juhannusruoka
Juhannusruoka maistuu varhaisperunoille, mansikoille ja grillin raidoittamille herkuille.
Ruokajutut

Smetanaista sillihyvettä, grillattua siikaa, prosciuttosalaattia ja raparperijäätelöä – kohota juhannusruoka uudelle tasolle!

Juhannusruoka kokoaa läheiset saman pöydän ääreen nauttimaan keskikesän mauista. Varhaisperunat, kalaherkut, grilliruoat sekä letut ja mansikkakakut kuuluvat monen suosikkeihin.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Om-arkisto

Juhannusruoka kuuluu keskikesän juhlaan juhannuskokon ja -taikojen ohella. Helppo juhannusateria syntyy, kun osa ruoista tehdään etukäteen. Kokosimme parhaat vinkit ja reseptit.

Lue lisää:  Helppo juhannusmenu – poimi parhaat ohjeet: ihanat alkupalat, hurmaavat grilliherkut, raikkaat salaatit ja makeat jälkiruoat

Juhannus on keskikesän rento juhla, jolloin nautitaan lämmöstä ja yöttömästä yöstä, herkutellaan uusilla perunoilla ja tietysti grillataan – satoi tai paistoi.

Etsitpä sitten juhannuspöytään perinteisiä makuja, mutkattomia reseptejä tai ruokaideoita kasvissyöjän juhannukseen, täältä löydät reseptejä jokaiseen makuun ja mielitekoon mökkeilijästä grillaajalle. Nappaa myös aterian täydentävät salaatit ja makeat päätökset.

Kala hurmaa monessa muodossa: silliä, savulohta, graavikalaa ja grillikalaa

Kalaa löytyy juhannuspöydästä monessa muodossa. Ongitpa sitten juhannuskalat itse kesämökin laiturin-nokasta tai suoraan kaupan kalatiskiltä, kalaa kannattaa tarjota niin alkupalapöydässä kuin pääruokanakin. 

Silli on klassinen juhannusruoka, joka nautitaan usein keitettyjen varhaisperunoiden kanssa, mutta aineksista saa koottua myös ruokaisan salaatin. 

Sillistä on myös moneen muuhun. Tutusta klassikosta, katkarapurörasta, mukaeltu silliröra sekoitetaan matjessilleistä ja maustetaan terävän maukkaaksi piparjuuritahnalla. 

Smetanainen sillihyve maistuu sekin juhannuspöydässä ja kesäherkkuna sellaisenaan tai helppojen perunarieskojen kera.

Graavikalat, kuten itse graavattu siika tai graavilohi ovat juhannuksen alkupalapöydän herkullisia suolapaloja. Kala tarvitsee noin vuorokauden mittaisen suolakylvyn, jotta on parhaimmillaan juhannuspöydässä. Graavattu siika ja tillikurkku muodostavat yhdessä ihanan raikkaan salaatin. Voit tehdä salaatin myös graavilohesta.

Mitä olisi juhannusruoka ilman savulohta? Kalan savustaminen onnistuu kaasugrillissä savustuslaatikkoa käyt­tämällä. Myös pallogrilli sopii savustamiseen. Savustuslastut ja sokeri­palat pakataan foliopa­kettiin, pakettiin tehdään reikiä ja se laitetaan hii­lien päälle. Kala savustuu ritilällä.

Kala sopii toki myös kokonaisena grillattavaksi.  Kokonaisena grillattu kala on näyttävä ja maukas tarjottava. Grillattuun siikaan maun tuo pikantti dijoninsinappi-öljymarinadi. Grillatut ahvenet ja raikas kesäsalaatti ovat myös mahtava kombo. Grillatun kalan mausteesi riittää sitruuna, yrtit ja ripaus suolaa. 

