Ruokajutut 6.10.2017

Se aito jauhelihapizza! Palaa lapsuuden makuihin tällä pizzareseptillä

Teksti: Miia Siistonen Kuvat: iStock
Kun pizza aikoinaan juurtui suomalaisiin keittiöihin, täytteissä ei hienosteltu. 1970- ja 1980-luvuilla saunaillan tukeva herkku syntyi jauhelihakastikkeesta, ketsupista, tomaattisiivuista ja perusjuustosta.

Kinkku, ananas ja aurajuusto. Siinä ainekset, jotka suomalainen nykyään haluaa pizzansa päälle tilatessaan sen kotiinsa. Trendikkäimmissä pizzerioissa pohjan päälle asetellaan ilmakuivattua kinkkua, paahdettuja portobellosieniä, scampinpyrstöjä ja vuohenjuustokreemiä.

Toista oli 1970-luvulla, jolloin eksoottinen Italian herkku rantautui kotikeittiöihin. Paksu taikinapohja taputeltiin käsin uunipellille, päälle levitettiin roiskaus ketsuppia sekä bolognesekastiketta, jota tuolloin kutsuttiin ihan vain jauhelihakastikkeeksi. Mausteiksi riittivät suola ja maustepippuri, valkosipuli oli vielä monelle vieras. Lisämakua toivat pilkotut maustekurkut ja tomaattiviipaleet. Komeus kruunattiin reilulla kerroksella tavallista pallojuustoa.

Palaa lapsuuden makuihin tällä reseptillä:

Pohja:

25 g tuorehiivaa

2 dl vettä

1 tl suolaa

3 rkl öljyä

5 dl vehnäjauhoja

Täyte:

400 g jauhelihaa

1 sipuli

40 g voita

4 rkl vehnäjauhoja

5 dl lihalientä

suolaa

maustepippuria

ketsuppia

tomaattiviipaleita

maustekurkkuja

Emmental- tai edamjuustoraastetta

Valmistus:

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola ja öljy. Sekoita vehnäjauhot joukkoon, tarvittaessa enemmän kuin 5 dl, niin ettei taikina tartu sormiin. Kohota taikinaa kulhossa liinan alla puolisen tuntia.

Valmista sillä aikaa jauhelihakastike.

Ruskista jauhelija ja lisää sipulit pannulle. Siirrä ne sivuun. Ruskista jauhot pannulla voinokareessa. Lisää kuuma lihaliemi, sekoita. Lisää jauhelihaseos kastikkeeseen, mausta suolalla ja pippurilla. Keittele kasaan hetken ajan.

Taputtele taikina uunipellille. Levitä päälle kerros ketsuppia, jauhelihakastike sekä tomaattiviipaleet ja maustekurkkukuutiot. Peitä juustoraasteella. Paista 225 asteisessa uunissa noin 20 min.

Kommentit (1)

Jauhelihakastike ja bolognese-kastike eivät ole missään nimessä synonyymeja. Opettakaa henkilökuntanne ajattelemaan ennenkuin päästätte heidät kirjoittamaan.




0



0

Jauhelihakastike ja bolognese-kastike eivät ole missään nimessä synonyymeja. Opettakaa henkilökuntanne ajattelemaan ennenkuin päästätte heidät kirjoittamaan.




0



0

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi