Ruokajutut

Suolaiset letut – parhaat taikinat ja mehevimmät täytteet lettuihin

Suolaiset letut maistuvat päivän joka aterialla tai sopivat vaikka juhlavan aterian alkupaloiksi. Täytteitä ja mausteita tuunaamalla suolaisiin lettuihin saa loputtomasti vaihtelua. Uskoisitko, että letut käyvät jopa pizzapohjaksi?

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Milloin viimeksi söit lettuja suolaisilla täytteillä? Suolaiset letut taipuvat moneen mausteita ja täytteitä vaihtamalla.

Suolaiset letut maistuvat päivän joka aterialla tai sopivat vaikka juhlavan aterian alkupaloiksi. Täytteitä ja mausteita tuunaamalla suolaisiin lettuihin saa loputtomasti vaihtelua. Uskoisitko, että letut käyvät jopa pizzapohjaksi?

Suolaiset letut taipuvat klassisiksi pinaattiletuiksi, pehmeiksi porkkanalätyiksi, ruokaisaksi aamupalaksi, hauskoiksi pikapizzoiksi tai tortillaletun tapaan täytetyiksi rulliksi. Kokosimme tähän sivustomme parhaat suolaiset letut, mehevimmät täytevaihtoehdot ja hauskimmat ideat suolaisille lettukesteille.

Lue myös: Täydellinen lettutaikina – näillä vinkeillä syntyvät rapeareunaiset letut!

Suolainen lettutaikina on helppo tehdä

Suolaiset letut onnistuvat varmasti, kun valmiina on maukas lettutaikina. Suolainen lettutaikina syntyy kuten makeakin, mutta ilman sokeria. Tarvitset vain maitoa, kananmunia, jauhoja ja öljyä sekä ripauksen suolaa. Puolen litran taikinasta riittää noin kuuteen suureen ohukaiseen. 

Sekoittamalla jauhot maidon ja kananmunien joukkoon pienissä erissä taikinaa huolellisesti vispaten, vältyt jauhopaakuilta. Anna taikinan turvota puolisen tuntia tai vaikka yön yli. Lettutaikina ei nimittäin ole moksiskaan levättyään yön jääkaapissa. Jos taikina on turvonnut liian paksuksi, notkista se maitotilkalla letkeäksi.

Voit myös valmistaa lettutaikinan valmiiksi jo aamulla ja antaa sen turvota päivän jääkaapissa. Näin taikina on valmis paistettavaksi esimerkiksi heti töistä palattuasi.

Vaihtelua suolaiseen lettutaikinaan

Vaihtelua suolaiseen lettutaikinaan saat korvaamalla osan vehnäjauhoista esimerkiksi ohrajauhoilla.

Suolainen lettutaikina valmistuu kaapin perusraaka-aineista. Spelttiletut tehdään korvaamalla osa jauhoista spelttijauhoilla ja lisäämällä auringonkukansiemeniä.

Pinaattiletut on klassikko ja erityisesti lasten mieleen. Lisää perustaikinaan pussi pakastepinaattia ja seuraa muutoin perusohjetta. 

Nokkosletut maistuvat keväällä ja valmistuvat pinaattilettujen tapaan. Kun keräät nokkoset puutarhahansikkaat kädessä ja ryöppäät nuoret versot ennen taikinaan lisäämistä, ei poltteluvaaraa ole.

Pulleat herneohukaiset valmistuvat ilman jauhoja kananmunista ja pussillisesta pakasteherneitä. Laita ainekset korkeareunaiseen kulhoon ja soseuta kuohkeaksi sauvasekoittimella.

Vai kokeilisitko vaihteeksi meheviä porkkanalettuja? Raasta lettutaikinaan muutama keitetty porkkana ja tarjoa porkkanaletut joko pääruokana tai lisukkeena liha- tai kasvisruokien kanssa.

Myös lehtikaali ja nokkonen sopivat lettutaikinaan. Sauvasekoittimella tai tehosekoittimella surauttamalla taikinasta saa sileää.

Lettujen kanssa vain mielikuvitus on rajana. Suolaiset letut voi täyttää liha-, kala- tai kasvistäytteellä. Jos pöydässä on monta herkkusuuta, voit tehdä useamman täytteen, joista jokainen ruokailija voi koota mieleisensä letun. Tähteiksi jääneet letut voi seuraavana päivänä hyödyntää esimerkiksi pizzapohjana tai gratinoida juustolla meheviksi.

Suolainen täyte letuille

Täytettyinä suolaiset letut karkottavat kovimmankin nälän. Täytteet voi tarjota erikseen tai pyöräyttää räiskäleiden sisään. 

Korvaa tuttu tortillalätty letulla ja rullaa väliin meksikolaisia makuja. Jauheliha-paputäyte tai mausteinen nyhtöliha, raikas kaalisalaatti sekä jogurttikastike ovat suolaisten lettujen välissä todellista makujen ilotulitusta.

Aamupalaletut täytetään paistetulla kananmunalla ja rapealla pekonilla. Asettamalla toisen letun päälle saat hauskat ”lettuburgerit”.

Suolaiset letut kalatäytteellä

Savukala- tai muu kalatäyte ovat lettujen klassikkotäytteitä, eikä ihme! Savukala lettujen parina on nimittäin todellinen ässä. Sipaise letun päälle kantarellituorejuustoa tai pehmeää raejuustotahnaa, lisää savukala ja viimeistele maun mukaan tuoreilla yrteillä tai vaikka raastetulla cheddarjuustolla. Savulohen lisäksi räiskäleiden kanssa maistuvat myös savusiika tai -ahven.  

Juhlava lohimousse tehdään kylmäsavulohesta, jokiravunpyrstöistä ja majoneesista. Lisämakua tuovat tilli ja sitruuna. Kokeile maukasta kalatahnaa myös uuniperunoiden täytteenä ja leivän päällä.

Pulleiden perunalettujen kanssa ihastuttaa helppotekoinen katkaraputäyte, joka valmistuu nopeasti pakastekatkaravuista ja ruohosipulilla maustetusta tuorejuustosta. Perunaletut ja katkaravut sopivat myös hienomman aterian alkuruoaksi.

Räiskäleiden kasvistäytteet

Kasvistäytteiset letut karkottavat nekin nälän – etenkin, kun mukana on myös juustoa, linssejä tai kananmunaa.

Vitamiinipitoinen lehtikaali sujahtaa mukavasti isojen pitsilettujen täytteeksi. Lisää lehtikaalitäytteen mausteeksi juustokuminaa ja valkosipulia, rouskeeksi hasselpähkinöitä. Raejuusto lisää ruokaisuutta. 

Villien sienilettujen juju on lettutaikinassa: taikina maustetaan itse tehdyllä sienisuolalla. Voit hyödyntää luonnon antimia runsaamminkin: lisää taikinaan ryöpättyjä voikukan tai nokkosen lehtiä ja tarjoa kaverina villiyrttisalaattia.

Maittavien ja mehevien aamiaislettujen keskelle on piilotettu makeita pikkutomaatteja, fetajuustoa ja paistettu kananmuna. Täydellisen ruokaisa aamiainen siis!

Linssibolognese on tuttu pastan kaveri, mutta toimii hyvin myös lettujen täytteenä. Muhkean maun salaisuus piilee kastikkeeseen raastetuissa juureksissa ja pitkässä haudutusajassa.

Juustolla täytetyt ohukaiset ovat sitä mitä nimikin lupaa: ricotta-, parmesaani- ja mozzarellajuusto tekevät kasvisletuista uskomattoman meheviä ja maukkaita.

Kasvisraasteita voi sujauttaa paitsi lettutaikinaan, myös lettujen väliin. Jaa kasvistäyte lettujen päälle, käännä letut kahtia ja valuta päälle pehmeää cheddar-sulatejuustoa.

Gratinoidut letut ja lettupizzat 

Suolaiset letut maistuvat parhaalta vastapaistettuina, mutta tähteiksi jääneet räiskäleet voi mainiosti hyödyntää seuraavana päivänä vaikka nopeina pizzapohjina. Levitä lettujen päälle täytteet ja sujauta hetkeksi uuniin.

Tai kokeile gratinoituja lettuja. Rullaa lettujen väliin muhkea jauhelihatäyte, aseta uunivuokaan ja ripota päälle juustoraaste. Uunissa gratinoidut letut karkottavat varmasti kovimmankin nälän. 

Lue myös Kotiliesi.fi: Elämäsi parhaat pannarit Amerikasta Ahvenanmaalle – katso 6 makoisaa ohjetta

X