Ruokajutut

Sitruuna hurmaa raikkaalla hapokkuudellaan – poimi talteen parhaat suolaiset ja makeat sitruunareseptit!

Sitruuna on raikkaan hapokas hedelmä, joka maustaa niin suolaiset kuin makeatkin ruoat. Kokosimme parhaat sitruunareseptit ja vinkit happaman hedelmän käyttöön.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto

Sitruunasta saa loihdittua toinen toistaan herkullisempia suolaisia ja makeita ruokia.

Sitruuna on raikkaan hapokas hedelmä, joka maustaa niin suolaiset kuin makeatkin ruoat. Kokosimme parhaat sitruunareseptit ja vinkit happaman hedelmän käyttöön.

Sitruuna on sitruspuu, jonka hedelmää kutsutaan samalla nimellä. Monipuolinen hedelmä tuo kaivattua happamuutta monenlaisiin ruokiin: kastikkeisiin, pastaan, jälkiruokiin ja leivoksiin.

Lue lisää: Parhaat sitruunapiirakkareseptit: ranskalainen sitruunapiirakka, Key Lime Pie ja sitruuna-marenkitorttu

Sitruuna on yleensä soikea ja keltainen. Sitruunoita on kuitenkin erilaisia ja niiden muoto, väri ja kuoren paksuus voivat vaihdella. 

Parhaiten sitruunat säilyvät viileässä, 10–14 asteessa, mutta niitä voi säilyttää myös huoneenlämmössä. Tosin pitkään huoneenlämmössä säilytettäessä sitruunan kuori saattaa kuivua. Tuoreesta sitruunasta puristettu mehu säilyy jääkaapissa useita päiviä.

Sitruuna on herkkä etyleenille, joten pidä se erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, kuten omenasta, banaanista, tomaatista ja avokadosta.

Sitruunan käyttö: suosi luomua ja muista peseminen

Ruoanvalmistuksessa sitruunasta käytetään usein mehu, mutta myös aromikas kuori kannattaa hyödyntää. Valkoinen osa keltaisen kuoren alla on kuitenkin kitkerää, ja sitä kannattaa välttää. 

Suosi luomusitruunaa, etenkin silloin kun hyödynnät myös kuoren. Usein hedelmien pinta on kuljetuksen kestämiseksi käsitelty säilöntäaineilla. Muutoinkin sitruuna kannattaa pestä huolellisesti ennen sen käyttöä, sillä hedelmää käsitellessä säilöntäaineita voi joutua käsien kautta ruokaan. 

Yhdestä sitruunasta saat mehua noin puoli desilitraa. Parhaiten saat hedelmän mehun irtoamaan, kun ennen puristamista painat ja pyörittelet sitruunaa pöytää vasten. Voit myös rikkoa halkaistun sitruunan hedelmälihan rakennetta veitsellä tai haarukalla, jotta saat sitruunasta viimeisetkin mehutipat irti.

Sitruuna tuo ruokiin raikkaan happaman makuvivahteen. Sitä kannattaa lisätä  ruokiin erityisesti silloin, kun haluat vähentää suolan käyttöä. Usein pieni tilkka sitruunamehua on juuri se, mitä ruoka tarvitsee suolaripauksen sijaan. Lisäksi sitruunan kirpeys taittaa ihanasti ruoan rasvaisuutta. 

Sitruuna sopii hyvin moniin suolaisiin ruokiin ja tuo niihin raikkautta ja hapokkuutta. Etenkin pasta, broileri ja merenelävät ovat klassisia yhdistelmiä sitruunan kanssa. 

Erityisesti kalan kanssa sitruuna on tuttu makupari. Sitruuna ”kypsentää” kalan, sillä happo muuttaa proteiinin rakenteita eli denaturoi sen. Rakenteen muuttumista kutsutaan kypsymiseksi. 

Sitruunasta saa loihdittua myös toinen toistaan ihanampia makeita herkkuja: juustokakkuja, piirakoita, leivoksia, kiisseleitä ja jäädykkeitä.

Sitruuna raikastaa jälkiruoat

Jälkiruokiin sitruuna tuo raikasta kepeyttä, ja sitruunaiset jälkiruoat ovatkin täydellisiä tarjottavia erityisesti tukevan aterian päätteeksi sekä keväisellä juhla-aterialla.

Raikas rahkajäädyke maistuu pääsiäisen jälkiruokapöydässä. Saat siitä täydellisesti teeman sopivan koristelemalla herkun kermavaahdolla ja pääsiäiskaramelleilla.

Aivan yhtä hyvin sitruunan raikkaus sopii myös jouluun. Sitruunainen jogurttijäädyke on joulupäivällisen helppo jälkkäri, jonka voi tehdä valmiiksi hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Sitruunajäädykkeen mausteeksi lorautetaan tilkka limoncelloa tai Cointreauta, mutta alkoholittoman version voi maustaa vaikka sitruunan raastetulla kuorella. 

Sitruunajäätelö ja salmiakkikastike on yhdistelmänä kerrassaan koukuttava. Jäätelön valmistukseen et tarvitse edes jäätelökonetta.

Sitruunaiset leivonnaiset

Raikkaat sitruunaleivonnaiset hurmaavat erityisesti keväisessä kahvipöydässä. Sitruunaisessa crème brûlée -piirakassa on suosikkijälkiruokaa mukaillen herkullisen rapsakka, paahdettu sokeripinta. Leivonnainen vaatii viisi raaka-ainetta, joista yksi on makean raikas sitruunatahna eli lemon curd. 

Mantelijauheen ja jogurtin mehevöittämät sitruunaruudut saavat inspiraationsa amerikkalaisesta lemon bars -leivonnaisesta. Kakku saa jäädä sisältä aavistuksen tahmeaksi. Raikkaat ruudut maistuvat parhailta leivontaa seuraavana päivänä ja säilyvät hyvin jääkaapissa viisikin päivää.

Yksi parhaista tavoista hyödyntää pirteä aurinkohedelmä on tehdä siitä kakku. Sitruunakakku voi olla mehevä jogurttikakku, polvet notkauttava moussekakku, iki-ihana juustokakku tai vaikka gluteeniton kahvikakku. 

Sitruuna säväyttää lämpimät ruoat

Lämpimissä ruoissa sitruuna ihastuttaa erityisesti broilerin makuparina. Kokkaa broileria vaihteeksi vaikka turkkilaiseen tai marokkolaiseen tapaan. 

Ihana tapa hyödyntää sitruuna on paahtaa se halkaistuna grillissä ja puristaa mehu broilerivartaiden kastikkeeksi. Halkaistu ja grillattu sitruuna on takuulla kesän helpoin grillikastike. Karamelisoitunut mehu maistuu taivaalliselta paitsi kanan myös lihan tai kalan kanssa. 

Ja tokihan sitruuna raikastaa myös monet kasvisruoat. Sitruunainen kasvissosekeitto on helppo, maukas ja edullinen ruoka, joka valmistuu pakastealtaan valmiista kasvissuikaleista. Rakenteesta tulee samettinen, kun valitset perunaa sisältävän sekoituksen.

Sitruunapasta on monen suosikki. Eikä ihme! Sitruunapasta eli pasta al limone on taivaallisen hyvää sellaisenaan, mutta se sopii myös paistetun kalan tai äyriäisten seuralaiseksi. Kokeile ihmeessä myös sitruunapastan ricotalla täytelöitettyä versiota. 

Sitruuna rakastaa kalaa

Kalan kaverina sitruuna on todellinen ässä. Erityisesti rasvainen lohi tykkää happamasta hedelmästä, sillä sitruunan kirpeys taittaa ihanasti ruoan rasvaisuutta. Kokkaa sitruunaista lohipastaa tai sujauta sitruuna grilliin yhdessä kalan kanssa.

Ehdottomasti sitruunaa kannattaa kokeilla myös kuhan, silakoiden ja siian kanssa. Tähän venäläistyyliseen siikakeittoon antavat raikkautta sitruuna sekä oliivit, kaprikset ja valkoviini. 

Sitruunalla maustetut smetanasilakat ovat yhtä aikaa ihanan raikasta ja herkullisen täyteläistä syötävää. Parhaalta ne maistuvat kuumina esimerkiksi keitinperunoiden kera tarjottuna.

Ceviche on ihanan raikas perulainen kalaherkku, jossa raaka kala kypsytetään yleensä limemehulla. Kuutioi kala, nosta palat uimaan marinadiin ja malta hetki. Kotimainen versio valmistetaan kuhasta ja raaka-kypsytetään sitruunamehusta valmistetussa liemessä. Ihanan raikas kuhaceviche viimeistellään kurkkukuutioilla ja tuoreella tillillä.

Sitruuna: Lisukkeet ja pikkusyötävät

Jos etsit jotain pientä ja raikasta naposteltavaa, sipaise rapeaksi paahdetun leivän päälle roseepippuri-sitruunaricottaa tai mausta pehmeä paputahna raikkaasti sitruunalla. 

Pääruokien kylkeen sopivat sitruunalla ja rosmariinilla maustetut perunat ja grilliruokien seuraan valkosipuliset sitruunaperunat. 

Lue myös Kotiliesi.fi: Sitruunakakku – leivo suosikkisi kahvipöydän raikkaimmista hittikakuista ja kerää kehut

X