Ruokajutut

Pähkinäinen palsternakka mehevöittää leivonnaiset ja kruunaa sosekeiton – tunnetaan ”karamellijuureksena” hyvästä syystä

Palsternakka tunnetaan myös karamellijuureksena, mikä kertoo jo paljon vaatimattoman näköisen juureksen herkullisuudesta. Nappaa vinkit palsternakan käsittelyyn ja käyttöön sekä parhaat palsternakkareseptit.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Palsternakka vaikuttaa vaatimattomalta, mutta yllättää aromikkuudellaan.

Palsternakka tunnetaan myös karamellijuureksena, mikä kertoo jo paljon vaatimattoman näköisen juureksen herkullisuudesta. Nappaa vinkit palsternakan käsittelyyn ja käyttöön sekä parhaat palsternakkareseptit.

Onko palsternakka jo sinulle tuttu juures keittiössä? Kalpeannäköistä palsternakkaa ei kannata väheksyä, sillä ulkokuori kätkee sisäänsä todellisen makupommin. Vaatimattoman oloinen juures on monipuolinen herkku yksin tai yhdessä muiden juuresten kanssa.

Lue myös: Vastustamattomat uunijuurekset kruunataan fetalla tai marinoidaan appelsiinilla – 5 helppoa ja maukasta ohjetta

Palsternakka on tunnettu Euraasiassa pitkään monipuolisena hyötykasvina. Villipalsternakkoja kasvatettiin jo Rooman valtakunnan aikaan Italiassa. Suomeen juures tuli 1700-luvulla, mutta pian peruna, porkkana ja muut kasvikset syrjäyttivät palsternakan.

Parhaiten palsternakka on säilyttänyt asemansa saksankielisissä maissa, mutta 2000-luvulla se on alkanut jälleen saada arvostusta myös Suomessa.

Palsternakkaa muuhunkin kuin liemeen

Palsternakka on sukua porkkanalle, mutta sekä kuoren että mallon väri on vaalea ja muoto porkkanaa harteikkaampi. Palsternakan maku on pähkinäinen ja makea, tuoksusta voi erottaa sellerimäisiä aromeja. Juureksen sisältämät eteeriset öljyt tekevät sen mausta varsin maukkaan.

Palsternakka tunnetaan parhaiten liemijuureksena. Se antaakin hyvää makua niin keittoihin kuin pataruokiin, mutta upean arominsa takia palsternakan soisi tulla maistelluksi myös ihan omana itsenään. Palsternakkaa kannattaakin kokeilla kaikenlaiseen ruoanlaittoon, ja se sopii kaikkeen mihin porkkanakin.

Palsternakan ominaismaku tulee parhaiten esiin, kun sen paahtaa uunissa. Maukkaan juureksen voi myös keittää tai höyryttää juuri ja juuri kypsäksi. Herkullista palsternakka on myös soseutettuna sellaisenaan tai perunan makuparina. Juureksesta saa myös hienoaromisen sosekeiton alku- tai pääruoaksi.

Palsternakka antaa upeaa makua erilaisiin wokkeihin, patoihin, keittoihin, kasvispihveihin ja suolaisiin piirakoihin. Uskoisitko, että palsternakka sopii loistavasti myös makeaan leivontaan?

Yhdistämällä palsternakan yrtteihin, kuten timjamiin, rosmariinin tai salviaan, sekä pähkinöihin ja perunaan syntyy herkullisia makupareja.

Ravintoaineet talteen

Palsternakan käsittely on helppoa. Palsternakkaa ei tarvitse edes kuoria, vaan huolellinen pesu riittää. Kuorista saa ruokaan ronskisti makua, eivätkä kuoren vitamiinit mene hukkaan.

Palsternakka sisältää monia kivennäisaineita, kuten kaliumia sekä C- ja E-vitamiineja. B-ryhmän vitamiineista siinä on erityisesti folaattia, jonka saanti jää suomalaisilla keskimäärin alle suositusten. Kuitua palsternakassa on hyvin, energiaa ja hiilihydraatteja sen sijaan puolet vähemmän kuin perunassa.

