Pääsiäisen leppoisa juhlamenu – karamellikaritsa, ginimarinoitu siika ja kermaliköörijäätelö hurmaavat koko pöytäseurueen
Ginimarinoitua siikaa, karamellikaritsaa, kermaliköörijäätelöä ja kaiken kruunuksi lime-kookostorttua. Pääsiäispöydän kekseliäät makuyhdistelmät syntyvät vaivattomasti.
Ginimarinoitua siikaa, karamellikaritsaa, kermaliköörijäätelöä ja kaiken kruunuksi lime-kookostorttua. Pääsiäispöydän kekseliäät makuyhdistelmät syntyvät vaivattomasti.
Ginimarinoitu siika
4 alkuruoka-annosta
100 g graavisiikaa
Ginimausteliemi
1 tl katajanmarjoja
1 oksa rosmariinia
2 rkl giniä
1 rkl sitruunanmehua
2 tl sokeria
Tee näin:
1. Valmista ensin liemi: Murskaa katajanmarjat veitsellä. Hienonna rosmariini. Sekoita kaikki mausteliemen ainekset keskenään kulhossa.
2. Leikkaa graavisiika viipaleiksi ja lisää mausteliemen joukkoon. Anna maustua kylmässä 1–2 tuntia ennen tarjoilua.
Savusärki-salaattitacot
4 alkuruoka-annosta
1 prk (210 g) savustettua särkeä kasviöljyssä
8 lehteä pikkusalaattia
1 dl ranskankermaa
2 rkl hienonnettua ruohosipulia tai tilliä
1 rkl sitruunanmehua
ripaus sokeria ja suolaa
4 rkl kirjolohen mätiä
mustapippuria myllystä
Tee näin:
1. Valuta savusärkipalat öljystä ja paloittele 2–3 osaan. Huuhtele salaatinlehdet ja taputtele talouspaperilla kuivaksi.
2. Sekoita kulhossa ranskankerma, ruohosipuli- tai tillisilppu, sitruunanmehu ja ripaus suolaa ja sokeria.
3. Nostele salaatinlehdille ranskankermaa, savusärkipaloja ja kirjolohen mätiä. Rouhaise päälle mustapippuria. Tarjoile heti.
Karamellikaritsa
4 annosta
4 (noin 600 g) karitsan paahtopaistia
1 dl punaviiniä
1 dl teriyakikastiketta
1/2 dl muscovadosokeria
Paistamiseen
1 rkl voita + 1 rkl öljyä
Lisäksi
sormisuolaa, mustapippuria
hienonnettua rosmariinia tai timjamia
Tee näin:
1. Jos valmistat karamellikaritsan pakastetuista paahtopaisteista, ota liha sulamaan jääkaappiin 8–10 tuntia ennen marinadiin laittamista. Pyyhi paahtopaistien pinta kuivaksi talouspaperilla.
2. Sekoita kulhossa punaviini, teriyakikastike ja muscovadosokeri. Nosta joukkoon paahtopaistit. Peitä kulho tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin maustumaan vähintään 8 tunniksi. Ota paahtopaistit huoneenlämpöön puoli tuntia ennen kypsentämistä.
3. Mittaa voi ja öljy paistinpannulle. Kuumenna, kunnes voi hieman ruskistuu. Nosta pannulle pari paahtopaistia kerrallaan. Ruskista molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Nosta paahtopaistit uunivuokaan. Pistä yhteen paahtopaisteista paistolämpömittari lihan sivusta paahtopaistin keskelle saakka. Jatka kypsentämistä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia lihojen paksuudesta riippuen, kunnes sisälämpötila on 60 astetta.
4. Ripottele paahtopaisteille sormisuolaa ja rouhaise pinnalle mustapippuria. Kääräise paahtopaistit folioon 10 minuutiksi. Leikkaa paahtopaistit viipaleiksi ja nosta tarjoiluvadille. Ripottele päälle vielä hienonnettua rosmariinia tai timjamia.
