Ruokajutut

Paras lettutaikina + vastustamattomat banaaniletut, gluteenittomat letut suklaakinuskilla ja muut herkkuvinkit

Lettutaikinan ohje, jolla syntyy ohuita ja pitsireunaisia lettuja sekä 11 vinkkiä jalat alta vieviin herkkulettuihin makeilla ja suolaisilla täytteillä.
20.2.2018 Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Otavamedia

Lettutaikinaan tarvitaan maitoa, kananmunia, vehnäjauhoja, suolaa, sokeria ja sulatettua tai juoksevaa rasvaa.

Jos korvaat maitomäärästä puolet vichyvedellä, saat letuista rapeita ja kauniin pitsireunaisia. Kivennäisvesi lisätään taikinaan vasta aivan lopuksi, juuri ennen paistamista.

Parhaat letut ovat todella ohuita. Ne maistuvat herkullisen hillon tai tuoreiden marjojen kanssa

resepti: lettutaikinan perusohje

Jos kaipaat peruslettutaikinaan vaihtelua, nappaa tästä herkullisia lettuvinkkejä:

Banaania, kinuskia ja kookosta

Banaani-kinuskilettuihin voit hukata tummaksi muuttuneet banaanit. Banaani, kookos ja kinuski muodostavat suussa sulavan makutrion.

Paista banaaniletut matalalla lämmöllä rauhal­lisesti kypsiksi, jolloin saat ne pysymään ehjinä käännettäessä.

banaani-kinuskiletut

resepti: banaani-kinuskiletut

Gluteenittomat herkkuletut

Näissä Teresa Välimäen herkkuletuissa gluteenittomuus ei tarkoita ankeutta. Suklaakinuskilla ja pähkinärouheella höystetyt gluteenittomat letut maistuvat kaikille.

gluteenittomat suklaaletut ja suklaakinuski

crepes suzette eli appelsiiniletutresepti: gluteenittomat herkkuletut ja suklaakinuski

Fiinit appelsiiniletut

Crêpes suzette eli appelsiiniletut kuuluvat ranskalaisiin klassikoihin. Ranskassa ne tuodaan pöytään näyttävästi kastiketta liekittäen. Ohuen ohuet, isot letut pyöräytetään ja tarjotaan siirappimaisessa appelsiinikastikkeessa.

resepti: Crêpes Suzette

Letussa maistuu korvapuusti

Korvapuustiletut maustetaan kaneli-fariini-voiseoksella paistamisen aikana. Kun sokeri kara­mellisoituu, lettuihin paistuu ihanan rapea pinta. Ripottele lettujen pinnalle vadelmia sekä murskattua marenkia. Viimeistele lettuannos jäätelöllä.

korvapuustiletut

Resepti: korvapuustiletut ja jäätelöä

Omenatäytteiset letut

Isot letut voi täyttää hedelmäviipaleilla tai -lohkoilla. Leikkaa omenat viipaleiksi, pyörittele viipaleet sokerissa ja kanelissa ja sujauta ne lettujen väliin.

resepti: omenaletut 

Appelsiiniletut ja suklaakastike

Peruslettutaikinan voi maustaa appelsiinin tai sitruunan kuoriraasteella. Nämä appelsiiniletut tarjotaan tumman suklaakastikkeen kanssa.

Appelsiiniletut ja suklaakastike

resepti: appelsiiniletut ja suklaakastike

Letuista voi kasata myös kokonaisen kakun, katso tästä Kotilieden omenaisen lettukakun resepti.

Mysliletuista syntyy mainio välipala

Soseutetuista banaaneista, myslistä ja kananmunasta saa aikaan maukkaan lettutaikinan. Paista letut välipalaksi  tai aamiaiseksi.

banaani-mysliletut

resepti: banaani-mysliletut

Isoista letuista täytetään lettukestien suolainen iltapala

Lettutaikinasta voi paistaa pieniä tai isoja lettuja. Isoja lettuja kannattaa paistaa silloin, jos haluaa täyttää letut makealla tai suolaisella täytteellä. Jos teet suolaisia lettuja, jätä taikinasta pois sokeri. Suolaisten lettujen taikinaa voi maustaa vaikkapa juustoraasteella tai tuoreilla yrteillä.

Isot letut voi täyttää myös esimerkiksi savukalatahnalla. Pienellä virityksellä täytetyistä suolaisista letuista syntyy kokonainen ateria.

Tässä reseptissä lettujen väliin sujahtaa valkosipulilla maustettu ricotta- ja parmesaanijuustotäyte, jota täydentävät pinjansiemenet ja pinaatti. Täytetyt letut kääritään rullalle ja kuorrutetaan uunissa mozzarellaraasteella ja tomaattikastikkeella.

juustolla täytetyt ohukaiset

resepti: juustolla täytetyt ohukaiset

Meksikolaisen tortillan sijaan vehnä- ja ohrajauhoista, kananmunasta ja vichystä syntyvät suolaiset letut. Kokeile lettujen täytteenä chilillä ja jalopenolla maustettua jauheliha-papuseosta.

resepti: meksikolaiset täytetyt letut