Ruoka

Nämä 8 ihanan mausteista talviruokaa tuovat lämpöä ruokapöytään – löydä oma suosikkisi

Hrrr, kun on kylmä! Ei hätää, nämä mausteiset ruoat lämmittävät niin kehoa kuin mieltäkin.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Äkkilähtö aurinkoon onnistuu myös kotikeittiössä. Ihanan mausteinen talviruoka lämmittää niin kehoa kuin mieltäkin.

Hrrr, kun on kylmä! Ei hätää, nämä mausteiset ruoat lämmittävät niin kehoa kuin mieltäkin.

Talvella keho kaipaa niin sisäistä kuin ulkoistakin lämmikettä. Tuliset mausteet, uunissa pitkään muhineet lihapadat ja höyryävän kuumat sopat lämmittävät kuin sisäinen villapaita. Nämä kahdeksan mausteista talviruokaa tuovatkin kaivattua lämpöä ruokapöytään.

Chorizo-kanapata 

Mausteinen chorizo antaa potkua tähän espanjalaistyyppiseen talviruokaan. Valkoisten papujen sijasta voit käyttää pataan myös kikherneitä tai kidneypapuja. Chorizo-kanapadan kanssa uunissa kypsyvät mainiot manchego-juustoperunat.

chorizo-kanapata ja manchegoperunat
Espanjalaistyyppiseen kanapataan makua ja meininkiä tuo mausteinen chorizo-makkara.

Valmistusaika: Yi 60 min| Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 8

Chorizo-kanapata:

1 iso sipuli
4-5 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
2-3 sellerinvartta
6 broilerin luullista rintaleikettä tai 8 luutonta paistileikettä
200 g chorizoja (tai muita mausteisia makkaroita)
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
2 tl kuivattua rosmariinia tai 1 rkl silputtua tuoretta rosmariinia
1 tl mustapippuria myllystä
2 dl valkoviiniä tai kuivaa sherryä
2 prk (400 g) säilyketomaatteja
2 dl vettä
1 kanaliemikuutio
1 prk (400 g) säilöttyjä voipapuja

Valmistusohje

1. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele porkkanat. Viipaloi sellerinvarret.

2. Poista rintaleikkeistä luut ja paloittele leike 2–3 palaan. Jos käytät luuttomia paistileikkeitä, puolita ne. Paloittele makkarat. Kuumenna öljyä isolla paistinpannulla. Ruskista broileripalat molemmin puolin. Mausta suolalla, rosmariinilla sekä pippurilla ja siirrä pataan. Ruskista chorizopalat ja lisää pataan.

3. Kuumenna pannulla vähän öljyä ja kuullota kasviksia hetki. Siirrä ne pataan. Lisää sherry tai valkoviini, säilyketomaatit ja vesi. Murenna sekaan liemikuutio. Murskaa tomaatteja kauhalla padan reunoja vasten.

4. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 45 minuuttia. Lisää voipavut ja kypsennä edelleen 20 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi manchego-perunoiden kanssa.

Linssikeitto thaityyliin

Tämän linssikeiton maussa on potkua. Tomaattisen liemen joukkoon on sujautettu selleriä, porkkanaa ja sipulia. Maun tuovat chili, kaffirilimetinlehdet ja valkosipuli. Kookosmaito pehmentää makua. Viime silaus syntyy yrteistä, saksi päälle reilusti tuoretta korianteria.

linssikeitto thaityyliin
Linssikeitossa maistuvat thaimaalaiset makuvivahteet.

Valmistusaika: Alle 30 min| Vaikeustaso: Helppo

Linssikeitto thaityylliin:

1 silputtu sipuli
2 valkosipulinkynttä
1,5 rkl punaista thaichilitahnaa
1 sellerinvarsi
1 kuutioitu porkkana
1,5 dl linssejä
1 prk tomaattimurskaa
3 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
3 kaffirlimetin lehteä
1 dl kookosmaitoa
3 rkl sitruunamehua
2 tl hunajaa
tuoretta korianteria

Valmistusohje

1. Kuullota sipuleita ja chilitahnaa hetki öljyssä kattilassa. Älä anna niiden ruskistua. Lisää selleriviipaleet, kuutioidut porkkanat, linssit, tomaattimurska ja vesi. Murenna sekaan liemikuutio ja hauduta noin 20 minuuttia.

