vadelma
Vadelman paras sesonki on heinä-elokuussa.
Ruokajutut

Vadelma on luonnon oma karkki! Leivo vadelmainen juustokakku tai kokeile vegaanista kaura-vadelmajäätelöä

Vadelma on herkkua sellaisenaan, mutta loistava marja myös leivontaan ja jälkiruokiin. Nappaa parhaat vadelmareseptit ja vinkit säilöntään.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Vadelma tuo kesän kielelle. Makeimmalta se maistuu sellaisenaan, mutta onneksi suosikista riittää iloa ympäri vuoden!

Lue lisää: Mehevään marjapiirakkaan saa vaihtelua täytteillä – kokeile marjojen pariksi kookosta, tuorejuustoa, marenkia tai rahkaa

Kuten rakkaalla lapsella, myös vadelmalla on monta nimeä. Vattu on vadelman valtakunnallinen lempinimi, mutta Karjalassa vadelmaa kutsutaan myös vaapukaksi ja pohjoisessa vaaraimeksi. 

Mitä eroa on villivadelmalla ja puutarhavadelmalla?

Vadelmia on useita kymmeniä eri lajikkeita ja ne ovat levinneet ympäri maapalloa. Punainen vadelma on yleinen koko Euroopassa ja Suomi lukeutuu sen pohjoisimpiin kasvualueisiin.

Vadelma kasvaa villinä Etelä- ja Keski-Suomessa aina Oulun ja Kajaanin korkeudelle hyvin yleisenä, mutta Lapissa villivadelma on harvinainen. Tyypillisiä luonnonvaraisen vadelman kasvupaikkoja ovat hakkuuaukiot, kivikot, sähkölinjojen alusmaat, lehtimetsät, ojien reunat, purojen ja jokien varret, merenrannat, metsänlaidat ja tienvarret.

Puutarhoissa villivadelmasta jalostettua vadelmaa on viljelty 1800-luvulta lähtien. Puutarhavadelman marjat ovat noin kolme kertaa kookkaampia ja sato runsaampi kuin luonnonvaraisilla vatuilla. Maultaan ne ovat villivadelmaa hieman happamampia ja koostumukseltaan kiinteämpiä. 

Vadelma on terveellinen herkku

Vadelma on yksi kuitupitoisimmista marjoista ja kotimaisista marjoista myös loistava folaatin lähde. Hyväksi C-vitamiinin lähteeksikin vatusta on, sillä pari desilitraa vadelmia sisältää saman verran C-vitamiinia, kuin yksi mandariini.

Vadelmista saa myös K-, E-, A-, ja B-vitamiineja sekä runsaasti kivennäis- ja hivenaineita, kuten magnesiumia ja mangaania.

Vadelma: ihanaa sellaisenaan, makea lisä leivontaan ja loistava säilöntään

Vadelman paras sesonki on heinä-elokuussa. Tuore vadelma on makea kuin karkki ja moni naposteleekin vadelmat sellaisenaan tuoreina suoraan rasiasta tai pensaasta. Jäiset vadelmat myös viilentävät ja maustavat juomat, mutta ne sopivat hyvin myös puuroihin ja smoothieen, kiisseleihin sekä monipuolisesti leivontaan ja jälkiruokiin. Kokonaiset puutarhavadelmat sopivat upeasti myös kakkujen koristeiksi. 

Vadelman maku sopii mainiosti yhteen muiden marjojen kanssa. Mustikan kanssa valmistettava kuningatarhillo tai makea marjapiirakka ovat erityisen herkullisia.

Vastapoimitun vadelman käsittely kannattaa jättää mahdollisimman vähälle. Runsas sato kannattaa toki säilöä talteen pakastamalla, hilloamalla tai keittämällä siitä mehua. Ulkomaiset pakastevadelmat on kuumennettava ennen käyttöä, mutta kotimaisia voi syödä sellaisenaan. 

Leivo vadelmista kakku

Mansikkakakku on perinteinen kesäleivonnainen, mutta loppukesästä kakku kannattaa leipoa vadelmista. Makea marja sopii upeasti yhteen niin suklaan, mantelin kuin lakritsinkin kanssa. 

Vadelmainen red velvet -kakku on klassikkokakun astetta marjaisampi versio, jonka mascarponen täytelöittämää täytettä vadelmat ihanasti raikastavat. Tämä kakku on upea ilmestys myös talven ja joulun juhlapöydässä.

Tuulihattu-vadelmakakku kootaan hauskasti kerroksittain tuulihattutaikinasta valmistetuista kakkupohjista. Välissä vuorottelee vadelmainen vaniljavaahto.

Pistaasipavlova on poutapilven pehmeä marenkiunelma, joka yhdistää makeaa marenkia, raikkaita vadelmia, rapsakoita pistaaseja sekä pehmeää kermavaahtoa. Tee pohjat valmiiksi hyvissä ajoin etukäteen ja täytä juuri ennen vieraiden saapumista.

Juustokakku on ikisuosikki, joka tällä ohjeella valmistuu ilman uunia tai liivatetta. Sulatettu valkosuklaa ja tuorejuusto jähmettävät täytteen juuri sopivan pehmeäksi. Vadelmat maistuvat makeilta niin kakun täytteessä kuin pinnallakin.  

Passiohedelmä-vadelmatäytekakku kruunaa kevään ja kesän juhlat. Raikas karkkirouheella ja marengilla koristeltu sekä vadelmilla ja passiotahnalla täytetty kakku maistuu sekä lapsille että aikuisille.

Tässä loistava resepti vadelmien ystäville sekä niille, jotka arvostavat leivonnassa helppoutta. Mazariinikakun parhain puoli on se, että leivonnainen pysyy mantelimassan ansiosta ihanan mehevänä useammankin päivän, joten sen voi leipoa valmiiksi hyvissä ajoin ennen vieraiden saapumista. 

Vadelma sopii piirakkaan, muffineihin ja leivoksiin

Vadelmista on toki moneen muuhunkin makeaan leivonnaiseen. Sujauta vadelmia muffinssitaikinaan, piirakan täytteeseen tai vaikka kinuskilla silattujen kierrepullien väliin.

Vadelmaclafoutis on ranskalainen pannukakku ja taivaallinen klassikkojälkiruoka vadelmista valmistettuna. Se maistuu herkulliselta hieman jäähtyneenä tomusokeritupsauksen ja vaniljalla maustetun kermavaahdon kanssa.

Tartaletti limetti-vadelmatäytteellä sopii kevään juhlapöytään. Mureat leivospohjat on tehty näppärästi muffinipellille. Pohjat voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Ne säilyvät tiiviissä rasiassa noin viikon ajan, pakastimessa ainakin kuukauden. Pehmeä tuorejuustotäyte ja tuoreet vadelmat kannattaa lisätä vasta tarjoilupäivänä.

Vadelma sopii upeasti yhteen myös muiden marjojen kanssa. Tämän suussa sulavan, britakakkua muistuttavan kolmen marjan marenkipiirakan salaisuus piilee mustikan, vadelman ja mustaviinimarjan yhdistelmässä.

Myös tämä kääretorttu on saanut inspiraationsa kahvipöydän klassikosta, britakakusta. Marenki tuo kääretorttuun rapeutta, vadelmat raikkautta ja mantelijauhe gluteenittomaan pohjaan ihanaa mehevyyttä.

Vadelmaisten piparkakkumuffinit puolestaan mukailevat suositun runebergintortun makumaailmaa. Kardemumman maustamassa taikinassa on tuoreita vadelmia ja piparkakkumuruja, pintaa peittää pehmoinen tuorejuustokuorrute. 

Kesän suloisimmat jälkiruoat viimeistellään vadelmilla

Vadelmasta loihdit myös upeat jälkiruoat juhliin, aterian makeaksi päätökseksi tai muuten vain pienen herkkuhetken varalle. Keitä vadelmista kiisseliä, tee niistä pehmeä vadelmamousse tai tarjoa rapeiden lettujen täytteenä yhdessä piparmintulla maustetun mascarponevaahdon kera. 

Itsetehty kaura-vadelmajäätelö on sekin loistava makeannälän selättäjä. Viileä kesäherkku sopii myös vegaaniseen ruokavalioon.

Pähkinäkrokantti-vadelmajäädyke on astetta juhlavampi tarjottava ja paras jälkiruoka vierasaterialle, koska sen voi tehdä alusta loppuun etukäteen. Tuoreet vadelmat, manteliliköörin maustama jäädykemassa ja rapea pähkinäkrokantti ovat ihania yhdessä. 

Vai kokeilisitko sittenkin yhdistää vadelmaisen jäädykkeen tervai­sista salmiakki­makeisista valmistettuun kastikkeeseen? Mascarponen täytelöittämässä jäädykemassassa on makeaa marenkia ja tuoreita vadelmia. Aikuisten annoksen voi halutessaan terästää myös tilkalla sitrus- tai marjalikööriä.

Vadelmatiramisu on italialaisen klassikkojälkkärin marjaisa versio, joka kootaan tarjolle näyttäviksi annosmaljoiksi. Vadelmien kaveriksi voi yhdistää myös karhunvatukoita. 

Tässä ihana jälkiruoka tai välipalaehdotus, joka maittaa myös perheen pienimmille. Rapeaksi paahdetut ranskanleivät täytetään tuorejuustolla, vadelmilla ja suklaalevitteellä. Nam!

Jos taas rakastat kaurapaistosta, on tämä resepti sinua varten. Mansikka-vadelmapaistos valmistuu näppärästi grillissä. Vadelmamarmeladilla sipaistut mansikat ja vadelmat paistuvat karamellimaisen makeiksi rapean mantelimuruseoksen alla. Voit kypsentää herkun myös 225-asteisessa uunissa noin 10 minuutissa.

Vadelma piristää välipalat ja juomat

Terveellinen ja hyvän makuinen vadelma toimii loistavasti myös erilaisissa välipaloissa. Keitä marjoista makea vispipuuro, vadelmainen kvinoapuuro tai surauta vadelmat smoothieksi yhdessä toisen kesäsuosikin eli mansikan kanssa.

Ja tokihan vadelmista valmistuu myös monta virkistävää juomaa. Kurkku-vadelmakannu ja persikka-vadelmajäätee maistuvat taivaallisilta kesähelteellä. Suosittu mimosa puolestaan päivittyy makeilla vadelmilla ja melonilla kesän parhaaksi alkumaljaksi. 

Jos olet raikkaiden drinkkien ystävä, tartu tähän reseptiin. Vadelmamojito on vaaleanpunainen versio suositusta kesädrinkistä. Vadelmamojitossa on mukana murskattuja tuoreita vadelmia ja koristeena viinimarjan terttu. 

Mustaherukka-vadelmalikööri onnistuu naurettavan helposti, vaikka sen valmistuminen ottaa aikansa. Lisäksi lopputulos on maukas ja täynnä aitoa marjan makua.

Vadelma: Säilö kesän sato talteen

Runsas vadelmasato kannattaa säilöä myös myöhempää herkkuhetkeä varten. Keitä vadelmista hilloa ja mausta se makoisaksi kardemummalla tai vaniljalla. Ihana idea on yhdistää vadelmat myös mustikoiden tai luumun makupariksi.

Katso myös Kotiliesi.fi: Kotimaiset marjat ovat superruokaa! Lue terveysvaikutuksista ja nappaa 7 herkullista marjareseptiä

X