Ruoka

Mehevät kasvispyörykät ja ihanat ideat lisukkeisiin – 6 erilaista ohjetta

Kasvispyörykät ovat helppoa ja herkullista vegeruokaa, josta tykkää koko perhe. Höysteitä, mausteita ja lisukkeita vaihtamalla saat niistä aina uuden makuisia. Kokeile vaihteeksi palsternakkapyöryköitä tacojen välissä tai papupyöryköitä juuressoseen ja paahdetun voisulan kera.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Pyöräytä herkulliset kasvispyörykät kuudella tapaa. Näistä vegeruoista tykkää koko perhe.

Kasvispyörykät ovat helppoa ja herkullista vegeruokaa, josta tykkää koko perhe. Höysteitä, mausteita ja lisukkeita vaihtamalla saat niistä aina uuden makuisia. Kokeile vaihteeksi palsternakkapyöryköitä tacojen välissä tai papupyöryköitä juuressoseen ja paahdetun voisulan kera.

Erityisesti lasten ruokailuun pätee yksi universaali sääntö: jos se on pyörykkä, se uppoaa varmasti. Mutta myös aikuiset ihastuvat takuulla näihin veikeän makuisiin ja muhkean meheviin vegepyöryköihin.

Monta tapaa tehdä kasvispyöryköitä

Kasvispyöryköiden pohjana voi käyttää erilaisia papuja tai kikherneitä, härkistä tai nyhtökauraa, hernerouhetta tai vaikkapa juuresraasteita. Mehevyyttä pyöryköihin saa juustoraasteella ja erilaisilla mausteilla hetkessä uutta ilmettä. Kananmunat pitävät koko homman kasassa.

Monitoimikone on kasvispyöryköiden valmistuksessa hyvä lisä. Sen avulla kasvisten raastaminen ja massan surauttaminen käy vaivatta. Kun valmiin massan antaa tekeytyä ja turvota tovin jääkaapissa, on palleroiden pyörittely helpompaa.

Kasvispyörykät voi kypsentää paistinpannulla tai uunissa. Pannulla paistettaessa pyöryköihin saa maukkaan ja mehevän paistopinnan, uunissa valmistuu kerralla koko satsi. Uunissa kypsennettävien pyöryköiden pinta kannattaa sivellä kevyesti öljyllä ja saat lopputuloksesta vielä maukkaamman.

Parhaat kasvispyörykkä-ohjeet

Italialaiset kasvispyörykät tehdään porkkana- ja selleriraasteesta, valkoisista pavuista sekä pinaatista ja mehevöitetään makoisiksi parmesaanijuustolla. Lisänä tarjottava sellerisose ja paahdettu voisula saavat makunystyrät onnesta sykkyrälle. Voit myös tehdä kasvispyöryköistä vegaaniset korvaamalla parmesaanin vegaanisella juustolla ja käyttämällä kananmunan sijasta tuplamäärän korppujauhoja.

Vegaaniset härkispyörykät maistuvat taivaalliselta täyteläisen ja samettiseksi soseutetun pähkinä-kermakastikkeen kera. Liota pähkinöitä muutama tunti, jotta ne soseutuvat paremmin.

Kasvis-parmesaanipyörykät maistuvat pastan ja pestokastikkeen kera perheen pienimmillekin. Mehevien vegepullien pohjana käytetään punaisia linssejä ja ne maustetaan tuoreilla yrteillä sekä valkosipulilla. Hunajavoissa paistetut ruusukaalit ovat oiva lisuke ruoalle.

Helppojen hernepyöryköiden pohjana käytetään kotimaista hernerouhetta, mutta kookosmaito, inkivääri ja chili tuovat makumaailmaan aasialaista meininkiä. Helppo kastike hernepyöryköiden kaveriksi sekoitetaan jogurtista, tahinista sekä mausteista.

Papupyörykkä-salaattikulho saa puhtia cashewpähkinöistä ja mustapavuista. Kokoa papupyöryköistä ravitseva lounaskulho paahdettujen ja tuoreiden kasvisten sekä superterveellisen lehtikaalin kera.

Palsternakkapyörykkätaco rakentuu vain kolmesta raaka-aineesta ja ripauksista mausteita. Raastetusta palsternakasta, kananmunista ja perunajauhoista valmistetut kasvispyörykät sopivat kaalisuikaleiden kera tacojen täytteeksi, mutta kelpaavat ruoaksi sellaisenaankin kaupan valmiin tai itse tehdyn tsatsikin kanssa.

Herkulliset lisukkeet kruunaavat kasvispyörykkäaterian

Kasvispyörykät maistuvat lihapullien tapaan perunamuusin kera, mutta kokeile vaihteeksi muitakin lisukkeita. Vaihda muusi spagettiin tai juuressoseeseen, tarjoa ne herkullisten dippien, kastikkeiden ja tahnojen, esimerkiksi turkkilaisen jogurtti-pähkinätahnan kera tai sujauta pyörykät vaihteeksi vaikka kaupan valmiiden pitaleipien täytteeksi.

Paahda kasvispyöryköiden kylkeen juureksia tai tee juureksista salaatti ja tarjoa koko komeus pähkinäkastikkeen kera.

Artikkelia on muokattu 20.10.2023

Lue myös Kotiliesi.fi: Helppo kasvisruoka haussa? Tässä tulevat lasten lempparit, arjen pelastajat ja parhaat kasvisruokaklassikot


X