Kermaiset valkosipulijuurekset
4 annosta
2 (350 g) palsternakkaa
2–3 porkkanaa
1/2 (400 g) juuriselleriä
6 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
3 dl kuohukermaa
1 dl valkoviiniä
Tee näin:
1. Kuori juurekset ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Sekoita uunivuoassa juurekset, valkosipuliviipaleet ja suola.
2. Sekoita kuohukerma ja valkoviini keskenään ja kaada uunivuokaan juuresten päälle.
3. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 75 minuuttia, kunnes juurekset tuntuvat haarukalla kokeiltaessa pehmeiltä.
Lime-kookostorttu
8 annosta
100 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 keltuainen
1 dl kookoshiutaleita
3 dl kaurajauhoja
Täyte
1/2 dl limetinmehua (2 limetistä)
1 limetin raastettu kuori
3 kananmunaa
2 dl sokeria
1 prk (21/2 dl) Valio kermainen kookos -kermaa
Koristeeksi
1 dl kuohukermaa
pääsiäismakeisia
Tee näin:
1. Kuutioi huoneenlämpöinen voi kulhoon. Mittaa joukkoon sokeri. Vatkaa vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keltuainen ja sekoita. Mittaa joukkoon kookoshiutaleet ja kaurajauhot. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
2. Painele taikina piirakkavuoan (halkaisija 22 cm) pohjalle ja reunoille. Nosta jääkaappiin täytteen teon ajaksi. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
3. Valmistä täyte: Pese limetit lämpimällä vedellä. Raasta yhdestä limetistä kuori. Purista kahdesta limetistä mehua niin, että sitä tulee yhteensä puoli desiä. Sekoita kulhossa kananmunat, limetin mehu ja kuoriraaste, sokeri ja kookoskerma. Kaada täyte pohjan päälle. Kypsennä torttua uunissa noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja piirakan reunat ovat kauniin ruskeat.
4. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Koristele jäähtynyt torttu kermavaahdolla ja makeisilla.
Savusuolatomaatteja ja mozzarellaa
4 alkuruoka-annosta
200 g terttukirsikkatomaatteja
2 rkl oliiviöljyä
2 tl punaviinietikkaa
1/2 tl savusuolaa
120 g minimozzarellapalloja
1/2 dl basilikanlehtiä
Tee näin:
1. Huuhtele kirsikkatomaatit ja leikkaa isoimmat kirsikkatomaatit puoliksi.
2. Sekoita kulhossa oliiviöljy, punaviinietikka ja savusuola. Lisää joukkoon tomaatit ja minimozzarellapallot. Sekoita joukkoon lopuksi basilikan lehtiä.
Kermaliköörijäätelö
4 annosta
2 dl vispi- tai kuohukermaa
1 prk (397 g) makeutettua kondensoitua maitoa
4 cl kermalikööriä
1/2 dl valmista espressoa
50 g suklaakeksejä
1/2 dl valmista toffeekastiketta
Koristeeksi
pakastekuivattua vadelmaa
Tee näin:
1. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon kondensoitu maito, kermalikööri, ja espresso sekä murustellut suklaakeksit.
2. Kaada seos pakastamisen kestävään rasiaan. Valuta päälle vielä toffeekastiketta. Sekoita lusikalla kevyesti sekaisin. Pakasta vähintään 8 tuntia.
3. Murustele päälle koristeeksi pakastekuivattua vadelmaa.
Kommentit
Limetorttu uunissa, juurekset odottavat vuoroaan. Kaikki reseptit kuulostavat ihanilta, mutta tuota kaurajauhoa ihmettelen. Ei sellaista ole olemassakaan jollei Stockaltakaan löydy. Käytin vehnäjauhoa.
Kommentit
Limetorttu uunissa, juurekset odottavat vuoroaan. Kaikki reseptit kuulostavat ihanilta, mutta tuota kaurajauhoa ihmettelen. Ei sellaista ole olemassakaan jollei Stockaltakaan löydy. Käytin vehnäjauhoa.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous