Ruokajutut

Ruskistettu voi on helppo trendiherkku – Henri Alénilta yllättävä vinkki sen käyttöön: ”Hemmetin hyvää”

Ruskistettu voi on löytänyt tiensä ammattikeittiöistä kotikokkien keittiöihin ja sydämiin. Kokki ja ravintoloitsija Henri Alén vinkkaa, mihin ruskistettua voita voi käyttää ja miten helposti valmistettava mutta niin herkullinen ruskistettu voi syntyy.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock, Om-Arkisto

Kokki ja ravintoloitsija Henri Alén tietää täydellisen ruskistetun voin salat.

Ruskistettu voi on löytänyt tiensä ammattikeittiöistä kotikokkien keittiöihin ja sydämiin. Kokki ja ravintoloitsija Henri Alén vinkkaa, mihin ruskistettua voita voi käyttää ja miten helposti valmistettava mutta niin herkullinen ruskistettu voi syntyy.

Ruskistettu voi on yksinkertainen herkku: sen tekemiseen tarvitaan vain voita. Voi paahdetaan korkeassa lämpötilassa, jolloin voin maitoproteiini karamellisoituu. Tämä antaa ruskistetulle voille sen paahteisen, karamellisen ja hieman pähkinäisen maun.

Mutta mihin ruskistettua voita voi käyttää? Ruskistettu voi on erityisen monikäyttöinen herkku. Sitä käytetään monesti jälkiruoissa ja leivonnaisissa makua antamaan. Se maustaa kastikkeet tai sopii sellaisenaan kastikkeeksi vihanneksille tai perunoille. Kalaa voi paistaa ruskistetussa voissa. Herkullinen voivaahto syntyy, kun jäähtyneen ruskistetun voin sekaan lisää saman verran pehmeää voita ja vatkaa nämä kaksi kuohkeaksi levitteeksi. Onpa jopa jäätelöä, joka on maustettu ruskistetulla voilla.

– Esimerkiksi punaviinikastike, jossa on mausteena ruskistettua voita, on ihan hemmetin hyvää. Ruskistettu voi tuo punaviinikastikkeeseen pähkinäisen, karamellisen maun, kokki ja ravintoloitsija Henri Alén vinkkaa.

Henri Alénin vinkit: näin valmistuu paras ruskistettu voi

  • Valitse ruskistetun voin tekemiseen tarpeeksi iso pannu tai kattila, mieluiten hieman paksupohjainen. Jos kattila tai pannu on liian pieni, saattaa voi kuohahtaessa valua reunojen yli. Paksupohjainen kattila tai pannu kannattaa valita siksi, että lämpö jakautuu paksuun pohjaan tasaisemmin ja helpottaa näin ruskistamista.
  • Pilko voi peukalonpään kokoisiksi kuutioiksi ja laita kuutiot pannulle.
  • Lähde nostamaan pannun lämpötilaa. Voi lähtee ruskistumaan noin 160 asteessa, eli kuumuutta tarvitaan varsin reilusti.
  • Kun voi alkaa kuplia, kannattaa sitä sekoittaa kevyesti. Näin voi ruskistuu tasaisesti.
  • Kun tuoksu alkaa selkeästi muistuttamaan kinuskimaista pähkinää, voi kuohahtaa jonkin verran. Tämä on merkki siitä, että voi on valmista.
  • Jotta ruskistettu voi ei pala, se kannattaa siirtää kuohahduksen jälkeen toiseen kattilaan tai lämpöä kestävään astiaan.

Se, kuinka kauan ruskistetun voin tekeminen kestää, riippuu siitä, kuinka paljon voita tekee.

– Jos voita on paljon, kestää sen ruskistamisessa paljon pidempään kuin jos voita on vähän. Jos voita on 50 grammaa ja hella on säädetty lähes täydelle teholle, kyseessä on viiden minuutin juttu, Alén linjaa.

Vältä tyypilliset mokat: ruskista mutta älä polta

Yhden asian merkityksen ruskistetun voin valmistuksessa Alén nostaa ylitse muiden.

– Tärkeintä on, ettei lähde minnekään hellan ääreltä. On valvottava koko ajan sitä, että voista tulee täydellistä. Kun kääntää selkänsä, ruskistuminen on jo tapahtunut. Siinä kun lähdet tekemään jotain muuta, ruskistettu voi on yleensä jo mennyt pilalle.

Jotta ruskistettu voi ei pala valmistuksen jälkeen, se kannattaa siirtää toiseen kattilaan tai muuhun lämpöä kestävään astiaan. © Ruskistettu voi

Alénin mukaan tyypillisimmät virheet ruskistettua voita tehdessä ovatkin ruskistetun voin liika paahtaminen – ja päinvastainen eli voin liian vähäinen ruskistaminen. Vikaan meneminen on kuitenkin helppo havaita.

– Jos voita ei ruskista tarpeeksi, se muistuttaa lähinnä voisulaa. Jos taas voita ruskistaa liikaa, huomaa palamisen jo hausta. Lisäksi voin mausta tulee karvas, palanut.

Ruskistetun voin voi siivilöidä tai jättää siivilöimättä

Varsinkin leivonnaisiin lisättävä ruskistettu voi usein siivilöidään, jotta siitä saadaan poistettua maitoproteiinin ruskeat pilkut. On kuitenkin omasta mausta kiinni, haluaako siivilöintihommiin ryhtyä.

– Itse tykkään ruskistuneen maitoproteiinin paahtuneen pähkinäisestä mausta. Tykkään siis siitä, että nuo ruskistuneen maitoproteiinin ruskeat pilkut ovat ruskistetun voin joukossa.

Kokeile ruskistettua voita esimerkiksi kokonaisena paistetun kukkakaalin kapristen, salvian ja sitruunan kera.

X