Ruokajutut

Miso on tahna, joka koukuttaa – näillä resepteillä pääset helposti mison makuun

Miso on täynnä viidettä perusmakua eli umamia. Se on erinomainen lisä melkein mihin tahansa ruokaan, joka kaipaa enemmän muhkeaa täyteläisyyttä. Jos et vielä tunne misoa, viimeistään nyt on aika tutustua.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Miso on erinomainen lisä melkein mihin tahansa ruokaan, joka kaipaa enemmän muhkeaa täyteläisyyttä.

Miso on täynnä viidettä perusmakua eli umamia. Se on erinomainen lisä melkein mihin tahansa ruokaan, joka kaipaa enemmän muhkeaa täyteläisyyttä. Jos et vielä tunne misoa, viimeistään nyt on aika tutustua.

Miso on yksi japanilaisen ruoan perusraaka-aineista, mutta soveltuu paljon muuhunkin kuin japanilaisen ruoan valmistukseen. Miso antaa uhkean umamisen ja täyteläisen maun muun muassa uunilohelle ja soveltuu erinomaisesti myös pastakastikkesiin ja uunijuuresten mausteeksi.

Lue myös: Aasialaiset keitot onnistuvat kotonakin – meheviä makuja ja houkuttelevia tuoksuja

Mitä miso on?

Miso on fermentoiduista eli käyneistä soijapavuista valmistettua paksua tahnaa, jota voidaan käyttää esimerkiksi keittoihin, marinadeihin ja kastikkeisiin. Misotahna antaa ruokiin täyteläisen, suolaisen ja uhkean umamisen maun. 

Misotyyppejä on lukemattomia: vaaleita, tummia, keltaisia sekä punaisia. Yleisimmät ovat riisimiso, jonka valmistukseen käytetään soijapapuja, suolaa ja riisiä, ohramiso, johon käytetään riisin sijaan ohraa, sekä soijamiso, johon käytetään vain soijapapuja ja suolaa. 

Käytännössä mison väri antaa selkeän viitteen mausta. Perussääntö on, että mitä vaaleampi miso, sitä vähemmän aikaa sitä on fermentoitu ja sitä miedompi on myös sen maku. Japanissa yleisimmin käytetty miso on punaista riisimisoa, joka on suolaisempaa ja proteiinipitoisempaa kuin mieto, makeampi valkoinen miso. Misoa löydät suurimpien kauppojen valikoimasta sekä etnisistä putiikeista.

Miso on erinomainen raaka-aine erityisesti kasvisruokiin käytettäväksi. Aluksi mison maku voi tuntua erikoiselta. Makuun tottumisessa saattaa mennä tovi, mutta kun maku napsahtaa, se kolahtaa toden teolla. 

Mihin misoa voi käyttää?

Maailmalla ammattikokit käyttävät misoa mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla. Misoa on käytetty muun muassa jäätelöissä ja kakkutaikinoissa.

Kotikokki pääsee mison makuun helpoiten tekemällä siitä keittopohjan tai liemen tai käyttämällä sitä uunilohen marinointiin. Näiden lisäksi miso on loistomauste muun muassa majoneesiin, vinegrettiin ja hummukseen.

Tässä muutama resepti, joilla pääset helposti ja nopeasti mison makuun. 

Misokeitto on lempeä ja lämmittävä

Mison käyttötavoista yleisimpiin kuuluu perinteinen japanilainen misokeitto. Misotahnasta syntyy keittopohja nopeasti ja helposti, kun tahnan joukkoon lisätään vettä. Misokeittoa voi tuunata niin pitkälle kuin haluaa. Siihen voi laittaa muun muassa merilevää, sieniä tai nuudeleita. 

Ramenkeitto on trendikäs japanilaisten katukeittiöiden keitto, jonka sielu on huolella tehty liemi. Sen valmistus vie yleensä useamman päivän, mutta miso-tahnan avulla makuun saa nopeasti syvyyttä. Höysteitä voi vaihdella maun mukaan.

Tylsistyttääkö perinteinen jauhelihakeitto? Tee keittopohja vaihteeksi misotahnasta. Perinteisten keittojuuresten sijaan jauheliha-misokeiton sattumiksi lisätään täysjyvänuudeleita, paksoita ja keitettyjä kananmunia. 

Kasvis-misokeitto on japanilaisen ruokakulttuurin helmi. Kevyt, lämmittävä ja uskomattoman hyvänmakuinen nuudelikeitto valmistuu kotikeittiössäkin helposti.

Miso maustaa pääruoat

Munakas on loistava pikaruoka ja pikkunälän taklaaja. Japanilainen munakas maustetaan soijakastikkeella ja tarjotaan miso-jogurtin kera. Täytteeksi sopivat kesäkurpitsan ja parsakaalin lisäksi myös valkokaali, porkkana ja herkkusienet. 

Misokylpy antaa uutta jujua myös uunilohelle. Jos etsit takuuvarmaa ruokaa, jolla hurmata kenet tahansa koska vain, niin se on tässä! Misolohi on huippusuosion saavuttanut ruoka, eikä syyttä. Tahna antaa upean umamisen ja suolaisen maun lohifileille. 

Kukkakaali-misopasta voi hyvinkin olla uusi arkiruokasuosikkisi. Miso antaa umamia ja suolaisuutta miedon makuiselle kukkakaalille – makuyhdistelmä on lyömätön. Kukkakaalinnuput kypsyvät kätevästi höyryssä pastakattilan päällä.

Mausta misotahnalla leivonnaiset ja pikkusyötävät

Misotahnasta ja voista sekoitettu tahna maustaa makoisiksi myös mitkä tahansa uunikasvikset. Tässä ohjeessa on retiisejä, varhaisporkkanoita ja kesäkurpitsaa, mutta kokeilemisen arvoisia ovat myös varsiparsakaali eli broccolini sekä kukkakaali.

Voileivät sopivat pikkunälkään tai kevyeksi lounaaksi. Tässä reseptissä Italia kohtaa Japanin. Pestokastike saa jännittävän twistin misokastikkeesta.

Kun kaipaat perinteiseen lohipiirakkaan uutta jujua, tartu tähän reseptiin. Misotahnalla maustettu lohipiirakka saa makunystyrät onnesta sykkyrälle. Ja mikä parasta, mehevää lehtitaikinasta tehtyä piirakkaa tulee helposti ja nopeasti koko pellillinen. Leivo piirakka tarjoilupäivänä, jotta pohja pysyy lehtevänä.

Katso myös Kotiliesi.fi: Tahnat, dipit ja kastikkeet – näillä ohjeilla saat arkiruokaan hetkessä uutta makua

X