Ruokajutut

Raikkaat ja ruokaisat kesäsalaatit viekoittelevat jännittävillä makuyhdistelmillä – katso 6 salaattireseptiä

Raikas ja ruokaisa salaatti täyttää vatsan ja jättää silti olon mukavan kevyeksi. Listasimme vinkit, miten loihdit onnistuneen salaatin – katso myös kuusi huikean hyvää salaattireseptiä.
8.7.2019 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Etsitkö hyvän salaattireseptin ohjenuoraa? Vastakohdat tekevät salaatista maittavan makuelämyksen, mutta myös ruokaisan. Hyvässä salaatissa on jotain rapeaa, raikasta, kypsää, raakaa, makeaa, suolaista, pehmeää ja täyteläistä.

Näin kokoat kesäisen salaatin

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Annan keittiössä (@annankeittiossa) jakama julkaisu

Katso ohje: Vesimeloni on mehukas kaunotar – näin siitä valmistuu ruokaisa kesäsalaatti

Parhaat salaattikasvikset: Hyödynnä kesäsalaateissa sesongin ja satokauden parhaita kasviksia, kuten herneitä ja parsaa, makeita marjoja ja hedelmiä. Myös raparperi sopii salaatin sekaan. Varhaiskaalista valmistuu mehevämpi salaattipohja kuin perinteisestä lehtisalaatista, ja esimerkiksi rucolasta, pinaatista, vuonankaalista sekä yrteistä saa lisää makua ja vaihtelua vihreään salaattipohjaan. 

Osan kasviksista voi lisätä salaattiin kevyesti grillattuina. Nosta grilliin parsaa, keitettyjä varhaisperunoita tai vaikkapa persikoita tai ananasta. Tarjoa ne haaleina tai jäähtyneinä salaatin seassa.

Ruokaisa salaatti: Ruokaisuutta salaattiin saa perunoista tai kauhallisesta kvinoaa, couscousia tai pastaa. Myös valmiit tölkkilinssit ja -pavut ovat nopeita ja superkäteviä käyttää. Kevyt öljymarinadi tuo niihin kaikkiin lisää makua. 

Parhaat salaattijuustot: Juustoista erityisesti feta ja halloumi sekä vuohenjuusto sopivat kesäiseen salaattiin kuin nakutettu. Suolaiset juustot ovat huikean hyvä makupari kesän makeuttamille marjoille ja hedelmille. Halloumi on parasta grillattuna, mutta kokeile myös fetaa ja vuohenjuustoa kevyesti paahdettuna. Fetan voi sulkea öljyn ja mausteiden kanssa folionyyttiin ja nostaa grilliin paahtumaan – grillifeta on ehdoton hitti! Vuohenjuuston voi puolestaan paahtaa uunissa täyteläiseksi ja murentaa se salaattiin.

Hyödynnä eilisen eväät: Hyödynnä salaatista edellisen aterian grillibroilerin rippeet tai tähteelle jääneet savukalat. Keitetyt varhaisperunat voi paahtaa grillissä tai marinoida yrttiöljyssä. Kuivahtaneesta leivänkannikasta valmistuu paahtamalla rapeita krutonkeja.

Salaattikastikkeet: Kastikkeet, tahnat ja mausteseokset viimeistelevät salaatin ja sitovat eripariset maut yhteen herkulliseksi kokonaisuudeksi. Kokeile esimerkiksi jogurttikastiketta, italialaista vinaigrette-kastiketta tai  basilikakastiketta!

Mallia voi ottaa vaikka näistä kuudesta makoisasta kesäsalaatista:

6 x kesäsalaatti

Resepti: Hoisinbroileri-hedelmäsalaatti

Tästä hedelmäisestä broilerisalaatista on peruskanasalaatti kaukana. Kiinalainen maustekastike, hoisin, antaa broilerisuikaleille herkullisen makeansuolaisen maun. Viinirypäleet, pensasmustikat ja karhunvatukat ovat sille mahtava makupari. Pekaanipähkinät tuovat salaattiin rapsakkaa suutuntumaa, raastettu manchegojuusto ja inkiväärivinaigrette viimeisen silauksen.

hoisinbroileri-hedelmäsalaatti

Hoisinbroileri kannattaa paistaa salaatin päälle vasta ennen tarjoilua, jotta se pysyy mehevänä. Voit korvata inkiväärisiirapin raastamalla hunajan tai vaahterasiirapin joukkoon tuoretta inkivääriä.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 6

Hoisinbroileri-hedelmäsalaatti:

1 dl hoisinkastiketta
noin 700 gbroilerinfileepihvejä
1 tl suolaa
200 g salaattisekoitusta
1 tuorekurkku
300 g viinirypäleitä
150 g kuivattuja aprikooseja
200 g karhunvatukoita
200 g pensasmustikoita
2 dl pekaanipähkinöitä
1-2 dl raastettua kermajuustoa tai manchegoa

Inkiväärivinaigrette:

5 rkl oliiviöljyä
4 rkl inkiväärisiirappia
2 rkl limettimehua

Valmistusohje:

1. Sekoita hoisinkastike broilerin fileepihvien joukkoon. Grillaa tai paista pihvit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Sivele kastiketta kypsentämisen aikana pihveille. Mausta suolalla. Leikkaa liha viipaleiksi.