2. Lisää kookosmaito, sitruunamehu ja hunaja. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna pari minuuttia. Silppua keiton pinnalle tuoretta korianteria.

Tulinen sriracha-mustapapupasta

Reilusti chilillä maustettu kasvispasta saa veren virtaamaan suonissa. Sriracha-chilikastikkeella maustetun tulisen papusalsan voi tehdä valmiiksi jääkaappiin vaikka edellisenä iltana ja sekoittaa kuuman pastan joukkoon vasta seuraavana päivänä.

tulinen_sriracha_mustapapupasta
Mustapapupastan tulisuutta voi säädellä oman suun mukaiseksi Sriracha-chilikastikkeen avulla.

Valmistusaika: 30–60 min| Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Sriracha-mustapapupasta:

1 tlk (230 g) mustapapuja
2 tomaattia
2 valkosipulinkynttä
1/2 pientä punasipulia
1 limetin mehu
1 rkl srirachakastiketta
1 rkl öljyä
ripaus suolaa ja sokeria
1 dl hienonnettua korianteria
1 l pennepastaa (keittämätöntä)
75 g raastettua cheddarjuustoa

Valmistusohje

1. Valuta mustapavut lävikössä ja huuhtele kylmällä vedellä. Huuhtele tomaatit ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Kuori ja hienonna punasipuli.

2. Sekoita kulhossa mustapavut, tomaatit, valkosipulit ja punasipulit, limetinmehu, srirachakastike ja öljy. Mausta ripauksella suolaa ja sokeria. Maistele seosta varmistaaksesi, että maut ovat kohdallaan. Lisää joukkoon hienonnettu korianteri.

3. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan reilussa suolalla maustetussa vedessä. Kaada kypsä pasta lävikköön ja siitä suoraan papuseoksen joukkoon. Raasta pinnalle reilusti cheddarjuustoa.

Malesialainen munacurry 

Malesialainen munacurry on mainio ruoka vaikkapa brunssille. Maistele valmista kastiketta ja  säätele mausteisuutta lisäämällä kermaa tai kookosmaitoa. Mitä pidempään annat curryn muhia liedellä, sitä paremmin maut tekeytyvät ja tasapainottuvat. 

Malesialainen munacurry
Malesialaien munacurry valmistuu tarvittaessa nopeastikin, mutta kun annat kastikkeen muhia tovin, ehtivät maut tekeytyä rauhassa.

Valmistusaika: 30–60 min| Vaikeustaso: Keskitaso

Malesialainen munacurry:

4–6 munaa
4 salottisipulia
2 rkl hienonnettua inkivääriä
3 hienonnettua valkosipulinkynttä
2 tl murskattuja korianterinsiemeniä
2 tl murskattuja juustokuminan siemeniä
0,5 tl kurkumaa
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl sambal oelikia (chilitahnaa)
2 rkl öljyä
3 hienonnettua tomaattia
4 dl kookosmaitoa
1 rkl tummaa sokeria
2 dl tamarinditahnaa
suolaa

Pinnalle:

paahdettua sipulia ja korianterisilppua

Valmistusohje

1. Keitä munia 7 minuuttia, jäähdytä ja kuori. Kuullota sipulisilput öljyssä. Lisää mausteet ja tomaattipyree. Kuumenna 3 minuuttia sekoitellen.

2. Lisää silputut tomaatit, kookosmaito ja sokeri. Keitä hiljalleen parikymmentä minuuttia.

3. Mausta tamarinditahnalla ja suolalla. Lisää halkaistut munat ja kuumenna ruoka.

4. Paista ohuita sipulisuikaleita rapeaksi kuumassa öljyssä ja lisää ne ruoan pinnalle silputun korianterin kanssa.

Meksikolainen chili sin carne

Kuten nimikin jo kertoo, nyt ollaan mausteisen ruoan äärellä. Ruokaisa meksikolainen chili sin carne on maukasta kasvisruokaa. Raaka-ainelista on hengästyttävän pitkä, mutta niin on makukin.

meksikolainen chili sin carne
Ruokaisa meksikolainen chili on maukasta kasvisruokaa. Pavut toimivat paitsi maun antajana, myös oivallisena proteiinin lähteenä.

