Ruoka

Ruusukaali on turhaan kitkeräksi parjattu – näin paahdat, karamellisoit tai haudutat siitä herkkua

Ruusukaali on syyttä suotta väheksytty ja kitkeräksi parjattu kasvis. Oikein valmistettuna pieni kaali on todellinen luksusherkku. Ruusukaali on oivaa arkiruokaa, mutta muuntautuu helposti myös juhlakelpoiseksi – katso vaikka nämä reseptit!

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Ruusukaali on hurmaava herkku. Pienellä vaivalla siitä saa vaikka aterian päätähden.

Ruusukaali on syyttä suotta väheksytty ja kitkeräksi parjattu kasvis. Oikein valmistettuna pieni kaali on todellinen luksusherkku. Ruusukaali on oivaa arkiruokaa, mutta muuntautuu helposti myös juhlakelpoiseksi – katso vaikka nämä reseptit!

Ruusukaali on loppuvuodesta ja alkutalvesta parhaimmillaan – nappaa parhaat reseptit ja kokeile, miten eri valmistustavat tuovat kaaliin upeita makuja.

Lue myös: Kaaleista syntyy edullisia ja maukkaita salaatteja – kokosimme parhaat ohjeet varhaiskaalista ruusukaaliin

Ruusukaali eli brysselinkaali on Belgiasta kotoisin oleva kaali. Pienet ruusunnuppua muistuttavat kaalinpäät kasvavat 2–4 senttimetrin kokoisiksi. Ruusukaalien sesonki alkaa syksyllä ja ulottuu aina alkuvuoteen asti. 

Kaupasta kannattaa valita heleän vihreitä ruusukaaleja, kellastuneet tai ruskeat kaalit eivät ole enää parhaimmillaan. Ruusukaali on herkkä etyleenille, joten ne kannattaa säilyttää erillään etyleeniä tuottavista kasviksista ja hedelmistä, kuten banaanista, omenasta ja tomaateista. Parhaiten ruusukaalit säilyvät jääkaapissa 2–6 asteen lämpötilassa. 

Ruusukaalin käsittely

Ruusukaalit eivät kaipaa monimutkaisia esivalmisteluita. Aloita kokkaaminen huuhtelemalla kaalit ja leikkaa sitten kaalin kova kanta. Jos uloimmissa lehdissä on jotakin huonoa, nappaa ne pois. Pieni nuutuminen ei ole haitaksi. 

Kaalit voi syödä raakana tai kypsentää joko kokonaisina, halkaistuina tai aivan ohuiksi suikaleiksi leikattuina. Raakana kaalisuikaleista saa myös upean salaattipohjan. 

Ruusukaalien valmistuksen tärkein sääntö on, ettei niitä kypsennä liikaa. Jos keität tai höyrytät kaalit, kypsennysajaksi riittää muutama minuutti. Sopivan kypsä ruusukaali on napakka ja heleän vihreä. Ylikypsänä maku muuttuu herkästi kitkeräksi. 

Uunissa ylikypsentäminen on hankalampaa, sillä uunissa paahtuessaan ruusukaalit muuttuvat vain entistä rapeammiksi. Lisäksi paahtaminen pannulla tai uunissa tuo ruusukaalin upean maun ehkä parhaiten esiin. 

Levitä kaalit pellille, hieraise pintaan ainakin öljyä ja suolaa, halutessasi myös balsamiviinietikkaa sekä pippuria ja paahda sitten 200 asteessa noin 20 minuuttia. Varmista, että ruusukaalit ovat pellillä ilmavasti, sillä ääriään myöten täynnä olevalla pellillä ne eivät paahdu, vaan höyrystyvät muhjuisiksi.

Myös pannulla makeiksi karamellisoituneet, hunajaiset ruusukaalit ovat herkullisia salaatteihin lisättynä, lisukkeena tai ihan sellaisenaan.

Ruusukaali viihtyy niin tuhtien kuin raikkaiden makuparien seurassa. Kokeile hauduttaa kaalit kermassa pehmeiksi tai yhdistä kaalin kanssa pekonia, hunajaa tai vaahterasiirappia tai esimerkiksi pinjansiemeniä tai pähkinöitä. Raikkaita makupareja ovat esimerkiksi granaattiomenansiemenet, omena, sitrukset, inkivääri ja valkosipuli.

Mitä tehdä ruusukaalista? 

Ruusukaalista valmistat nopeat ja herkulliset lisukkeet liha- tai kalaruoille tai vaikka herkullisen salaattipohjan. Ihanalta ruusukaalit maistuvat myös siltään etenkin, jos ne tarjoilee ruusukaalisipseinä maukkaan avokadodipin kera.

Nappaa alta ruusukaalireseptit, joilla hurmaat vaativimmankin ruusukaaliskeptikon. 

Ruusukaalireseptit: Lisukkeet

Ruusukaalit ovat taivaallisia pannulla paistettuina ja sopivat loistavasti sekä liha- että kanaruokien seuraan tai vaikka joulukinkun kylkeen. Yksinkertaisimmillaan tarvitset haudutettuihin ruusukaaleihin voita ja tilkan hunajaa. Lisämakua saat erilaisista yrteistä, kuten salviasta tai timjamista. 

Kuivatuilla karpaloilla ryyditetty ruusukaalipaistos saa säväyksen piparjuurikastikkeesta. Tai yhdistä kaalin makupariksi omenaa ja pekonia. Pekoni-ruusukaalipaistos kypsyy uunissa noin puoli tuntia.

Ruusukaali salaateissa – parhaat reseptit

Ruusukaalista valmistat maukkaan ja ravinteikkaan salaattipohjan. Kaalit voi suikaloida ohuen ohuiksi ja silata meheviksi herkullisella kastikkeella. Sinappinen omena-ruusukaalisalaatti on loistava valinta vaikkapa joulupöytään. 

Vaihtoehtoisesti kaalit voi sujauttaa salaatteihin myös eri tavoin kypsennettyinä. Paahdetuista ruusukaaleista ja päärynöistä sekä punakaalista koottu hurmaava talvisalaatti saa täydellisen makuparin sinihomejuustokastikkeesta. Lämmin ja ruokaisa salaatti käy alkuruoasta sellaisenaan, mutta se sopii myös kalkkunan, broilerin tai kinkun seuraksi.

Tämä paistetuista ruusukaaleista koottu salaatti saa jujua omenasta ja rouskuvista pekaanipähkinöistä. Lämmin salaatti on loistava lisä talviseen ruokapöytään.

Leivonnaiset ja pikkusyötävät

Pikkunälkään ruusukaaleista voi valmistaa vaikka mitä. Ravitsevia ruusukaalisipsejä voi napostella telkkari-illan ratoksi. Lisämakua sipsit saavat herkullisesta avokadodipistä.

Tai leivo kaaleista maukas piirakka. Juustolla mehevöitetty ruusukaaligalette hurmaa talven juhlapöydässä, mutta hurmaa myös arkipäivänä. Savujuusto tuo piirakkaan makua ja meininkiä. 

Kaura-ruusukaalipiirakka pitää sisällään murean pohjan, rapsakan suolaisen makean murupinnan ja maukkaan juustotäytteen. Gluteenittomia kaurajauhoja ja -hiutaleita käyttämällä piiras sopii kaikille.

Lämpimät ruoat

Ruusukaali taipuu myös kokonaiseksi ateriaksi – katso vaikka nämä reseptit! Tämä vihervoimainen ruusukaalikeitto saa lempeyttä kookosmaidosta ja vihervoimaa pinaatista. Keiton lisukkeeksi sopivat erinomaisesti raejuusto ja leipäkrutongit.

Kolmen kaalin keitto on kevyt vegeversio klassisesta kaalikeitosta. Keitä kerralla koko kattilallinen, sillä soppa vain paranee muhiessaan ja kun sen lämmittää uudelleen.

Marokkolainen voipapupata on kevyttä, mutta maukasta syötävää. Muhkeilla mausteilla makoisaksi viritetty vegeruoka viimeistellään pirtsakoilla granaattiomenansiemenillä sekä kookoslastuilla. 

Flatbread eli ohutleipä on nopeaa, maukasta ja täyttävää ruokaa. Täytteeksi voit laittaa mitä tahansa kasviksia, kuten tässä ruusukaalia, tomaatteja ja sipulia.

Lue myös Kotiliesi.fi: Kokkaa eri kaaleista – kokosimme Kotilieden parhaat reseptit valkokaalista broccoliniin

X