Ruokajutut

Parsan grillaaminen – näin onnistut varmasti!

Parsan grillaus on alkukesän kohokohtia Parsa on mainiota ja helppoa grillattavaa! Grillihiilloksen parsaan tuoma hienoinen savun aromi on taivaallinen. Grillatulle parsalle kannattaa kokeilla erilaisia makupareja. Lue vinkit ja ota talteen parhaat reseptit!

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Parsan grillaus on alkukesän kohokohtia. Parsa on mainiota ja helppoa grillattavaa! Grillihiilloksen parsaan tuoma hienoinen savun aromi on taivaallinen. Grillatulle parsalle kannattaa kokeilla erilaisia makupareja. Lue vinkit ja ota talteen grillatun parsan resepti.

Parsan grillaaminen on helppoa puuhaa kunhan et unohda parsaa grilliin. Mitä tuoreempaa parsat saat sitä paremmin onnistuu parsa grillissä.

Tunnista tuore parsa

Tuoreet parsat ovat napakoita, suoria ja niiden nuput ovat supussa.  Käytä parsat saman tien, sillä ne menettävät nopeasti tuoreutensa. Jos joudut säilyttämään parsaa, pistä ne jääkaapin vihanneslaatikkoon. Säilytys viileässä estää parsan muuttumisen kuituisen puumaiseksi.

Millaista parsaa grilliin?

Vihreä parsa sopii grilliin valkoista paremmin. Valitse grillausta varten paksuja parsoja, niitä on helpompi grillata ja niiden maku on raikas, hernemäinen.

Parsan käsittely sujuu helposti

Huuhtele parsat, leikkaa tai napsauta sormin parsan puumainen tyviosa pois. Jos vihreät parsat eivät ole tuoreita tai kuori näyttää paksulta, kuori parsa nupusta alaspäin parsan- tai perunankuorimaveitsellä. Tuoretta, ohutkuorista vihreää parsaa ei tarvitse edes kuoria.

Näin parsan grillaaminen onnistuu

Parsan grillaaminen. Käytä varrastikkuja apuna grillauksessa.
Parsojen grillaaminen sujuu helposti varrastikkujen avulla. © iStockphoto

Leikkaa parsan tyvestä pari senttiä pois. Sivele parsat oliiviöljyllä ennen grillaamista. Grillaa parsoja kuumalla grillillä muutamia minuutteja. Kokeile parsan kypsyyttä tyvestä tikulla tai haarukalla. Grillattu parsa on parhaimmillaan hiukan napakkana, joten älä grillaa sitä ylikypsäksi.

Jos pelkäät parsan putoavan grillin ritilän väliin, käytä apuna puisia varrastikkuja. Liota niitä ennen grillausta kylmässä vedessä ainakin puoli tuntia. Kokoa parsoista varrastikkujen avulla lautta, jota on helppo käännellä grillissä.

Tuore vihreä parsa kaipaa pintaansa vain hieman öljyä, suolaa ja pippuria. Grillattu parsa maistuu lisukkeena tai grilliaterian alkupalana. Lipstikka-sitruunavoi antaa ryhtiä grillatun parsan pehmeän herkulliselle maulle.

Grillattu parsa sopii salaatteihin

Grillihiilloksen parsaan tuoma hienoinen savun aromi on taivaallinen, eikä parsa välttämät tarvitse suolaripausta lukuunottamatta muita mausteita. Kun kaipaat vaihtelua, kokeile parsalle  erilaisia makupareja ja yhdistele grillattua parsaa salaatteihin.

Rucolasta, grillatuista parsoista, paahdetuista pinjansiemenistä ja parmesaanilastuista syntyy herkullinen alkupalasalaatti. Salaatin voi viimeistellä pähkinäöljyllä ja ripauksella suolaa sekä mustapippuria.

Parsan grillaaminen – kokeile erilaisia makuyhdistelmiä

Grillattu parsa ja parmankinkku: kieritä parmankinkkuviipale parsan ympärille ja laita parsa grilliin tai uuniin. Parmankinkun tapaan toimii myös pekoni. Grillatun parsan ja rapean pekonin makuyhdistelmä on lyömätön.  Kääri parsat kahden kappaleen nipuissa pekoniin ja grillaa kypsäksi.

Oliiviöljy, sitruunamehu ja parmesaaniraaste ovat kelpo kaverit grillatulle parsalle. Grillaa ensin parsa, asettele se tarjoilulautaselle ja viimeistele se ruokalusikallisella oliiviöljyä ja sitruunamehua ja puolella desillä vastaraastettua parmesaanijuustoa.

Dijonsinappikastike ja parmesaanilastuilla höystetty parsa paahdetaan joko grillissä tai pannulla.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin leivotaan lohi-parsapiirakka

Artikkelia on muokattu 19.4.2023 klo 16:17

X