Ruokajutut

Parsan grillaaminen – näin onnistut varmasti!

Parsa on mainiota ja helppoa grillattavaa! Grillihiilloksen parsaan tuoma hienoinen savun aromi on taivaallinen. Grillatulle parsalle kannattaa kokeilla erilaisia makupareja. Lue vinkit ja ota talteen grillatun parsan resepti.
30.4.2018 Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Otavamedia

Tunnista tuore parsa

Tuoreet parsat ovat napakoita, suoria ja niiden nuput ovat supussa.  Käytä parsat saman tien, sillä ne menettävät nopeasti tuoreutensa. Jos joudut säilyttämään parsaa, pistä ne jääkaapin vihanneslaatikkoon. Säilytys viileässä estää parsan muuttumisen kuituisen puumaiseksi.

Millaista parsaa grilliin?

Vihreä parsa sopii grilliin valkoista paremmin. Valitse grillausta varten paksuja parsoja, niitä on helpompi grillata ja niiden maku on raikas, hernemäinen.

Parsan käsittely sujuu helposti

Huuhtele parsat, leikkaa tai napsauta sormin parsan puumainen tyviosa pois. Jos vihreät parsat eivät ole tuoreita tai kuori näyttää paksulta, kuori parsa nupusta alaspäin parsan- tai perunankuorimaveitsellä. Tuoretta, ohutkuorista vihreää parsaa ei tarvitse edes kuoria.

Parsan grillaaminen

Leikkaa parsan tyvestä pari senttiä pois. Sivele parsat oliiviöljyllä ennen grillaamista. Grillaa parsoja kuumalla grillillä muutamia minuutteja. Kokeile parsan kypsyyttä tyvestä tikulla tai haarukalla. Grillattu parsa on parhaimmillaan hiukan napakkana, joten älä grillaa sitä ylikypsäksi.

Jos pelkäät parsan putoavan grillin ritilän väliin, käytä apuna puisia varrastikkuja. Liota niitä ennen grillausta kylmässä vedessä ainakin puoli tuntia. Pujota sitten yksi varrastikku parsan alaosasta ja toinen yläosasta, kokoa parsoista varrastikkujen avulla lautta, jota on helppo käännellä grillissä.

Tuore vihreä parsa kaipaa pintaansa vain hieman öljyä, suolaa ja pippuria. Grillattu parsa maistuu lisukkeena tai grilliaterian alkupalana. Lipstikka-sitruunavoi antaa ryhtiä grillatun parsan pehmeän herkulliselle maulle.

Grillattu parsa ja lipstikka-sitruunavoi

grillattu parsa

Ainekset
1 nippu vihreää parsaa
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria
nokare lipstikka-situnavoita

Grillausohje

  1. Huuhtele parsat ja kuivaa ne hyvin. Leikkaa parsatankojen tyvestä pois 1–2 sentin pituinen puiseva osa.
  2. Laita parsat laakeaan astiaan ja kääntele joukkoon tilkka öljyä.
  3. Grillaa parsoja sellaisenaan 2–3 minuuttia kuumalla grillillä.
  4. Nostele parsat lautaselle ja ripottele pinnalle ripaus suolaa ja mustapippuria. Nosta päälle sulamaan vielä nokare lipstikka-sitruunavoita. (Resepti: Teresa Välimäki)

Grillatun parsan parhaat kaverit

Rucolasta, grillatuista parsoista, paahdetuista pinjansiemenistä ja parmesaanilastuista syntyy herkullinen alkupalasalaatti. Salaatin voi viimeistellä pähkinäöljyllä ja ripauksella suolaa sekä mustapippuria.

Kokeile näitä makuyhdistelmiä:

Grillattu parsa ja parmankinkku
Oliiviöljyllä ja sitruunamehulla maustettu grillattu parsa ja parmesaaniraaste
Grillattua parsaa ja limettiaiolia

 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *