sinisimpukkareseptit
Sinisimpukoita voi valmistaa monella tapaa. Merenelävät maistuvat niin valkoviinissä keitettyinä kuin uunissa gratinoituina.
Ruokajutut

Sinisimpukoita on helppoa ja edullista kokata kotona – valmista mieluisa liemi, varaa tarjolle rapeakuorista leipää ja kutsu ystävät koolle

Sinisimpukkareseptit on syytä kaivaa esille talvikuukausina. Kutsu ystävät koolle iltaa viettämään ja nauti sinisimpukoita hyvässä seurassa. Kokosimme ohjeet ja vinkit onnistumiseen.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Sinisimpukkareseptit ovat ajankohtaisia syyskuusta huhtikuulle. Merenelävät maistuvat niin valkoviinissä keitettyinä kuin uunissa gratinoituina.

Lue myös: Juhlavat alkupalat kampasimpukoista syntyvät yllättävän helposti kotonakin – kokosimme vinkit ja ohjeet, joilla onnistut

Sinisimpukoita syödään tyypillisesti syksystä kevääseen. Ranskassa parhaana simpukka-aikana pidetään kuukausia, joiden nimessä on r-kirjain. Toisin sanoen sinisimpukoita nautitaan tyypillisesti syyskuusta huhtikuulle, joskin viljeltyjä sinisimpukoita on tarjolla ympäri vuoden. 

Sinisimpukoita on ihana valmistaa illanistujaisiin, sillä ne ovat helppoudessaan ja nopeudessaan vertaansa vailla. Lisäksi niiden syöminen on hauskaa ja sosiaalista puuhaa. Nosta simpukkakattila keskelle pöytää, varaa kaveriksi rapeakuorista leipää. Huolella valmistettu liemi on niin hyvän makuista, että haluat varmasti jotain, mitä siihen voi dippailla.

Perinteiset sinisimpukkareseptit ovat aina varma valinta, mutta välillä kannattaa kokeilla jotain vähän erilaista. Maukkaan keitinliemen voi esimerkiksi ottaa talteen, lisätä siihen hieman kermaa ja vaahdottaa sauvasekoittimella. Herkullinen simpukkakeitto sopii vähän fiinimmänkin aterian alkupalaksi.

Juomaksi sinisimpukoiden kaveriksi sopii ronskisti belgialainen olut tai ranskalainen valkoviini, kuten sauvignon blanc. Samaa valkoviiniä voi lisätä myös simpukoiden keitinliemeen.

Sinisimpukoiden valmistus

Suurin työ sinisimpukoiden valmistuksessa on niiden puhdistaminen. Simpukat harjataan puhtaiksi ja samalla varmistetaan, että ne sulkeutuvat kopauttaessa. Kaikki aukinaiset simpukat poistetaan, jotta ruokamyrkytys ei pääse yllättämään kesken aterian. 

Puhdistetut merenelävät lisätään voimakkaasti kiehuvaan liemeen, jonka voi maustaa mielen mukaan esimerkiksi valkoviinillä, kookosmaidolla tai vaikkapa chilillä.

Kattila peitetään kannella ja sitä ravistellaan kypsennyksen aikana. Muutaman minuutin kuluttua simpukat ovat valmiita syötäväksi, mutta ennen sitä tulee vielä tarkistaa, että kaikki simpukat ovat varmasti avautuneet.

Nappaa alta parhaat sinisimpukkareseptit, kokkaa ja nauti!

Sinisimpukkareseptit perinteisen makujen ystäville 

Jos kaipaat helppoa ja rentoa ilta-herkkua, keitä sinisimpukat valkoviinissä, ja saat valmiin aterian reilussa vartissa. Liemen mausteita voi tuunata oman suun mukaan. Pyöristä makua kermalla ja mausta ripauksella sahramia tai raikasta ruoka tuoreilla yrteillä. 

Ranskalaisten sinisimpukoiden liemessä on valkoviiniä, mausteena yrttejä sekä valkosipulia. 

Sinisimpukkareseptit mausteisen ruoan ystäville

Sinisimpukoita kannattaa kokata myös silloin, jos olet hieman mausteisemman ruoan ystävä. Sinisimpukat voi keittää kookosliemessä ja tarjota alkuruoaksi sellaisenaan tai pääruoaksi patongin sijaan jasmiiniriisin kera.

Jos haluat yllättää, kokeile sinisimpukoita thaityyliin. Ne vaativat hiukan näpertämistä, mutta chilin ja kookoskerman höystämät simpukat ovat vaivan väärti. 

Sinisimpukoita kannattaa yhdistää myös sähäkän wasabin kanssa. Kokonaiseksi ateriaksi sinisimpukat kermaisessa wasabikastikkeessa taipuvat, kun tarjoat lisänä joko nuudeleita tai riisiä.

Sinisimpukkareseptit pienellä twistillä

Sinisimpukoista voi loihtia myös vähän erilaista tarjottavaa. Tee simpukoista samettinen keitto tai herkullinen pasta merimiehen vaimon tapaan.

Ehdottomasti kannattaa kokkauslistalle laittaa myös kuorrutetut gremolatasimpukat. Ne sopivat loistavasti esimerkiksi illallisen alkupalaksi. 

Sikke Sumarin ja Mirja von Knorringin keittokirjan simpukoiden ja bulgurin ohje on lempeän maukas. Ruokaisalla bulgurpedillä on sinisimpukoiden kaverina kesäkurpitsaa, tomaattia ja yrttejä.

Lue lisää Kotiliesi.fi: Simpukat maistuvat talvikuukausina – ohjeet sini- ja vihersimpukoille

X