Valmistusaika: Yli 60 min| Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Meksikolainen chili sin carne:

400 g säilöttyjä kidneypapuja
200 g säilöttyjä kikherneitä
200 g säilöttyjä voipapuja
2 sipulia
4–6 valkosipulinkynttä
400 g myskikurpitsaa tai bataattia
1 palsternakka
2 porkkanaa
1/2–1 tuore chili
1/2 tl neilikkaa
1/4 tl muskottipähkinää
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl kanelia
1/2 tl cayennenpippuria
1/ dl öljyä
2 rkl tomaattipyreettä
2 rkl hunajaa
2 dl vettä
1 tölkki tomaattimurskaa
1 tl suolaa

Tarjoiluun:

tuoretta korianteria
smetanaa

Valmistusohje

1. Huuhtele pavut ja kikherneet. Kuutioi kurpitsa tai bataatti sekä porkkana peukalonpään kokoisiksi paloiksi, suikaloi sipuli. Hienonna chili.

2. Jauha mausteet morttelissa.

3. Kuumenna öljy padassa ja lisää siihen sipulit, chilisilppu, juurekset ja tomaattipyree, kuullota viitisen minuuttia.

4. Lisää hunaja ja mausteseos, kuullota vielä viitisen minuuttia sekoittaen.

5. Lisää vesi, tomaattimurska ja pavut. Hauduta kannen alla noin tunti.

6. Tarjoile sellaisenaan tai riisin kera, ripottele pinnalle karkeasti pilkottua tuoretta korianteria. Halutessasi voit lisätä annoksen päälle reilun ruokalusikallisen smetanaa.

Delhin kanaa

Delhin kanan sielu ovat mausteet. Kunnon intialainen kotikokkaaja jauhaa mausteet itse. Lämpimän mausteisen ruoan kanssa nautitaan raitakastiketta ja naanleipää.

Delhin kanaa ja chapati-leipä
Delhi kana vie makumatkalle Intian aurinkoon.

Valmistusaika: 30–60 min| Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 6

Delhin kanaa:

noin 700 g broilerin rintafileetä
25 g voita
1 rkl rypsiöljyä
1 1/2 tl suolaa
500 g paseerattua tomaattisosetta
3 dl turkkilaista jogurttia

Mausteseos:

1 rkl korianterinsiemeniä
1 rkl juustokuminansiemeniä
1 1/2 tl sinapinsiemeniä
1/2 tl kardemummansiemeniä
2 tl kurkumaa
2 tl sokeria
1/2 tl kanelia
puolikas punainen chili
3 valkosipulinkynttä
1 1/2 rkl raastettua inkivääriä

Valmistusohje

1. Sekoita ensin mausteseos. Murskaa siemenet morttelissa. Sekoita joukkoon muut kuivat mausteet. Hienonna veitsellä chili, valkosipulinkynnet ja inkivääri. Sekoita ainekset kuivien mausteiden kanssa tahnaksi.

2. Leikkaa broilerifileet reiluiksi kuutioiksi. Paahda broilereita kasarin pohjalla voi-öljyseoksessa. Mausta fileet suolalla ja lisää joukkoon maustetahna. Sekoita ainekset huolellisesti. Lisää joukkoon tomaattisose ja jogurtti. Anna kastikkeen muhia kannen alla 10 minuuttia.

3. Tarjoile kastike kasvisriisin, naan- tai chapati-leivän ja raikkaan raita-jogurttikastikkeen kanssa.

Vinkki! Helppo raita-kastike syntyy sekoittamalla jogurtin sekaan raastettua kurkkua, juustokuminaa ja suolaa.

