uunipuuro
Uunipuuron voi tehdä joko lehmänmaitoon tai mieleiseen kasvijuomaan.
Ruokajutut

Uunipuurolla aamu alkaa lempeästi – se voi maistua omenalta tai vaikka mustikkapiirakalta, katso ihanat reseptit!

Uunipuuro on suurta herkkua, joka ilahduttaa niin leppoisana viikonloppuna kuin kiireisempänä arkiaamunakin. Mittaa ainekset vuokaan ja anna uunin hoitaa työt. Tässä ihanimmat ohjeet ja ideat.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Uunipuuro täyttää vatsan lempeästi. Vaihtelua makuun saa niin hiutaleita, nestettä kuin höysteitäkin vaihtamalla.

Lue myös: Kaurapuuro aloittaa päivän lempeästi – 5 ohjetta, jotka saavat sinut odottamaan aamua vesi kielellä

Uunipuuro – vaihtelua makuun

Uunipuuro on helppotekoinen herkku. Mittaa ainekset uunivuokaan ja anna uunin hoitaa työt. Uunipuuron voi valmistaa hiutaleista tai kokonaisista suurimoista. Kauran ohella maukas puuro valmistuu esimerkiksi speltistä, ohrasta sekä ruis- tai neljän viljan hiutaleista.

Hiutaleiden lisäksi myös uunipuuron valmistukseen käytettävissä nesteissä riittää valinnanvaraa. Uunipuuron voi tehdä joko lehmänmaitoon tai mieleiseen kasvijuomaan. Erityisesti kaurajuomasta valmistettusta uunipuurosta tule lempeän ja samettisen pehmeän makuinen. Valitse paksu ja rasvainen niin sanottu baristaversio, jolla saat täyteläistä uunipuuroa. 

Myös lehmänmaidosta kannattaa valita rasvainen versio eli täys- tai ainakin kevytmaito. Äläkä huolestu, uunissa maito ei voi palaa pohjaan. Muutama voinokare puuron pinnalla tai vuoan pohjalla tekee makuelämyksestä täydellisen.

Hauduta hissukseen tai valmista vikkelästi

Suurimoista valmistettu uunipuuro on parhaimmillaan, kun se saa hautua uunissa matalassa lämmössä hissukseen useamman tunnin tai vaikka yön yli. Esimerkiksi 100 asteessa puuro kypsyy yön yli. Aamun hommaksi jää vain kahvinkeitto ja puuron lapioiminen lautasille. 

Korkeammassa lämpötilassa puuro valmistuu nopeamminkin. Esimerkiksi 175-asteisessa uunissa suurimoista keitetyn puuron kypsyminen vie parisen tuntia. Tällöin uunipuuroa kannattaa sekoittaa pari kertaa kypsennyksen aikana. Jos pinta tummuu liikaa, voit peittää sen foliolla. Lisää joukkoon tilkka nestettä, jos puuro on makuusi liian jämäkkää. 

Hiutaleista valmistettu uunipuuro kypsyy reilussa puolessa tunnissa. Sillä aikaa hoituvat muut aamutoimet, koska puuroa ei tarvitse sekoitella tai vahtia.

Jujua uunipuuroon saa erilaisilla höysteillä. Mukaan voi lohkoa omenoita, päärynöitä tai banaania, tai makua voi piristää vaikkapa erilaisilla marjoilla. Pinnan voi halutessaan kuorruttaa myös pähkinöillä.

Ideoita ja vinkkejä uunipuuroihin voi poimia vaikkapa oheisista ohjeista.

Iki-ihanat uunipuurot kaurasta, ohrasta ja tattarista

Kaura on suosittu puuroaines. Uunipuuroihin voi valita joko nopeasti kypsyvät kaurahiutaleet tai hissukseen hautuvat kaurasuurimot.

Kaura-taateliuunipuuro valmistetaan suurimoista. Jujua makuun tuovat taateleiden lisäksi pari lusikallista maapähkinävoita, auringonkukansiemenet sekä nesteenä käytettävä mantelijuoma.

Omenainen uunipuuro hautuu uunissa kuin itsestään. Kuorineen viipaloidut omenat antavat mukavaa makua ja suutuntumaa uunipuurolle.

Uunissa pitkään hautunut ohrapuuro on herkkua. Valitse valmistukseen mieluiten kokonaiset ohrasuurimot: ne ehtivät hautua täysin pehmeiksi, mutta niissä on silti rakennetta. Tarjoa uunipuuro mehukeiton kanssa aamupalalla tai nautiskele sitä vaihteeksi vaikka lounaaksi.

Iki-ihana uuniohrapuuro on tavallistakin parempaa omppupiirakan makuisena versiona. Maidottoman uunipuuron voi tehdä omenamehuun. 

Riisipuuro on aattoaamun herkku. Mitäpä jos kuitenkin laittaisit jouluisen uunipuuron reseptin uusiksi: lisää riisin sekaan ohraa, ropsauta joukkoon rusinoita, manteleita ja luumuja – ja nauti.

Veikeän makuisen uunipuuron voi valmistaa myös aromikkaasta tattarista. Tattarisuurimot saavat seurakseen mantelirouhetta. Yön yli hautunut tattariuunipuuro on lempeä alku päivälle.

Uskoisitko, että uunipuuro voi maistua myös mustikkapiirakalta? Kyllä vain! Ripauta kaurahiutaleiden joukkoon kanelia sekä kardemummaa ja tarjoile uunipuuro vaniljakastikkeen kanssa. Herkkua!

Katso myös Kotiliesi.fi: Kaurasta syntyy maittava puuro monella tapaa – tässä viisi herkullista ohjetta

X