Ruokajutut

Parhaat somepastat: muistatko vielä avokadopastan, Henri Alénin soosin ja ”panopastan”? Poimi talteen legendaariset reseptit!

Muistatko nämä legendaariset pastareseptit, joista tuli hurjan suosittuja sosiaalisessa mediassa? Listasimme avokado-, sitruuna-, lihapulla- ja uunifetapastan ohjeet – sekä tietysti Henri Alénin soosin.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock

Sosiaalisessa mediassa hehkutetut pastat ovat saaneet oman kulttiasemansa. Oletko jo testannut näitä?

Muistatko nämä legendaariset pastareseptit, joista tuli hurjan suosittuja sosiaalisessa mediassa? Listasimme avokado-, sitruuna-, lihapulla- ja uunifetapastan ohjeet – sekä tietysti Henri Alénin soosin.

Ovatko somepastat sinulle jo tuttuja? Somepastoja, eli sosiaalisessa mediassa suuren suosion saavuttaneita pastareseptejä, on loihdittu niin avokadosta, sitruunasta kuin lihapullistakin. Kokosimme nämä legendaariset #somepasta-reseptit yhteen – muistatko vielä nämä huiman suosion saavuttaneet hitit?

Lue myös: Tästä pastasta kaikki kohisevat juuri nyt: Meghan Marklen tajunnanräjäyttävä kesäkurpitsabolognese

Avokadopasta – Gullichsenien hittipastaresepti

Avokadopasta
Avokadopasta oli suuri hitti 2012.

Somepastat voidaan määritellä esimerkiksi siten, että niistä puhuvat kaikki – ensin sosiaalisessa mediassa ja lopulta arkikeittiöissä. Ensimmäinen somepasta saattoi hyvinkin olla tämä Alexander ja Hanna Gullichsenin Safkaa-kirjassa oleva avokadopasta, joka hurmasi suomalaiset vuonna 2012.

Avokadopastan ainekset:

  • 1 valkosipulinkynsi
  • ½ chiliä (poista siemenet)
  • 1 limetti
  • 2 kypsää avokadoa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • loraus oliiviöljyä
  • kourallinen basilikaa
  • kourallinen lehtipersiljaa
  • 30 g (1 dl) raastettua pecorinoa
  • 30 g (1 dl) raastettua parmesaania
  • 400–500 g spagettia

Ohje:

1. Tee kastike suoraan tarjoilukulhoon, jossa kannat pastan pöytään. Pilko valkosipuli ja chili, laita ne kulhoon. Purista limetin mehu mukaan. Halkaise avokadot ja poista niistä kivet. Kuutio avokado kuoressaan ja kaiverra sisus ruokalusikan avulla kulhoon. Hienonna yrtit ja raasta juustot. Lisää suola, pippuri, oliiviöljy, hienonnetut yrtit, sekä pecorino- ja parmesaaniraaste.

2. Pistä homma sekaisin lusikan avulla, maista. Kastikkeessa tulee olla tarpeeksi suolaa, muuten lopputulos on mauton.

3. Keitä spagetti al dente hyvin suolatussa vedessä, ota talteen vajaa desi keitinvettä. Valuta pasta lävikössä.

4. Lorauta tilkka keitinvettä kastikkeen sekaan, ja pyörittele spagetti kastikkeen kimppuun.

5. Raasta päälle parmesaania ja rouhi myllystä mustapippuria. Tarjoa heti.

Henri Alénin soosi – maukas tomaattikastike pastalle

somepastat
Henri Alénin lanseerama #soosi-kastike oli iso hitti. Suuren suosion saavuttaneet somepastat ovat usein yksinkertaisia.

Kokki Henri Alén jakoi Twitterissä vuonna 2014 #soosi-reseptin, eli maukkaan tomaattikastikkeen ohjeen, mikä aiheutti aikamoisen kuhinan. ”Murskissa on huima ero, ja panostus on pieni. Panosta murskaan”, Henri kirjoitti. Kyseistä tempauksesta tuli aikamoinen ilmiö, kun hittireseptin vuoksi Mutti-nimistä tomaattimurskaa oli suorastaan vaikea löytää kaupasta.

