Ruokajutut

Vastustamattomat uunijuurekset kruunataan fetalla tai marinoidaan appelsiinilla – helpot ja maukkaat ohjeet

Värikkäät uunijuurekset on helppo tapa lisätä kasviksia lautaselle. Muutamalla helpolla niksillä saat uunijuureksiin herkullisen, uhkean maun. Juurekset taipuvat niin lisukkeeksi, ruokaisaksi salaatiksi kuin kokonaiseksi ateriaksikin.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
iStockphoto, Otavamedia

Uunissa paahtaminen tuo juureksiin upean, tiiviin maun. Mausteilla, kastikkelilla ja lisukkeilla saat niihin helposti uutta jujua.

Värikkäät uunijuurekset on helppo tapa lisätä kasviksia lautaselle. Muutamalla helpolla niksillä saat uunijuureksiin herkullisen, uhkean maun. Juurekset taipuvat niin lisukkeeksi, ruokaisaksi salaatiksi kuin kokonaiseksi ateriaksikin.

Uunijuurekset ovat takuuvarma, helppo ja herkullinen lisuke aterialle. Juureksissa riittää valinnan varaa myös talvella. Juurekset eivät ala kyllästyttää, kun loihdit niihin pienellä vaivalla uutta jujua ja herkullista särmää.

Lue myös: Helpoin tapa valmistaa kurpitsaa: uunissa paahdettu kurpitsa saa ihanan pähkinäisen aromin

Uunijuurekset eivät kaipaa kuorimaveistä

Useimpia juureksia on turha kuoria, huolellinen pesu harjalla yleensä riittää. Uunijuurekset saavat kuoresta lisämakua, ja parhaimmillaan kuori paahtuukin uunin lämmössä ihanan rapeaksi. Toki vahingoittuneet kohdat tulee poistaa ja multa harjata huolellisesti.

Kuivaa pestyt juurekset esimerkiksi keittiöpyyhkeeseen, sillä öljy tarttuu kuiviin kasviksiin paremmin, jolloin ne myös rapeutuvat makoisammiksi.

Pyri pilkkomaan saman lajin kasvikset mahdollisimman saman kokoisiksi paloiksi. Näin ne myös kypsyvät samaan aikaan. Toki jokainen laji kypsyy hieman eri tahtia, mikä kannattaa myös ottaa huomioon. Lisää siis nopeasti kypsyvät kasvikset pellille paahtamisen loppuvaiheessa tai pilko ne hieman suuremmiksi paloiksi.

Uunijuurekset kaipaavat öljyä ja suolaa

Lorauta uunijuureksille ronskisti öljyä. Myöskään suolan kanssa ei kannata nuukailla. Öljy takaa, etteivät juurekset pala. Suola vaikuttaa sekä uunijuuresten makuun että rakenteeseen. Varmista, että öljy ja mausteet levittyvät kasvisten pintaan tasaisesti. Juurekset kannattaakin pöyhiä sekaisin joko erillisessä kulhossa tai suoraan uunipellillä.  

Kypsennä uunijuureksia riittävän kuumassa uunissa

Levitä juurekset uunipellille väljästi yhteen kerrokseen niin, että mahdollisimman moni kasvislohkoista on kosketuksissa peltiin. Näin saat uunijuureksista rapeita. Jos juurekset eivät meinaa mahtua riittävän väljästi pelille, käytä suosiolla kahta peltiä.

Juurekset paahdetaan, joten uuni saa olla kuuma eli noin 200-asteinen. Kiertoilmalla tulee usein paras lopputulos. Huomaa, että kiertoilmatoiminto on välttämätön, jos paahdat kerralla useamman pellillisen.

Uuneissa on eroja, joten lämpötilaa kannattaa tarkkailla. Säädä siis lämpöä sen mukaan, miten uunijuurekset alkavat saada paahteista väriä.

Monta tapaa valmistaa uunijuurekset

Herkullinen talvisalaatti valmistetaan paahdetuista uunijuureksista ja tarjotaan maapähkinävoista sekä mausteista sekoitetun kastikkeen kanssa. Kypsien juuresten joukkoon lisätyt granaattiomenan siemenet tuovat pirskahtelevaa makeutta.

Ihana talvinen lisuke syntyy uunissa paahdetuista juureksista, jotka saavat makua raikkaasta, itse tehdystä pestokastikkeesta. Voit käyttää mitä tahansa juureksia. Vaihtele myös yrttejä ja valmista pesto välillä vaikkapa korianterista.

Kreikkalaisittain hunajalla, yrteillä ja sitruunalla maustetut juurekset tarjotaan raikkaan jogurttikastikkeen kanssa. Kreikkalaiset uunijuurekset sopivat parhaiten lisukkeeksi, mutta jos kippaat joukkoon purkillisen kikherneitä ja tarjoat lisänä täysjyväleipää, on koossa kokonainen ateria.

Jos uunissa paahdettu fetajuusto on parasta mitä tiedät, koukutut takuulla myös fetajuustolla kruunattuihin uunijuureksiin. Juureksista koottu fetasalaatti valmistuu näppärästi uunissa, jossa kasviksista tulee mukavan napakoita ja feta ruskettuu juuri sopivasti.

Kun kaipaat uunijuureksiin vaihtelua, viimeistele salvialla ja hunajalla maustetut valmiit juurekset pyöräyttämällä ne piparjuurivoissa ennen tarjoilua.

Erivärisistä juureksista ja rapeaksi paahdetuista pavuista sekoitettu salaatti maistuu täydelliseltä sellaisenaan tai esimerkiksi paistetun broilerin kanssa. Reippaasti appelsiinilla ja garam masalalla maustettu marinadi niputtaa eripariset kasvikset yhteen.

Artikkelia on muokattu 24.11.2023

Katso myös Kotiliesi.fi: Lisää juuresten käyttöä ja kokkaa maukkaat uunijuurekset, salaatti, keitto, muusi, pizza – katso 10 helppoa ohjetta

X