2. Huuhtele salaattisekoitus lävikössä tai salaattilingossa. Huuhtele kurkku, leikkaa ohuiksi viipaleiksi tai suikaloi perunankuorimaveitsellä. Huuhtele viinirypäleet. Suikaloi kuivatut aprikoosit.

3. Kasaa salaatti laakealle tarjoiluvadille. Levitä pohjalle salaattisekoitus. Lisää päälle kurkut, viinirypäleet, aprikoosit, karhunvatukat, pensasmustikat, pekaanipähkinät ja broilerit.

4. Sekoita inkiväärivinaigretten ainekset keskenään ja pirskottele salaatin päälle. Raasta päälle reilusti juustoa.

Mansikka-vuohenjuustosalaatti linsseillä

Mansikat ja vuohenjuusto ovat yhdessä sellainen makupari, että sillä on lähes mahdotonta iskeä harhaan. Paahda vuohenjuusto uunissa täyteläiseksi, jäähdytä ja murenna salaatin joukkoon vasta sitten. Makuelämys on taattu!

mansikka-vuohenjuustosalaatti

Linssit tekevät mansikka-vuohenjuustosalaatista entistä ruokaisamman.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 10

Mansikka-vuohenjuustosalaatti

300 g vuohenjuustoa
2 l mansikoita
2 pss ( à 80 g) babypinaattia
1 tlk kypsiä punaisia tai mustia linssejä

Kastike:

1/2 dl oliiviöljyä
3 rkl vaaleaa balsamicoa
ripaus sokeria
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Valmistusohje:

1. Revi vuohenjuusto paloiksi leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Paahda juustoa 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, niin että juusto sulaa ja saa hieman väriä. Anna juuston jäähtyä ja murenna se sitten pienemmiksi paloiksi.

2. Puhdista ja puolita mansikat ja valuta sekä huuhtele linssit.

3. Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa keskenään.

4. Lado tarjoiluvadille kerroksittain mansikoita, pinaattia, vuohenjuustoa, linssejä ja kastiketta.

Resepti: Raparperi-kinkkusalaatti

Makean vadelman ja happaman raparperin yhdistelmä toimii tässä salaatissa, kun siihen lisätään napakan suolaista ilmakuivattua kinkkua.

raparperi-kinkkusalaatti

Vadelmat, raparperi ja ilmakuivattu kinkku muodostavat yllättävän, mutta toimivan makuyhdistelmän.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Raparperi-kinkkusalaatti

4-6 ohutta raparperin vartta
12 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
80 g pinaattia
1 kerä rapeaa salaattia
1/2 kurkku
100 g tuoreita vadelmia

Kastike:

3 rkl oliiviöljyä
3 rkl vadelmaviinietikkaa
1 rkl vadelmahilloa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Valmistusohje

1. Leikkaa raparperin varret 15–20 senttiä pitkiksi pätkiksi ja kuori ne tarvittaessa. Kääri rapaperien ympärille kinkkuviipaleet. Asettele ne leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja paahda 220-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

2. Huuhtele pinaatti ja revitty salaatti ja kuivaa ne huolellisesti salaattilingossa. Levitä ne pediksi isolle vadille.

3. Paloittele kurkku kuutioiksi ja ripottele ne sekä vadelmat salaatin päälle. Nosta pinnalle vielä hieman lämpimät raparperinvarret.

4. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja valuta salaatille.

Resepti: Karibialainen katkarapusalaatti

Jerkillä maustettu katkarapu-kvinoapaistos maistuu ihanalta salaatissa, jossa on makeaa mangoa ja kirpeää limettiä. Jamaikalla jerk-maustesekoituksesta on olemassa monia versioita, mutta perinteisesti siinä maistuvat lempeä maustepippuri, jeera ja chili.

karibialainen katkarapukulho

Kvinoa tuo katkarapusalaattiin ruokaisan lisän. Sen voi halutessaan korvata myös couscousilla.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 2

Karibialainen katkarapukulho:

180 g katkarapuja
2 dl kvinoaa
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 tl jerk-mausteseosta
1/2 tl suolaa
1 limetti
1 mango
1 rapea salaattikerä, esim. cosmopolitan
1 punainen paprika
1 rs (170 g) rouskuvaa silmusalaattia
oliiviöljyä

Valmistusohje:

1. Sulata katkarapuja jääkaapissa 6 tuntia tai pikasulata ne lävikössä kylmällä vedellä huuhtelemalla. Puristele katkaravut käsin kevyesti kuiviksi.

2. Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä.

3. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi. Kuumenna öljy paistinpannussa. Lisää valkosipuli, katkaravut, jerk-mausteseos ja suola. Paista pari minuuttia. Purista joukkoon limenmehu. Pyöräytä joukkoon kypsä kvinoa. Nosta pannu liedeltä.

4. Kuori mango, leikkaa lohkoiksi ja irrota lohkot kiven ympäriltä, leikkaa viipaleiksi.

5. Huuhtele salaatti ja leikkaa suikaleiksi. Huuhtele paprika, leikkaa puoliksi, poista siemenkota ja leikkaa suikaleiksi.

6. Laita annoskulhojen pohjalle salaattia. Lisää kulhoihin kerroksittain paprikasuikaleita, katkarapu-kvinoaseosta, mangoviipaleita ja silmusalaattia. Halutessasi valuta päälle reilusti oliiviöljyä.

Resepti: Grillattu broileri-tsatsikisalaatti

Tässä broilerisalaatissa maistuu kreikkalainen kesä. Salaatin jujuna ovat tsatsiki ja feta, jotka sekoitetaan tasaisesti koko salaatin joukkoon. Nam!

grillattu broileri-tsatsikisalaatti

Broilerisalaattiin sopii grillibroilerin tähteet. Joukkoon sekoitettu tsatsiki tekee salaatista supermehevän.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Grillattu broileri-tsatsikisalaatti:

3-4 grillattua broilerin rintafileetä
1 punainen paprika suikaleina
1 kerärapeaa salaattia suikaleina
1 kurkku kuutioina
2 dl kalamataoliiveja
2 dl maustamatonta kreikkalaista jogurttia
100 g fetajuustoa
2 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 rkl hunajaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
3 rk loreganoa hienonnettuna

Valmistusohje:

1. Revi tai leikkaa kypsät broilerin rintafileet haarukkapaloiksi.

2. Kääntele kulhossa broilerin joukkoon paprika- ja salaattisuikaleet, kurkkukuutiot ja oliivit.

3. Sekoita keskenään jogurtti, murennettu fetajuusto, oliiviöljy, valkosipuli, hunaja, suola, mustapippuri sekä oregano.

4. Kääntele jogurtti-fetaseos broileri-kasvissalaatin joukkoon.

Resepti: Lämmin pähkinäinen maalaissalaatti

Lämmin, palvikinkulla ja keitetyillä kananmunilla höystetty maalaissalaatti on ruokaisa kesäpäivän eväs. Hyödynnä salaattiin kuivahtanut leivänkannikka paahtamalla se uunissa krutongeiksi. Lisärapsakkuutta salaattiin tuovat cashewpähkinät. Kokonaisuus on niin maukas ja mehevä, ettei salaatti kaipaa päällensä kuin tirauksen sitruunamehua ja ehkä tilkan oliiviöljyä.

maalaissalaattia kulhossa

Lämmin maalaissalaatti on ruokaisa lounas. Cashewpähkinöiden rakenne sopii täydellisesti lämpimään ja lihaisaan salaattin.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Lämmin pähkinäinen maalaissalaatti

5 retiisiä
2 rkl oliiviöljyä
100 g palvikinkkua
100 g tuoreita herkkusieniä
100 g cashewpähkinöitä
2 uutta sipulia varsineen tai 1/2 purjoa
2 viipaletta täysjyväleipää
mustapippuria
jauhettua merisuolaa
1 valkosipulinkynsi
2 kananmunaa
puolikkaan sitruunan mehu
1 nippu rucolaa

Valmistusohje:

1. Revi salaatit suureen kulhoon ja lisää halkaistut kirsikkatomaatit ja viipaloidut retiisit.

2. Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja paista kuutioitu kinkku, puolikkaat tai lohkotut herkkusienet, kokonaiset cashewpähkinät, pilkotut sipulit varsineen ja kuutioitu leipä. Paista niin, että ainekset kuumenevat, mutta eivät juurikaan ruskistu, ja mausta loppuvaiheessa silputulla valkosipulilla, suolalla ja pippurilla.

3. Kaada paistos salaatin päälle juuri ennen tarjoilua ja lisää päälle kovaksi keitetyt, halkaistut kananmunat. Purista lopuksi päälle vähän sitruunamehua ja koristele rucolalla.

Katso myös nämä salaattireseptit:

.

Lue myös

Suosittelemme