Ruokajutut

Tässä vastustamattomassa herkussa yhdistyy kaksi suomalaisten suosikkileivonnaista: runebergintorttu ja kuppikakku

Neidon Herkku on sekoitus Runebergin torttua ja kuppikakkua. Kuopiolaisen jauhopeukalon kehittelemä leivonnainen hyväksyttiin osaksi virallista Suomi 100 –vuoden juhlaohjelmaa.
4.10.2017 Teksti: Miia Siistonen

Eräänä päivänä kuopiolaisen Mari Jehkisen alkoi tehdä mieli runebergintorttuja. Hän päätti katsoa, mitä aineksia kaapista löytyisi. Samoin toimi aikoinaan myös kansallisrunoilijan puoliso Fredrika Runeberg, alkuperäisen reseptin luoja.

Niinpä Mari murusti taikinaan piparien sijaan kaapista löytyneitä Bastogne-keksejä ja korvasi vadelmahillon valkosuklaalla ja hasselpähkinärouheella. Näin syntyi uuden leivoksen pohja.

Leivonnainen kaipasi Marin mielestä vielä jotakin raikasta, joten hän kehitti siihen kuppikakkumaisen kuorrutteen ja Neidon Herkku oli valmis.

– Mielestäni lopputulos maistuu Suomen kesälle. Voin kuvitella nuoret neidot piknikille nauttimaan kesästä ja herkuista, Mari sanoo.

Mari Jehkinen halusi jakaa reseptinsä kaikille suomalaisille.

Amatöörileipurin leivonnaisesta tuli Suomi 100 -herkku

Mari ei ole leipuri. Hän kuvaileekin itseään pankkitoimihenkilöksi, jolla on jauhopeukalo. Työkaverit toimivat koekaniineina Neidon Herkulle.

Idea leivonnaisreseptin jakamisesta tuli Suomi 100 -juhlavuoden teemasta Yhdessä. Mari halusi lahjoittaa herkkunsa kaikille suomalaisille, yhdessä leivottavaksi. Neidon herkku hyväksyttiinkin osaksi virallista Suomi 100 -juhlaohjelmaa.

– Minua ei haittaa, jos joku leipomokin ottaa reseptin käyttöön.

Neidon Herkku

16 kpl

Pohja:

150g leivontamargariinia (huoneenlämpöisenä)

1,5 dl sokeria

2 munaa

2dl vehnäjauhoja

1dl hasselpähkinärouhetta

1dl jauhettuja manteleita

1dl Bastogne-keksien muruja

100g valkosuklaa

1,5tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

Kuorrutus:

100g margariinia

200g Philadelphia tuorejuustoa

1,5 dl tomusokeria

ripaus suolaa

Koristeluun muutama suuri mansikka (talvella voi käyttää esimerkiksi nektariineja tai muita hedelmiä)

Tee näin:

1. Rouhi valkosuklaa ja sekoita valmiiksi kulhossa suklaa ja kuivat aineet. (Vinkki: Bastogne-kekseistä saa parhaiten murua kun keksit laittaa pussiin ja naputtelee ne muruksi esimerkiksi kaulimella.)

2. Sekoita toisessa kulhossa sokeri ja margariini, lisää munat yksitellen ja vatkaa voimakkaasti.

3. Sekoita kaikki pohjan ainekset sekaisin ja nostele taikina muffinivuokiin.

4. Paista 200 asteessa noin 13–15 minuuttia. Pohjien pitäisi olla väriltään ruskeita. Liian vähän paistetut pohjat lässähtävät uunista tullessaan. Anna pohjien jäähtyä ennen kuorruttamista.

5. Sekoita kuorrutteen ainekset hyvin ja kuorruta leivokset.

6. Leikkaa mansikoista siivuja ja muotoile siivut sydämiksi, koristele niillä herkut.

Kommentit (1)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *