Ruokajutut 6.10.2017

Se aito jauhelihapizza! Palaa lapsuuden makuihin tällä pizzareseptillä

Teksti: Miia Siistonen Kuvat: iStock
Kun pizza aikoinaan juurtui suomalaisiin keittiöihin, täytteissä ei hienosteltu. 1970- ja 1980-luvuilla saunaillan tukeva herkku syntyi jauhelihakastikkeesta, ketsupista, tomaattisiivuista ja perusjuustosta.

Kinkku, ananas ja aurajuusto. Siinä ainekset, jotka suomalainen nykyään haluaa pizzansa päälle tilatessaan sen kotiinsa. Trendikkäimmissä pizzerioissa pohjan päälle asetellaan ilmakuivattua kinkkua, paahdettuja portobellosieniä, scampinpyrstöjä ja vuohenjuustokreemiä.

Toista oli 1970-luvulla, jolloin eksoottinen Italian herkku rantautui kotikeittiöihin. Paksu taikinapohja taputeltiin käsin uunipellille, päälle levitettiin roiskaus ketsuppia sekä bolognesekastiketta, jota tuolloin kutsuttiin ihan vain jauhelihakastikkeeksi. Mausteiksi riittivät suola ja maustepippuri, valkosipuli oli vielä monelle vieras. Lisämakua toivat pilkotut maustekurkut ja tomaattiviipaleet. Komeus kruunattiin reilulla kerroksella tavallista pallojuustoa.

Palaa lapsuuden makuihin tällä reseptillä:

Pohja:

25 g tuorehiivaa

2 dl vettä

1 tl suolaa

3 rkl öljyä

5 dl vehnäjauhoja

Täyte:

400 g jauhelihaa

1 sipuli

40 g voita

4 rkl vehnäjauhoja

5 dl lihalientä

suolaa

maustepippuria

ketsuppia

tomaattiviipaleita

maustekurkkuja

Emmental- tai edamjuustoraastetta

Valmistus:

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola ja öljy. Sekoita vehnäjauhot joukkoon, tarvittaessa enemmän kuin 5 dl, niin ettei taikina tartu sormiin. Kohota taikinaa kulhossa liinan alla puolisen tuntia.

Valmista sillä aikaa jauhelihakastike.

Ruskista jauhelija ja lisää sipulit pannulle. Siirrä ne sivuun. Ruskista jauhot pannulla voinokareessa. Lisää kuuma lihaliemi, sekoita. Lisää jauhelihaseos kastikkeeseen, mausta suolalla ja pippurilla. Keittele kasaan hetken ajan.

Taputtele taikina uunipellille. Levitä päälle kerros ketsuppia, jauhelihakastike sekä tomaattiviipaleet ja maustekurkkukuutiot. Peitä juustoraasteella. Paista 225 asteisessa uunissa noin 20 min.

Kommentit (13)

Voisiko toimittaja ystävällisesti kokeilla, miltä tuntuu OIKEASTI elää 50€/viikko ruokabudjetilla, eikä käyttää jo kaapissa valmiiksi olevia tuotteita sekä sosialisoida muiden ruokia? Oikeasti vähävaraisella ei ole kovinkaan usein mahdollisuutta syödä toisten nurkissa ruokia viikoittain ja siihen 50€:n pitäisi laskea ruokatarvikkeet niin että kaapissa olisi valmiiksi maksimissaan jauhot, öljyä, mausteet.

Ehdotus: Kaappi tyhjäks ja kokeilu uudelleen niin, että kestää kaksi viikkoa. Tämä koko artikkeli tuntui ihan pään aukomiselta niitä kohtaan, joilla on oikeesti se 50€/viikko ruokaan.




7



0

Voisiko toimittaja ystävällisesti kokeilla, miltä tuntuu OIKEASTI elää 50€/viikko ruokabudjetilla, eikä käyttää jo kaapissa valmiiksi olevia tuotteita sekä sosialisoida muiden ruokia? Oikeasti vähävaraisella ei ole kovinkaan usein mahdollisuutta syödä toisten nurkissa ruokia viikoittain ja siihen 50€:n pitäisi laskea ruokatarvikkeet niin että kaapissa olisi valmiiksi maksimissaan jauhot, öljyä, mausteet.

Ehdotus: Kaappi tyhjäks ja kokeilu uudelleen niin, että kestää kaksi viikkoa. Tämä koko artikkeli tuntui ihan pään aukomiselta niitä kohtaan, joilla on oikeesti se 50€/viikko ruokaan.




7



0

Tämän jutun oli ilmeisesti tarkoitus saada ihmiset aivan silmittömän raivon valtaan. En ole typerämpää sepustusta lukenut! Oliskohan kannattanut jättää tämäkin kirjoittamatta, jos taso on tämä?

Kuten moni jo on todennut, niin totta kai vähällä rahamäärällä pärjää, jos ensin tankkaa kaapit täyteen ruokatarvikkeita ja ne uupuvat ruoat tuttavapiiri sitten kustantaa. Voi elämän kevät!

Positiivista on, että minä säästin huomattavan rahamäärän, kun päätin, etten kuuna kullan valkeana maksa senttiäkään Anna-lehden tilauksesta :D.




0



0

Täydellinen nolla juttu. Yhdelle henkilölle 50 € / viikko riittää aika helposti. Ei se siis paljon ole, mutta jos kyseessä on yksi testi viikko, niin täytyy olla aika avuton, jos ei selviä.
Ihmetyttää muutenkin naisten lehdeltä juttu, jossa nainen säästää syömällä poikaystävän laskuun. Tulee vähän fiilis, ettei naiset rahaa tarvitse, kun miehet tarjoaa. Vielä vuonna 2017. Ok, jutun kirjoittaja lupasi maksaa takaisin seuraavan kulttuuririennon muodossa, mutta kuitenkin.




0



0

Niin eli se pizzakin oli lainaa, joten budjetti ylittui 10-15e (mitä pizza nyt maksoikaan).
Hetivoi lisätä että viikon budjetti oli 65e + kaapissa olevat värkit eli yhteensä joku 70-80e




0



0

Ihanko palkkaa sait tästä kirjoitustyöstä? Ei jeesus sentään mitä hevonkukkua koko artikkeli, ja ihan pokkana Anna viitsii lehtenä näin typerää sisältöä julkaista? #poikaystävämaksoi #kaveritmaksoi #ansaittudinner




0



0

Haha, ihanaa kuunnellä teidän köyhien itkua :’DD ! Pelastitte päivän! Kenellä ei muka oikeesti ole vittu 50e ruokiin? Ei kukaan oo nii köyhä xD




0



1

Tämä oli melko tuskallista luettavaa. Jos kaapit on täynnä ruokaa, niin olisihan sitä varmasti pärjännyt laittamatta ollenkaan uutta rahaa ruokaan. ”Illalla mussuttelen ruisleipää ja juon teetä. En kuluta penniäkään ruokaan.” WHAT!?




0



0

Lisäilittekö vähän omianne damage controllina? Olen ihan varma ettei tuota viimeistä kohtaa ”jos minulle tarjotut ruuat ja valmiina jääkaapissani olevien ruokien hinnat olisi laskettu yhteen, olisi ruokabudjettini ylittynyt selvästi”. Luin julkaisun kolme kertaa päivän mittaa (koska en voinut uskoa että jollekkin maksettiin tästä ja editori sen vieläpä hyväksyi) joten olisin kyllä huomannut sen aiemmin jo.

Sen salakavalasti lisääminen tekee ”toimittajanne” kokeilusta aikaisempaa typerämmän. Olisitte vaan poistaneet koko jutun, internetissä tosin kaikki on ikuista. For shame…




0



0

Onpa ala-arvoinen juttu. 50e viikossa tarkoittaa 200 e kuussa ruokaan. Monelle opiskelijalle tai pienituloiselle tuo on jo iso raha.




