Ruokajutut

Punajuuri rakastaa yrttejä ja suolaisia juustoja – paahda uunissa, leivo piirakkaan tai soseuta keitoksi

Punajuuri on monikäyttöinen ja maukas juures. Punajuuret paahtuvat makoisiksi uunissa, värittävät risoton, sulostuttavat salaatin ja mehevöittävät myös suklaakakun. Kokosimme parhaat punajuurireseptit, joilla otat ilon irti pirteästä kasviksesta.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Uunissa paahtaminen korostaa punajuuren pähkinäisen makeaa aromia.

Punajuuri on monikäyttöinen ja maukas juures. Punajuuret paahtuvat makoisiksi uunissa, värittävät risoton, sulostuttavat salaatin ja mehevöittävät myös suklaakakun. Kokosimme parhaat punajuurireseptit, joilla otat ilon irti pirteästä kasviksesta.

Punajuuri rakastaa yrttejä sekä suolaisia juustoja, kuten vuohenjuustoa ja fetaa. Uunissa paahtaminen korostaa punajuuren pähkinäisen makeaa makua ja tekee siitä erityisen herkun. 

Lue myös: Vastustamattomat uunijuurekset kruunataan fetalla tai marinoidaan appelsiinilla – 5 helppoa ja maukasta ohjetta

Punajuuren virallinen nimi on punajuurikas. Se kuuluu juurikkaiden sukuun yhdessä muun muassa raitajuuren ja keltajuuren kanssa. 

Punajuuri on hyvä folaatin lähde. Folaatin saanti suomalaisten ruokavalioista on melko vähäistä, joten punajuurta kannattaa suosia ruokavaliossa. Lisäksi punajuuri sisältää paljon kivennäisaineita, kuten kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, kuparia, rautaa sekä sinkkiä. Siitä saadaan myös A-, C-,E- ja B-ryhmän vitamiineja.

Punajuuri: Käsittely ja kypsennys 

Raaka punajuuri sisältää runsaasti nitraattia, eikä raa’an punajuuren syömistä siksi suositella. Parasta punajuuri onkin kypsennettynä. Nuoret ja tuoreet punajuuret kypsyvät nopeasti, mutta pitkään varastoitu mukula vaatii jo pidemmän kypsentämisajan. Keitettäessa mukulasta irtoaa voimakasta väriä, joka värjää kaikki muutkin ruokalajissa käytettävät raaka-aineet.

Keittäminen on helppo tapa kypsentää punajuuret. Punajuurten keittoaika vaihtelee vuodenajan ja juuresten koon mukaan noin 20–50 minuutin välillä. Tarkista kypsyys haarukan tai vaikkapa puutikun avulla.

Ennen keittämistä pestyistä punajuurista poistetaan vain naatit. Punajuuret kannattaa aina keittää kuorineen, jottei niistä karkaa ravintoaineita ja väriä. Kuoriminen tehdään vasta keittämisen jälkeen. Mukulat jäähdytetään kylmässä vedessä käsittelylämpöisiksi, jonka jälkeen kuori on helppo irrottaa käsin tai vaikkapa veitsellä rapsuttaen.

Uunissa paahtaminen korostaa juureksen pähkinäisen makeaa aromia. Talvipunajuuret kannattaa kypsentää lohkoina uunissa. Punajuuret kuoritaan, lohkotaan, öljytään ja niitä paistetaan 200-asteisessa uunissa noin puolisen tuntia. 

Loppukesän ja syksyn nuoret punajuuret voi kypsentää myös uuniperunoiden tapaan kokonaisina esimerkiksi suolapedillä tai vaikkapa folioon käärittynä. Kokonaisten punajuurien kypsyminen kestää uunissa noin 1–3 tuntia punajuuren koosta riippuen.

Mihin punajuurta voi käyttää?

Punajuuri ihastuttaa monikäyttöisyydellään. Sen parhaita makupareja ovat suolaiset juustot, kuten vuohenjuusto, sinihomejuusto ja feta sekä yrteistä erityisesti timjami, salvia ja rosmariini. Myös hunaja ja balsamico sopivat mainiosti punajuuren seuraan. 