Samettinen sosekeitto palsternakasta toimii aina

Palsternakka tunnetaan liemijuureksena, mutta sille kannattaa antaa keitossa myös pääroolin osa. Jos kaipaat helpon arkikeiton reseptiä, kokeile esimerkiksi peruna-palsternakkasosekeittoa tai purjo-palsternakkakeittoa.

Astetta juhlavampi palsternakkasosekeitto täytelöitetään kuohukermalla. Makua palsternakan lisäksi tuovat pinnalle karamellisoitu omena ja – yllättävä mutta ehdottomasti kokeilun arvoinen piparkakkumauste.

Jos aikaa on, palsternakat kannattaa ehdottomasti paahtaa uunissa ennen soppaan soseuttamista. Näin makuun saa roppakaupalla lisää syvyyttä, muhevuutta ja herkullista paahteisuutta. Paahdetussa palsternakkakeitossa on mukana pari kourallista cashewpähkinöitä, jotka tuovat rakenteeseen upeaa täyteläisyyttä.

Palsternakkaa pääruoaksi

Raasteena palsternakka mehevöittää pellillä paistetun taco-makaronilaatikon ja pyörähtää sulavasti myös maukkaiden kasvispullien sekaan. Raastetusta palsternakasta valmistetut kasvispyörykät maistuvat tacojen sisällä, mutta kelpaavat ruoaksi sellaisenaankin kaupan valmiin tsatsikin kanssa.

Paahdetusta palsternakasta ja munakoisosta teet kokonaisen aterian, kun yhdistät ne pestossa pyöräytetyn pastan sekaan.

Kokonainen ateria syntyy, kun yhdistät palsternakan uunivuoassa perunan ja sienien kanssa. Tarjoa sieni-perunapaistoksen kanssa vaikkapa kaalisuikaleilla höystettyä vihreää salaattia.

Paahda palsternakka, maista myös soseena

Uuni rakastaa palsternakkaa ja palsternakka uunia. Uunissa paahtaminen tuo palsternakan sokeripitoisuudesta ja eteerisistä öljyistä johtuvan makeuden ja pähkinäisen maun esille.

Kokeile esimerkiksi hunaja-sinappipalsternakkoja tai jos kaipaat jotakin perinteisempää, kurkista uunipalsternakkojen ohje. Palsternakkalaatikko puolestaan on herkullinen vaihtoehto perinteisille joululaatikoille ja juures-perunakakku näyttävä ilmestys jo itsessään.

Samettinen palsternakkasose syntyy pelkästä palsternakasta tai parittamalla juures perunan tai omenan kanssa. Tarjoa kaverina esimerkiksi possunposkia, linssipihvejä tai härkiskäristystä.

Sujauta palsternakka salaatteihin tai napostele pieneen nälkään

Paahdettuna palsternakka sopii upeasti salaattien sekaan. Kokeile makupariksi päärynää tai muita juureksia.

Lisäksi voit leikata palsternakat ohuiksi viipaleiksi pitkittäin ja kuivattaa uunissa rapeiksi lastuiksi. Juuressipsit maistuvat naposteluherkkuna perunalastujen tapaan.

Palsternakka mehevöittää leivonnaiset

Siinä missä porkkana ja muut juurekset, myös palsternakka on mitä mainioin leipätaikinoiden mehevöittäjä ja maustaja. Leipaise vaikka mehevät palsternakkavuokaleivät.

Raastamalla palsternakkaa piirakkapohjaan saat suolaisiin leivonnaisiin roppakaupalla makua ja mehevyyttä. Piirakoiden täytteeseen maukas juures sopii erityisesti yhdessä muiden juuresten kanssa.

Katso myös Kotiliesi.fi: Juuripersilja on monille tuntematon liemi- ja keittojuures – nappaa muhkea juures ostoskoriisi ja kokeile sitä tuttujen juuresten tavoin

X