Henri Alénin #soosi-ainekset:

  • 1 purkki Mutti-murskaa tai muuta hyvää tomaattimurskaa
  • 1 pieni sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 0,6 dl oliiviöljyä
  • 0,5 tl sokeria
  • 0,5 dl punaviiniä
  • appelsiinin kuorta

Ohje:

1. Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipulia pitkään öljyssä, vähintään 10 minuuttia matalalla lämmöllä. Näin rakennat makeuden.

2. Lisää mukaan sokeri ja tomaattimurskasta puolet. Anna hautua 10 minuuttia. Näin soosi makeutuu lisää. Lisää loppu murska ja vettä 2 dl. Hauduta sekoittaen.

3. Pidä poreileva lämpö, jatka hauduttamista 15 minuuttia, ja lisää mahdollinen punaviini, joka tuo happamuuden kastikkeeseen. Sekoita koko ajan.

4. Kun kastike on sakeaa, lisää suolaa ja mustapippuria myllystä. Jos hifistelet, lisää 2 palaa appelsiinin kuorta koristeeksi. Mausta rohkeasti.

5. Ota kastike sivuun, sekoita joukkoon 0,5 dl laadukasta neitsytoliiviöljyä. Älä keitä enää. Se tuo täyteläisyyden soosiin.

6. Sekoita kastike esimerkiksi pastan joukkoon heti, kun pasta on valutettu. Siis heti. Ei päälle, vaan sekaisin!

Lähde: Twitter

Sitruunapasta – Hanna G:n kirpeä hitti

somepastat
Sitruunapasta oli eräänlainen jatkumo avokadopastalle – somepastat syntyvät usein samojen tekijöiden kauhoista.

Avokadopasta sai jatkoa, kun Hanna G:n sitruunapasta nousi hitiksi vuonna 2015. Tällä ohjeella saat loihdittua sitruunapastan 2–3 henkilölle.

Sitruunapastan ainekset:

  • 250 g tuorepastaa (esim. Fettuccine tuorepasta)
  • yhden sitruunan raastettu kuori ja 3 rkl sitruunanmehua
  • 25 g voita
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä
  • muutama oksa timjamia
  • 2 dl kuohukermaa
  • 50 g raastettua parmesaania
  • hyppysellinen suolaa
  • mustapippuria

Ohje:

1. Täytä kattila vedellä ja laita se jo hellalle odottelemaan pastaa saapuvaksi.

2. Raasta parmesaani, mittaa valmiiksi voi, valkoviini ja kerma.

3. Huuhdo sitruuna huolella, raasta siitä kuori. Varo raastamasta valkoista osaa: se on kitkerää.

4. Sulata voi paistinpannulla, lisää raastettu sitruunankuori ja sitruunanmehu, keitä minuutin verran.

5. Lisää pannulle viini ja nosta lämpöä, kiehauta jälleen minuutti.

6. Lisää kerma, sekoita tasaiseksi ja lisää joukkoon nippu timjaminoksia, kiehauta ja anna pöhistä miedolla lämmöllä 5–7 minuuttia, kunnes kastike sakenee, keitä tällä välin tuorepasta.

7. Lisää kiehuvaan, suolattuun veteen tuorepasta ja anna kiehua pari minuuttia.

8. Ongi timjaminoksat pannulta pois, niitä ei enää tarvita.

9. Mausta kastike suolalla ja reilulla mustapippurilla, lisää myös puolet raastetusta parmesaanista.

10. Valuta pasta ja nostele se pannulle kastikkeen joukkoon, pyörittele kastike pastan kimppuun.

11. Annostele lautasille, lisää annosten päälle loput parmesaanista ja halutessasi tuoreita silputtuja yrttejä, kuten esimerkiksi ruohosipulia tai lehtipersiljaa. Voit halutessasi heittää mukaan pekonia, mozzarellaa tai pinjansiemeniä.

Lähde: Hanna G:n blogi

Kokeile myös:

Kermainen sitruunarucolapasta

Sara Parikan sitruunapasta

”Panopasta” eli lihapullapasta kahdelle – Nata Whitetrash aiheutti someilmiön

somepastat
Somepastat saivat vuonna 2017 uuden lisän, kun ”panopastasta”, eli lihapullapastasta kahdelle, tuli oikea somehitti.

Lifestyle-bloggaaja Nata Whitetrash eli Natalia Salmela räjäytti pankin vuonna 2017 aikamoisella K-18 -pastallaan, joka kantoi nimeä ”panopasta”. Kyseessä oli herkullinen lihapullapasta, joka sopii täydellisesti vaikkapa treffeille.

Natan lihapullapastan ainekset: 

  • 250 g spagettia
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 400 g sika-nautajauhelihaa
  • 1 ruukku tuoretta timjamia
  • 2 tl suolaa
  • mustapippuria
  • 1⁄2 dl raastettua parmesaania
  • voita lihapullien paistamiseen

Ohje:

1. Silppua timjami hienoksi. Mausta jauheliha timjamilla, suolalla ja mustapippurilla. Vaivaa sekaisin ja pyörittele pieniksi pulliksi. Vaivaamiseen kannattaa käyttää jauhelihan muovirasiaa, niin säästyy tiskiltä. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet.

2. Paista lihapullat voissa pannulla mediumiksi. Lisää pannulle sipuli ja valkosipuli ja kuullota.

3. Kaada tomaattimurska pannulle ja anna muhia miedolla lämmöllä kannen alla noin vartin ajan, kunnes lihapullat ovat sisältä kypsiä.

4. Keitä spagetti paketin ohjeen mukaan al denteksi runsaasti suolatussa vedessä. Lisää spagetti kastikkeen joukkoon, pyöräytä kunnolla sekaisin. Lisää parmesaani ja tarjoile heti.

Lähde: wtd.fi

Somepastat saivat uuden lisän! Liemessä-blogin uunifetapasta

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Jenni Häyrinen | Food artist (@liemessa) jakama julkaisu

Liemessä-blogin vastikään 2019 lanseeraamaan uunifetapastaan tarvitset paketillisen fetajuustoa, oliiviöljyä, chiliä, kirsikkatomaatteja ja mausteita. Liemessä-blogin helppo uunifetapastasta tuli Instagramissa suosittu ilmiö. Resepti on kahdelle.

Uunifetapastan ainekset:

  • 250 g pastaa
  • 200 g fetajuustopaketti
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1/2 punainen chilipalko
  • 1–2 rasiaa kirsikkatomaatteja
  • pippuria
  • ripaus suolaa

Tarjoiluun:

  • Basilikaa

Uunifetapastan ohje:

1. Lorauta uunivuoan pohjalle tilkka oliiviöljyä. Laita feta kokonaisena vuokaan. Pieni chili paloiksi ja sirottele fetan päälle. Lorauta päälle reippaasti oliiviöljyä. Laita kirsikkatomaatit vuokaan ja pyöräytä oliiviöljyssä. Rouhi päälle mustapippuria ja viimeistele ripauksella suolaa.

2. Paista feta uunin keskiosassa 200-asteessa 15 minuuttia. Nosta lämpö 225-asteeseen ja käännä uuni grillivastukselle. Nosta vuoka uunin ylätasoon ja paista vielä noin 10 minuuttia.

3. Keitä pasta ohjeen mukaan. Jos käytät oksallisia kirsikkatomaatteja, poista oksat ja kannat. Riko uunifetaa hieman ja sekoita koko uunivuoallinen pastan joukkoon. Tarjoile basilikan kera.

Jenni muistuttaa blogissaan, että kirsikkatomaattien kanssa ei kannata kitsastella. Myös valkosipuli sopii uunifetapastaan loistavasti: kuori ja halkaise kaksi valkosipulinkynttä ja heitä mukaan uunivuokaan.

Lähde: Liemessä

Testaa myös Anni Hautalan uunifetaa:

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Tästä nyt kohkataan: uunifetapastasta! 🍝 Oletko jo testannut? Kokeile myös Anni Hautalan superhelppoa uunifetaa sellaisenaan❤️ Katso uunifetan ohje biosta ➡️ anna.fi/uunifeta #annankeittiössä #uunifeta #uunifetapasta #oregano #feta #parsa #oliiviöljy #basilika #uuniruoka #arkiruoka #resepti #nam #anninruokakirja2 #annihautala #linkkiprofiilissa

Henkilön Annan keittiössä (@annankeittiossa) jakama julkaisu

Resepti: Anni Hautalan superhelppo resepti! Uunifeta vie kielen mennessään – tätä herkkua pitää maistaa itse

Lähteet: Hanna G:n blogi, wtd.fi, LiemessäTwitter

X