Vinkit

Puolukka sujahtaa leivonnaisiin, jälkiruokiin ja suolaisten ruokien raikastajaksi – poimi parhaat reseptit

Puolukka tuo raikasta makua ja upean värin puuroihin, leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Se sopii erityisen hyvin liharuokien, erityisesti poro- ja maksaruokien lisukkeeksi.

Teksti:
Anna.fi
Kuvat:
Otavamedia

Monipuolinen puolukka maistuu niin puuroissa, juomissa, leivonnaisissa ja kotiruoan kanssa.

Puolukka tuo raikasta makua ja upean värin puuroihin, leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Se sopii erityisen hyvin liharuokien, erityisesti poro- ja maksaruokien lisukkeeksi.

Puolukka on oikea terveyspommi – sen sanotaan alentavan verenpainetta ja auttavan laihdutuksessa. Puolukoista saa pirteyttä syksyn ruokapöytään piirakoissa, kakuissa liharuokien lisukkeena ja jälkiruoissa. Listasimme parhaat puolukkareseptit, joissa riittää kokeilemista.

Runsaskuituista puolukkaa kannattaa käyttää, koska se on varsin edullinen marja. Valmista puolukasta leivonnaisia, puuroja ja jälkiruokia.  Kuivatut puolukat sopivat naposteluun ja helposti mukana kulkevaksi välipalaksi.

Parhaat makeat puolukkaleivonnaiset

Erilaisissa leivonnaisissa puolukka on paikallaan raikasta kirpeyttä, upeaa makua ja kaunista väriä antavana aineksena. Yhdistä puolukkaa esimerkiksi toffeeseen, kinuskiin, kookoksen, suklaaseen ja kermaviilin tai tuorejuuston tuomaan pehmeyteen.

Puolukat ovat mainioita ja raikkaita ja piirakkamarjoja. Kunnon pullataikinasta voi osan pyöräyttää pikkupulliksi ja osan kaulita koko pellin kokoiseksi piirakaksi. Kylmä maito maistuu puolukkapiirakan seurana.

Omena-puolukkapiirakka on syksyn raikkain kahvipöydän tarjottava. Puolukka ja kinuski ovat lyömätön makupari, eikä puolukkainen-kinuskipiirakka kirpaise edes makeanystävän kielenkantoja.

Päivitä pullareseptisi pienellä  kuituremontilla. Vaihda valkoiset jauhot tummempiin ja höystä pullat pirteillä puolukoilla ja  siemensekoituksella.

Kirpeän hapokas puolukka pehmenee suussa sulavaksi tässä kevennetyssä juustokakussa. Puolukkapalat viimeistellään makealla tuorejuustokuorrutteella ja tuoreilla marjoilla.

Puolukka säväyttää jälkiruoat

Panna cotta, italialainen jälkiruokaklassikko saa puolukasta ihanaa pirteyttä ja raikkautta. Puolukkapannacotta on täydellinen jälkkäri syyskauden ja joulun jälkiruokapöytään.

Puolukkavaahto vadelmakastikkeella on raikas ja terveellinen jälkiruoka. Puolukkajäädyke on komea, mutta helppotekoinen jälkiruokaherkku. Se sopii niin isänpäivään kuin itsenäisyyspäiväjuhlien makeaksi päätökseksi. Jäädyke tarjoillaan mustikkakastikkeen kanssa.

Tattari ja puolukka sopivat syksyisiin jälkiruokalettuihin. Mantelimaitoon tehty puolukkapannari tarjoillaan omenalohkojen kanssa.

Puolukka antaa pirteyttä juomiin

Pirteän raikas puolukkasnapsi herättää ruokahalun ja toimii myös silmänruokana.

Kokonaisista puolukoista valmistuu nopeasti virkistäviä marjasmoothie-juomia tai ravitsevia pikavälipaloja yhdistelemällä vaikkapa raejuuston ja pähkinöiden kanssa.

Puolukoista, hapan-korpuista ja piimästä voi soseuttaa rukiisen terveysjuoman. Sekä puolukoissa että rukiissa on paljon elimistölle hyödyllisiä aineita ja niiden maut täydentävät mukavasti toisiaan. Piimän sisältämä proteiini auttaa pitämään nälän loitolla.

Sujauta puolukkaa puuroon

Perinteinen vispipuuro maitotilkan kanssa maistuu aamulla ja välipalana. Tutun vispipuuron kuitupitoisuus paranee huikeasti, kun puolukan kuoret jauhetaan mukaan, mannaryynit ovat tummia ja lisäät puuroon vielä vähän leseitä.

Tuorepuuro tai raakapuuro on mainio arkiaamun aamiainen. Laita hiutaleet likoon illalla ja nauti puolukkaisesta tuorepuurosta aamulla.

Ruishiutale-puolukkapuuro tarjoaa klassisen suomalaisen makuyhdistelmän, joka ei petä. Nauti puuro vielä kotimaisen hunajan kanssa.

Lempeä ja tuttu riisipuuro saa uudenlaista särmää kookoksesta ja puolukoista.

Hilloa puolukkaa

Puolukkahillo maistuu niin pinaattilettujen kuin poronkäristyksen kaverina. Kun kaipaat vaihtelua perinteiseen hilloon, kokeile chutneyta tai rommilla terästettyä omena-puolukkahilloa.

Puolukka höystää kotoiset ruoat

Puolukan kirpeä maku sopii erityisen hyvin liharuokien kylkeen. Nauti maksapihvit puolukan kanssa tai puolukoista herkullinen kastike tai maustevoi liharuoille.

Puolukoista ja punasipulista syntyy monen ruoan höysteeksi sopiva pikkelsi. Ihana vaihtoehto perinteiselle marinoidulle punasipulille.

Joulun kalapöytään kannattaa kokeilla puolukoita graavikalan mausteena. Metsämarjagraavatussa siiassa on hienostunut puolukan ja mustikan maku.

Riistakermakastikkeessa puolukan makuparina on sinihomejuusto ja maun pyöristää tietysti kerma. Kastike höystää niin juhlavan routapaistin kuin hirvenjauhelihapihvit.

 Artikkelia on muokattu 4.10.2023 klo 13:33

Lue myös Kotiliesi.fi: Pulmupuolukka – helppo tuorehillo palasokerista

X