munakoiso
Munakoiso on Välimeren maiden ja arabikeittiön herkku. Kokeile munakoisoja täytettynä, salaateissa, pastoissa ja vuokaruoissa.
Ruokajutut

Oikein valmistettuna munakoiso on suussasulava herkku – nämä reseptit saavat kenet tahansa rakastumaan siihen

Munakoiso on kasvisosaston kameleontti, joka on kotonaan niin pastoissa, vuokaruoissa kuin erilaisissa alkuruoissa ja tahnoissakin. Kokosimme vinkit munakoison valmistukseen sekä parhaat munakoisoreseptit.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Munakoiso kuuluu erityisesti Välimeren ja arabikeittiön herkkuihin. Se sopii erinomaisesti paistettavaksi, paahdettavaksi ja grillissä kypsennettäväksi. Huolella valmistettu munakoiso hakee herkullisuudessaan vertaistaan.

Lue myös: Tahnoja, salaatteja, falafeleja, pitaleipää… Runsas meze-lautanen on loistava tarjottava illanistujaisiin

Munakoiso on koisokasveihin kuuluva perunan ja tomaatin sukulainen, jonka nimi tulee englanninkielen sanasta eggplant, munakasvi. Veikeä kasvis tunnetaan myös nimellä munahedelmä sekä aubergiini, joka viittaa munakoison kuoren mustanpuhuvan violettiin värisävyyn.  

Meillä tutuin munakoiso on pitkulainen, nuijan tai päärynän muotoinen ja kiiltävän tummakuorinen, mutta yhtä lailla munakoiso voi olla myös soikea, pyöreä tai aivan minikokoinen. Myös kuoren väri voi vaihdella. Esimerkiksi graffiti-munakoiso on hedelmäosastolla näyttävä ilmestys. Hedelmäliha on vaalea ja pehmeä, ja siinä on paljon siemeniä, joita ei tarvitse poistaa.

Kotona munakoiso kannattaa säilyttää jääkaapin vihanneslokerossa noin 10 asteen lämpötilassa.

Munakoiso – valmistus ja käsittely

Jos munakoiso ei lukeudu suosikkeihisi, olet todennäköisesti syönyt sitä huolimattomasti valmistettuna. Taidolla valmistettu munakoiso on nimittäin tavattoman herkullista. Parhaat munakoisoreseptit ovat sellaisia, joissa munakoiso tarjotaan aivan pehmoisaksi paahdettuna.

Munakoiso ei lukeudu niihin kasviksiin, joihin kannattaa kypsennettäessä jättää purutuntumaa. Raakana munakoiso maistuu hieman karvaalta sisältämänsä solaniinin vuoksi. Vasta läpeensä pehmeäksi kypsennettynä munakoison lempeä maku pääsee oikeuksiinsa.

Ennen kypsennystä munakoison voi halutessaan ”itkettää”, mutta välttämätöntä se ei ole. Nykyajan munakoisolajikkeet on nimittäin jalostettu niin, ettei itkettäminen ole välttämätöntä maun kannalta. Suolakylpy tekee kuitenkin hyvää, mikäli toivot munakoisoviipaleisiin rapeaa paistopintaa ja napakampaa suutuntumaa. 

Lisäksi suola poistaa munakoison huokoisuutta, ja näin tämä öljyä rakastava vihannes ei ime aivan tolkuttomasti rasvaa kokkailuvaiheessa. Eli jos haluat säästellä öljyn määrässä, itketä.

Leikkaa munakoiso viipaleiksi, ripottele pinnalle suolaa ja jätä hikoilemaan noin vartiksi tai puoleksi tunniksi. Pyyhkäise sitten suola sekä pinnalle tihkunut neste pois ja kypsennä munakoiso vasta sitten. 

Munakoiso: paista, paahda tai grillaa

Munakoisoreseptit ovat mitä monipuolisimpia, sillä munakoison voi kypsentää pannulla paistamalla, uunissa paahtamalla tai vaikka grillaamalla. Tärkeää on kuitenkin se, ettei öljyn määrässä nuukaile, sillä vasta lämpö ja runsas rasva tekevät munakoisosta suussa sulavan herkun. 

Helpointa munakoiso on kypsentää kokonaisena tai halkaistuna uunissa. Pistele kasviksen pintaan haarukalla reikiä ja paahda uunissa läpeensä pehmeäksi. Kypsän munakoisonpuolikkaan voi täyttää tai hedelmälihan kaapia kulhoon ja pyöräyttää tahnaksi.

Paistetut tai grillatut munakoisoviipaleet puolestaan maistuvat esimerkiksi kala- tai liharuokien lisukkeena ja sopivat myös salaatteihin tai vaikkapa hampurilaisen tai pitaleivän väliin. Paahdettuja munakoisoviipaleita kannattaa sujauttaa myös tomaattikastikkeen kanssa uunivuokaan. Moussaka ja melanzane alla parmigiana ovat munakoisoruoista suosituimpia. 

Munakoiso rakastaa paitsi rasvaa ja lämpöä, myös juustoa, tomaattia, valkosipulia ja yrttejä, kuten persiljaa, basilikaa ja minttua. Monissa resepteissä munakoiso yhdistetäänkin näihin raaka-aineisiin, kuten alla olevista ohjeista huomaat.

Munakoisoreseptit: alkuruoat, tahnat ja mezet

Erityisesti Lähi-idän maissa munakoiso on tuttu näky alkupalaksi tarjottavalla meze-lautasella. Munakoiso maistuu niin tahnaksi surautettuna, marinoituna kuin leivän kera tarjottunakin. 

Tahnoista tunnetuin lienee baba ganoush, mutta munakoisotahnan voi valmistaa myös savustettuna ja mausteita vaihdella maun mukaan. Öljyssä ja sitruunamehussa marinoidut munakoisot maistuvat paitsi alkupalana, myös pääruoan lisukkeena.

Grillatut munakoisoleivät ja hummus-munakoisoleivät sopivat pikkusyötäviksi tai alkupaloiksi. Täytteeksi lisättäviä marinoituja munakoisoja kannattaa tehdä kerralla reilusti, ne säilyvät jääkaapissa tiiviissä purkissa vähintään viikon verran.

Munakoiso höystää pastat ja salaatit

Pastoissa ja salaateissa munakoiso on todellinen ässä, ja munakoison lihaisa rakenne onkin oiva lisä kasvissyöjän lautaselle. 

Pasta alla Norma eli sisilialainen munakoisopasta on monen mielestä vegepastojen ykkönen. Eikä ihme! Huolella valmistetun tomaattikastikkeen, paahteisen munakoison ja päälle raastetun juuston yhdistelmä on vertaansa vailla. Viini ja kourallinen basilikaa viimeistelevät maun välimerelliseksi.

Tomaatti-munakoisopastassa munakoiso yhdistetään vuohenjuustoon, sadonkorjuupastassa puolestaan paahdettuun kesäkurpitsaan sekä cashewpähkinöihin. 

Uuniratatouille mukailee suosikkiruoan makumaailmaa. Uunissa hissukseen hautunut kasvispaistos tarjotaan täysjyväpastan kera. Ratatouillen makumaailma kannattaa sujauttaa myös salaattiin. Grillattu ratatouillesalaatti on herkullinen lisuke vaikkapa grillipihvin kylkeen.

Paahdetun munakoisopastan juju piilee itse tehdyssä pestossa, joka basilikan, pinjansiementen ja parmesaanin sijaan pyöräytetään lehtipersiljasta, hasselpähkinöistä ja manchegojuustosta. 

Salaatteihin munakoiso kannattaa lisätä pehmeäksi paahdettuna. Marokkolaisia makuja sisältävä tomaatti-munakoisosalaatti on alkuruoka, joka maistuu parhaiten lämpimän pitaleivän kanssa.

Feta-munakoisosalaatti tarjotaan hauskasti pehmeäksi paahdettujen munakoisoviipaleiden päältä. Tuore minttu antaa feta-oliivisalaatille raikkaan säväyksen.

Paahdetuista munakoisoista, kesäkurpitsasta ja paprikasta valmistuu maukas salaatti, joka tarjoillaan murustetun fetajuuston kera ja viimeistellään tuoreilla yrteillä.

Mehevät munakoisovuoat 

Vuokaruoissa munakoiso suorastaan sulaa suuhun. Erityisen suosittuja munakoison mehevöittämät vuokaruoat ovat Välimeren maiden ruokapöydissä. Kuuluisimpia herkkuja on suomalaisille Kreikan-matkoilta tuttu laatikkoruoka moussaka, joka kootaan hieman lasagnen tapaan tomaattisesta jauhelihakastikkeesta, valkokastikkeesta sekä munakoisoviipaleista. Jauheliha-munakoisomusaka voidaan valmistaa lukemattomilla tavoilla, ja jokaisella kreikkalaisella kokilla on oma ohjeensa, josta hän on ylpeä.

Kreikkalainen jauheliha-munakoisovuoka vaatii jonkin verran aikaa ja vaivaa, mutta lopputulos on kuitenkin vaivan väärti. Jos haluat vedellä mutkia suoraksi, tartu tähän ohjeeseen. Peruna-munakoisovuoka on kuin superhelppo moussaka. Siinä apuun astuvat valmiit tomaatti- ja juustokastikkeet sekä pakasteperunaviipaleet. Juustokastikkeen joukkoon murusteltu fetajuusto antaa ruokaan makua.

Vähintäänkin yhtä ihanaa on italialainen melanzane alla parmigiana, joka on yksi Italian suosituimpia ruokia. Tuoreista tomaateista keitetty kastike tekee mausta raikkaan. Halutessasi voit korvata tomaatit säilyketomaateilla. Munakoisoviipaleet ”itketetään” ja paistetaan ennen vuokaan latomista pannulla, jolloin rakenne on lihaisan napakka ja maukas.

Sujauta munakoisoa uuniin myös kesäkurpitsaviipaleiden kanssa. Kesäkurpit­sasta ja munakoi­sosta valmistuu maukas vuoka­ruoka, joka sopii väliruoaksi, lisukkeeksi tai ruoaksi ihan sellaisenaan.

Munakoisoreseptit: täytetyt munakoisot

Halkaistut, pehmeäksi paahdetut munakoisot ovat kuin luotuja täytettäviksi. Miedon makuisen munakoison seuraan sopivat monet maut. Erityisen paljon se nauttii Lähi-idän lämpimistä mausteista. Kokeile täytteenä chilillä, kanelilla ja juustokuminalla maustettua lampaan jauhelihaa tai korianterilla, chilillä sekä juustokuminalla säväytettyä riisi-tomaatti-fetatäytettä. 

Munakoison puolikkaat voi täyttää myös libanonilaisittain linsseillä, granaattiomenansiemenillä sekä fetajuustolla. Kokeile myös mintun raikastamaa linssi-kvinoatäytettä.

Vähän pienempään nälkään sopivat pienet munakoisopizzat. Ne tehdään munakoisoviipaleista, jotka on päällystetty pestolla, cheddarilla ja kirsikkatomaateilla. Tässä ohjeessa pizzat grillataan, mutta yhtä hyvin pizzat kypsyvät myös uunin lämmössä.

Paahdetut munakoisot juustokuorrutteella on ihana lisuke, mutta siitä saa raikkaan salaatin kera myös ihanan lounasaterian.

Muut lämpimät munakoisoruoat

Kameleonttimainen, lihaisa ja muheva munakoiso sopii loistavasti myös kastikkeisiin ja pataruokiin. Karjalanpaistilihoista valmistettava venäläinen lihapata goršok pitää sisällään myös munakoisoa, kesäkurpitsaa ja perunaa.

Ratatouille on ranskalainen klassikko ja oleellinen osa Provencen keittiötä. Täydellisen ratatouillen salaisuus on valmistustavassa. Kasvikset säilyttävät värinsä ja oman makunsa, kun ne paistetaan erikseen ennen yhdistämistä ja lopullista hauduttamista.

Monista kasviksista tehty dolma on todellista juhlaruokaa. Koverrettujen munakoisojen, kesäkurpitsoiden sekä paprikoiden sisään sujautetaan muheva kasvis-riisitäyte.

Grillatut munakoisoviipaleet sujahtavat saumattomasti pehmeän jogurttikastikkeen kanssa pitaleivän väliin. Chilillä, mintulla ja korianterilla maustettu marinadi on tämän reseptin juju. 

Muhkeasta salaattikulholeivästä riittää syötävää isommallekin seurueelle. Rapeakuorinen maalaisleipä pitää sisällään maukkaan yllätyksen: paahdettua munakoisoa, aurinkokuivattuja tomaatteja, avokadoa, fetajuustoa ja maukasta tuorejuustoa.

Vaikka munakoiso onkin Välimeren ja Lähi-idän herkku, kannattaa sille antaa mahdollisuus myös makumaailmaltaan Aasian suuntaan nojaavissa ruoissa. Munakoisocurry saa veikeän makuvivahteen kanelista ja kaffirlimetinlehdistä.

Katso myös Kotiliesi.fi: Grillattu munakoiso – katso 3 tapaa, joilla valmistat mehevän munakoisoherkun!

X