0



0

Millainenhan mahtaa toimittajan seuraava juttu olla. Olisko se vaikka kuinka selvitä tonnilla viikko Kanarialla. ”Voi ei piti -ottaa miehiä baarista ja juoda heidän piikkiinsä”.




0



0

Hieno koe! Enpä usko monenkaan kommentaattorin pystyvän lähellekään näin kovaan suoritukseen. Minusta hienoa oivallus että käyttää edellisen viikon shoppailuista ylijääneet ainekset tällaiseen säästökuuriin. Jos kaikki tekisivät näin niin edes viikon verran niin Suomeen saataisiin säästettyä varmasti monia miljoonia euroja jotka voistaisiin seuraavalla viikolla käyttää esim. lainojen lyhentämiseen. Lisää tällaisia elämänmuutos vinkkejä vain, kiitos.




0



0

Opiskelun alkuvaiheessa testattiin kaverin kanssa 50e/kk ruokiin eikä kaapissa ollut mitään valmiiksi! Silloin ei juustoa ostettu, jos sitä oli valmiiksi kaapissa. Onnistui hyvin, koska oltiin jäätävän pihejä eikä haluttu ottaa opintolainaa! Opiskeluvuosien kuluessa ei oikeesti vaan pystyny niin tiukkaan menoon, mutta noin törkeeseen kulutukseen kuin toimittaja en oo sortunu ollessani töissäkään (edelleen opiskelen).

Sitä paitsi köyhän elämä ei mee noin että ”mulla on tää x summa ja ostelen sillä niin paljon kun voin, käyn vähän ulkona ja lainailen tyypeiltä ja maksan muilla jutuilla takas”. Köyhä ei lähde juttuihin, missä riskinä on joutua sosiaalisessa paineessa ulos syömään ja joutua maksamaan kalliisti takas. Jos köyhällä ees on suurta sosiaalista rinkiä niin luultavasti ne on myös köyhiä ja säännöt on selvät. Eikä kaapit pursua valmiiks ruokaa. Aina pitää ostaa halvinta ja säästää, koska ei tiedä mikä iso meno yllättää seuraavalla viikolla. Okei, aina se ei onnistu täysin, mutta noin montaa heikkoo kohtaa ei vaan voi olla kun tolla toimittajalla.




0



0

Teki mieleni ensin kirjoittaa toimittajalle puhdas ja pelkkä haistattelu hyvin loukkaavasta artikkelista. Meillä 4 lapsisena opiskelijaperheenä ei todellakaan ole ole ollut kaapissa jatkuvasti munia, täysjyväpastaa eri muodoissaa tai jugurtteja. Jo niillä mitä toimittaja mainitsi kaapeista löytyvän pystyisi meidän perhe elämään viikon! Olemme saaneet ruoka-apua seurakunnalta ja se on ollut erittäin tervetullutta lisää. Nyt toinen meistä valmistui ja on tehnyt reippaasti töitä. Tässä kuussa emme tarvitse ruoka apua. Ensi kuusta emme tiedä, sillä keikkatyöntekijä saa tiedon töistä pahimmillaan samana päivänä. Ja kyllä koin oikeasti kirjoituksen loukkaavana. Meidän sosioekonominen asema on tiputtanut meidät kahvio- ja ravintolaseuroista pois, ei meille ole tarjolla ilmaisia brunsseja eikä ruokajuhliakaan.
Se miten sinusta olisi samanlaisella jutulla tullut sankari ja niin että olisit säilyttänyt myös oman sosioekologisen luokkasi, olisi ollut kokeilu miten halvalla pystyt viikkosi elämään normaaliin viikkoosi verrattuna ja erotuksen olisit lahjoittanut ruoka-apuun tai vaikka Brother Christmasille! Samalla olisit voinut haastaa toimittaja ystäviäsi samaan. Kukaan ei päivittelisi ilmaisia brunssejasi ja myös poikaystäväsi olisi ollut sankari koska tarjoamalla pizzan sinulle hän olisi avustanut ruoka-apua pizzan cerran.




0



0

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi