Moni valuttaa kiehuvaa vettä lavuaariin tavalla, joka tekee tuhoisaa jälkeä lavuaarin alla – hyvä muistaa kattila kädessä
Kysyimme asiantuntijalta, kuinka kuumaa vettä keittiön putket sietävät. Onko kylmän veden hanasta valuttaminen järkiteko vai epäekologista?
Kysyimme asiantuntijalta, kuinka kuumaa vettä keittiön putket sietävät. Onko kylmän veden hanasta valuttaminen järkiteko vai epäekologista?
Nettipalstojen ja kahvipöytäkeskustelujen yksi kuumista perunoista on seuraava: pitääkö kylmää vettä valuttaa lavuaariin samalla, kun kaataa sinne kiehuvaa vettä?
Osalla on se käsitys, että putkiston kunto saattaa kärsiä kiehuvasta vedestä, eivätkä he kaada siksi vaikkapa perunoiden tai pastan keitinvettä pelkältään viemäriin ruuan laiton yhteydessä. Toiset ajattelevat, että kylmän veden valutus on turhaa tuhlausta.
Miten on?
– Jatkuvalla käytöllä muoviviemäri voi vaurioitua kiehuvasta vedestä, vahvistaa Jyri Alastalo Suomen viemärihuollosta.
– Nykyiset muoviviemäriputket kestävät hetkellisesti noin 90 asteen lämpötiloja.
Kiehuva vesi on 100-asteista.
Kiehuva vesi ei saa kertalaakista eikä harvakseltaan putkia rikki. Vaurioita syntyy pikkuhiljaa, kun kiehuvan veden kaataminen on usein toistuva tapa.
Vedenkaadossa ei ole vaikutusta asunnon tai putkistojen iällä. Uudemmat putket eivät kestä vanhoja putkia paremmin kiehuvaa vettä. Alastalo toteaa, ettei esimerkiksi vuonna 2000 rakennetussa talossa ole sen kestävämmät putket kuin 1980-luvulla rakennetussakaan talossa.
– Kotitalouskäytössä en näe putkistojen iällä suurta merkitystä käytön tai lämpötilojen kannalta.
Lue myös: Juomapullossa voi piillä terveysriski – syy, miksi vanhaa limupulloa ei kannata pitää vesipullona
Entäpä se oppi, että kuuma vesi puhdistaa putket?
Toisaalta jotkut ovat siinä uskossa, että kiehuva vesi puhdistaisi putkia. Esimerkiksi avaisi tukoksia, joita lähes kaikki huomaavat aina välillä keittiön lavuaarissaan.
– Kiehuva vesi voi pehmentää mahdollisesti viemärissä olevaa rasvakertymää, Jyri Alastalo myöntää.
Mutta hän muistuttaa, että kiehuvalla ja kuumalla vedellä tarkoitetaan eri lämpötiloja, vaikka monelle se onkin itsestäänselvyys.
– Kuuma vesi on noin 60–80 asteista, ja tämän lämpötilan saa kiinteistön hanoista, Alastalo ohjeistaa.
– Hanasta tulevaa kuumaa vettä voi laskea viemäriin huoletta.
Keittiön viemäriä voi saada puhtaammaksi laittamalla astianpesuainetta altaaseen ja laskemalla kuumaa vettä runsaasti perään. Tämä on toimiva kotikonsti, vaikka kaupoistakin saa ostettua putkien avaamiseen tarkoitettuja aineita.
Samalla on syytä huomioida se, ettei veden valuttaminen säännöllisesti ”turhaan” ole taloudellista eikä tietenkään ympäristöystävällistä, hän neuvoo.
Entä voiko putkistot sitten saada jonkinlaisella vääränlaisella käytöllä pahaan kuntoon? Kinkkurasvat tunnetusti tukkivat viemärin jäähtyessään.
– Myös paistorasvojen kanssa olisi hyvä puhdistaa isoimmat jäämät pois ensin esimerkiksi talouspaperiin, etteivät ne joudu viemäriin, Jyri Alastalo selittää.
Putkistojen kuntoa voi yleisesti ylläpitää hyvänä myös niin, ettei päästä niihin mitään sinne kuulumatonta, kuten karkeampia ruoantähteitä.
Kotiliesi.fi: Tämä lakanoiden vaihtoväli on jo auttamatta aivan liian pitkä
Kommentit
Ennen lavuaari oli vessassa tai kylpyhuoneessa ja keittiössä oli tiskiallas. Kaikki muuttuu, mutta lavuaari tuo kyllä edelleen mieleen valkoisen posliinialtaan.
Kommentit
Näin se on nykyään kun putket ovat muovia. Paremmin oli ennen kun putket olivat terästä tai kuparia.
Melkoinen asiantuntija. Määräysten mukaan käyttöveden maksimilämpötila on 65 astetta (palovammojen välttämiseksi). Ja minimi 50-55 riippuen talon rakennusvuodesta. Eli ei sieltä hanasta mitään 80 asteista pitäisi tulla. Ja jos tulee niin joku ammattilainen säätämään lämpötilat oikein.
Lisäksi vuosien saatossa putkimateriaalit ovat muuttuneet ja markkinoille on tullut HT (high temperature) muoviviemäreitä, joiden kuumankesto on parempi kuin esim. 70 luvun muoviviemäreissä.
Kiehuvaa ei siltikkään kannate viemäriin laittaa, sillä merkittävät lämpötilamuutokset sekä liian kuuma vesi voi haurastuttaa erityisesti muoviputkimateriaaleja pidemmällä käytöllä kuten jutussa olikin mainittu.
Kun kylmä vesi tulee omasta kaivosta, ei siinä ole mitään epäekologista antaa veden juosta. Veden laatukin paranee, kun vesi vaihtuu kaivossa. Kaupungissakin viemärit tarvitsevat vettä. Muutoin ne tukkeutuvat ja siitä on sitten ekologia kaukana.
Enpä ole kuullut, että keittiön hanasta saisi 80-asteista vettä. Ja hyvä niin, vähemmälläkin aikaansaadaan palovammoja. Reilut 50 astetta on normaali lämpötila, toisaalta alle sen ei pidä missään nimessä mennä, riskit bakteerien kasvuun tulevat eteen.
Ennen lavuaari oli vessassa tai kylpyhuoneessa ja keittiössä oli tiskiallas. Kaikki muuttuu, mutta lavuaari tuo kyllä edelleen mieleen valkoisen posliinialtaan.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous