
Parsan grillaaminen – näin onnistut varmasti!
Parsan grillaaminen on helppoa puuhaa kunhan et unohda parsaa grilliin. Mitä tuoreempaa parsaat saat sitä paremmin onnistuu parsan grillaus.
Tunnista tuore parsa
Tuoreet parsat ovat napakoita, suoria ja niiden nuput ovat supussa. Käytä parsat saman tien, sillä ne menettävät nopeasti tuoreutensa. Jos joudut säilyttämään parsaa, pistä ne jääkaapin vihanneslaatikkoon. Säilytys viileässä estää parsan muuttumisen kuituisen puumaiseksi.
Millaista parsaa grilliin?
Vihreä parsa sopii grilliin valkoista paremmin. Valitse grillausta varten paksuja parsoja, niitä on helpompi grillata ja niiden maku on raikas, hernemäinen.
Parsan käsittely sujuu helposti
Huuhtele parsat, leikkaa tai napsauta sormin parsan puumainen tyviosa pois. Jos vihreät parsat eivät ole tuoreita tai kuori näyttää paksulta, kuori parsa nupusta alaspäin parsan- tai perunankuorimaveitsellä. Tuoretta, ohutkuorista vihreää parsaa ei tarvitse edes kuoria.
Parsan grillaaminen
Leikkaa parsan tyvestä pari senttiä pois. Sivele parsat oliiviöljyllä ennen grillaamista. Grillaa parsoja kuumalla grillillä muutamia minuutteja. Kokeile parsan kypsyyttä tyvestä tikulla tai haarukalla. Grillattu parsa on parhaimmillaan hiukan napakkana, joten älä grillaa sitä ylikypsäksi.
Jos pelkäät parsan putoavan grillin ritilän väliin, käytä apuna puisia varrastikkuja. Liota niitä ennen grillausta kylmässä vedessä ainakin puoli tuntia. Pujota sitten yksi varrastikku parsan alaosasta ja toinen yläosasta, kokoa parsoista varrastikkujen avulla lautta, jota on helppo käännellä grillissä.
Tuore vihreä parsa kaipaa pintaansa vain hieman öljyä, suolaa ja pippuria. Grillattu parsa maistuu lisukkeena tai grilliaterian alkupalana. Lipstikka-sitruunavoi antaa ryhtiä grillatun parsan pehmeän herkulliselle maulle.
Grillattu parsa ja lipstikka-sitruunavoi
Ainekset
1 nippu vihreää parsaa
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria
nokare lipstikka-sitruunavoita
Parsan grillaaminen:
- Huuhtele parsat ja kuivaa ne hyvin. Leikkaa parsatankojen tyvestä pois 1–2 sentin pituinen puiseva osa.
- Laita parsat laakeaan astiaan ja kääntele joukkoon tilkka öljyä.
- Grillaa parsoja sellaisenaan 2–3 minuuttia kuumalla grillillä.
- Nostele parsat lautaselle ja ripottele pinnalle ripaus suolaa ja mustapippuria. Nosta päälle sulamaan vielä nokare lipstikka-sitruunavoita. (Resepti: Teresa Välimäki)
Grillatun parsan parhaat kaverit
Grillihiilloksen parsaan tuoma hienoinen savun aromi on taivaallinen, eikä parsa välttämät tarvitse suolaripausta lukuunottamatta muita mausteita. Kun kaipaat vaihtelua, kokeile parsalle erilaisia makupareja ja yhdistele grillattua parsaa salaatteihin.
Rucolasta, grillatuista parsoista, paahdetuista pinjansiemenistä ja parmesaanilastuista syntyy herkullinen alkupalasalaatti. Salaatin voi viimeistellä pähkinäöljyllä ja ripauksella suolaa sekä mustapippuria.
Grillatun parsan ja rapean pekonin makuyhdistelmä on lyömätön. Kääri parsat kahden kappaleen nipuissa pekoniin ja grillaa kypsäksi.
Parsan grillaus – kokeile myös näitä makuyhdistelmiä
Grillattu parsa ja parmankinkku: kieritä parmankinkkuviipale parsan ympärille ja laita parsa grilliin tai uuniin.
Oliiviöljyllä ja sitruunamehulla maustettu grillattu parsa ja parmesaaniraaste: Grillaa parsa, asettele parsa lautaselle ja viimeistele sitruunamehulla ja parmesaaniraasteella.
Parsaa ja mansikoita kylmäsavulohisalaatissa
Grillattua parsaa ja limettiaiolia
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous