myös Kotiliesi.fi: Suojaa sydäntä, ehkäisee Alzheimeria – vihreän teen 8 terveysvaikutusta

X