Ruokajutut

Runebergintorttu voi olla myös mehevä kakku, unelmanpehmeä piirakka tai suussasulava muffini

Runebergin päivää vietetään suomenruotsalaisen runoilijan Johan Ludvig Runebergin syntymäpäivänä 5.2. Mitä jos tänä vuonna herkuttelisit teemaan sopivalla marenkihunnutetulla murupiirakalla, vadelmaisilla muffineilla tai leipoisit tortut näyttävän kakun muotoon.
3.2.2019 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Perinteinen runebergintorttu on pyöreänmuotoinen leivos, joka on koristeltu sokerikuorrutuksella reunustetulla vadelmahillolla. Leivosten alkuperästä on useita teorioita. Kerrotaan, että porvoolaisen sokerileipurin vadelmaleivokset olisivat maistuneet Runebergille erityisen hyvin. Myös runoilijan vaimon Fredrikan tiedetään valmistaneen miehelleen punssilla kostutettuja leivoksia, joita Runeberg nautti aamupalaksi.

Sittemmin suosikkileivonnaisesta on kehitetty moderneja muunnoksia. Kokosimme kuusi herkullisinta.

6 x Runebergin päivän leivonnainen:

Parempi runeberginkakku

Jos leivot isommalle joukolle, valmistuu herkku helpoiten suorakaiteen muotoisessa leipävuoassa. Runeberginkakun taikina mukailee perinteistä runeberginleivosta, mutta pintaa mehevöittää herkullinen toscakuorrutus.

parempi runeberginkakku

Perinteinen runebergintorttu saa kivan twistin, kun leivot sen vaihteeksi kakun muotoon. Herkullinen toscakuorrutus kruunaa herkkuleivonnaisen.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 10

Taikina:

2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl kermaa
100 g mantelirouhetta
250 g voita sulatettuna
3 dl keksimuruja (esim.pipareita tai murokeksejä)
2 dl korppujauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
(muutama tippamanteliaromia)

Toscakuorrutus:

100 g mantelilastuja
75 g voita
3/4 dl sokeria
3/4 dl kermaa tai täysmaitoa
1 rkl vehnäjauhoja

Valmistusohje

1. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kerma, mantelirouhe ja sulatettu, jäähtynyt rasva. Sekoita keskenään keksimurut, korppujauhot, vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää kuivat aineet taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Mausta taikina halutessasi manteliesanssilla.

2. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun pitkään kakkuvuokaan. Painele teelusikalla pintaan muutama kuoppa ja lusikoi niihin vadelmahillo. Paista 180-asteisessa uunissa noin 1 1⁄2 tuntia, peitä pinta foliolla, jos kakku tummuu pinnaltaan liikaa.

3. Mittaa toscakuorrutuksen ainekset kattilaan ja kiehauta sekoitellen niin, että sokeri sulaa. Lisää kuorrutus kakun pinnalle ja jatka paistamista vielä noin 10 minuuttia tai kunnes kuorrutus saa kauniin kullanruskean värin.

4. Jäähdytä kakku ja tarjoile hyvän kahvin kanssa.

Runebergin vadelma-piparkakkumuffinit

Runebergin vadelma-piparkakkumuffineissa vadelmat sujautetaan taikinan joukkoon ja pintaa koristellaan tuorejuustokuorrutteella. Jos joulun jäljiltä kaapissa on vielä piparkakkuja, näihin leivonnaisiin on hyvä upottaa viimeiset.

vadelma-piparkakkumuffinit

Jos perinteiset runebergintortut kaipaavat mielestäsi tuunausta, kokeile vaihteeksi herkullisia vadelma-piparkakkumuffineita.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 8

Vadelma-piparkakkumuffinit:

3 kananmunaa
2 dl fariinisokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
100 g voita tai margariinia sulatettuna
2 dl (n. 100 g) vadelmia (tuoreita tai pakaste)
6 kpl piparkakkuja murskattuna

Kuorrutus:

100 g tuorejuustoa
1.5 rkl sitruunamehua
0.5 dl tomusokeria

Pinnalle:

piparkakkumurua

Valmistusohje

1. Vatkaa munat ja fariinisokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään.

2. Yhdistä muna-sokerivaahto, sulatettu rasva ja jauhoseos hyvin sekoittaen. Kääntele varovasti joukkoon vadelmat ja piparimurut.

3. Lusikoi taikina muffinivuokiin ja paista 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Jäähdytä.

4. Sekoita kuorrutuksen ainekset kulhossa ja kuorruta vadelma-piparkakkumuffinit. Ripottele pinnalle piparkakkumurua.

Perinteiset runebergintortut kirsikkahillolla

Tällä ohjeella valmistat muutoin varsin perinteiset runebergintortut, mutta leivosten juju on vaihtaa vadelmahillo kirsikkaiseen. 

kirsikkaiset runebergin tortut

Piristä runebergintorttua kirsikkahillolla.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Kirsikkaiset runebergintortut:

200 g voita
1.5 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
2 dl mantelijauhetta
2 dl piparkakunmurusia
1 tl leivinjauhetta
1.5 tl kardemummaa

Kostutukseen:

0.5 dl vettä
0.5 dl arrakkipunssia

Pinnalle:

kirsikkahilloa
valmista sokerikuorrutetta

Valmistusohje

1. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen samalla voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Annostele taikina voideltuihin pieniin muffinivuokiin.

2. Paina jokaiseen torttuun keskelle kolo ja pursota syvennyksiin kirsikkahilloa. Paista torttuja uunin alaosassa 200 asteessa noin 20 minuuttia.

3. Nosta jäähtymään ritilän päälle ennen vuoasta irrottamista. Kostuta punssi-vesiseoksella. Koristele jäähtyneet tortut vadelmahillolla ja pursota kuorrute renkaaksi hillon ympärille.

Marenkihunnutettu murupiirakka

Marenki-vadelmamurupiirakka on moderni muunnos perinteisestä runeberginleivoksesta. Piirakka on leivottu Runebergin henkeen, mutta hunnutettu unelmapehemällä marenkipilvellä. Makumaailma pitää sisällään tuttua vadelmaa.

marenki-vadelma-murupiirakka

Marenki-vadelmamurupiirakka on leivottu Runebergin hengessä.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 8

Pohja:

100 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
4 dl (noin) vehnäjauhoja
0.5 tl suolaa
1 kananmuna

Täyte:

2 dl uuninkestävää vadelmahilloa
2.5 rkl limetin mehua
1 tl maissitärkkelystä

Marenki:

2 valkuaista
0.5 dl sokeria

Valmistusohje

1. Mittaa kulhoon voi, sokeri, vehnäjauhot ja suola. Nypi seos käsin tasaiseksi taikinaksi ja sekoita lopuksi joukkoon kananmuna. Älä vaivaa taikinaa liikaa, jotta murotaikina säilyttää mureutensa. Kääri taikina kelmuun ja laita se hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.

2. Painele taikina pyöreän irtopohjavuoan (halkaisija n. 23 cm) tai suorakaiteen muotoisen vuoan pohjalle ja reunoille (jos taikinaa jää yli, sen voi pakastaa seuraavaa piirakkaa varten). Sekoita hilloon limettimehuun sekoitettu maissitärkkelys. Lusikoi hillotäyte pohjan päälle ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

3. Vatkaa sillä välin valkuaiset vaahdoksi ja lisää sokeria hiljalleen niin, että saat kauniin kiiltävän ja tasaisen marenkivaahdon. Ota piirakka uunista ja levitä päälle marenki. Jatka paistamista noin 10 minuuttia tai kunnes marenki saa kauniin pintavärin.

4. Jäähdytä marenki-vadelma-murupiirakkaa hieman ja tarjoile.

Manteli-valkosuklaakahvikakku Runebergin tapaan

Tähän Runebergin päivän kahvikakkuun jujua antaa valkosuklaa, jota on rouhittu taikinan joukkoon. Manteli-valkosuklaakahvikakun voi halutessaan kostuttaa vielä punssilla tai rommilla.

vadelma-valkosuklaakahvikakku eli Runebergin kakku

Manteli-valkosuklaakahvikakku on runebergintorttu kakun muodossa. Kakun voi vielä kostuttaa punssilla tai rommilla.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 8

Manteli-valkosuklaakahvikakku:

200 g pehmeää voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
yhden sitruunan raastettu kuori ja puolikkaan mehu
50 g valkosuklaata rouhittuna
50 g manteleita rouhittuina

Vuokaan:

voisulaa ja korppujauhoja

Koristeluun

valmista tai itse tehtyä sokerivesikuorrutetta
tuoreita vadelmia tai vadelmahilloa

Valmistusohje

1. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää myös sitruunan raastettu kuori ja
mehu sekä valkosuklaa- ja mantelirouhe.

2. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi ja kaada se voideltuun ja jauhotettuun suorakaiteen muotoiseen kakku- tai leipävuokaan (1½ l).

3. Paista 180 asteessa noin 50 minuuttia. Kokeile kypsyyttä cocktailtikulla. Kun tikkuun ei enää tartu taikinaa, kakku on kypsä. Jäähdytä kakku vuoassaan.

4. Kumoa kakku vadille ja raidoita kakku sokerivesikuorrutuksella. Koristele pinta tuoreilla vadelmilla. Tarjoile halutessasi kakun kanssa vadelmahilloa.

Runebergin päivän vadelmakiisseli

Mitä jos Runebergin päivän herkku ei olisikaan perinteinen leivos vaan raikas vadelmakiisseli? Teemaan sopiva Runebergin päivän jälkkäri syntyy pakastevadelmista ja kermavaahdosta.

vadelmakiisseli

Ihanan raikas jälkkäri syntyy pakastevadelmista ja kermavaahdosta.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Vadelmakiisseli:

7 dl vettä
300 g pakastevadelmia
1 1/2 dl sokeria
1 halkaistu vaniljatanko
3 rkl perunajauhoja
1 dl kylmää vettä

Pinnalle:

löysää kermavaahtoa
tuoreita vadelmia

Valmistusohje

1. Mittaa kattilaan vesi, vadelmat, sokeri ja halkaistu vaniljatanko. Kiehauta ja keitä noin 15 minuuttia.

2. Sekoita perunajauhot kylmään veteen ja lisää seos ohuena nauhana kattilaan koko ajan vispilöiden. Kun kiisseli kiehahtaa uudelleen, älä sekoita enää. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä.

3. Jaa kiisseli kauniisiin annosmaljoihin ja lisää pinnalle löysää kermavaahtoa.

4. Viimeistele muutamalla vadelmalla ja tarjoile.

Lue myös

Suosittelemme