Ruokajutut

Näin syntyy täydellinen hampurilainen! 4 erilaista reseptiä kulmakunnan herkullisimpien hampurilaisten valmistamiseen

Maukas hampurilainen ei vaadi ihmeitä. Panosta vain hyvään sämpylään, mehevään pihviin sekä koko komeuden kruunaavaan kastikkeeseen. Näillä ohjeilla valmistat takuulla parhaat burgerit.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Herkulliset hampurilaiset maistuvat kesällä ja onnistuvat helposti myös ulkona grillaten.

Maukas hampurilainen ei vaadi ihmeitä. Panosta vain hyvään sämpylään, mehevään pihviin sekä koko komeuden kruunaavaan kastikkeeseen. Näillä ohjeilla valmistat takuulla parhaat burgerit.

Valmistat hampurilaiset kotona helposti ulkona grillaten tai jopa eksottisemmalla twistillä, kunhan muistat nämä pari kikkaa.

Jos tarjoat hampurilaisia isommalle joukolle, esivalmistele kaikki täytteet ennen hampurilaisten kokoamista: viipaloi vihannekset ja sekoita kastikkeet valmiiksi.

Sämpylät säilyvät lämpiminä korissa liinan alla aina tarjoiluun asti. Ja pihvi, se paistetaan ihan viimeiseksi.

Briossisämpylät hampurilaisiin

Hampurilaista tehdessä keskitytään liian usein pihviin ja muihin täytteisiin sämpylän jäädessä sivuosaan. Pehmeä ja mehukas leipä on kuitenkin maukkaan burgerin tärkeimpiä vaateita. Hyvä sämpylä on kooltaan riittävän laakea ja sitä pystyy puristamaan tiukasti täytteiden ympärillä, mikä helpottaa hampurilaisen syömistä ja tekee makuelämyksestä täydellisen.

Moni hampurilaisen ystävä liputtaa briossien puolesta. Se ei ole mikään höttöinen vehnäleipä, vaan mehevä ja maukas. Briossi ei hajoa tai murene, vaan pitää raaka-aineet tiukasti sisällään, mikä helpttaa käsin syömistä.

Voi ja kananmunat ovat mehevien briossien salaisuuksia. Niiden ansiosta briosseista tulee pehmeitä ja mureita, ei lainkaan sitkeitä tai paksukuorisia. Tee taikina valmiiksi jo illalla ja anna sen kohota jääkaapissa yön yli. Pitkä kohotus yön yli tekee hyvää niin maulle kuin rakenteellekin. 

Valmistusaika: Yli 2 h| Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 18

Briossisämpylät:

150 g huoneenlämpöistä voita
2 dl haaleaa maitoa
50 g hiivaa
2 rkl sokeria
11/2 tl suolaa
noin 10 dl vehnäjauhoja
4 kananmunaa

Voiteluun:

2 keltuaista
tilkka vettä

Pinnalle:

seesaminsiemeniä

Valmistusohje

1. Ota voi hyvissä ajoin ennen leivontaa huoneenlämpöön. Lämmitä maito haaleaksi. Liuota maitoon hiiva, lisää sokeri ja suola. Sekoita joukkoon pari desiä jauhoja ja anna taikinan käydä huoneenlämmössä, kunnes se kuplii kevyesti. Sekoita sen jälkeen munat taikinaan. Lisää loput jauhot vähän kerrallaan hyvin sekoittaen. Lisää lopuksi voi pieninä nokareina taikinaan. Vaivaa taikinaa yleiskoneessa noin kymmenen minuuttia tai käsin 15 minuuttia. Valmis taikina on pehmeää ja kimmoisaa.

2. Peitä taikina kelmulla ja liinalla. Anna kohota huoneenlämmössä noin tunti. Voit myös tehdä taikinan illalla valmiiksi ja antaa kohota jääkaapissa yön yli.

3. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa taikina hyvin. Pyörittele taikina tangoksi ja leikkaa se 12–18 palaksi. Voit tehdä taikinasta sekä pieniä että isoja sämpylöitä. Pyörittele palat kevyesti pyöreiksi sämpylöiksi. Nosta sämpylät leivinpaperilla peitetylle pellille, peitä liinalla ja kohota noin tunti.

4. Voitele kohonneet sämpylät vesitilkalla ohennetuilla keltuaisilla. Ripottele päälle siemeniä. Paista sämpylöitä 175-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia tai kunnes briossien pinta on kauniin ruskea.

Vinkki! Ylimääräiset sämpylät voi hyvin pakastaa leivontapäivänä.

Hampurilainen grillissä

Tämä hampurilainen on niille, joiden mielestä yksinkertainen on parasta. Sämpylän välissä on mehevä jauhelihapihvi naudasta, sipulirenkaita, maustekurkkuja sekä kermaviilillä raikastettu chili-majoneesikastike. Paahtamalla sekä sämpylät että pihvit grillissä saat niihin herkullisen kesän maun. Tarjoa hampurilaiset grillattujen bataattilohkojen kanssa.

Herkulliset hampurilaiset kotona valmistuvat hyvin pikkuisella pallogrillillä tai jopa uunin grillissä. Jos haluat pihveihin savunmakua, sipaise ne savuaromisella barbequekastikkeella.
Herkulliset hampurilaiset kotona valmistuvat hyvin pikkuisella pallogrillillä tai jopa uunin grillissä. Jos haluat pihveihin savunmakua, sipaise ne savuaromisella barbequekastikkeella.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 2

Hampurilaiset grillissä:

4 hampurilaissämpylää
500 g naudanjauhelihaa
2 rkl vasikanfondia
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 tl oreganoa
suolaa

Lisäksi:

3 sipulia renkaina
maustekurkkuviipaleita

Kastike:

1 dl valmismajoneesia
1 dl kermaviiliä tai ranskankermaa
3 rkl chiliketsuppia

Valmistusohje

1. Sekoita ensin kastike ja paista sipulirenkaat kauniin ruskeiksi. Sekoita fondi ja mausteet jauhelihaan. Muotoile taikinasta neljä kämmenenkokoista pihviä. Sipaise pihvien pinnat öljyllä. Paista pihvejä noin 10 minuuttia hyvällä lämmöllä.

2. Paahda sämpylät grillissä ja täytä hampurilaiset.

Tarjoa hampurilaiset grillattujen bataattilohkojen kanssa.

Korealaiset hampurilaiset

Jos kaipaat perinteiseen burgeriin jotain uutta ja jännittävää, sujauta sämpylän väliin korealaisia makuja: kimchiä, gochujang-majoneesia sekä inkiväärillä ja seesamiöljyllä maustettuja naudan jauhelihapihvejä. 

Coleslaw on burgereiden suosittu lisuke, joten mikset täydentäisi hampurilaisateriaasi korealaisella varhaiskaalisalaatilla.

korealaiset hampurilaiset
Näissä hampurilaisissa maistuu Korea. Kimchiä eli korealaista hapankaalia myydään etnisissä kaupoissa, mutta kotimainen hapankaalikin sopii hyvin tähän burgeriin.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 6

Korealaiset hampurilaiset:

1 nippusipuli
2 valkosipulinkynttä
11/2 rkl hienonnettua inkivääriä
1 rkl fariinisokeria
3 rkl soijakastiketta
1 rkl tummaa seesamiöljyä
1/2–1 tl chilihiutaleita
1 tl suolaa
1/2 tl vastajauhettua mustapippuria
750 g naudanjauhelihaa
6 isoa briossisämpylää

Kastike:

1 dl majoneesia
1 dl kermaviiliä
noin 1 rkl korealaista chilitahnaa (Sempio Gochujang)

Lisäksi:

kimchiä tai hapankaalia
punasipulia
korianteria

Marinoidut punasipulit

2 isoa punasipulia
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl sitruunamehua
2 rkl öljyä
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

Valmistusohje

1. Silppua sipuli varsineen hyvin pieneksi silpuksi. Raasta joukkoon valkosipulikynnet ja inkivääri. Lisää sokeri, soijakastike, seesamiöljy, chilihiutaleet, suola ja pippuri. Anna mausteseoksen tekeytyä, kunnes sokeri on liuennut. Sekoita jauheliha mausteseokseen. Parhaiten se käy käsin. Älä vaivaa taikinaa, ettei pihveistä tule kuivia. Ota pieni pala taikinaa ja paista siitä koeannos. Lisää tarvittaessa mausteita.

2. Muotoile taikina paksuhkoiksi pihveiksi. Öljyä pihvit ja grillaa tai paista ne pannulla juuri ja juuri kypsiksi. Koska pihveissä on sokeria, ne ruskistuvat nopeasti, käytä siis kohtuullista lämpöä.

3. Sekoita kastike majoneesista, kermaviilistä ja chilitahnasta. Lämmitä sämpylät uunissa tai grillissä. Sipaise sämpylän pohja kastikkeella. Pane pohjan päälle kimchiä tai hapankaalia, nosta päälle pihvi, sipulirenkaita ja korianteria, valuta pinnalle kastiketta.

4. Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi. Lisää joukkoon muut aineet. Anna sipuleiden maustua liemessä vähintään tunti. Sekoittele kerran pari maustumisen aikana.

Hampurilaiset välimerellisellä twistillä

Välimeren tyyliin täytetyissä hampurilaisissa maistuvat pesto, tsatsiki sekä fetajuusto. Tarjoa grillihampurilaiset vihreän salaatin ja salsan kanssa.

grillatut hampurilaiset Välimeren tyyliin
Pihvin kaveriksi hampurilaisen väliin sujautetaan fetajuustoa. Kesäisissä burgereissa raikas tsatsiki korvaa tuhdin majoneesikastikkeen.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Grillatut hampurilaiset välimerelliseen tyyliin:

4 hampurilaissämpylää

Pihvit:

400 g jauhelihaa
1 muna
1 dl pestoa
2 hienonnettua kevät- tai nippusipulia
tuoretta basilikaa
mineraalisuolaa
rouhittua mustapippuria

Tsatsiki:

4 dl maustamatonta jogurttia
1/2 tuoretta kurkkua
2-3 valkosipulinkynttä
1 rkl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua
2 rkl oliiviöljyä
mineraalisuolaa
rouhittua mustapippuria

Lisäksi:

salaatinlehtiä
200 g salaatti- tai fetajuustoa
tomaatti- ja kurkkuviipaleita
punasipulirenkaita

Valmistusohje

1. Tee ensin tsatsiki: Valuta jogurtista kahvinsuodattimessa enin neste pois. Huuhdo ja raasta kurkku. Purista kurkkuraasteesta vesi pois. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki muut aineet keskenään ja mausta tsatsiki maun mukaan mineraalisuolalla sekä mustapippurilla.

2. Sekoita jauhelihan joukkoon muut aineet ja mausta taikina maun ja tarpeen mukaan mineraalisuolalla sekä mustapippurilla. Tee taikinasta neljä sämpylän kokoista pihviä ja voitele niiden pinta öljyllä.

3. Grillaa pihvejä muutama minuutti molemmilta puolilta, kunnes ne ovat kauniin värisiä ja sisältä kypsiä. Kuumenna halkaistut sämpylät grillillä.

4. Voitele sämpylät tsatsikilla ja nosta jokaisen hampurilaisen täytteeksi pihvi, salaatinlehtiä, viipale salaatti- tai fetajuustoa, punasipulirenkaita sekä tomaatti- ja kurkkuviipaleita. Tarjoa grillihampurilaiset vihreän salaatin ja salsan kanssa.

Kalaisat hampurilaiset

Miksi hampurilaisen väliin pitäisi aina sujauttaa jauhelihasta valmistettu pihvi? Yhtä hyvin voit paistaa burgerin väliin myös mökkilaiturin nokasta narrattuja tai suoraan kalatiskiltä poimittuja ahvenfileitä. Raikas piparjuurikastike ja mummon kurkut viimeistelevät kalahampurilaisten maun.

Kesäiset hampurilaiset kotona saavat uutta twistiä, kun paistat väliin kuha- tai ahvenfileitä.
Kesäiset hampurilaiset kotona saavat uutta twistiä, kun paistat väliin kuha- tai ahvenfileitä.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Kalahampurilaiset:

300 g kuha- tai ahvenfileitä
4 briossisämpylää
1 tl suolaa
1 rkl öljyä
1 rkl sitruunamehua

Kastike:

1/2 dl majoneesia
1/2 dl ranskankermaa tai kermaviiliä
2 tl wasabia tai
1 rkl piparjuuritahnaa

Lisäksi:

mummon kurkkusuikaleita
tomaattiviipaleita
babypinaattia

Mummon kurkkusuikaleet (6 annosta)

1 iso kasvihuonekurkku tai
3 avomaan kurkkua
1 nippu tilliä
1/2 tlsuolaa
1 rkl sokeria
2 rkl väkiviinaetikkaa

Valmistusohje

1. Nypi ruodot tarkasti pois kalafileistä. Leikkaa kuhafilee noin kolmen sentin levyisiksi viipaleiksi. Puolita ahvenfileet tarvittaessa. Ripottele kalapaloille suolaa ja anna maustua jonkin aikaa. Sekoita kastike ja tee kurkut (ohje jäljempänä).

2. Paista kalapalat öljyssä nopeasti joko paistinpannulla tai grillin paistolevyllä. Mausta kala sitruunamehulla. Lämmitä sämpylät halkaistuina.

3. Pane pohjalle babypinaattia, lisää päälle kalapalat, kastike ja kurkut.

Mummon kurkkusuikaleet: Puolita kurkku pitkittäin. Leikkaa puolikkaista juustohöylällä pitkiä suikaleita syvälle lautaselle. Silppua tilli ja lisää kurkkusuikaleiden päälle. Liuota suola ja sokeri etikkaan. Kaada liemi kurkkujen päälle. Pane lautasen päälle toinen lautanen ja hölskyttele ainekset sekaisin. Anna maustua hetki viileässä.

X