Ruokajutut

Talvi on sitrushedelmien sesonkia! Marokkolainen uunikala, veriappelsiini-mozzarellasalaatti ja 4 muuta sitrushedelmillä hurmaavaa ruokaa

Sitrushedelmät ovat keskitalven sesonkiruokaa ja antavat virtaa vuoden pimeimpään aikaan. Lisää niitä uunikalan kaveriksi, broilerivuoan joukkoon ja uunijuuresten mausteeksi. Veriappelsiinista ja mozzarellasta valmistettu salaatti on myös supertrendikästä tarjottavaa.
14.1.2019 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Sitrushedelmät hurmaavat keskitalvella raikkaudellaan ja monipuolisuudellaan. Ne sisältävät runsaasti C-vitamiinia, joka toimii muun muassa antioksidanttina eli suojaa elimistöä haitalliselta hapettumiselta. C-vitamiinin liian pieni saanti voi aiheuttaa väsymystä ja infektioherkkyyttä, siksi sen riittävästä saannista on syytä pitää huolta.

6 raikasta ruokaa sitruksista:

Marokkolainen uunikala

Marokkolainen uunikala tehdään kokki Maija Silvennoisen ohjeen mukaan. Tulinen harissatahna on mahtava makupari raikkaille sitrushedelmille. Uunissa kypsennetty kala tarjotaan sitrushedelmistä ytyä saavan kvinoasalaatin kera. 

kvinoasalaatti ja marokkolainen uunikala

Marokkolaiset makuvivahteet ja suomalainen kala ovat loistava yhdistelmä. Kalan voi kypsentää joko uunissa tai grillissä.

Valmistusaika: Alle 30 min| Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Marokkolainen uunikala

800 g perattua ja suomustettua kalaa (siikaa, ahventa, kuhaa tai haukea)
2 rkl harissaa (marokkolainen maustetahna)
merisuolaa
1 appelsiini viipaleina
1 dl mantelilastuja

Valmistusohje

1. Leikkaa kalojen pintaan muuta­ma viilto.

2. Pane kalat uunipellille. Hiero harissa ja suola kalojen si­sään ja pinnalle. Työnnä appelsii­ninviipaleet kalojen sisään.

3. Kyp­sennä kaloja 200-­asteisessa uu­nissa noin 10 minuuttia.

4. Ripottele mantelilastut kalojen pinnalle ja laita uuniin noin 10 minuutiksi tai kunnes kala on kypsää ja man­telilastut kauniisti paahtuneet.

5. Tarjoa esimerkiksi kvinoasalaatin kanssa.

Marokkolainen linssi-jyväsalaatti

Myös tässä salaatissa maistuvat Marokon mahtavat makuvivahteet. Valmiiksi keitetyillä purkkilinsseillä saat rikastettua salaatin proteiinipitoisuutta näppärästi ja nopeasti. Lisää appelsiinin kaveriksi täysjyvää sekä taateleita ja viimeistele salaatti jogurttipohjaisella kastikkeella.

marokkolainen linssi-jyväsalaatti

Valmiiksi keitetyillä purkkilinsseillä saat rikastettua salaattien proteiinipitoisuutta näppärästi ja nopeasti. Lisää joukkoon täysjyvää ja viimeistele salaatti jogurttipohjaisella kastikkeella.

Valmistusaika: Alle 30 min| Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Marokkolainen linssi-jyväsalaatti:

2 dl vettä
2 dl ateriajyviä (Myllärin)
1/4 tl suolaa
1 appelsiini
3 rkl sitruunamehua
2 rkl oliiviöljyä
250 g kukkakaalia
1 prk (290 g) kypsiä punaisia tai vihreitä linssejä
10 kuivattua pehmeää taatelia
1 ruukku korianteria
1 ruukku voimakasta minttua

Jogurttikastike

2 dl kreikkalaista jogurttia
2 rkl sitruunamehua
1 rkl hunajaa

Valmistusohje

1. Mittaa kattilaan vesi ja kie­hauta. Lisää joukkoon ateria­jyvät ja suola. Keitä keskiläm­möllä poristen 10 minuuttia, tai kunnes vesi on imeytynyt jyvien joukkoon.

2. Leikkaa appelsiinista viipaleet molemmista päistä pois. Aseta leikkuulaudalle leikattu pinta leikkuulautaa vasten, ja kuori appelsiini veitsellä kalvottomak­si. Leikkaa appelsiini kuutioiksi. Sekoita appelsiinikuutiot ja irron­nut mehu jyväseoksen joukkoon. Lisää joukkoon sitruunanmehu ja öljy. Kaada jyväseos tarjoilu­vadille.

3. Pese kukkakaali. Leikkaa kuk­kakaali mahdollisimman pienek­si silpuksi. Huuhtele linssit no­peasti kylmällä vedellä siivilässä. Viipaloi taatelit. Hienonna yrtit.

4. Sekoita kukkakaalimuru, lins­sit, taatelit ja yrtit jyväseoksen joukkoon.

5. Sekoita jogurttikastikkeen aineet keskenään pienessä kul­hossa. Tarjoile kastiketta linssi­-jyväsalaatin kanssa.

Appelsiinimarinoituja uunijuureksia, papuja ja mascarponea 

Reippaasti appelsiinilla ja garam masalalla maustettu marinadi sitoo juuresten maut lempeästi yhteen. Kun kumoat joukkoon tölkillisen papuja tai kikherneitä, on sinulla kokonainen ateria. 

appelsiinimarinoituja uunijuureksia, papuja ja mascarponejuustoa

Reippaasti appelsiinilla ja garam masalalla maustettu marinadi sitoo juuresten maut lempeästi yhteen.

Valmistusaika: 30–60 min| Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Uunijuurekset:

2 (250 g) porkkanaa
1 (250 g) palsternakka
3 (450 g) punajuurta
1 tlk (400 g) papusekoitusta tai kikherneitä tölkistä
1 dl hienonnettuja yrttejä, esim korianteria, lehtipersiljaa, rakuunaa
200 g mascarponejuustoa

Marinadi

3 rkl öljyä
1 appelsiinin raastettu kuori
1/2 dl puristettua appelsiininmehua
1 rkl hunajaa
1 tl garam masala mausteseosta
1 tl suolaa
1/2 tl chilirouhetta

Valmistusohje

1. Kuori ja kuutioi juurekset. Kaa­da pavut lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä.

2. Sekoita marinadin ainekset kul­hossa. Lisää kulhoon juurekset ja pavut. Sekoita. Kaada uuninpellil­le leivinpaperin päälle. Kypsennä 225-­asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes juurekset tun­tuvat pehmeiltä ja kypsiltä. Ripot­tele päälle runsaasti hienonnettu­ ja yrttejä.

3. Sekoita mascarponejuusto not­keaksi kulhossa. Tarjoile uunijuu­resten kanssa.

Veriappelsiini-mozzarellasalaatti

Makean kirpsakan veriappelsiinin paras sesonki alkaa tammikuun lopulla ja kestää maaliskuulle asti. Veriappelsiini on todellinen sesonkihedelmä, sillä sen verenpunainen väritys vaatii vuodenajalle tyypillisten päivä- ja yölämpötilojen suuren vaihtelun. Yhdessä mozzarellan kanssa hedelmä luo mainion, lähes täydellisen liiton, joka on jopa parempi kuin perinteinen tomaatti-mozzarellaversio.

veriappelsiini-mozzarellasalaatti

Veriappelsiini ja mozzarella luovat mainion liiton. Yhdistelmä on jopa parempi kuin perinteinen tomaatti-mozzarellaversio.

Valmistusaika: Alle 30 min| Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Veriappelsiini-mozzarellasalaatti:

2 veriappelsiinia
1 iso pallo bufala mozzarellaa
1/2 ruukku basilikaa
2 rkl pistaasipähkinöitä paahdettuina
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl punaviinietikkaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
ripaus sokeria

Valmistusohje

1. Kuori appelsiinit ja leikkaa ne viipaleiksi tai kalvottomiksi loh- koiksi. Asettele viipaleet vadille.

2. Revi päälle mozzarella ja lisää myös basilikan lehtiä. Ripottele pinnalle paahdetut pistaasipähkinät.

3. Seokoita oliiviöljyn joukkoon punaviinietikka ja mausta seos suolalla, mustapippurilla ja ripauksella sokeria.

4. Valuta kastike salaatille ja tarjoile.

Broilerinkoivet uunissa sitrushedelmien ja oliivien kera

Sitrushedelmät antavat lämpimiin ruokiin väriä ja raikkautta. Tässä ohjeessa broilerinkoivet saavat makua sitruunasta ja appelsiinista.

broilerinkoivet uunissa sitrusten ja oliivien kanssa

Broilerinkoivet saavat makua sitruunasta ja appelsiinista.

Valmistusaika: Yli 60 min| Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Broilerinkoivet uunissa oliivien ja sitrushedelmien kera:

4 broilerin koipireittä
suolaa ja mustapippuria
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl voita
2 sitruunaa
1 appelsiini
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
4 oksaa rosmariinia hienonnettuna
2 rkl hunajaa
1 pieni prk kivettömiä oliiveja
2 dl kanalientä tai valkoviiniä

Tarjoiluun:

vihreää salaattia

Valmistusohje

1. Mausta broilerin koipireidet kauttaaltaan suolalla ja mustapippurilla. Kuumenna rypsiöljy ja voi isolla paistinpannulla, ja ruskista koivet molemmin puolin. Nosta ne isoon uunivuokaan.

2. Viipaloi yksi sitruuna ja appelsiini, ja lisää viipaleet vuokaan. Lisää myös hienonnettu valkosipuli, rosmariini, hunaja ja oliivit. Kaada vuokaan lopuksi liemi tai viini, ja purista päälle yhden sitruunan mehu.

3. Paista 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes koivet ovat kypsiä.

4. Tarjoile raikkaan vihreän salaatin kera.

Jogurtti-appelsiinimousse

Tämän jälkiruoan valmistuksessa kannattaa hyödyntää trendikästä veriappelsiinia. Kuohkean jogurttimoussen raikastaa kirpeän makea sitruskreemi. 

jogurtti-appelsiinimousse

Kuohkean jogurttimoussen pinnalla on kirpeän makeaa sitruskreemiä.

Valmistusaika: Yli 60 min| Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 6

Jogurtti-appelsiinimousse:

2 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
11/2 dl tomusokeria
4 dl turkkilaista jogurttia
2 tl vaniljasokeria
1 (veri)appelsiinin raastettu kuori
2 valkuaista
2 rkl sitruunamehua

Appelsiinikreemi:

1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
1 ison (veri)appelsiinin mehu
2 keltuaista
3 rkl tomusokeria
1 tl perunajauhoja
25 g voita

Valmistusohje

1. Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa kerma ja 1 dl tomusokeria vaahdoksi. Mausta jogurtti vaniljasokerilla ja raastetulla appelsiininkuorella. Kääntele jogurtin joukkoon kermavaahto. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää 1/2 dl tomusokeria ja vatkaa vielä hetki.

2. Puserra liivatelehdet kuiviksi ja liuota kuumaan sitruunamehuun. Lisää liivate ohuena nauhana jogurttiseokseen samalla sekoittaen. Kääntele lopuksi joukkoon valkuaisvaahto. Jaa seos annosmaljoihin ja pane hyytymään jääkaappiin.

3. Raasta sitruunasta kuori. Puserra mehut appelsiinista ja sitruunasta. Kaada mehut pieneen kattilaan. Lisää keltuaiset, sokeri ja perunajauhot. Kuumenna hitaasti koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa ja sakenee. Nosta kattila pois levyltä ja lisää voi nokareina. Anna kreemin jäähtyä ja lusikoi se mousseannosten pinnalle. Koristele esimerkiksi appelsiiniviipaleilla ja pähkinärouheella.