Silakka on edullinen ja maukas kala – näillä resepteillä valmistat siitä niin perinteiset kuin modernit herkut
Silakka on varmasti jokaiselle suomalaiselle tuttu monikäyttöinen ruokakala, jonka parhaisiin puoliin kuuluvat myös edullisuus ja ravintorikkaus. Poimi tästä silakan käyttövinkit sekä ohjeet perinteisiin silakkaruokiin ja moderneihin silakkaherkkuihin.
Silakka on varmasti jokaiselle suomalaiselle tuttu monikäyttöinen ruokakala, jonka parhaisiin puoliin kuuluvat myös edullisuus ja ravintorikkaus. Poimi tästä silakan käyttövinkit sekä ohjeet perinteisiin silakkaruokiin ja moderneihin silakkaherkkuihin.
Silakka on monikäyttöinen ja edullinen kala, jota on hyvin saatavilla ympäri vuoden. Maukas ruokakala taipuu moneksi, ja siitä valmistuvat helposti niin perinteiset silakkapihvit kuin astetta trendikkäämmätkin tarjottavat.
Silakka on sillin alalaji ja siitä harvinainen kala, että se viihtyy Itämeren kaltaisessa murtovedessä eli makean ja suolaisen meriveden sekoituksessa. Silakka on hieman pienempi ja vähärasvaisempi kuin silli. Pituutta silakalla on tavallisesti 14–18 senttimetriä ja painoa 30–100 grammaa.
Silakan rasvapitoisuus vaihtelee ravintotilanteesta ja vuodenajasta riippuen. Ruokakalana silakka on parhaimmillaan syksyllä, jolloin sen rasvapitoisuus on jopa 8 %, kun se kesällä kudun jälkeen on vain 2–3 %. Silakkaa on kuitenkin usein tarjolla ympäri vuoden, joskin silakan saatavuus vaihtelee pyyntikiintiön ja -ajan mukaan.
Silakka on maukas ja terveellinen ruokakala
Silakka on saalismäärältään Suomen tärkein kalalaji, mutta harmillisesti vain pieni osa saaliista päätyy ihmisravinnoksi. Silakan syöntiä on vara lisätä runsaasti.
Aiemmin silakkaa on suositeltu syötäväksi korkeintaan kerran kuukaudessa sen sisältämien PCB-yhtisteiden ja dioksiinin vuoksi. Viime vuosien aikana silakan ympäristömyrkkypitoisuudet ovat kuitenkin pienentyneet merkittävästi ja ne alittavat selvästi EU:n asettamat raja-arvot. Lisäksi silakoiden sisältämät pehmeät rasvat sekä D-vitamiini ovat hyväksi terveydelle.
Myös WWF:n kalaopas suosittelee silakan syöntiä. Silakankulutuksella on mahdollista vaikuttaa positiivisesti Itämeren tilaan, sillä sen kalastus poistaa vesistöstä haitallisia ravinteita. Myös silakan kalastus on kestävällä tasolla. Sillin tapaan silakat viihtyvät parvissa melko lähellä pintaa, joten niiden pyynti on helppoa ilman, että pyynnistä aiheutuisi sivusaalisongelmia.
Silakkaa moneen makuun
Silakka on edullista, ravinteikasta ja monipuolista ruokaa. Kaupassa silakkaa on tarjolla monissa eri muodoissa. Tuoreena sitä saa kokonaisena, perattuna ja fileinä. Tuore silakka on kaunis ja kiiltävän hopeanhohtoinen, mutta vanhetessaan sen pinta tummenee ja himmenee. Tuore kala on jäykkä, ei vetelä ja pehmeä.
Silakasta on saatavana myös erilaisia valmisteita, kuten silakkapihvejä, savu- ja hiilisilakoita sekä puolisäilykkeitä.
Silakalla voi herkutella monissa eri muodoissa: pihveinä, paistettuna, laatikkoruokana tai vaikka leivän päällä. Silakan voi valmistaa helposti myös uunissa eri lisukkeiden kera.
Marinoidut silakat
Silakka kuuluu monen joulupöytään. Suolaisessa etikkaliemessä raakakypsytetyt silakat voi tarjota kirkkaassa tai kermaisessa kastikkeessa. Mausteeksi sopii vaikkapa sitruuna ja tilli tai valkosipuli ja roseepippuri.
Rasvaisen silakan voi maustaa voimakkaammillakin mausteilla. Kokeile silakkaa aasialaisilla makuvivahteilla ja ryyditä kala esimerkiksi thai-tyyliin tai inkiväärillä ja korianterilla.
Perinteinen suutarinlohi on noutopöytien klassikko, sillä sen raaka-aineet ovat edullisia. Tarvitset vain silakoita, etikkaa, porkkanaa, sipulia ja joka kodin kaapista löytyviä mausteita.
Todelliset gourmetsilakat valmistat marinoimalla kalat valkosipuli-persiljaöljyssä. Graavisilakat voi kiepauttaa rullalle ja kruunata nokareella mätiä.
-
Aasialaiset joulusilakat
- vähintään vuorokausi
- Keskitaso
-
Silakat thaityyliin
- yli 2h
- Keskitaso
-
Inkivääri-korianterisilakat
- vähintään vuorokausi
- Keskitaso
-
Perinteinen suutarinlohi
- vähintään vuorokausi
- 6
- Keskitaso
-
Gourmetsilakat
- vähintään vuorokausi
- 6
- Helppo
-
Sitruuna-tillisilakat
- vähintään vuorokausi
- 6
- Helppo
-
Tzatzikisilakat
- vähintään vuorokausi
- 6
- Keskitaso
-
Valkosipuli-roseepippurisilakat
- yli 2h
- Helppo
-
Marinoidut fenkoli-silakkafileet
- vähintään vuorokausi
- Keskitaso
Silakka pannulla
Perinteiset silakkapihvit ovat kotiruokaa parhaimmillaan. Kalafileet kieritellään ruisjauhoissa ja paistetaan pannulla voissa rapeiksi. Mausteeksi sopivat erilaiset yrtit, kuten tilli, mutta kokeile makupariksi vaihteeksi myös basilikaa.
Janssonin silakkapihvit teet, kun kruunaat silakkapihvit anjovisvoilla. Oopperakellarin silakat puolestaan kieritellään ennen paistoa muna-kermaseoksessa.
-
Basilikalla täytetyt silakkapihvit ja sinappista perunasalaattia
- 30-60 min
- Keskitaso
-
Sipuliset silakkapihvit ja sinappiperunamuusi
- yli 60 min
- 4
- Keskitaso
-
Silakkapihvit
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Janssonin silakkapihvit
- alle 30 min
- Keskitaso
-
Oopperakellarin silakat
- yli 60 min
- Keskitaso
Silakka uunissa
Helppo, herkullinen ja ennen kaikkea kärytön tapa kypsentää silakka on paistaa se pannun sijaan uunissa. Kokeile silakkapihvien sijaan vaihteeksi myös ruokaisaa silakkalaatikkoa tai kiepauta kala rullalle ja mausta sisilialaiseen tapaan sitruksilla sekä laakerinlehdillä.
Rapusilakat eivät ole rapua nähneetkään, vaan nimi tulee kastikkeen ravunpunaisesta väristä. Tomaattisen kastikkeen maustavat punaviinietikka ja tilli.
Sitruunalla maustetut silakat ovat yhtä aikaa ihanan raikasta ja herkullisen täyteläistä syötävää. Sitruuna-smetanasilakat maistuvat parhailta kuumina esimerkiksi keitinperunoiden kera tarjottuna.
-
Silakkapihvit uuninpellillä
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Pestotäytteiset silakkapihvit
- 30-60 min
- Helppo
-
Tomaattisilakat
- 30-60 min
- Keskitaso
-
Silakkalaatikko
- yli 2h
- 8
- Keskitaso
-
Rapusilakat
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Välimeren silakat
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Piparjuurikalat
- 30-60 min
- Keskitaso
-
Silakkarullat Sisilian tapaan
- alle 30 min
- Keskitaso
-
Sitruuna-smetanasilakat
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
Silakkaa pieneen nälkään
Silakka sopii erinomaisesti myös pieneen nälkään. Savusilakat maistuvat herkullisilta leivän päällä, ja niistä valmistuu myös maukas mousse.
Silakkaceviche on kotoisa muunnos Etelä-Amerikan suositusta kalaruoasta. Maukkaassa marinadissa maistuvat valkosipuli, chili ja limetti.
-
Savusilakkamousse
- yli 60 min
- 4
- Helppo
-
Silakkaceviche
- yli 2h
- Keskitaso
-
Viiriäisenmuna-kalaleipä
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Silakkanäkkärit
- 30-60 min
- 6
- Keskitaso
-
Silakkabruschetat
- vähintään vuorokausi
- 20
- Keskitaso
-
Halstratut silakat japanilaisittain
- yli 60 min
- 4
- Helppo
Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä jutut
Katso myös Kotiliesi.fi: Helppo kalaruoka maistuu arjen kiireiden keskellä – poimimme parhaat kalareseptit puikoista keittoihin ja laatikoista pastoihin
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous