Ruokajutut

Parhaat perunaruoat: paahdettu perunamuusi, perunasoselaatikko ja 8 muuta mahtavaa perunareseptiä

Suomalaisen ruokakulttuurin peruskivi eli peruna on tämän hetken trendiraaka-aineiden ykkönen. Monipuolinen, edullinen ja terveellinen peruna taipuu vaikka mihin edullisista vuokaruoista munakkaisiin ja mehevistä gratiineista galetteihin.
11.3.2019 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Vihdoin ja viimein peruna on päästetty pannasta ja nostettu sen ansaitsemaan arvoon. Peruna ei kalpene ravintoarvoltaan pastan eikä riisin rinnalla ja on paljon muutakin kuin aterian pakollinen lisuke. Kävimme läpi Annan parhaat perunaruoat ja keräsimme reseptit yhteen. Poimi ne talteen tästä ja ihastu!

10 x perunaruoka:

Tunnista värikoodit

Ei ole ihan sama, mitä perunaa ostoskoriisi lastaat, sillä eri lajikkeilla on erilaisia ominaisuuksia. Valitse siis perunalajike käyttötarkoituksen mukaan ja tutustu perunapussin kyljessä oleviin teksteihin ja ruokalajisuosituksiin. 

Kiinteämaltoiset, jauhoiset ja yleisperunat on kaupassa merkity erilaisin värikoodein. Punainen väri tarkoittaa jauhoista lajiketta, jotka soseutuvat hyvin muuseihin. Kun valmistat keittoja ja salaatteja, valitse kiinteämaltoisia perunoita, jotka tunnistat vihreästä värikoodista. Keltaiset yleisperunat sopivat nimensä mukaan yleiskokkailuun.

Jauheliha-perunasoselaatikko

Perunasoselaatikko on arkiruokien aatelia. Loihdit siitä helposti myös astetta fiinimmän sunnuntaiaterian mehevöittämällä muusin parmesaanijuustolla ja paahtamalla jauhelihakastikkeen joukkoon pekonia. Aurinkokuivatut tomaatit ja rosmariini tuovat välimerellisen vivahteen.

Parhaat perunaruoat sopivat niin arkeen kuin juhlaan.

Jauheliha-perunasosevuoasta loihditaan fiini sunnuntaipäivän ateria parmesaanijuustolla ja paahdetulla pekonilla. Parhaat perunaruoat sopivat niin arkeen kuin juhlaan.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Perunamuusi:

1 kg jauhoisia perunoita
vettä
suolaa
1,5 dl kuumaa maitoa (noin)
1 kananmuna
150 g parmesaania raastettuna

Jauhelihakastike:

1 pkt pekonia
400 g jauhelihaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 rkl tomaattipyreetä
1 prk (400g) tomaattimurskaa
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja suikaleina
2 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
1 dl vettä
1 tl suolaa (noin)
mustapippuria maun mukaan

Valmistusohje

1. Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi. Murskaa perunoita puukauhalla ja lisää joukkoon suolaa sekä puolet kuumasta maidosta. Vatkaa muusi tasaiseksi sähkövatkaimella. Lisää maitoa niin, että saat notkean mutta vielä paksuhkon muusin. Tarkista maku. Jätä muusi jäähtymään hetkeksi.

2. Suikaloi pekoni ja laita se isolle paistinpannulle ruskistumaan. Lisää jauheliha ja ruskista se pekonin rasvassa. Lisää myös sipulit ja anna niiden pehmentyä. Lisää loput  jauhelihakastikkeen ainekset ja hauduta kastiketta keskilämmöllä noin 15 minuuttia välillä sekoittaen. Nosta pannu liedeltä.

3. Sekoita hieman jäähtyneeseen muusiin kananmuna ja reilu puolet parmesaaniraasteesta. Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla ja lusikoi vuokaan ensin puolet muusista. Lisää päälle jauhelihakastike ja pinnalle loput muusista. Ripottele pinnalle jäljellä oleva juustoraaste.

4. Paista jauheliha-perunasoselaatikkoa 200-asteisessa uunissa 30–35 minuuttia. Tarjoile raikkaan salaatin kera.

Sitruunainen lohi-perunasalaatti

Perunasalaatti liitetään usein vappuun ja uuteen vuoteen, mutta ruokaisa salaatti maistuu toki myös arkipäivän aterioilla. Kokeile seuraavaksi tätä sitruunan, fenkolin ja kapristen raikastamaa lohi-perunasalaattia. Kun savukalan ja perunat maustaa erikseen, yhdistelmä on vastustamattoman maukas.

sitruunainen lohi-perunasalaatti

Valitse perunasalaattiin kiinteä perunalajike, jonka tunnistat kaupassa vihreästä värikoodista.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Lohi:

400-500 g lämminsavulohta
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
1/2 dl tuoretta tilliä hienonnettuna

Perunasalaatti:

1 kg kypsiä uusia perunoita
1 fenkoli ohuina suikaleina
1 nippu kevätsipulia hienonnettuna
1 dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
1 tl sokeria
3 rkl kapriksia

Valmistusohje

1. Paloittele lohi reiluiksi paloiksi kulhoon. Lisää joukkoon sitruunan kuoriraaste sekä mehu ja tillisilppu. Kääntele maut varovasti sekaisin ja jätä odottamaan.

2. Puolita perunat kulhoon ja lisää joukkoon fenkoli sekä kevätsipuli. Sekoita öljyn joukkoon sitruunankuoriraaste sekä mehu, suola, mustapippuri ja sokeri. Kääntele kastike perunoiden joukkoon. Anna maustua noin 15 minuuttia.

3. Kaada perunat vadille ja nostele päälle savulohipalat.

4. Viimeistele kapriksilla ja tarjoa.

Perunagalette 

Peruna pääsee päärooliin tämän ranskalaisen avopiirakan eli galetten täytteessä. Perunagalette maistuu kahvipöydän suolaisena tarjottavana ja sopii myös lounaaksi raikkaan salaatin kera.

perunagalette

Galette on ranskalainen avopiirakka. Tässä ohjeessa rustiikkisen leivonnaisen täytteenä on kotoisaa perunaa.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Taikina:

3 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä
1/2 dl öljyä
3/4 tl suolaa

Täyte:

3 (n. 500 g) isoa perunaa
1/2 purjo
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1 rkl dijoninsinappia
1 tl timjamia
1 tl suolaa
mustapippuria
150 g ranskankermaa
(yrttejä esim. timjamia, persiljaa)

Voiteluun:

1 kananmuna

Valmistusohje

1. Tee täyte. Leikkaa kuoritut perunat ja purjo ohuiksi viipaleiksi. Sekoita joukkoon hienonnetut valkosipulinkynnet, öljy, yrtit ja suola.

2. Tee taikina. Sekoita jauhot ja suola keskenään, ja lisää joukkoon vesi sekä öljy. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi palloksi.

3. Kauli taikina jauhotetun leivinpaperin päällä pyöreäksi levyksi (noin 30 cm).

4. Levitä pohjan keskelle ranskankerma sekä peruna- ja purjoviipaleet. Nosta taikinan reunat täytteen päälle ja voitele reunat kananmunalla.

5. Paista 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmeitä.

Vinkki: Perunan sijasta voit käyttää galetteen myös porkkanaa, lanttua, palsternakkaa ja punajuurta.

Kala-perunavuoka

Kala-perunavuoka on helppo arki-illan ateria. Tilli, ruohosipuli ja kynteli maustavat sekä potut että kalafileet. Ainekset kerrostetaan uunivuokaan ja sidotaan yhteen munamaidolla.

Kala-perunavuoka

Kala-perunavuokaan voit käyttää mitä vain vaaleita kalafileitä.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Kala-perunavuoka:

300 g vaaleita kalafileitä
¾ tl suolaa
pieni nippu tilliä
pieni nippu ruohosipulia
muutama oksa kynteliä
1 dl vettä
800 g jauhoisia perunoita
1 rkl rypsiöljyä
4 dl maitoa
2 kananmunaa

Valmistusohje

1. Kuori ja viipaloi perunat. Leikkaa fileet ruodottomiksi, viipaloi ja ripota niille hiukan suolaa.

2. Hienonna tilli, ruohosipuli ja kynteli ja sekoita munamaito.

3. Öljyä vuoka ja lado ainekset kerroksittain vuokaan, ripauta kerroksille hiukan suolaa.

