Ruokajutut

Silakka on edullinen ja maukas kala – näillä resepteillä valmistat siitä niin perinteiset kuin modernit herkut

Silakka on varmasti jokaiselle suomalaiselle tuttu monikäyttöinen ruokakala, jonka parhaisiin puoliin kuuluvat myös edullisuus ja ravintorikkaus. Poimi tästä silakan käyttövinkit sekä ohjeet perinteisiin silakkaruokiin ja moderneihin silakkaherkkuihin.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Silakka on edullinen ja maukas kala, joka taipuu moneksi.

Silakka on varmasti jokaiselle suomalaiselle tuttu monikäyttöinen ruokakala, jonka parhaisiin puoliin kuuluvat myös edullisuus ja ravintorikkaus. Poimi tästä silakan käyttövinkit sekä ohjeet perinteisiin silakkaruokiin ja moderneihin silakkaherkkuihin.

Silakka on monikäyttöinen ja edullinen kala, jota on hyvin saatavilla ympäri vuoden. Maukas ruokakala taipuu moneksi, ja siitä valmistuvat helposti niin perinteiset silakkapihvit kuin astetta trendikkäämmätkin tarjottavat.

Lue myös: Onko kalapöytä sinunkin suosikkisi jouluna? Näillä resepteillä valmistat niin perinteiset kuin trendikkäätkin joulukalat

Silakka on sillin alalaji ja siitä harvinainen kala, että se viihtyy Itämeren kaltaisessa murtovedessä eli makean ja suolaisen meriveden sekoituksessa. Silakka on hieman pienempi ja vähärasvaisempi kuin silli. Pituutta silakalla on tavallisesti 14–18 senttimetriä ja painoa 30–100 grammaa.

Silakan rasvapitoisuus vaihtelee ravintotilanteesta ja vuodenajasta riippuen. Ruokakalana silakka on parhaimmillaan syksyllä, jolloin sen rasvapitoisuus on jopa 8 %, kun se kesällä kudun jälkeen on vain 2–3 %. Silakkaa on kuitenkin usein tarjolla ympäri vuoden, joskin silakan saatavuus vaihtelee pyyntikiintiön ja -ajan mukaan.

Silakka on maukas ja terveellinen ruokakala

Silakka on saalismäärältään Suomen tärkein kalalaji, mutta harmillisesti vain pieni osa saaliista päätyy ihmisravinnoksi. Silakan syöntiä on vara lisätä runsaasti.

Aiemmin silakkaa on suositeltu syötäväksi korkeintaan kerran kuukaudessa sen sisältämien PCB-yhtisteiden ja dioksiinin vuoksi. Viime vuosien aikana silakan ympäristömyrkkypitoisuudet ovat kuitenkin pienentyneet merkittävästi ja ne alittavat selvästi EU:n asettamat raja-arvot. Lisäksi silakoiden sisältämät pehmeät rasvat sekä D-vitamiini ovat hyväksi terveydelle.

Myös WWF:n kalaopas suosittelee silakan syöntiä. Silakankulutuksella on mahdollista vaikuttaa positiivisesti Itämeren tilaan, sillä sen kalastus poistaa vesistöstä haitallisia ravinteita. Myös silakan kalastus on kestävällä tasolla. Sillin tapaan silakat viihtyvät parvissa melko lähellä pintaa, joten niiden pyynti on helppoa ilman, että pyynnistä aiheutuisi sivusaalisongelmia.

Silakkaa moneen makuun

Silakka on edullista, ravinteikasta ja monipuolista ruokaa. Kaupassa silakkaa on tarjolla monissa eri muodoissa. Tuoreena sitä saa kokonaisena, perattuna ja fileinä. Tuore silakka on kaunis ja kiiltävän hopeanhohtoinen, mutta vanhetessaan sen pinta tummenee ja himmenee. Tuore kala on jäykkä, ei vetelä ja pehmeä.

Silakasta on saatavana myös erilaisia valmisteita, kuten silakkapihvejä, savu- ja hiilisilakoita sekä puolisäilykkeitä.

Silakalla voi herkutella monissa eri muodoissa: pihveinä, paistettuna, laatikkoruokana tai vaikka leivän päällä. Silakan voi valmistaa helposti myös uunissa eri lisukkeiden kera.

Marinoidut silakat

Silakka kuuluu monen joulupöytään. Suolaisessa etikkaliemessä raakakypsytetyt silakat voi tarjota kirkkaassa tai kermaisessa kastikkeessa. Mausteeksi sopii vaikkapa sitruuna ja tilli tai valkosipuli ja roseepippuri.

Rasvaisen silakan voi maustaa voimakkaammillakin mausteilla. Kokeile silakkaa aasialaisilla makuvivahteilla ja ryyditä kala esimerkiksi thai-tyyliin tai inkiväärillä ja korianterilla.

Perinteinen suutarinlohi on noutopöytien klassikko, sillä sen raaka-aineet ovat edullisia. Tarvitset vain silakoita, etikkaa, porkkanaa, sipulia ja joka kodin kaapista löytyviä mausteita.

Todelliset gourmetsilakat valmistat marinoimalla kalat valkosipuli-persiljaöljyssä. Graavisilakat voi kiepauttaa rullalle ja kruunata nokareella mätiä.

Silakka pannulla

Perinteiset silakkapihvit ovat kotiruokaa parhaimmillaan. Kalafileet kieritellään ruisjauhoissa ja paistetaan pannulla voissa rapeiksi. Mausteeksi sopivat erilaiset yrtit, kuten tilli, mutta kokeile makupariksi vaihteeksi myös basilikaa.

Janssonin silakkapihvit teet, kun kruunaat silakkapihvit anjovisvoilla. Oopperakellarin silakat puolestaan kieritellään ennen paistoa muna-kermaseoksessa.

Silakka uunissa

Helppo, herkullinen ja ennen kaikkea kärytön tapa kypsentää silakka on paistaa se pannun sijaan uunissa. Kokeile silakkapihvien sijaan vaihteeksi myös ruokaisaa silakkalaatikkoa tai kiepauta kala rullalle ja mausta sisilialaiseen tapaan sitruksilla sekä laakerinlehdillä.

Rapusilakat eivät ole rapua nähneetkään, vaan nimi tulee kastikkeen ravunpunaisesta väristä. Tomaattisen kastikkeen maustavat punaviinietikka ja tilli.

Sitruunalla maustetut silakat ovat yhtä aikaa ihanan raikasta ja herkullisen täyteläistä syötävää. Sitruuna-smetanasilakat maistuvat parhailta kuumina esimerkiksi keitinperunoiden kera tarjottuna.

Silakkaa pieneen nälkään

Silakka sopii erinomaisesti myös pieneen nälkään. Savusilakat maistuvat herkullisilta leivän päällä, ja niistä valmistuu myös maukas mousse.

Silakkaceviche on kotoisa muunnos Etelä-Amerikan suositusta kalaruoasta. Maukkaassa marinadissa maistuvat valkosipuli, chili ja limetti.

Katso myös Kotiliesi.fi: Helppo kalaruoka maistuu arjen kiireiden keskellä – poimimme parhaat kalareseptit puikoista keittoihin ja laatikoista pastoihin

X