Ruoka

Pääsiäisen leppoisa juhlamenu – karamellikaritsa, ginimarinoitu siika ja kermaliköörijäätelö hurmaavat koko pöytäseurueen

Ginimarinoitua siikaa, karamellikaritsaa, kermaliköörijäätelöä ja kaiken kruunuksi lime-kookostorttua. Pääsiäispöydän kekseliäät makuyhdistelmät syntyvät vaivattomasti.

Teksti:
Suvi Rüster
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Karitsan paahtopaisti karamellisoidaan hurmaavaksi.

Ginimarinoitua siikaa, karamellikaritsaa, kermaliköörijäätelöä ja kaiken kruunuksi lime-kookostorttua. Pääsiäispöydän kekseliäät makuyhdistelmät syntyvät vaivattomasti.

Ginimarinoitu siika

4 alkuruoka-annosta

100 g graavisiikaa

Ginimausteliemi

1 tl katajanmarjoja

1 oksa rosmariinia

2 rkl giniä

1 rkl sitruunanmehua

2 tl sokeria

Tee näin:

1. Valmista ensin liemi: Murskaa katajanmarjat veitsellä. Hienonna rosmariini. Sekoita kaikki mausteliemen ainekset keskenään kulhossa.

2. Leikkaa graavisiika viipaleiksi ja lisää mausteliemen joukkoon. Anna maustua kylmässä 1–2 tuntia ennen tarjoilua.

Näyttävä alkuruokavalikoima syntyy helposti. Ginimarinoitu siika valmistuu kaupan valmiista graavikalasta ja savusärkitacot valmissäilykkeestä. Tomaatti-mozzarellasalaatti saa makua savusuolasta. Tarjoa lisäksi vielä keitettyjä viiriäisenmunia ja kaupan valmista saaristolaisleipää.

Savusärki-salaattitacot

4 alkuruoka-annosta

1 prk (210 g) savustettua särkeä kasviöljyssä

8 lehteä pikkusalaattia

1 dl ranskankermaa

2 rkl hienonnettua ruohosipulia tai tilliä

1 rkl sitruunanmehua

ripaus sokeria ja suolaa

4 rkl kirjolohen mätiä

mustapippuria myllystä

Tee näin:

1. Valuta savusärkipalat öljystä ja paloittele 2–3 osaan. Huuhtele salaatinlehdet ja taputtele talouspaperilla kuivaksi.

2. Sekoita kulhossa ranskankerma, ruohosipuli- tai tillisilppu, sitruunanmehu ja ripaus suolaa ja sokeria.

3. Nostele salaatinlehdille ranskankermaa, savusärkipaloja ja kirjolohen mätiä. Rouhaise päälle mustapippuria. Tarjoile heti.

pääsiäisen karamellikaritsa
Karitsan paahtopaistit marinoidaan muscovadosokerilla makeutetussa punaviini-teriyakiliemessä. Ruskistettaessa sokeri karamellisoituu paahtopaistin pinnalle paahteisen makeaksi.

Karamellikaritsa

4 annosta

4 (noin 600 g) karitsan paahtopaistia

1 dl punaviiniä

1 dl teriyakikastiketta

1/2 dl muscovadosokeria

Paistamiseen

1 rkl voita + 1 rkl öljyä

Lisäksi

sormisuolaa, mustapippuria

hienonnettua rosmariinia tai timjamia

Tee näin:

1. Jos valmistat karamellikaritsan pakastetuista paahtopaisteista, ota liha sulamaan jääkaappiin 8–10 tuntia ennen marinadiin laittamista. Pyyhi paahtopaistien pinta kuivaksi talouspaperilla.

2. Sekoita kulhossa punaviini, teriyakikastike ja muscovadosokeri. Nosta joukkoon paahtopaistit. Peitä kulho tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin maustumaan vähintään 8 tunniksi. Ota paahtopaistit huoneenlämpöön puoli tuntia ennen kypsentämistä.

3. Mittaa voi ja öljy paistinpannulle. Kuumenna, kunnes voi hieman ruskistuu. Nosta pannulle pari paahtopaistia kerrallaan. Ruskista molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Nosta paahtopaistit uunivuokaan. Pistä yhteen paahtopaisteista paistolämpömittari lihan sivusta paahtopaistin keskelle saakka. Jatka kypsentämistä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia lihojen paksuudesta riippuen, kunnes sisälämpötila on 60 astetta.