4. Kaada munamaito vuokaan ja kypsennä tunnin verran 200 asteessa. Vahdi, ettei pinta tummu loppuvaiheessa.

5. Tarkista kypsyys ja tarjoa vihreän salaatin kanssa.

Valkopaputahnaa ja uuniperunoita

Uuniperunat on retroherkku vailla vertaa. Päivitä klassikko nykypäivään surauttamalla täyteeksi tahna cashewpähkinöistä ja valkoisista pavuista. Tarjoa lisänä kylmäsavulohiviipaleita tai katkarapuja.

Tiesitkö, että uuniperunoista tulee pehmeäkuorisia, kun kääräiset ne folioon? Jos pidät rapeakuorisista potuista, kypsennä ne karkean merisuolakerroksen päällä.

valkopaputahnaa ja uuniperunoita

Valkopaputahna maistuu ihanalta uuniperunan kanssa. Siihen voi myös dippailla rapeaa leipää ja raakoja kasviksia.

Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Valkopaputahnaa ja uuniperunoita:

1 dl cashewpähkinöitä
4 isoajauhoista perunaa (Rosamunda)
1 prk (400 g) valkoisia papuja
1–2 valkosipulinkynttä
1/2 dl hienonnettua persiljaa
2 rkl sitruunamehua
1 rkl seesaminsiemenöljyä
1/2 rkl suolaa

Lisäksi:

kylmäsavulohiviipaleita tai sulatettuja katkarapuja

Valmistusohje

1. Mittaa cashewpähkinät kulhoon. Kaada päälle kylmää vettä. Anna liota jääkaapissa kahdesta neljään tuntia. Kaada pavuista vesi pois.

2. Pese perunat. Pistele kuoreen haarukalla reikiä. Kääräise perunat alumiinifolion sisälle nyyteiksi. Kypsennä 200-asteisessa uunissa tunti.

3.Kaada valkoiset pavut lävikköön, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna persilja.

4. Mittaa kulhoon cashewpähkinät, valkoiset pavut, valkosipulinkynnet, persilja, sitruunanmehu, seesaminsiemenöljy ja suola. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Maista, ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoile valkopaputahnaa ja kylmäsavulohiviipaleita tai sulatettuja katkarapuja uuniperunoiden kanssa.

Pekonipossua ja paahdettua perunamuusia

Maailman paras perunamuusi valmistuu uunissa paahtamalla, sillä paahtaminen antaa muusille ihanan täyteläisen maun. Paahdetun perunamuusin jekku on maito-voiseokseen soseutetut valkosipulinkynnet. Lopuksi muusi gratinoidaan parmesaaniraasteella uunissa.

pekoni-possua ja paahdettua valkosipuli-perunamuusia

Tarjoa paahdettu perunamuusi esimerkiksi pekonipossun kera.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Pekonipossu:

800 g possun ulkofileetä
suolaa
mustapippuria
2 rkl voita
1 rkl rypsiöljyä
1 pkt pekonia suikaleina
400 g ruskeita herkkusieniä tai siitakesieniä
2 dl kuohukermaa
1–2 dl kuivaa valkoviiniä
1 tl Dijon-sinappia
1 dl hienonnettua persiljaa

Paahdettu valkosipuli-perunamuusi:

1 kg uuniperunoita
1 1/2 dl kuumaa maitoa
50 g voita
6 valkosipulinkynttä
ripaus suolaa
3 rkl raastettua parmesaanijuustoa

Valmistusohje

1. Valmista ensin perunamuusi. Pese perunat ja pistele ne haarukalla. Paahda perunoita uunipellillä 200-asteisessa uunissa noin 1 tunti. Mittaa keskikokoiseen kattilaan maito ja voi. Lisää kuoritut ja halkaistut valkosipulinkynnet. Kiehauta ja hauduta muutama minuutti niin, että valkosipulit kypsyvät. Soseuta kynnet maito-voiseokseen sauvasekoittimella. Halkaise perunat ja kaavi kypsä sisältö samaan kattilaan. Sekoita valkosipuliseos ja perunat sähkövatkaimella sekaisin ja tasaiseksi muusiksi. Lisää tarvittaessa maitoa. Mausta suolalla. Lusikoi muusi uunivuokaan ja ripottele pinnalle parmesaaniraaste. Gratinoi 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

2. Leikkaa possunfilee 1–2 cm:n paksuiksi viipaleiksi. Mausta ne molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla. Kuumenna voi ja öljy paistinpannulla. Ruskista viipaleet molemmin puolin pannulla ja nosta ne uunivuokaan.

3. Lisää pannulle pekonisuikaleet ja ruskista. Kaada ne vuokaan. Ruskista samalla pannulla vielä viipaloidut sienet ja lisää myös ne vuokaan. Kaada paistinpannulle kerma ja valkoviini. Kiehauta ja mausta sinapilla sekä suolalla ja mustapippurilla. Lisää myös persilja. Kaada kastike vuokaan.

4. Nosta vuoka 200-asteiseen uuniin 15–20 minuutiksi. Tarjoile paahdetun perunamuusin ja uunikasvisten kera.

Peruna-lohiuunimunakas

Keitä perunoita seuraavalla kerralla tuplasatsi, niin herkuteltavaa riittää myös seuraavalle aterialle. Edellispäivän keitinperunat sujahtavat sulavasti mehevän uunimunakkaan sekaan. Kylmäsavulohi tekee ruoasta entistä ruokaisamman.

peruna-lohiuunimunakas

Kun lisäät kesäkurpitsat munakkaan pinnalle, niiden vetinen rakenne napakoituu uunissa herkulliseksi.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Peruna-lohiuunimunakas:

500 g keitettyjä varhaisperunoita
200 g kesäkurpitsaa
150 g kylmäsavulohiviipaleita
1 rkl öljyä

Munakasmassa

6 kananmunaa
1 dl kermaa
1/2 tl suolaa
2 rkl kapriksia
1 rkl hienonnettua tilliä

Valmistusohje

1. Leikkaa keitetyt varhaisperunat suupalan kokoisiksi paloiksi. Pese ja viipaloi kesäkurpitsa. Leikkaa kylmäsavulohiviipaleet suikaleiksi. Sekoita munakasmassan ainekset kulhossa.

2. Voitele uunivuoka (tilavuus 11/2–2 l) öljyllä. Nosta vuokaan perunapalat. Kaada päälle munakasmassa. Laita pinnalle kylmäsavulohi-ja kesäkurpitsaviipaleita.

3. Kypsennä uunimunakasta 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia, kunnes munakasmassa on hyytynyt. Rouhi pinnalle mustapippuria.

Peruna-pekonigratiini

Viikonlopun tuhti lohturuoka on mehevä peruna-pekonigratiini. Ruokaisa, aromikkaalla gruyere-juustolla sekä kermalla täytelöitettu gratiini riittää ateriaksi vaikka sellaisenaan raikkaan salaatin kera.

peruna-pekonigratiini

Ruokaisa peruna-pekonigratiini riittää ateriaksi vaikka sellaisenaan raikkaan salaatin kera.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Peruna-pekonigratiini:

800 g kiinteitä perunoita
1 keskikokoinen purjosipuli
1 pkt pekonia
1 ruukku rucolaa revittynä
75 g gruyere-juustoa raastettuna
suolaa ja mustapippuria
2 dl kermaa
2 dl ranskankermaa
1 rkl Dijon-sinappia (sinapinsiemenillä)
1 tl timjamia

Valmistusohje

1. Kuori ja viipaloi perunat. Poista purjon tummanvihreät lehtien päät ja halkaise purjo. Huuhtele purjosta mahdolliset hiekat ja suikaloi se.

2. Suikaloi pekoni ja laita se paistumaan kuumenevalle pannulle. Kun pekoni alkaa saada väriä, lisää purjosuikaleet ja paista, kunnes ne pehmenevät. Nosta pannu liedeltä. Lado perunaviipaleet uunivuokaan (tai pieniin uunivuokiin) kerroksittain pekoni-sipuliseoksen, rucolan ja juustoraasteen kanssa. Mausta kerrokset kevyesti suolalla ja mustapippurilla.

3. Vispilöi kerma ja ranskankerma sekaisin, mausta seos sinapilla ja kuivatulla timjamilla. Kaada seos vuokaan perunoiden päälle. Paista 200-asteisessa uunissa 45–55 minuuttia.

