mustaherukka
Mustaherukka maistuu jäätelön kanssa ja sulostuttaa myös muut kesäherkut.
Ruokajutut

Mustaherukka on oikea C-vitamiinipommi – näin valmistat siitä hillot, piirakat ja muut herukkaherkut

Mustaherukka muuntuu monenlaisiksi herkuiksi kesäkeittiössä. Makean happamat marjat sopivat hilloihin, hyytelöihin ja mehuihin, mutta ne maistuvat makoisilta myös piirakoissa, jälkiruoissa sekä puuroissa ja ovat oiva valinta liharuokien rinnalle.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Mustaherukka eli mustaviinimarja on monikäyttöinen marja. Kokosimme ohjeet, joilla otat ilon irti makeasta sadosta. 

Lue lisää: Mehevään marjapiirakkaan saa vaihtelua täytteillä – kokeile marjojen pariksi kookosta, tuorejuustoa, marenkia tai rahkaa

Mustaviinimarjaa viljellään yleisesti puutarhoissa, mutta pensaat kasvavat myös villinä. Heinä-elokuu on Suomessa mustaherukoiden parasta poiminta-aikaa. Kypsät marjat ovat mustan tummanpuhuvia ja joustavat painettaessa.

Mustaherukka on puutarhamarjojen C-vitamiinikuningas. Jo 50 grammaa mustaviinimarjoja riittää täyttämään päivittäisen C-vitamiinitarpeen. Mustaherukassa on myös runsaasti muun muassa E- ja K-vitamiineja sekä kuituja. Mustaherukkamehua on perinteisesti käytetty flunssan torjuntaan ja hoitoon.

Mustaherukka: monipuolinen marja

Mustaherukka on tuttu hilloista ja mehuista, mutta loputtoman monikäyttöiset marjat taipuvat vaikka mihin makeista herkuista suolaisiin tarjottaviin. Marjat sopivat myös sellaisenaan vaikkapa jogurttien tai rahkan kyytipojaksi sekä puuron päälle. Maukkaan smoothienkin niistä voi surauttaa.

Mustaherukan makeankirpsakkaa makua voi taittaa sokeriripsauksella. Myös banaani ja mustaherukka on suosittu ja hyväksi havaittu makupari.

Marjojen lisäksi myös mustaherukan lehdet ovat syötäviä. Nuoret lehdet taipuvat ”viininlehtikääryleiksi” ja ne tuovat upeaa makua myös teehen sekä kylmiin juomiin. 

Kokosimme alle vinkkejä mustaherukan käyttöön. Näillä ohjeilla otat ilon irti makeasta sadosta.

Mustaherukka viimeistelee jälkiruoat

Mustaherukka hurmaa erityisesti kylmissä jälkiruoissa. Tee marjoista vaikkapa maukas jäädyke kesäpäivän sulostuttajaksi. Jäädyke onkin paras jälkiruoka vierasvaralle, koska sen voi tehdä alusta loppuun etukäteen. Älä anna nimen hämätä, tähän krokanttijäädykkeeseen käyvät nimittäin vadelmien sijaan myös mustaherukat, joista tulee hienon makuinen jäädyke.

Välimeren ja Balkanin alueelta kotoisin olevalla seesaminsiementahnasta eli tahinista valmistetulla halvalla sekä tuoreilla mustaherukoilla maustetulla jäädykkeellä lyöt kesävieraasi ällikällä. Kerroksittain annosmaljoihin kootut jälkkäriherkut vaativat jäätyäkseen kolmisen tuntia, mutta ne kannattaa tehdä pakastimeen valmiiksi jo hyvissä ajoin ja nostaa tarjolle juuri ennen h-hetkeä. 

Pikäjäätelö tuo helpotuksen äkilliseen herkkuhimoon. Se surautetaan jäisistä vadelmista ja mustaherukoista, joita kermaloraus ihanasti täytelöittää. Vain surautus ja valmista tuli!

Helppo herkku on myös pallo valmista vaniljajätelöä, jonka kyljessä tarjotaan liköörimustaherukoita, joille timjami antaa upean säväyksen. Marjojen lisäksi tähän herkkuun hyödynnetään myös mustaherukan lehtiä. 

Vai maistuisiko sittenkin lasillinen jäätelösoodaa? Mustaherukka antaa myös sille makean marjaisan säväyksen. Kerrosta lasiin mustaviinimarjoja, vaniljajäätelöä sekä kivennäisvettä ja nauti heti. Koristelussa toimii klassinen kermavaahdon ja marjojen yhdistelmä. 

Näitä jogurttivanukkaita säväyttää mustaviinimarja ja tähtianis. Mehustetut mustaherukat ja pehmeä jogurttivaahto muodostavat verrattoman makuliiton. Myös tämä jälkiruoka kannattaa valmistaa hyvissä ajoin valmiiksi.

Suklaan makuparina mustaherukka on todellinen ässä. Valmista aterian makeaksi päätökseksi täyteläistä mustaherukoiden raikastamaa suklaavaahtoa tai suosittu suklaafondant, joka kätkee sisäänsä makeita marjoja. 

Makeat leivonnaiset mustaherukoilla

Tuhdin suklainen ja ihanan mustaherukkainen suklaamoussekakku on varma valinta juhlapöytään – kirpeän raikas mustaherukka ja täyteläinen suklaa ovat toimiva makupari. Tässä reseptissä liivatelehdet liotetaan kuumaan kahviin, joka antaa kakulle herkullisen makulisän. 

Suklaa maistuu myös tässä mustaherukkaisessa kakussa, mutta tuoreiden viinimarjojen sijaan se leivotaan mustaherukkahillosta sekä -likööristä. Aikuiseen makuun valmistettu kakku hyydytetään liivatteella, joten se kannattaa leipoa jo tarjoilua edeltävänä päivänä.

Jos kaipaat kesäpöytään jotain astetta raikkaampaa, tässä etsimäsi kakkuohje. Mustaherukkahyytelökakussa on pehmeä sokerikakkupohja, rahkan ja vaniljakastikkeen täytelöittämä mustaherukkatäyte sekä pinnalla makea marjakiille. 

Jäädykekakku on kesäpäivän virkistäjä ja oiva tarjottava perinteisen juustokakun sijaan. Digestive-kekseistä kootun kakkupohjan päälle lisätään tuorejuuston ja kerman pehmentämä täyte, jolle makeat marjat antavat raikkaan makulisän. Tähän jäädykekakkuun sopivat mustikoiden ja mansikoiden sijasta myös mustaherukka ja vadelma.

Jos juhlavieraiden joukossa on vegaaneja, tartu tähän reseptiin. Vegaaninen mustaherukkajuustokakku ei ole sen vaikeampi valmistettava kuin perinteinenkään. Hurmaava kakku on hyydytetty kasvipohjaisella hyytelöimisaineella. Pohjan voi tehdä gluteenittomista vegekekseistä tai esimerkiksi vegaanisista Oreo-kekseistä, jos kakun ei tarvitse olla gluteeniton.

Tee mustaherukoista hilloa, mehua tai hyytelöä

Perinteinen tapa säilöä runsas mustaherukkasato on tehdä siitä hilloa tai mehua. Tässä ohjeessa mustaherukkamehu saa säväyksen inkivääristä. Mustaherukka-inkiväärimehu maistuu sekä kylmänä että kuumana. Sitruunan makuisella kivennäisvedellä laimennettuna syntyy mehusta raikas tervetuliaisdrinkki. 

Mustaherukkahillo on helppo ja maukas tapa säilöä kesän makea sato. Tässä ohjeessa mustaherukkahillo valmistetaan mehusta, mutta pikahilloon käyvät vaikka pakastemarjatkin. Säästä pari purkkia hilloa joulupöytään lihapateiden ja paistin pariksi.

Vai mitäpä jos tänä vuonna valmistaisit marjoista likööriä? Vadelma-mustaherukkalikööri onnistuu naurettavan helposti. Lisäksi lopputulos on maukas ja täynnä aitoa marjan makua.

Mustaherukkaglögi valmistetaan mustaherukkamehusta. Punaviini, appelsiini ja glögimauste tuovat juomaan hurmaavan joulun maun. 

Louhisaaren juomaan hyödynnetään marjojen sijaan mustaherukoiden lehdet. Muita tarvittavia raaka-aineita ovat sitruuna, vesi, sokeri ja hiiva. Valmiin juoman annetaan käydä jääkaapissa ennen tarjoilua.

Mustaherukka maustaa puurot ja smoothiet

Heleän liilat mustaherukkapuurot hellivät vatsaa aamutuimaan ja välipala-aikaan. Terveellinen hirssituorepuuro sekoitetaan hirrsisuurimoista, mustaherukoista ja kookooshiutaleista. Mustaherukat tarjoavat puurolle intensiivisen maun, jota täydennetään makeilla taateleilla sekä kermaisilla cashewpähkinöillä. Tee puuro valmiiksi jo edellisenä iltana ja herkuttele aamulla.

Myös herukkainen tuorepuuro on kiireisten aamujen pelastus. Kaurahiutaleista, jogurtista ja mustaherukoista valmistettu puuro hellii vatsaa ja kutkuttelee makunystyröitä. Puuron hitaat hiilihydraatit pitävät nälän loitolla lounaaseen asti. 

Vispipuuro kuuluu puurojen aatelistoon ja mustaherukoista valmistettuna siitä saa erityistä herkkua. Onneksi perinteistä ohjetta on lupa hieman tuunata. Lisää puuron joukkoon kookoshiutaleita tai tuo puuroon makeutta banaanin avulla.

Chiavanukas on loisto vaihtoehto perinteiselle puurolle. Pienet ihmesiemenet jämäköittävät mustaherukoista ja mantelijuomasta sekoitetun puuron lusikoitavaan kuntoon. Mustaherukka-chiavanukas kannattaa siis valmistaa jääkaappiin jo edellisenä iltana ja ripotella aamulla päälle esimerkiksi tuoreita marjoja ja mantelilastuja.

Vai nautitko marjasi mieluummin puuron sijaan juotavassa muodossa? Mustaherukkasmoothie valmistuu yksinkertaisista aineksista, mutta maku hurmaa. Mittaa tehosekoittimeen mustaherukoita, banaani, rahkaa ja maitoa, surauta ja valmista tuli. Tee aamulla valmiiksi ja pakkaa mukaan evääksi töihin. Mukaan voi soseuttaa myös mysliä ja kurpitsasiemeniä, kuten tässä mustaherukkapirtelössä on tehty.

Kokeile mustaherukkaa suolaisten ruokien makuparina

Ei makeaa mahantäydeltä. Mustaherukka sopii loistavasti myös suolaisten ruokien makupariksi. Maukas mustaherukkakastike keitetään tuoreiden marjojen sijaan mustaherukkahyytelöstä. Tee punaviini-mustaherukkakastike ankankoipien seuraan tai yhdistä mustaherukkakastike vaihteeksi vaikka hirven lapapaistin ja hunajajuuresten makupariksi. 

Unohtumaton makuelämys syntyy, kun yhdistät mustaherukat silakan makupariksi. Herkulliset joulun alkupalat syntyvät mustaherukkasilakoilla ja smetanasipaisulla päällystetyistä ruisleivistä.

Katso myös Kotiliesi.fi: Viinimarja piristää herkutteluhetken

X