Punajuurireseptit kaivetaan usein esiin joulun tienoilla. Hehkuvan punaiset punajuuret ovat tuttuja erityisesti rosollista ja punajuurilaatikosta. Mutta mihin kaikkeen muuhun punajuuret sopivat? Jos kaipaat uusia reseptivinkkejä, nappaa alta sivustomme parhaat punajuurireseptit.

Punajuuri: Tee maukas keitto alkuruoaksi tai isoon nälkään

Punajuuresta valmistuu maukas ja kauniin punaisena hehkuva keitto. Punajuurikeiton voi tarjota esimerkiksi samettiseksi soseutettuna. Yhdistä makupariksi sinihomejuustoa tai vaikkapa suolaista fetaa. 

Uskomattoman herkullisen punajuurikeiton saat, kun valmistat sopan paahdetuista punajuurista. Vuohenjuusto tekee mausta täyteläisen. 

Tai mitäpä jos yhdistäisit punajuuren pariksi eksoottista kookosta? Tarjoa kookos-punajuurikeitto lämpimänä tai viilennettynä piparjuurijuustolla päällystettyjen ruislastuleipien kanssa.

Kikherne-punajuurikeitto on herkullisen maukas ja muheva. Osan punajuurista voi korvata muilla juureksilla. Nokare paksua jogurttia tuo makuun täyteläisyyttä. 

Borssikeittoon tarvitaan tuoreita punajuuria, sipuli, porkkanoita ja perunoita sekä lisäksi palvikinkkua, hapankaalia ja maustekurkkuja. Voit tarjoilla keiton tuhdisti smetanan kera tai astetta kevyemmin kermaviilin kanssa.

Punajuuri höystää salaatit

Salaateissa punajuuri on todellinen ässä. Punajuurella rikastetun salaatin voi tarjota niin alkupalana, lisukkeena kuin kokonaisena aterianakin. 

Granaattiomena-vuohenjuusto-punajuurisalaatti sopii hyvin alkupalaksi. Lämpimät punajuuret ja vuohenjuusto saavat yllensä granaattiomenasta ja balsamicosta valmistetun kastikkeen.

Tämä pekoni-punajuurisalaatti on raikas ja maukas. Makua antavat tuore purjosipuli sekä maustekurkku ja rapsakkuutta rapeaksi paistettu pekoni. 

Pähkinäinen peruna-punajuurisalaatti valmistetaan uunissa makoisiksi paahdetuista kasviksista ja vihreistä pavuista. Jogurtilla ja majoneesilla rikastettu kastike saa makua saksanpähkinäöljystä. Annoksen päälle lisätty tilli antaa salaatille tyylipisteet ja punajuurelle mahtavan makuparin. 

Paahdetut punajuuret ja granaattiomenansiemenet ovat herkullinen yhdistelmä. Niistä syntyy maukas salaatti tuoreilla yrteillä sekä pistaasipähkinöillä rikastettuna ja hunaja-appelsiinikastikkeella silattuna. 

Lämmin feta-punajuurisalaatti on nopea ja helppo ruoka. Raikas ja hapokas feta toimii hienosti makeiden paahtuneiden punajuurien kaverina. 

Tässä punajuuriresepti, joka kannattaa ehdottomasti napata talteen. Paahdettu punajuuri maustetaan pikantisti katajanmarjoilla, tarjoillaan salaattipediltä ilmakuivatun kinkun ja vuohenjuustoleipien kanssa.

Punajuuri tukevoittaa pääruoat

Pääruokana punajuuri maistuu niin pihveiksi pyöräytettynä, lasagneen sujautettuna kuin pizzan päällisenäkin. 

Tässä herkullinen punajuuriresepti, joka valmistuu uunissa pienellä vaivalla, mutta suurella makunautinnolla. Pähkinäisen makuinen, fermentoiduista soijapavuista, herneistä tai härkäpavuista valmistettu tempeh paistuu rapeaksi uunissa punajuurten kanssa. Pähkinöistä, siemenistä ja mausteista sekoitettu dukkah viimeistelee uuniruoan täydelliseksi.

Myös lohi-punajuuripelti valmistuu uunissa lähes itsekseen kiireisten arki-iltojen iloksi. Tällä pellillä punajuuri saa kaverikseen lohen lisäksi punasipulia ja pinaattia. 

Punajuuririsotto on hehkuvan punainen, pehmeä ja ihanan täyteläinen. Se sopii lisukkeeksi vaikkapa lampaankyljyksille tai pääruoaksi sellaisenaan.  

Kauratto tehdään risoton tapaan, mutta riisin sijaan kaurasta. Punajuurella rikastetut kaurattoannokset kruunataan hunajalla makeutetulla ja rosmariinilla maustetulla sipulilla. 

Astetta eksoottisempia makuelämyksiä etsivä sujauttaa punajuuren currykastikkeeseen. Tämä linsseillä rikastettu ja currytahnalla säväkäksi maustettu ruoka maistuu taivaalliselta keitetyn riisin tai kotimaisen ruokakauran kera.

Punajuuriuuniwokki on nerokas arkiruoka, sillä se kypsyy kätevästi uunissa, kun kaikki raaka-aineet ladotaan vuokaan kerroksittain. Liemi saa makua hoisinkastikkeesta, limetistä ja inkivääristä. Kasvisversion saat korvaamalla broilerin savutofusuikaleilla, härkiksellä, nyhtökauralla tai mifusuikaleilla. Käytä valmiiksi kypsennettyjä punajuuria, ja ruoka on pöydässä puolessa tunnissa.

Punajuuresta pyöräytät maittavat lisukkeet ja pikkusyötävät

Pieneen nälkään punajuurta voi tarjota esimerkiksi tahnaksi tai pestoksi surautettuna, leivän päälle paahdettuna tai vaikkapa rapsakoina punajuurisipseinä. 

Pähkinäinen punajuuripaistos saa täyteläisyyttä vuohenjuustosta. Mehevä uuniruoka kaunistaa joulupöydän, mutta maistuu myös joulusesongin ulkopuolella. 

Murskatut chèvre-uunipunajuuret on herkkua! Paahtuneet punajuuret murskataan ja päälle murustellaan vuohenjuustoa, joka sulaa uunissa vastustamattomasti.

Hasselbackan punajuuret ovat klassikkoruoan veikeä muunnos, joka saa herkullista makua timjamista. Kokeile päälle perinteisen juustoraasteen sijaan myös vuohenjuustoa.

Punajuuri taipuu makeaan ja suolaiseen leivontaan

Uskoisitko, että punajuuri tuo mehevyyttä myös makeisiin leivonnaisiin? Kyllä vain! Raasta punajuuri hienoksi ja sujauta raastetta suklaakakun tai muffinien taikinaan. Punajuuri ei varsinaisesti maistu valmiissa leivonnaisissa, mutta tuo koostumukseen vastustamatonta mehevyyttä. 

Vai herkutteletko sittenkin suolaisilla leivonnaisilla? Leivo punajuuresta maukas piirakka fetalla rikastettuna tai rennoksi peltipiirakaksi pyöräytettynä. Tämän punajuurigaletten nimi voisi olla kalette, sillä se on päällystetty supisuomalaisilla aineksilla.

Tämä vegaaniseen punajuuripiirakan pohjaan proteiinia tuo lupiini- tai härkäpapujauho. Kasvispiirakka on herkkua teen tai kahvin kanssa, ja se maistuu hyvältä myös jäähtyneenä. 

Punajuuriraaste tekee leivästä herkullisen mehevän. Tämä punajuuripatonki rikastetaan kaurajauhoilla ja maustetaan makoisaksi kirvelillä. 

Katso myös Kotiliesi.fi: Mitä eroa on punajuurella, keltajuurella ja raitajuurella? Ota talteen monipuoliset ideat juurikkaiden käyttöön!

X