Vinkit

Poro valloittaa monipuolisuudellaan - maukkaasta porosta syntyvät piirakat, alkupalat, salaatit ja pääruoat

Kokosimme ihanimmat herkut porosta, jotka sopivat arkeen ja juhlaan. Valitse suosikkisi.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Mausteinen hehkuviinikastike ja fondant-perunat kruunaavat poronfileen. Lisänä maistuvat esimerkiksi paahdetut ruusukaalit.

Kokosimme ihanimmat herkut porosta, jotka sopivat arkeen ja juhlaan. Valitse suosikkisi.

Poro on mureaa, vähärasvaista ja kestää monenlaisen maustamisen, mutta toimii pelkästään suolalla ja pippurillakin maustettuna. Poronlihasta syntyy niin keitto, salaatti, piirakka, pääruoka kuin hienostunut alkupalakin. Listasimme yhteen parhaat pororeseptimme.

Poro maistuu salaateissa

Porosta syntyy herkullisia ja ruokaisia salaatteja niin arkeen kuin juhlaan.

Kaali-porocaesar on uusi versio vanhasta klassikkosalaatista. Kylmä poronpaisti maistuu salaatin, lakkojen ja leipäjuuston kanssa.

Pirteä poro-karpalosalaatti valmistuu poron kylmäsavupaistista, erilaisista salaateista ja kasviksista ja se maustetaan sinihomejuustolla ja karpaloista tehdyllä kastikkeella.

Kylmäsavuporonpaisti ja puolukkamajoneesi ovat lyömätön yhdistelmä. Teresa Välimäen porosalaatissa maistuvat lisäksi lempeä brebiou-juusto ja hapokas omena.

Poron fileestä voi tehdä juhlavan salaatin, johon pistaasipähkinät tuovat rapeaa rousketta ja hienostuneen maun. Pannulla paistetut päärynät höystävät tämän porosalaatin todelliseksi herkuksi. Maailman paras porosalaatti tehdään keitetyistä poron kielistä.

Poro sopii aterian alkuun

Aromikas poronliha sopii hyvin hienostuneisiin suolapaloihin ja juhla-aterioiden alkuruokiin.

Suolaiset suupalat brie- ja sinihomejuustosta sekä porosta, blinit poronlihan kera tai savuporolla täytety avokadot  ovat oivallisia vaikka pikkujoulujen tai uudenvuoden juhlan tarjottavia.

Joulu-tai itsenäisyyspäivän aterian voi aloittaa italohenkisellä kotimaisista raaka-aineista valmistetulla procarpacciolla, joka höystetään ihanalla piparjuurikastikkeella.

Porosta syntyy maukas piirakan täyte

Poro sopii myös piirakkaan! Kokeile helppoja savuporopiiraita tai ruispohjaan tehtäviä poro-punajuuripiiraita. Poropiirakka leivotaan ruis-peruna-voitaikinasta. Piirakan juju on kotoinen leipäjuusto.

Mehevä kylmäsavuporosta tehty piiras on mainio vierastarjottava. Piirakan voi tehdä valmiiksi hyvissä ajoina ja lämmittää, kun vieraat saapuvat.

Glögin ja punaviinin kanssa maistuva flammkuchen täytetään porolla, punasipulilla ja ranskankermalla. Tämä saksalainen versio valkoisesta pizzasta on vertaansa vailla oleva herkku.

Sieni-poropiirakka on kotoinen klassikko, joka maistuu iltateellä tai vaikkapa lounaana raikkaan vihersalaatin kumppanina.

Porokeitto tuo vaihtelua ruokapöytään

Paahtunut kasvissose-porokeitto lämmitää kylminä iltoina.

Rehevä porokeitto eli lapinukon keitto syntyy poronkäristyslihasta, perunoista ja keittojuureksista. Keitto saa lisätäyteläisyyttä vielä viherpippurisulatejuustosta. Tarjoa keiton kanssa lapinrieskaa, jonka päälle on sipaistu kunnon voita. Täydellinen pakkaspäivän ruoka.  

Savuporokeitto höystetään sinihomejuustolla ja laitetaan juhlakuntoon maidosta tehdyllä vaahdolla.

Poro on parasta myös pääruoissa

Tunnetuin pororuoka on tietysti poronkäristys. Kokeile käristystä, jossa on mukana juureksia tai samoilijan poronkäristystä, jossa huikean makutrion muodostavat pekoni, sipuli ja sienet. Poronkäristyksen seuraksi sopii hyvä, itse tehty perunamuusi.

Hienostunut poronfilee on luontaisesti mureaa lihaa ja se kannattaa kypsentäessä jättää sisältä roseeksi. Poronfileen voi kypsentää uunissa, tällöin fileeseen kannattaa paistaa pintaväri pannussa. Poronfilee valmistuu myös kokonaan pannulla paistaen. Tarjoa poronfileen seurana punajuuripyreetä, makeaa juuressosetta tai maukasta perunasosetta.

Poron sisäpaistista syntyy myös juhlaruokaa. Valmista mehevän paistin kylkeen mustikkaportviinikastike.

Artikkelia on muokattu 14.12.2023

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin valmistetaan jääpaisti

X