Ruokajutut

Aivan pimeä raparperikikka! Ämpärin alla raparperista kasvaa upean värinen – miten se tapahtuu?

Pimeässä kasvattaminen sopii raparperille. Ämpärin alla raparperista luvataan tulevan vaaleampi, maukkaampi ja mahdollisesti myös punaisempi.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock

Raparperi on alkukesän herkku. Tuleeko siitä parempaa, jos se kasvaa pimeässä?

Pimeässä kasvattaminen sopii raparperille. Ämpärin alla raparperista luvataan tulevan vaaleampi, maukkaampi ja mahdollisesti myös punaisempi.

Raparperin kasvatus pimeässä voi äkkiseltään kuulostaa kasvinrääkkäykseltä tai ainakin fysiologiselta mahdottomuudelta. Olemmehan kaikki koulussa oppineet, että kasvuun tarvitaan veden, suotuisan lämpötilan ja ravinteiden lisäksi myös valoa.

Erikoinen kasvatuskikka on kuitenkin tunnettu jo pitkään erityisesti Brittein saarilla ”raparperitriangeliksi” (Rhubarb Triangle) kehittyneellä alueella, Leedsin, Wakefieldin ja Bradfordin kolmiossa.

Siellä on huomattu, että kun raparperi ei saa kasvaessaan valoa, siitä tulee aivan erityisen maukasta.

Pimeys tuottaa vaaleampaa raparperia

Alkuperäinen, Brittein saarilla keksitty tekniikka (hyödetty eli pakotettu raparperi, forced rhubarb) pitää sisällään pimeyden lisäksi sen, että raparperin juurimukulat kaivetaan irti maasta. Niiden annetaan kasvaa tarkoitusta varten pimennetyssä ja sopivaksi lämmitetyssä varastotilassa.

Kotipuutarhoissa suosiota saa yksinkertaisempi pimeäkasvatustekniikka eli raparperin kasvatus ruukun alla. Juurakkoa ei kaiveta esiin, vaan keväällä esiin pilkahtavan raparperinalun päälle asetetaan ruukku. Raparperinkasvatusruukut ovatkin brittiläisissä kotipuutarhoissa tuttu näky.

Kyseessä on ns. valkaisumenetelmä, jota käytetään myös tankoparsan ja purjon kasvatuksessa.

– Valon puutteen takia kasveista tulee vaaleampia, koska niissä ei pimeässä muodostu lehtivihreää, valaisee asiaa Marttaliiton puutarha-asiantuntija Tiina Ikonen.

Raparperin kasvatus pimeässä
Raparperin kasvatus pimeässä tuottaa aivan erinäköistä herkkua kuin tutut rehevän vihreät puskat.

Koti-Suomessa voi ruukun sijasta mennä vielä helpomman kautta: ämpärillä. Tarkoitukseen käy mikä tahansa ämpäri tai saavi, mielellään väriltään musta, jotta valoa ei pääse läpi ja pimeys on mahdollisimman täydellistä.

Kasvin varsista tulee pimeässä pidempiä, sillä ne hakeutuvat kaikin voimin kohti vähäistä valoa. Raparperin kohdalla valon puute aiheuttaa myös niiden punastumista eli punaisen värin voimistumista vihreän kustannuksella.

Mausta luvataan tulevan pehmeämpi ja miedompi, sillä raparperin kasvatus pimeässä tekee kasvin varresta mureamman ja mahdollisesti myös vähemmän hapokkaan.

– Säikeisyys vähenee ja kasvu on löyhempää. Varsi ei ole niin kova ja napakka, Ikonen kuvaa.

raparperin kasvatus pimeässä: ruukut
Raparperin kasvatus pimeässä onnistuu Brittein saarilla erityisten raparperinkasvatusruukkujen avulla.

Ammattileipoja: ”Näyttää leivonnaisissa upealta”

”Pimeä” kasvatuskikka eli raparperin kasvatus pimeässä on tehnyt tuloaan myös Suomeen.

Suosittu ruoka- ja leivontavaikuttaja Anni Paakkunainen kertoo kokeilleensa raparperin kasvatusta ämpärin alla kotipuutarhassaan viime keväänä.

– Kyllä se toimii, hän vahvistaa.

Raparperi tuntui kasvavan pimeässä nopeammin kuin valoisat verrokkinsa. Erityisen vaikutuksen Anniin teki kuitenkin varsien pinkinpunainen väri.

– Suomalaiset raparperilajikkeet ovat melko vihertäviä ja vain osittain punaisia. Pimeässä varsista kasvoi upean punaisia.

Myös varsien kuoret ilahduttivat pehmeydellään. Raparperin kuorille usein ominaista puumaisuutta niissä ei ollut ollenkaan. Tosin tämä on nuorille varsille muutenkin ominaista.

Makuun raparperin kasvatus pimeässä ei sen sijaan järisyttävän paljon vaikuttanut.

– Ehkä siinä jotain eroa huomasin, kun oikein maistelemalla maistelin, mutta toisaalta etukäteisodotukset makueroista saattoivat vaikuttaa arvioon.

Anni kiinnostui pimeässä kasvattamisesta lähinnä siksi, että oli kuullut sen vaikuttavat raparperin väriin. Hän halusi kokeilla tekniikkaa siinä toivossa, että saisi blogin resepteihin punaisempaa raparperia eli näyttävämpiä ja kauniin pinkkejä leivonnaisia.

Se odotus täyttyi.

– Selkeän punainen raparperihillo näyttää mukavammalta esimerkiksi raparperipiirakassa tai pilkottaessaan marengin alta kuin tavallisesti kasvatetun raparperin vihertävänruskea sävy, Anni mainitsee.

Samaten raparperivispipuuron väri nousee toiselle tasolle, kun sen tekee heleän punaisista raparpereista:

Lue myös: Pellillä tehty raparperipiirakka maistuu kesältä ja onnistuu mökilläkin – nappaa helppo ohje talteen

Lajike vaikuttaa siihen, kuinka punaisia varsia raparperin kasvatus pimeässä tuottaa

Marttaliiton puutarha-asiantuntijan Tiina Ikosen mukaan on lajikkeesta kiinni, kuinka punainen raparperista tulee ämpärin alla. Toiset lajikkeet, kuten Marshalls Early Red, ovat punaisempia kuin esimerkiksi Suomessa tavallisin lajike Viktoria.

Myös hapokkuus ja varsien puumaisuuden aste vaihtelee eri lajikkeiden välillä.

– Suomessa raparperilajit ja eri kannat ovat risteytyneet keskenään, eikä ulkonäön tai maun perusteella aina voi sanoa, mikä lajike on alun perin ollut kyseessä.

Omassa pihassa kasvavan raparperin punaisuusaste pimeässä kasvatuksen tuloksena paljastuu siis vasta kokeillessa. Toiset voivat saada upeanpunaista raparperia, toiset vähemmän punaista. Vaaleampaa ja pehmeämpää raparperia tällä kikalla sen sijaan varmasti saa.

Kaikki raparperinkasvattajat, ainakin kokeilunhaluiset sellaiset, ei kun ämpäreitä hankkimaan, siis!

Lähteenä jutussa käytetty myös: eoldroyd.co.uk

X