4. Ripottele paahtopaisteille sormisuolaa ja rouhaise pinnalle mustapippuria. Kääräise paahtopaistit folioon 10 minuutiksi. Leikkaa paahtopaistit viipaleiksi ja nosta tarjoiluvadille. Ripottele päälle vielä hienonnettua rosmariinia tai timjamia.

Pääsiäisen valkosipulijuurekset
Valkosipulijuurekset hautuvat uunissa kerma-valkoviiniliemessä.

Kermaiset valkosipulijuurekset

4 annosta

2 (350 g) palsternakkaa

2–3 porkkanaa

1/2 (400 g) juuriselleriä

6 valkosipulinkynttä

1 tl suolaa

3 dl kuohukermaa

1 dl valkoviiniä

Tee näin:

1. Kuori juurekset ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Sekoita uunivuoassa juurekset, valkosipuliviipaleet ja suola.

2. Sekoita kuohukerma ja valkoviini keskenään ja kaada uunivuokaan juuresten päälle.

3. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 75 minuuttia, kunnes juurekset tuntuvat haarukalla kokeiltaessa pehmeiltä.

Pääsiäisen lime-kookostorttu
Pääsiäisaterian kruunaa kirpeä ja tahmean makea limetorttu. Kookoskerma tuo makuun täyteläisyyttä.

Lime-kookostorttu

8 annosta

100 g huoneenlämpöistä voita

1 dl sokeria

1 keltuainen

1 dl kookoshiutaleita

3 dl kaurajauhoja

Täyte

1/2 dl limetinmehua (2 limetistä)

1 limetin raastettu kuori

3 kananmunaa

2 dl sokeria

1 prk (21/2 dl) Valio kermainen kookos -kermaa

Koristeeksi

1 dl kuohukermaa

pääsiäismakeisia

Tee näin:

1. Kuutioi huoneenlämpöinen voi kulhoon. Mittaa joukkoon sokeri. Vatkaa vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keltuainen ja sekoita. Mittaa joukkoon kookoshiutaleet ja kaurajauhot. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

2. Painele taikina piirakkavuoan (halkaisija 22 cm) pohjalle ja reunoille. Nosta jääkaappiin täytteen teon ajaksi. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

3. Valmistä täyte: Pese limetit lämpimällä vedellä. Raasta yhdestä limetistä kuori. Purista kahdesta limetistä mehua niin, että sitä tulee yhteensä puoli desiä. Sekoita kulhossa kananmunat, limetin mehu ja kuoriraaste, sokeri ja kookoskerma. Kaada täyte pohjan päälle. Kypsennä torttua uunissa noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja piirakan reunat ovat kauniin ruskeat.

4. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Koristele jäähtynyt torttu kermavaahdolla ja makeisilla.

Savusuolatomaatteja ja mozzarellaa

4 alkuruoka-annosta

200 g terttukirsikkatomaatteja

2 rkl oliiviöljyä

2 tl punaviinietikkaa

1/2 tl savusuolaa

120 g minimozzarellapalloja

1/2 dl basilikanlehtiä

Tee näin:

1. Huuhtele kirsikkatomaatit ja leikkaa isoimmat kirsikkatomaatit puoliksi.

2. Sekoita kulhossa oliiviöljy, punaviinietikka ja savusuola. Lisää joukkoon tomaatit ja minimozzarellapallot. Sekoita joukkoon lopuksi basilikan lehtiä.

Pääsiäisen kermaliköörijäätelö
Herkullinen kermaliköörijäätelö syntyy ilman jäätelökonetta. Aikuisten makuun jäätelö maustetaan espresolla ja kermaliköörillä. Lasten versioon voi upottaa esimerkiksi vadelmia ja lakritsikastiketta.

Kermaliköörijäätelö

4 annosta

2 dl vispi- tai kuohukermaa

1 prk (397 g) makeutettua kondensoitua maitoa

4 cl kermalikööriä

1/2 dl valmista espressoa

50 g suklaakeksejä

1/2 dl valmista toffeekastiketta

Koristeeksi

pakastekuivattua vadelmaa

Tee näin:

1. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon kondensoitu maito, kermalikööri, ja espresso sekä murustellut suklaakeksit.

2. Kaada seos pakastamisen kestävään rasiaan. Valuta päälle vielä toffeekastiketta. Sekoita lusikalla kevyesti sekaisin. Pakasta vähintään 8 tuntia.

3. Murustele päälle koristeeksi pakastekuivattua vadelmaa.

X