Vinkit

Nappaa tuore kala

Teksti:
Leena Kalliokoski

Kalaruoka maistuu kaikkein parhaimmalta, kun se on valmistettu aivan tuoreesta kalasta. Mutta mistä tunnistaa tuoreen kalan kaupan tiskillä? Minkä verran kalaa pitää varata ruokailijaa kohden? Miten kala kannattaa kotona säilyttää?

Näin tunnistat tuoreen kalan

  • Paras tuntomerkki on puhdas ja raikas tuoksu.
  • Silmät ovat kirkkaat, kosteat ja ulkonevat.
  • Kalan värit ovat kirkkaat.
  • Kalaa peittää kauttaaltaan hiukan kiiltävä, tasaisen ohut suojaava limakerros.
  • Tuoreen kalan liha on jäykkää ja kimmoisaa, ja se on lujasti kiinni selkärangassa. Myös kylkiruodot ovat hyvin kiinni lihassa.

Verestys parantaa ratkaisevasti kalan säilyvyyttä, makua ja ulkonäköä. Veri on myös hyvä bakteerien kasvualusta, siksi verestämätön kala pilaantuu nopeasti. Verestetyn kalan tunnistat siitä, että sen kurkussa on poikittaisviilto. Valmiissa fileissä ei näy tihkuvaa verta. Kalan kidukset ovat helakanpunaiset. Kun kalasta on laskettu veri pois, kidukset ovat vaaleanpunaiset. Jäissä jäähdytetyllä kalalla ne ovat harmaanpunaiset.

tuore kala

 

Kuinka paljon kalaa henkeä kohden

  • Varaa perkaamatonta kalaa noin 250 g/annos
  • Perattua kalaa, jossa nahka ja ruodot jäljellä, 150-200 g/annos
  • Fileetä 100-150 g/annos.
  • Silakkaa perattuna tai fileinä 6-8 kpl
  • Graavi lohi ja siika 100g (kala nahkoineen, siistittynä)
  • Kampela kokonaisena 350 -450g

Kalan säilyttäminen ennen valmistusta

Vie kala mahdollisimman nopeasti kotikeittiösi jääkaappiin ja laita se jääkaappiisi alahyllyille, koska siellä on kaikkein viileintä, 0- + 3 astetta. Käytä kala aina mahdollisimman pian, ja säilytä se kylmässä. Kala pilaantuu puolet nopeammin jääkaappilämpötilassa, kuin ihannelämpötilassa joka on nolla astetta.

Huolehdi, ettei kala makaa sulassa vedessä (esim. sulaneessa jäävedessä tai kalavuoassa) Poista kalasta sisälmykset ja kidukset. Käsittele kalaa aina hellävaroin!

Kuvat: Jorma Marstio
 

X