Juhannusruoka varhaisperunoista

Höyryävä peruna ja sipaisu voita… Täydellistä! Kotimaiset varhaisperunat saapuvat ruokapöytiin kesäkuussa ja ovat juhannusruokaa parhaimmillaan. Keitetyt, tillillä maustetut potut tuovat kiistatta kesän kielelle, mutta varhaisperunoista voi kuitenkin nauttia monella muullakin tapaa. 

Tee kesäinen perunasalaatti, herkulliset lyttypotut tai kokeile varhaisperunoita vaihteeksi vaikka savustettuna. Sadesäällä tai grillin puutuessa varhaisperunat voi paahtaa makoisiksi myös uunissa. 

Litistetyt perunat on juhannusruoka, johon rakastut! Rapeiksi paistettujen, litistettyjen perunoiden päälle lastataan reilu keko piparjuurella maustettua ranskankermaa, mätiä ja tuoretta tillisilppua. Mäiskyperunat maistuvat lämpiminä mutta myös jo jäähtyneinä.

Mäti-perunasalaatti on kesäruokaa parhaimmillaan. Ensimmäiset varhaisperunat pääsevät arvoiseensa seuraan, kun perunasalaatti kruunataan mädillä. Salaattipohjan voi hyvin valmistaa maustumaan jääkaappiin jo vaikka edellisenä iltana – näin viinietikasta ja täysjyväsinapista makua saanut liemi imeytyy ja maustaa perunat kunnolla. Tuore raastettu piparjuuri tuo salaattiin herkullisen, aavistuksen polttelevan maun.

Klassikkomakupari eli perunat ja silli ei sekään petä. Tässä upea juhannusruoka, jossa uudet perunat, saaristolais­leipä ja silli niputetaan maukkaiksi suolapaloiksi. 

Hölskypotut on juhannusruoka savosta. Kun kerran teet voista, smeta­nasta ja tuoreista yrteistä hölskytetyt potut, tulet luultavasti kokkaamaan varhaisperunat näin jatkossa aina! Muista, että varhaisperunoiden keittoaika on aina ohjeellinen, ja se riippuu paljon perunoiden koosta ja lajik­keesta. Tarkkaile siis kypsymistä.

Salaatti raikastaa juhannusruoat

Kesäiset salaatit raikastavat aterian. Juhannuksena nautitaan tietysti myös tuoreista kesäherkuista. Kokoa raikas salaatti parsasta ja mansikoista, ja täydennä makua esimerkiksi suolaisilla juustoilla ja veikeällä roseepippurilla.

Jos kaipaat fetajuuston makupariksi jotain astetta veikeämpää, yhdistä se pippurisen pirtsakkaan retiisiin. Retiisin, fetan ja mintun maut sopivat loistavasti yhteen.

Hauska idea on valmistaa salaatti myös grillissä. Grillattu coleslaw tehdään kaalisalaatista tutuista raaka-aineista, mutta kasvikset vain pyöräytetään grillissä. Pirskottele viinietikkaa valmiiden kasvisten päälle. Sen ihana hapokkuus piristää dijonsinapilla maustetun majoneesisoosin.  

Tässä makuyhdistelmä, jolla on mahdotonta iskeä harhaan. Nektariini-mozzarellasalaatti on raikas kesäsalaatti, joka kootaan grillatuista nektariineista, mozzarellasta ja paahdetuista saksanpähkinöistä. 

Myös makeat grillihedelmät, suolainen fetajuusto ja makeansuolainen dukkah-seos muodostavat herkullisen trion ja niistä koottu salaatti vie kielen. Muista grillata hedelmät miedolla lämmöllä, sillä niiden sisältämä sokeri kärähtää helposti. 

Prosciuttosalaatti ja raparperikastike on kesän suosikki: yhtä aikaa raikas ja ruokaisa, suolainen ja herkullisen makea. Raparperista, hunajasta ja inkivää­ristä paistetaan raikas, tahnamainen kastike salaatille. Muista maistella kastiketta soseuttamisen jälkeen ja lisää suolaa, hunajaa tai viinietik­kaa sen mukaan, kuinka makean, suolaisen tai hapokkaan kastikkeesta haluat.  

