Ruokajutut

Parhaat leivät piknikille – helpot ja herkulliset eväät voi syödä ihanasti sormin

Erilaiset herkulliset leivät ovat helppoa ja mahtavaa tarjottavaa piknikillä. Hurmaa koko seurue tonnikala-parsasadwicheilla, vadelma-suklaaleivillä ja muilla upeilla herkuilla!

Teksti:
Suvi Rüster
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Erilaiset herkulliset leivät ovat helppoa ja mahtavaa tarjottavaa piknikillä. Hurmaa koko seurue tonnikala-parsasadwicheilla, vadelma-suklaaleivillä ja muilla upeilla herkuilla!

 

Kevään ensimmäiselle piknikille valmistetaan herkullisia eväitä: muhkea salaattikulholeipä, sushi-inkiväärillä terästettyja tonnikalaleipiä ja mehevää nektariinifocacciaa. Makeaksi lopuksi nautitaan vadelmasuklaaleipiä.

Tonnikala-parsasandwich

Piknik leipä

4 annosta

4 ruispalaa

8 vihreää tankoparsaa

Tonnikalatahna

1 tlk (120 g) tonnikalapaloja öljyssä

1/2 dl sushi-inkivääriä

1 kevätsipuli

1 dl majoneesia

1 rkl limetinmehua

1–2 tl chilikastiketta, esim. srirachaa

ripaus suolaa ja sokeria

1. Valmista tonnikalatahna. Valuta tonnikalapalat öljystä. Hienonna sushi-inkivääri. Huuhtele kevätsipuli ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

2. Sekoita kulhossa majoneesi, limetinmehu ja chilikastike. Mausta ripauksella suolaa ja sokeria. Sekoita joukkoon tonnikalapalat, sushi-inkivääri ja kevätsipuli.

3. Kuori tankoparsat ja keitä kiehuvassa vedessä kolme minuttia. Jäähdytä nopeasti kylmällä vedellä lävikössä. Taputtele parsat kuivaksi talouspaperilla. Leikkaa 1–2 sentin pituisiksi paloiksi.

4. Levitä tonnikalatahnaa ruispalojen pohjapuolelle. Lisää päälle parsapaloja. Aseta päälle kansi. Leikkaa leivät kolmioiksi ja kiinnitä varrastikuilla.

Salaattikulholeipä

piknik leipä

6 annosta

1 pieni munakoiso

1/2 tl suolaa

1 rkl oliiviöljyä

1 rapeakuorinen maalaisleipä

100 g aurinko-kuivatuilla tomaateilla maustettua tuorejuustoa

1 avokado

1 rkl sitruunanmehua

1 ps (noin 80 g) babypinaattia

250 g erivärisiä kirsikkatomaatteja

8 aurinkokuivattua tomaattia

1 ruukku basilikaa

200 g kaupan valmista tsatsikia

100 g fetajuustoa

1. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pese munakoiso ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele viipaleille suolaa. Anna ”itkeentyä” noin viisi minuuttia. Pyyhi pinnalle tihkunut neste pois talouspaperilla. Valuta päälle oliiviöljyä. Paahda viipaleita uunin keskitasolla noin 15 minuuttia viipaleiden paksuudesta riippuen, kunnes munakoisot ovat ruskistuneet hieman.

2. Leikkaa maalaisleivän päältä muutaman sentin paksuinen viipale pois. Revi leivän sisältä sisusta pois niin, että leivän reunoille jää kuoren lisäksi pari senttiä leipää. Voitele leivän sisus ja päältä leikattu ”kansi” tuorejuustolla.

3. Viipaloi avokadon hedelmäliha. Purista viipaleiden päälle sitruunanmehua. Huuhtele pinaatinlehdet lävikössä ja taputtele kuivaksi talouspaperilla. Huuhtele kirsikkatomaatit ja leikkaa viipaleiksi. Suikaloi aurinkokuivatut tomaatit. Revi basilikasta lehdet.

4. Täytä leipä lastaamalla sisään vuorotellen babypinaattia, kirsikkatomaatteja, munakoisoviipaleita, tsatsikia, avokadoviipaleita, aurinkokuivattua tomaattia, basilikanlehtiä ja fetajuustoa. Painele täytettä hieman leivän sisälle niin, että saat kaiken täytteen mahtumaan. Paina täytteen päälle leivästä leikattu kansi. Leikkaa leipä sahalaitaisella veitsellä reilun kokoisiksi lohkoiksi.

 

Ilmakuivattu kinkku-nektariinifocaccia

Piknik leipä

8 annospalaa

4 dl vettä

50 g hiivaa

2 tl suolaa

1 tl sokeria

71/2 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

4 rkl oliiviöljyä

Vuoan voiteluun ja pinnalle

1/2 dl oliiviöljyä

Päälle

2 nektariinia

50 g ilmakuivattua kinkkua

100 g sinihomejuustoa

1 ruukku basilikaa

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (+37-asteiseksi). Murustele hiiva veden joukkoon. Mittaa joukkoon suola ja sokeri. Sekoita joukkoon puolet jauhoista ja vaivaa tasaiseksi. Lisää oliiviöljy ja loput jauhot muutamassa erässä. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Taikina saa jäädä tavallista sämpylätaikinaa löysemmäksi.

2. Peitä taikinakulho leivinliinalla. Anna kohota huoneenlämmössä tunti. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

3. Voitele uunivuoan (20 cm x 30 cm) pohja ja reunat oliiviöljyllä. Kaada taikina vuokaan.

4. Pese nektariinit, halkaise ja poista kivet. Leikkaa ohuiksi lohkoiksi. Revi ilmakuivattu kinkku pienemmiksi paloiksi. Painele taikinan päälle nektariinilohkoja. Lisää väleihin ilmakuivattua kinkkua. Murustele päälle sinihomejuustoa. Valuta päälle reilusti oliiviöljyä.

5. Kypsennä focacciaa uunin keskitasolla 35 minuuttia, kunnes leivän pinta tuntuu kypsältä. Revi uunista otetun leivän päälle tuoretta basilikaa.

Vadelma-suklaaleipä

pinkin leipä

4 annosta

8 paksua viipaletta ranskanleipää

75 g vaniljatuore-juustoa

2 dl tuoreita vadelmia

1/2 dl sitruuna- melissan lehtiä

tomusokeria

1/2 dl hasselpähkinä-suklaalevitettä

1. Paahda ranskanleipäviipaleet leivänpaahtimella rapeiksi. Voit myös grillata leivät keskilämmöllä käännellen pari minuuttia.

2. Levitä neljälle leivälle reilusti tuorejuustoa. Lisää päälle tuoreita vadelmia ja sitruunamelissan lehtiä. Siivilöi päälle tomusokeria.

3. Levitä lopuille leipäviipaleille suklaalevitettä. Nosta nämä kanneksi vadelmilla täytettyjen leipien päälle. Nauti pian.

X