Ruokajutut

Porkkanaruoka on takuuvarma ja edullinen valinta: vuoden vihannes maistuu niin suolaisissa kuin makeissa herkuissa

Porkkanaruoka voi olla maukas kauratto, pehmeä sosekeitto tai suolainen piirakka. Kokosimme parhaat vinkit ja reseptit porkkanan käyttöön!

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto

Porkkanaruoka maistuu arkena ja juhlana. Porkkana on vuoden 2023 vihannes ja lyömätön raaka-aine niin suolaisissa kuin makeissa ruoissa.

Porkkanaruoka voi olla maukas kauratto, pehmeä sosekeitto tai suolainen piirakka. Kokosimme parhaat vinkit ja reseptit porkkanan käyttöön!

Porkkanaruoka maistuu arkena ja viikonloppuna, sillä porkkana on lyömätön raaka-aine niin suolaisissa kuin makeissa ruoissa. Lisäksi se on edullinen juures, joten siksikin sen hyödyntäminen monipuolisesti on fiksua!

Lue lisää: Nyt on porkkanasesonki! Porkkanasosekeitto, porkkanapyörykät ja muut maistuvat ruokaideat

Alkujaan porkkanan juuri oli valkoinen. Oranssin värinsä se sai 1600-luvulla Hollannissa jalostuksen myötä, kun silloinen hallitsijasuku halusi porkkanat omaan lempiväriinsä, oranssiin, sovitettuina.

Nykyään porkkanasta on olemassa useita eri värimuunnoksia: oransseja, valkoisia ja purppuranlilan sävyisiä. Väriporkkanat sopivat kaikkeen ruoanlaittoon, mutta poikkeavat hieman maultaan tutusta oranssista. Väriporkkanoilla porkkanaruokiin saa helposti uutta jujua. 

Porkkana: säilytys 

Porkkana säilyy parhaiten jääkaapin vihanneslokerossa tai viileäkaapissa, kellarissa tai kylmäkomerossa. Pane juurekset muovipussiin, johon on tehty reikiä, jotta kosteus pääsee ulos.

Paras säilytyslämpötila on 2–5 astetta. Jos porkkanoita säilytetään liian kylmässä tai ne altistunuvat etyleenille, jota esimerkiksi tomaatti ja omena erittävät runsaasti, ne saattavat maistua karvaalta. Maku häviää kuitenkin muutamassa päivässä yli 5 asteen lämpötilassa. 

Oikein säilytettynä porkkana säilyy hyvänä pitkään, kuukauden tai jopa pidempään. Tosin pitkän säilytyksen aikana porkkana saattaa alkaa itämään. Hieman itäneitä porkkanoita voi syödä, kunhan ne kuorii ja kypsentää. Sen sijaan runsaasti itänyt porkkana voi maistua pahalta.

Porkkana: käsittely ja käyttö

Porkkanoita voi syödä vaikka sellaisenaan, eikä niitä ole välttämätöntä kuoria, kunhan juurekset pesee huolellisesti harjalla. Kuoressa on paljon makua sekä ravintoaineita.

Porkkanaruoka voi olla kylmä tai lämmin, sillä monipuolista juuresta voi syödä sekä raakana että kypsennettynä. Raakana juures on oivallinen ainesosa erilaisiin raasteisiin ja salaatteihin sekä dippilautaselle. Etenkin lapset rakastavat kuorittujen porkkanatikkujen rouskuttelua. 

Kypsennettynä juures puolestaan tuo makua keittoihin ja laatikkoruokiin sekä antaa väriä ja makua esimerkiksi muhennoksiin ja pyreisiin. Uunissa porkkanan maku tiivistyy. Paahdetut porkkanat sopivat niin kalan kuin lihankin lisukkeeksi.

Leivontaankin porkkanasta on. Porkkanakakku on klassikko ja monen suosikkileivonnainen. Suolaisista leivonnaisista sitä kannattaa raastaa erityisesti sämpylä- ja leipätaikinoiden joukkoon. 

Porkkanaruoka: Salaatit

Salaatteihin porkkanaa voi sujauttaa paitsi raasteena myös uunissa paahdettuna. Tässä ohjeessa paahdetut porkkanat ja muut juurekset saavat seurakseen couscousryynejä. Lämmin ja ruokaisa couscoussalaatti sopii loistavasti broilerin tai kalan lisukkeeksi. 

Hauska tapa saada porkkanasalaattiin jujua on leikata juures kuorimaveitsellä tai julienneraastimella ohuiksi nauhoiksi. Veikeästi ohuista porkkanasuikaleista ja mausteisista, rapeiksi paahdetuista kikherneistä koottu kikherne-porkkanasalaatti on oiva lounasruoka leivän kanssa tai ihana grilliherkkujen lisuke.

Lisukkeena porkkana maistuu taivaalliselta erityisesti paahdettuna, sillä uunin lämmössä porkkanan maku tiivistyy ja makeutuu. Paahdetut porkkanat ovat herkkua vaikka siltään, mutta erityisen maukkaita niistä saa, kun ne tarjoillaan Lähi-idästä tutun zhoug-kastikkeen sekä bulgurin kera.

Porkkanaruoka: Keitot

Keittoihin porkkana sopii niin pää- kuin sivuroolinkin osaan. Porkkanasosekeitto on monen lemppari, johon mausteiden ja höysteiden avulla saa loputtomasti vaihtelua. Surauta samettinen sosekeitto porkkanoista ja cashewpähkinöistä tai parita juures vaihteeksi vaikka bataatin ja maapähkinävoin kanssa. 

Ihana makuelämys syntyy myös kun porkkanasosekeiton maustaa veikeästi inkiväärillä tai marokkolaisin makuvivahtein. 

Kuumana kesäpäivänä tai aterian alkuruokana porkkanakeiton voi tarjoilla myös kylmänä.

Lämpimät porkkanaruoat

Pääruokana porkkanaa voi tarjoilla vaikka pihvien tai murekkeen muodossa.

Maukas porkkanaruoka on myös piparjuuri-porkkanapasta. Tuoreesta piparjuuresta tulee pastalle raikas ja juuri sopivan terävä pestokastike. Porkkanat puolestaan leikataan lastuiksi kuorimaveitsellä. Kun ohuet lastut sekoittaa kuuman keitetyn pastan joukkoon, ne pehmenevät mutta säilyttävät rapsakkuutensa.

Kokkaa myös risoton tapaan valmistettavaa kaurattoa, jonka hehkuvan upea väri on peräisin porkkanamehusta.

Porkkanaleivonnaiset

Porkkanoista ei voi puhua ilman mainintaa porkkanakakusta. Klassikko on monen lemppari. Eikä ihme! Ihanan mehevä, suussa sulavalla tuorejuustokuorrutteella silattu kakku on helppo tehdä ja katoaa takuuvarmasti lautasilta viimeistä murua myöten. Porkkanakakusta löytyy monta erilaista reseptiä ja koristeita vaihtamalla se sopii loistavasti vaikka pääsiäisen kahvipöytään. Tai mitäpä jos leipoisit suosikin vaihteeksi pellillä tai vaikka kääretortun muotoon?

Suolaisissa leivonnaisissa porkkana ihastuttaa erityisesti erilaisissa piirakoissa. Porkkana-palsternakkapiiras valmistuu nopeasti pakastetaikinasta. Piiras sopii kahvipöydän suolaiseksi tarjottavaksi tai suolapalaksi pikkunälkään.

Hehkeän oranssit ja helppotekoiset porkkanarieskat maistuvat keittojen kaverina tai iltateellä yhdessä munavoin kanssa. Laiska leipuri oikaisee kaupan valmiilla porkkanasoseella. 

Porkkanaruoka: Pikkusyötävät

Pikkunälkään porkkanoita voi popsia esimerkiksi erilaisten tahnojen muodossa. Tarjoa pähkinädippiä tapaspöydässä, hummusta kasvistikkujen dippinä ja sipaise siemenlevitettä vaikka leivän päälle tai sujauta pastan sekaan.

Porkkanasmoothie aloitaa päivän virkeästi. Hehkeän oranssi juoma saa makua inkivääristä ja kurkumasta. Kermainen rakenne syntyy cashewpähkinöistä ja banaanista. 

Lue myös Kotilieden artikkeli: Porkkana ei ole aina ollut oranssi – lue Suomen suosituimman juureksen tarina ja katso hauska video Keijo-koirasta

X