Suomalaisessa tabbouleh-salaatissa couscous on korvattu ohralla ja minttu tuoreella tillillä. Kuivatut karpalot ovat maukkaita sattumia salaatin joukossa. 

Makea vesimeloni on monitoimihedelmä, joka sopii loistavasti ruokasalaatteihin yhdessä mintun, prosciutto-kinkun sekä fetajuuston kanssa. Juhannusjuhliin herkullinen ohje on helppo moninkertaistaa. 

Paahdettu kasvissalaatti on täydellinen juhannusruoka. Se kootaan parsasta, broccolinista ja pikkuporkkanoista. Pehmeä vuohenjuustokastke kruunaa kokonaisuuden.

Juhannusruoka grillin raidoittamana

Grilli kuumenee juhannuksena monessa kesäkeittiössä. Grillaus tarjoaakin paitsi herkullisia makuja, myös rentoa ajanvietettä läheisten kanssa ulkosalla, huumaavia tuoksuja kesäillassa ja kuuman ritilän kutkuttavia sihahduksia. 

Pihvin ja makkaran lisäksi grilliraidat tekevät hyvää myös broilerille ja erilaisille kasviksille. Esimerkiksi siideritölkin päällä grillattu broileri on supermehevää ja kerrassaan valloittava ruoka, jos kaipaat perinteisten herkkujen rinnalle vähän vahvempia makuja. Tarjoa broilerin kera pico de gallo -salsaa.

Vai tarjoaisitko juhannuksena vaihteeksi korealaisia makuelämyksiä? Korealaiset possuvartaat saavat makua muun muassa seesamiöljystä, sherrystä, soijakastikkeesta ja korealaisesta chilimaustetahnasta. 

Uskomattoman mehevät ribsit yllättävät ihanan raikkaalla yrttihunnulla. Valmista yrttitahnaa tupla-annos ja dippaa valmiita ribsejä kastikkeeseen.

Tässä juhannusruoka, joka vie kielen vaativammaltakin herkkusuulta. Grillatut tiikeriravut viimeistellään ruskistetulla voilla, jota limetti ihanasti piristää.

Kasvissyöjän grillissä tirisee pihvin sijaan paprikat, jotka saavat upean makuparin pehmeästä burratajuustosta. 

Vai tarjoaisitko keskikesän juhlassa sittenkin pizzaa? Kasvisgrillipizza saa makunystyrät onnesta sykkyrälle. Pizzan paistaminen grillissä vie vain hetken ja lopputulos on aidossa pizzauunissa paistetun veroinen.

Varhaiskaalivartaat on maittava juhannusruoka ja oiva lisuke grilliherkuille. Varhaiskaalipalat pujotellaan varrastikkuihin, joten ne pysyvät hyvin kasassa tippumatta grilliin. Vartaat voidellaan grillaamisen aikana mausteöljyllä. Täyteläisen kirpeä kastike sekoi­tetaan tahinista eli seesaminsie­mentahnasta ja sitruunasta.

Juhannusruoka päättyy makeaan: jälkiruoat kesän mauissa

Juhannuksen makeissa herkuissa maistuvat kesän suosikkimaut mansikasta raparperiin. Tee helppo kulhoon koottu mansikkakakku, nosta pöytään marengin makeuttama marjapiirakka tai paista tarjolle vino pino pitsireunaisia muurinpohjalettuja. 

Vai tekisitkö sittenkin virkistävän marjajäädykkeen tai näyttävän jäätelökakun?

Raparperi on alkukesästä herkullisimmillaan, ja mehukas raparperijälkiruoka on klassinen valinta juhannuspöytään. Tämä uskomattoman herkullinen raparperijäätelö valmistuu muutamasta raaka-aineesta ilman jäätelökonetta.

Katso myös Kotiliesi.fi: Juhannuskakku houkuttelee herkuttelemaan – valitse suosikkisi Kotilieden parhaista kesäkakuista

X