Ruokajutut

Tunnetko jo quornin, tempen ja nyhtökauran? Kokosimme vinkit yleisimpien kasviproteiinivalmisteiden käyttöön ja valmistukseen

Kasvipohjaisia proteiinivalmisteita ilmestyy kauppojen hyllyille kuin sieniä sateella. Kokosimme vinkit 5 kasviproteiinin käyttöön sekä maukkaat reseptit, joilla pääset kokkailuissa hyvään vauhtiin

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Kasvipohjaisia proteiinivalmisteita ilmestyy kauppojen hyllyille kuin sieniä sateella. Kokosimme vinkit 5 kasviproteiinin käyttöön sekä maukkaat reseptit, joilla pääset kokkailuissa hyvään vauhtiin

Kasviperäisissä proteiininlähteissä riittää nyt valinnanvaraa enemmän kuin koskaan. Kokeile esimerkiksi kotimaista innovaatiota eli nyhtökauraa, tofua muistuttavaa tempeä tai rakenteeltaan kananlihan kaltaista sieniproteiinivalmiste quornia. 

Lue lisää: Haluatko vähentää lihan syöntiä? Nämä arkiruokasuosikit onnistuvat myös ilman jauhelihaa, kanaa tai nakkeja

Monet kasviproteiinivalmisteet ovat helppokäyttöisiä ja sopivat myös vegaaniseen ruokavalioon. Kasvipohjaiset tuotteet on kuitenkin helpompi ottaa ruokavalioon, kun tuntee niiden käyttömahdollisuudet ja maustamisniksit. 

Kokosimme vinkit viiden kasviproteiinin käyttöön sekä maukkaat reseptit, joilla pääset kokkailuissa hyvään vauhtiin.

Lue lisää: Parhaat tofureseptit: tofucurry, tofu-nuudelikeitto ja 4 muuta herkkuruokaa tofusta

pikapasitettu oumph-kasvisvokki
Useimmat kasviproteiinivalmisteet ovat helppokäyttöisiä. Korvaa niillä liha esimerkiksi pastoissa, wokeissa, paistoksissa, keitoissa ja pataruoissa.

Nyhtökaura

Nyhtökaura on kotimainen innovaatio, joka valmistetaan kaurasta ja härkäpavuista. Se sisältää runsaasti laadukasta proteiinia sekä vatsaa helliviä kuituja. Nyhtökaura on käyttövalmis vaikka sellaisenaan ja toimii erityisen hyvin jauhelihan asemasta.

Nyhtökauraa myydään paitsi jauhelihan tai nyhtölihan kaltaisena rouheena, myös valmiiksi maustettuina Delikaura-rakeina. Molemmat sopivat monipuolisesti käytettäväksi niin kastikkeissa, muhennoksissa, uuniruoissa kuin salaateissakin sekä esimerkiksi pizzan, tacojen ja tortillojen täytteenä.

Nyhtökauran rakenne on melko pehmeä ja maku mieto, mutta se imee itseensä runsaasti makuja. Maustamatonta nyhtökauraa valmistaessasi mausteita ei kannata säästellä. Tuotteesta löytyy myös valmiiksi maustettuja versioita.

Käytä näin: Paista nyhtökauraa muutama minuutti öljyssä, kun haluat siihen rapsakan pinnan. Kun teet kastiketta, lisää nyhtökaura joukkoon vasta ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa, jotta se säilyttää rapean suutuntuman.

Käytä lientä reilusti, sillä nyhtökaura turpoaa nesteessä. Uuniruokiin tai vaikkapa pizzan päälle voit lisätä nyhtökauran sellaisenaan ennen ruoan kypsennystä.

Delikauraa voi puolestaan ripotella sellaisenaan esimerkiksi sosekeittojen päälle tai lämpimien leipien täytteeksi.

Härkis ja Beanit

Kotimaisesta härkäpavusta valmistetun härkiksen käyttö ei juuri eroa nyhtökaurasta. Tuote sopii jauhelihan tavoin käytettäväksi erilaisissa kastikkeissa, uuniruoissa, pizzoissa ja vaikkapa tortillojen täytteenä. Paketillinen eli 250 grammaa härkistä vastaa 400 grammaa jauhelihaa.

Jauhelihaa muistuttavan rouheen lisäksi härkistä myydään myös rapeana Beanit-muruna sekä lihaa muistuttavina suikaleina – sekä maustettuna että maustamattomana. 

Käytä näin: Härkis-härkäpapuvalmiste ja Beanit-muru sopivat käytettäväksi jauhelihan tavoin. Ne voi paistaa pannulla pienessä määrässä öljyä. Kovassa lämmössä paistettuna Beanit-muru rapeutuu herkullisesti. Mausteita kannattaa käyttää enemmän kuin liharuokia valmistettaessa. 

Härkis soveltuu mainiosti myös pyöryköiden ja pihvien raaka-aineeksi. Mureketaikinat kannattaa valmistaa tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa, jotta taikina saa helposti muotoiltavan rakenteen.

Kastikkeisiin härkis kannattaa lisätä vasta lopuksi, sillä nyhtökauran tavoin se turpoaa nesteessä ja muuttuu rakenteeltaan pehmeäksi.

Beanit-suikaleet muistuttavat rakenteeltaan ja suutuntumaltaan lihasuikaleita. Beanit-suikaleet ovat Härkiksen tapaan helppokäyttöisiä, sillä ne voi heittää suoraan pannulle paistumaan. Rapeaksi paistettuja suikaleita voi käyttää kana- ja naudanlihasuikaleiden tapaan esimerkiksi wokeissa, salaateissa sekä pasta- ja pataruoissa.

Tempe 

Tempe tai tempeh on alkujaan Indonesiasta kotoisin oleva fermentoimalla valmistettu kasviproteiini. Yleensä tempe valmistetaan soijapavuista, mutta tarjolla on myös herneestä, härkäpavuista ja lupiinista valmistettua tempeä.  

Tempe muistuttaa tofua, mutta on rakenteeltaan kiinteämpää ja voimakkaamman makuista kuin tofu. Koska tempe valmistetaan fermentoimalla, sen maku on hieman hapan ja miellyttävän pähkinäinen. Tempe imee itseensä reilusti mausteita, joten se taipuu helposti moniin makumaailmoihin.

Käytä näin: Tempe sopii moniin sellaisiin ruokiin kuin mihin tofukin. Toisin kuin tofu, tempeä ei kuitenkaan tarvitse kuivata painon alla, vaan se on valmis käytettäväksi sellaisenaan. 

Tempen voi pilkkoa, viipaloida, murustella tai raastaa halutun kokoisiksi ja muotoisiksi palasiksi. Palat voi keittää, hauduttaa tai leivittää, mutta parasta tempestä kuitenkin tulee öljyssä rapeaksi paistettuna tai friteerattuna. Käytä paistamiseen runsaasti öljyä, jotta saat siitä erityisen rapeaa ja maukasta.

Tempe kannattaa paistaa ja maustaa erillisellä pannulla ja lisätä ruokien joukkoon vasta lopuksi. Tempe sopii erityisen hyvin aasialaisiin ruokiin, kuten wokkeihin, mutta sitä voi sujauttaa myös patonkien ja tacojen täytteeksi, curry-kastikkeisiin, erilaisiin salaatteihin, kulhoruokiin ja keittoannoksiin sekä burgereiden väliin perinteisen pihvin sijaan. 

Quorn 

Quorn tehdään käyttämällä Fusarium venenatum -sienestä. Sidosaineena käytetään munanvalkuaista eikä quorn siksi sovellu vegaaniseen ruokavalioon. 

Quornin maku ja koostumus muistuttavat broilerin ja sianlihan sekoitusta. Tuotetta löytyy muun muassa fileinä, paloina ja rouheena sekä esimerkiksi nugetteina ja makkaroina. Tuotteet löytyvät kauppojen pakastealtaista.

Käytä näin: Paista quorn öljyssä, kun haluat siihen rapean pinnan. Jos haluat pehmeää quornia, anna sen muhia keitossa tai kastikkeessa kymmenisen minuuttia. Uuniruokiin ja patoihin quornin voi lisätä sellaisenaan ennen ruoan kypsennystä. 

Quornin voi lisätä pannulle tai pataan jäisenä, mutta parhaan lopputuloksen saat, kun lisäät sen ruokiin sulaneena ja kuumennat mieleiselläsi tavalla.

Quornin maku on mieto, mutta sen voi helposti maustaa mieleisekseen. Quorn on omiaan erilaisissa pataruoissa vahvojen mausteiden seurassa, mutta sopii erinomaisesti myös keittoihin, pastoihin sekä erilaisiin wokkiruokiin.

Oumph! 

Oumph! on ruotsalainen ruokainnovaatio. Soijapavuista valmistettu kypsä tuote muistuttaa koostumukseltaan broileria. Oumph!-tuotteita on saatavilla sekä maustamattomana että kolmella erilaisella mausteella. Tuotteet löytyvät kauppojen pakastealtaiasta.

Käytä näin: Oumph!-palat paistetaan pienessä öljymäärässä viitisen minuuttia. Tuotteet voi valmistaa myös keittämällä tai grillaten. Palat voi kypsentää joko jäisinä tai sulatettuina, mutta jälkimmäisellä tavalla tulos on hieman parempi ja mehevämpi. 

Kokeile Oumph!-tuotteita erilaisissa wokeissa tai vaikkapa pitaleipien tai tortillojen täytteenä. Oumph! sopii myös pataruokiin, joihin se lisätään viimeisenä ja lämmitetään.

Katso myös Kotiliesi.fi: Vegaanisia ruokia arkeen – Parhaat ohjeet

X