Ruokajutut

Risotto on onnistuessaan pehmeää ja täyteläistä – näillä ohjeilla valmistat elämäsi parhaan risoton!

Risotto on italialaisen ruokakulttuurin helmi, jonka valmistamista moni turhaan pelkää. Onnistut varmasti muistamalla muutaman tärkeän niksin. Täydellinen risotto on koostumukseltaan sakea, mutta ei puuromainen ja siinä on vielä vähän puruvastusta jäljellä.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Risotto hurmaa herkullisuudellaan ja yllättää helppoudellaan. Mausta ja höystä mielen mukaan - risotto taipuu niin arkeen kuin juhlaankin.

Risotto on italialaisen ruokakulttuurin helmi, jonka valmistamista moni turhaan pelkää. Onnistut varmasti muistamalla muutaman tärkeän niksin. Täydellinen risotto on koostumukseltaan sakea, mutta ei puuromainen ja siinä on vielä vähän puruvastusta jäljellä.

Risotto on monipuolinen, herkullinen, nopea ja yllättävän helppotekoinen ateria – kunhan sen valmistuksessa muistaa muutaman tärkeän niksin!

Tärkeää on ensinnäkin valita sopiva riisilajike, kuullottaa riisit oikein ja käyttää valmistuksessa vispilää.

Kokosimme yhten tärkeimmät vinkit risoton valmistukseen ja parhaat risotto-ohjeet arkeen ja juhlaan.

Lue lisää: Riisistä syntyy maukkaita aterioita – kokeile japanilaista kuppilaruokaa

1. Risotto tarvitsee oikeanlaisen riisin

Osta hyvälaatuista riisiä, sillä se vaikuttaa oleellisesti lopputulokseen. Risottoon tarkoitetuissa riisilajikkeissa on enemmän tärkkelystä kuin perinteisessä pitkäjyväisessä riisissä. Juuri risoton valmistuksen aikana irtoava tärkkelys on se, joka tekee risoton koostumuksesta pehmeän ja täyteläisen.

Paras risotto syntyy esimerkiksi pyöreäjyväisistä arboriosta tai carnarolista. Molemmat riisilajikkeet imevät nestettä, mutta säilyttävät muotonsa, jolloin risoton rakenne jää mukavan napakaksi.

Satsaa myös muihin risoton raaka-aineisiin: hyvään viiniin, laadukkaaseen liemeen ja parmesaanijuustoon. Viinissä pitää olla riittävästi happoa, ja juusto kannattaa raastaa itse valmisraasteen sijaan.

2. Risoton valmistus – muista kuuma liemi ja vispilä

Risoton valmistus alkaa riisin kuullottamisella. Paista riisiä käännellen, kunnes riisi muuttuu hieman läpikuultavaksi. Ole tarkkana, jotta riisi ei pääse kärähtämään.

Lisää pannulle valkoviini ja anna kiehua, kun­nes neste on lähes haihtunut.

Seuraavaksi lisätään kuuma liemi. Koska risotto saattaa imeä nestettä enemmän tai syömisen aloittaminen voi venyä hetken suunniteltua kauemmin, kannattaa lientä varata vähän ekstraa. Paras risotto valmistuu itse tehdystä liemestä, mutta laadukkaalla fondillakin onnistuu mainiosti. 

Lisää kuumaa liha-, kala- tai kasvislientä pannulle pienissä erissä kauhallinen kerrallaan. Huolehdi siitä, että liemi on kuumaa, muuten riisi ei kypsy tasaisesti. Lisää seuraava kauhallinen vasta kun edellinen on lähes kokonaan imeytynyt riisiin.

Älä jätä risottoa seisomaan, vaan sekoita sitä vispilällä koko kypsennyksen ajan. Sekoittaminen irrottaa riisistä tärkkelystä ja tekee koostumuksesta sakean. Kypsennä risottoa keskilämmöllä noin 20 minuuttia.

Maista risottoa kypsennyksen loppuvaiheessa. Riisissä saa olla vielä hieman puruvastusta jäljellä. Kypsä risotto on löysähköä ja riisinjyvät ovat vielä erillään. Täydellinen risotto on koostumukseltaan sakea, mutta ei puuromainen. 

Lisää kypsään risottoon voi ja parmesaani. Kermaa ei tarvita, sillä tärkkelys on tehnyt risotosta sakean ja pehmeän. Mausta risotto tarvittaessa suolalla, mutta muista, että liha- ja kasvisliemet ovat valmiiksi suolaisia.

Tarjoa risotto heti, se ei odottele syöjäänsä.

3. Mausta risotto voilla ja parmesaanilla

Vain mielikuvitus on rajana siihen, mitä raaka-ainetta risottoon haluat lisätä. Yksinkertaisin risotto maustetaan voilla ja parme­saanilla. Ripaus sahramia antaa risotolle kauniin värin ja hurmaavan maun.

Risot­toon sopivat myös kasvikset, äyriäiset, kalat ja sienet. Ko­keile kasviksista esimerkiksi pinaattia, parsaa, kurpitsaa, tomaattia tai punajuurta. Yrteistä erinomaisia ovat esimerkiksi basilika, timjami ja salvia.

Uskoisitko, että risottoon sopii myös meloni ja veriappelsiini?

Risotto-reseptit: kasvisrisotot 

Parsa on kevään odotetuin herkku ja siitä valmistettu keväinen parsarisotto parsaruokien aatelistoa. Keitä parsa ensin napakan kypsäksi. Lisää se risoton joukkoon vasta lopuksi.

Hernerisottoon tarvitset puoli pussia pakastealtaan aarteita. Hurmaava kasvisruoka maistuu sellaisenaan tai esimerkiksi paistetun kalan kaverina.

Erityisesti loppukesästä kesäkurpitsaa puskee valtavia määriä ovista, ikkunoista ja puutarhan perukoilta. Upota yksi kesäkurpitsa risoton joukkoon, et joudu katumaan. Miedon makuinen kesäkurpitsa sopii ihanasti mascarponella kermaiseksi viimeisteltyyn kesäkurpitsarisottoon. 

Joskus vähemmän on enemmän. Ripaus sahramia nostaa risoton luksusluokkaan.

Entäpä, jos raastaisit risottoon muutaman punajuuren? Punajuuri tekee risotosta mehevää, maukasta ja hurmaavan punaista. Hyödynnä myös punajuurten keitinliemi ja käytä sitä punajuuririsottoon kasvisliemen sijaan.

Melonirisotossa on lempeä, makensuolainen aromi. Käytä risottoon ehdottomasti kypsää, oranssilihaista cantaloupemelonia ja lisää tarvittaessa vielä ripaus sokeria. Rapeaksi paistetut parmankinkkuviipaleet kruunaavat annokset juhlavasti.

Risotto-reseptit: sienirisotot

Sienirisotto kuuluu syksyyn. Höystä risotto sienisaaliin mukaan: kantarelleja, suppilovahveroita, tatteja tai mustatorvisieniä. Voit tehdä sienirisoton myös kuivatuista sienistä tai herkkusienistä. Paras lopputulos syntyy, kun paistat sienet pannulla erikseen ja lisäät ne risoton joukkoon vasta lopuksi.

Sienirisoton juhlaversiossa valkoviini vaihdetaan samppanjaan tai kuivaan kuohuviiniin. 

Tattirisotto saa suussa sulavan kermaisen maun mascarponesta. Viimeistele tattirisotto parmesaanilla ja lisää pinnalle ruohosipulisilppua.

Tomaatti-sienirisotto maustetaan sahramilla ja viimeistellään rapeaksi paahdetulla ilmakuivatulla kinkulla.

Kauratot ja ohratot

Riisin sijaan risotto onnistuu myös kaurasta, ohrasta, speltistä tai kvinoasta. Vaikka koostumus ei ole aivan riisistä valmistetun risoton kaltaisia, vie maku silti mukanaan.

Kauranjyvistä valmistetussa broccolini-porkkanakauratossa on paljon liukoista kuitua, joka hellii vatsaa. Porkkanamehu antaa kauratolle makeutta ja pirteän värin. Valmista kauratto esikypsennetyistä jyvistä, niin se valmistuu nopeasti.

Kvinoa-fenkolirisotto rikastetaan linsseillä ja fetajuustolla. Nokare tuorejuustoa pyöristää maun pehmeäksi.

Kotimainen speltti haastaa sekin riisin aseman risotossa. Parmesaanin sijaan spelttirisotto viimeistellään emmentalilla. Valitse aromikas mustaleima. 

Riisi-viljaseoksesta syntyy rouhea ja vähän kuitupitoisempi avokado-hernerisotto. Voit korvata herneet halutessasi vihreillä pavuilla. Keitä papuja pari minuuttia ennen risottoon lisäämistä.

Esikypsennetyistä ohrasuurimoista valmistuu iki-ihana ohratto, johon kantarellit ja parsakaali sopivat kuin nakutettu. Kantarelliohratto on hurmaava kasvisruoka, joka vie kielen mennessään.

Katso myös Kotiliesi.fi: Riisi on keittiön kuivakaapin monikäyttöinen tavis

X