Marokkolainen lihakeitto

Marokkolaisen lihakeiton voi tehdä jauhelihasta tai paistista. Liemelle antavat makeutta ja huikeaa makua muun muassa kaneli, appelsiini ja aprikoosit. Harissa on tulinen chilitahna, jota käytetään paljon pohjoisafrikkalaisessa keittiössä. Löydät sitä kauppojen maustetahnahyllystä.

marokkolainen_lihakeitto
Tuskin mikään maistuu kylmällä syys- ja talvisäällä yhtä hyvältä kuin kulhollinen höyryävän kuumaa keittoa. Hörppää siis lämmittävää lientä ja anna mausteiden tehdä tehtävänsä.

Valmistusaika: 30–60 min| Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 6

Marokkolainen lihakeitto:

2 hienonnettua sipulia
2 murskattua valkosipulinkynttä
1 myskikurpitsa
tai 3 porkkanaa
2 sellerinvartta
1 tlk kikherneitä
400 g karitsan jauhelihaa tai paahtopaistia
2 rkl öljyä
1 rkl harissatahnaa
1–2 kanelitankoa
2 viipaletta appelsiininkuorta
2 tl juustokuminaa
1 1/4 l lihalientä
1 tlk säilyketomaatteja
75 g kuivattuja aprikooseja
suolaa, mustapippuria
silputtua minttua

Lisäksi

bulguria tai couscousia

Valmistusohje

1. Silppua sipulit. Kuori ja paloittele kurpitsa tai porkkanat. Viipaloi sellerinvarret. Huuhtele kikherneet siivilässä.

2. Paista jauheliha tai pieniksi paloiksi leikattu paisti yhdessä sipuleiden kanssa öljyssä paistinpannulla. Siirrä kattilaan. Lisää kasvikset, harissa, kanelitangot, kaksi appelsiininkuoriviipaletta (noin 5 cm pitkiä ja sentin leveitä) ja juustokumina. Kaada päälle lihaliemi, lisää kikherneet ja säilyketomaatit.

3. Anna keiton kiehua hiljalleen 30–40 minuuttia. Lisää suikaloidut aprikoosit loppuvaiheessa. Viimeistele keitto silputulla mintulla ja tarjoa couscousin tai bulgurin kanssa.

Possua vindalookastikkeessa 

Vindaloo-kastike on Goaa aina 1960-luvulle asti hallinneiden portugalilaisten siirtomaaherrojen keksimä ruoka. Mausteiden lisäksi makua kastikkeeseen antavat etikka ja valkosipuli.

possua vindaloo-kastikkeessa
Vindalookastikkeen maustetahna tehdään alusta alkaen itse.

Valmistusaika: Yli 2 h| Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Possua vindalookastikkeessa

600–700 g possun sisäfileetä
2 valkosipulinkynttä
2 cm:n pala inkivääriä
2 rkl tomaattipyreetä
4 rkl öljyä
1 tl chilihiutaleita
1/2 tl jauhettua neilikkaa
1 kanelitanko
1/2 tl jauhettua kardemummaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
1 1/2 tl juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria
2 sipulia
2 isoa tomaattia
3 dl lihalientä
2 tl tummaa sokeria
2–3 rkl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
1 limetin mehu

Valmistusohje

1. Poista fileestä kalvot ja leikkaa possunliha viipaleiksi tai isoiksi kuutioiksi. Hienonna valkosipulinkynnet ja raasta inkivääri. Sekoita valkosipuli ja inkivääri tomaattipyreeseen, lisää puolet öljystä eli 2 rkl. Lisää joukkoon kuivat mausteet. Kääntele maustetahna possupalojen sekaan. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia.

2. Hienonna sipulit. Kasta tomaatit kiehuvaan veteen 5 sekunniksi ja vedä kuoret pois. Poista tomaateista kannat ja hienonna hedelmäliha. Ruskista maustuneet lihapalat vokissa parissa erässä. Kuumenna 2 rkl öljyä, kuullota sipuli-tomaattiseosta pannulla 5 minuuttia. Lisää lihaliemi, sokeri ja valkoviinietikka. Anna liemen kiehua hieman kokoon.

3. Lisää paistetut lihapalat liemeen, lisää suola. Hauduta ruokaa hiljalleen parikymmentä minuuttia. Lisää lopuksi limettimehu. Kuumenna ja ripottele pinnalle paistettuja valkosipuliviipaleita ja korianteria. Tarjoa lisäksi riisiä ja maustamatonta jogurttia.

X