4. Nosta vuoka uunista, peitä foliolla ja anna vetäytyä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Intialainen kasvis-perunacurry

Peruna taipuu myös astetta eksoottisempien mausteiden seuraan. Intialaisessa kasvis-perunacurryssa maistuu nimensä mukaan intialaiset vivahteet: inkivääri, curry, juustokumina, korianteri ja kookos. Vikkelästi valmistuva intialainen kasviscurry on täydellinen ateria sellaisenaankin, mutta voit keittää sen seuraksi myös kattilallisen riisiä ja tarjota lisänä esimerkiksi sitruunachutneytä.

intialainen kasvi-perunascurry

Voit keittää kasvis-perunacurryn seuraksi kattilallisen riisiä ja tarjota lisänä esimerkiksi sitruunachutneytä.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Intialainen kasvis-perunacurry:

4-5 keitettyä perunaa (esim. Siikli)
1 pieni parsakaali
1 pieni kukkakaali
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
1-2 vihreää chilä
2 cm:n palainkivääriä
1 prk (300 g) kypsiä linssejä
1 rkl voita
1 rkl öljyä
2 tl vahvaa currya
1 tl juustokuminaa
1 tl korianteria
1/2 tl kurkumaa
1 dl vettä
2 dl kermaa tai kookosmaitoa
1 rkl kasvisfondia
1 tl suolaa
1 tl hunajaa
1 dl jogurttia
tuoretta minttua

Valmistusohje

1. Keitä perunat kuorineen, jäähdytä ja kuutioi. Irrota parsa­ ja kukkakaali pieniksi kukinnoiksi. Silppua sipu­lit ja chilit, raasta inkivääri. Kaada linssit siivilään ja huuhdo kylmällä vedellä.

2. Kuumenna voi­öljyseos padassa tai paistokasarissa. Lisää sipulit, chili, inkivääri ja kuivat mausteet. Kuu­menna sekoitellen noin 1 minuutti. Lisää kaalit ja linssit, kuumenna hetki. Kaada pataan vesi, kerma tai kookos­maito ja lisää fondi. Mausta suolalla ja hunajalla. Keitä hiljalleen, kunnes kasvikset ovat napakan kypsiä.

3. Sekoita joukkoon perunakuutiot ja jogurtti, kuumen­ na nopeasti ja tarkista maku. Jos kaipaat ruokaan kir­peyttä, puserra sekaan vähän sitruunamehua. Silppua päälle tuoretta minttua.

Taleggio-juustolla kuorrutettu tatti-perunapaistos

Tuoreet tatit tai muhkeat herkkusienet ja perunat saavat tässä Helsingin Wanhan kauppahallin juustokauppiaan Tuula Paalasen perunapaistoksessa viimeisen silauksen aromaattisen, hedelmäisestä ja pikantista taleggio-juustosta. Nauti herkku heti, sillä perunagratiini on aina parhaimmillaan vastapaistettuna.

Taleggia-juustolla kuorrutettu tatti-perunapaistos

Tässä herkullinen uuniruoka, jossa tuoreet tatit ja perunat gratinoidaan huikella, italialaisella Taleggio-juustolla.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Taleggio-juustolla kuorrutettu tatti-perunapaistos:

1,2 kg perunoita
2 salottisipulia
150 g tuoreita tatteja
2 valkosipulinkynttä
voita
öljyä
200 g Taleggio-juustoa
2 dl kermaa
silputtua lehtipersiljaa
mustapippuria
suolaa

Valmistusohje

1. Silppua sipulit, viipaloi perunat ohuelti. Paista sipulisilppua hetki voi-öljyseoksessa, lisää perunat ja paista ne puolikypsiksi. Mausta suolalla ja siirrä uunivuokaan.

2. Silppua tatit ja paista niitä, kunnes neste on haihtunut. Lisää nokare voita ja hienonnetut valkosipulinkynnet. Jatka hetki paistamista.

3. Sekoita tatit, puolet kuorineen paloitellusta juustosta ja persiljasilppu perunoiden joukkoon. Mausta mustapippurilla ja kaada päälle kerma. Asettele loput juustosta paloina paistoksen pinnalle.

4. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia tai kunnes perunat ovat täysin kypsiä ja paistoksen pinta ruskistunut.

Ohje: Tuula Paalanen, Juustokauppa Paalanen, Vanha kauppahalli