uunijuurekset
Uunissa paahtaminen tuo juureksiin upean, tiiviin maun. Mausteilla, kastikkelilla ja lisukkeilla saat niihin helposti uutta jujua.
Ruokajutut

Vastustamattomat uunijuurekset kruunataan fetalla tai marinoidaan appelsiinilla – 5 helppoa ja maukasta ohjetta

Värikkäät uunijuurekset on helppo tapa lisätä kasviksia lautaselle. Muutamalla helpolla niksillä saat uunijuureksiin herkullisen, uhkean maun. Juurekset taipuvat niin lisukkeeksi, ruokaisaksi salaatiksi kuin kokonaiseksi ateriaksikin.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Uunijuurekset ovat takuuvarma, helppo ja herkullinen lisuke aterialle. Juureksissa riittää valinnan varaa myös talvella. Juurekset eivät ala kyllästyttää, kun loihdit niihin pienellä vaivalla uutta jujua ja herkullista särmää.

Lue myös: Helpoin tapa valmistaa kurpitsaa: uunissa paahdettu kurpitsa saa ihanan pähkinäisen aromin

Uunijuurekset eivät kaipaa kuorimaveistä

Useimpia juureksia on turha kuoria, huolellinen pesu harjalla yleensä riittää. Uunijuurekset saavat kuoresta lisämakua, ja parhaimmillaan kuori paahtuukin uunin lämmössä ihanan rapeaksi. Toki vahingoittuneet kohdat tulee poistaa ja multa harjata huolellisesti.

Kuivaa pestyt juurekset esimerkiksi keittiöpyyhkeeseen, sillä öljy tarttuu kuiviin kasviksiin paremmin, jolloin ne myös rapeutuvat makoisammiksi.

Pyri pilkkomaan saman lajin kasvikset mahdollisimman saman kokoisiksi paloiksi. Näin ne myös kypsyvät samaan aikaan. Toki jokainen laji kypsyy hieman eri tahtia, mikä kannattaa myös ottaa huomioon. Lisää siis nopeasti kypsyvät kasvikset pellille paahtamisen loppuvaiheessa tai pilko ne hieman suuremmiksi paloiksi.

Uunijuurekset kaipaavat öljyä ja suolaa

Lorauta uunijuureksille ronskisti öljyä. Myöskään suolan kanssa ei kannata nuukailla. Öljy takaa, etteivät juurekset pala. Suola vaikuttaa sekä uunijuuresten makuun että rakenteeseen. Varmista, että öljy ja mausteet levittyvät kasvisten pintaan tasaisesti. Juurekset kannattaakin pöyhiä sekaisin joko erillisessä kulhossa tai suoraan uunipellillä.  

Kypsennä uunijuurekset riittävän kuumassa uunissa

Levitä juurekset uunipellille väljästi yhteen kerrokseen niin, että mahdollisimman moni kasvislohkoista on kosketuksissa peltiin. Näin saat uunijuureksista rapeita. Jos juurekset eivät meinaa mahtua riittävän väljästi pelille, käytä suosiolla kahta peltiä.

Juurekset paahdetaan, joten uuni saa olla kuuma eli noin 200-asteinen. Kiertoilmalla tulee usein paras lopputulos. Huomaa, että kiertoilmatoiminto on välttämätön, jos paahdat kerralla useamman pellillisen.

Uuneissa on eroja, joten lämpötilaa kannattaa tarkkailla. Säädä siis lämpöä sen mukaan, miten uunijuurekset alkavat saada paahteista väriä.

Uunijuuressalaatti ja pähkinäkastike 

Herkullinen talvisalaatti valmistetaan paahdetuista uunijuureksista ja tarjotaan maapähkinävoista sekä mausteista sekoitetun kastikkeen kanssa. Kypsien juuresten joukkoon lisätyt granaattiomenan siemenet tuovat pirskahtelevaa makeutta.

uunijuuressalaatti ja pähkinäkastike

Täyteläinen maapähkinäkastike ja kirpsakat granaattiomenansiemenet ovat mahtava makupari uunissa makeiksi paahtuneille juureksille. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Uunijuuressalaatti ja pähkinäkastike

Uunijuurekset pestolla 

Ihana talvinen lisuke syntyy uunissa paahdetuista juureksista, jotka saavat makua raikkaasta, itse tehdystä pestokastikkeesta. Voit käyttää mitä tahansa juureksia. Vaihtele myös yrttejä ja valmista pesto välillä vaikkapa korianterista.

uunijuureksia pestokastikkeella

Pesto on parasta itse tehtynä, mutta kiireessä voit oikaista myös kaupan valmiilla. Kuva: Tommi Tuomi

Ohje: Uunijuurekset pestolla

Uunijuurekset kreikkalaisittain

Kreikkalaisittain hunajalla, yrteillä ja sitruunalla maustetut juurekset tarjotaan raikkaan jogurttikastikkeen kanssa. Kreikkalaiset uunijuurekset sopivat parhaiten lisukkeeksi, mutta jos kippaat joukkoon purkillisen kikherneitä ja tarjoat lisänä täysjyväleipää, on koossa kokonainen ateria.

Uunijuurekset_kreikkalaisittain

Kreikkalaisittain maustetuissa uunijuureksissa maistuu sitruuna, hunaja ja tuoreet yrtit. Kuva: Niclas Mäkelä

Ohje: Uunijuurekset kreikkalaisittain

Feta-uunijuurekset 

Jos uunissa paahdettu fetajuusto on parasta mitä tiedät, koukutut takuulla myös fetajuustolla kruunattuihin uunijuureksiin. Juureksista koottu fetasalaatti valmistuu näppärästi uunissa, jossa kasviksista tulee mukavan napakoita ja feta ruskettuu juuri sopivasti.

Feta on erityisen ihana makupari niin punajuurille, porkkanoille kuin palsternakoillekin, jotka paahtuvat uunissa suussa sulavan makeiksi.

feta-uunijuurekset

Juurekset makeutuvat maukkaiksi uunin lämmössä. Suolainen fetajuusto tarjoaa makeudelle vastapainoa. Kuva: Tommi Tuomi

Ohje: Feta-uunijuurekset

Appelsiinimarinoituja uunijuureksia, papuja ja mascarponea 

Erivärisistä juureksista ja rapeaksi paahdetuista pavuista sekoitettu salaatti maistuu täydelliseltä sellaisenaan tai esimerkiksi paistetun broilerin kanssa. Reippaasti appelsiinilla ja garam masalalla maustettu marinadi niputtaa eripariset kasvikset yhteen.

appelsiinimarinoituja uunijuureksia, papuja ja mascarponejuustoa

Appelsiini ja garam masala maustavat juurekset makoisiksi. Täyteläinen mascarpone-tuorejuusto tuo viime silauksen. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Appelsiinimarinoituja uunijuureksia, papuja ja mascarponea

Kotiliesi.fi: Lisää juuresten käyttöä ja kokkaa maukkaat uunijuurekset, salaatti, keitto, muusi, pizza – katso 10 helppoa ohjetta

X