Ruokajutut

Mitä överimpi, sitä parempi! Kokosimme vapun piknikille tai brunssille ihanimmat ja herkullisimmat reseptit ja ideat

Vappuherkut kruunaavat kevään hauskimman juhlan. Munkit, donitsit, tippaleivät, perunasalaatti ja sima kuuluvat vapun klassikkoherkkuihin. Niiden lisäksi pöytään voi kattaa mitä mieli tekee. Poimi parhaat ideat!

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Vappuherkut, kuten munkit, donitsit ja sima, kruunaavat kevään hauskimman juhlan.

Vappuherkut kruunaavat kevään hauskimman juhlan. Munkit, donitsit, tippaleivät, perunasalaatti ja sima kuuluvat vapun klassikkoherkkuihin. Niiden lisäksi pöytään voi kattaa mitä mieli tekee. Poimi parhaat ideat!

Vappuherkut voivat olla hauska sekoitus suolaista ja makeaa syötävää, ruokaisia ja raikkaita salaatteja sekä erilaisia pikkunaposteltavia.

Lue myös: Vapun helpot cocktailpalat: rapukakut, fetanyytit ja oliivicrostinit

Poks, kippis ja kulaus! Vappuna juhlitaan suomalaista työtä sekä tietenkin alkavaa kesää makoisien vappuruokien, kuten munkkien, donitsien, siman ja perunasalaatin kera. Perinteisten herkkujen lisäksi pöytään voi kattaa myös muita makeita ja suolaisia pikkusyötäviä, hot dogeja sekä raikkaita ja ruokaisia salaatteja.

Vappuherkut voi kattaa paitsi ulkopiknikille myös oman keittiönpöydän ääreen, takapihalle tai vaikka olohuoneen lattialle. Tärkeintä on herkuttelu hyvässä seurassa ja iloinen tunnelma – serpentiinejä ja ilmapalloja unohtamatta.

Kokosimme yhteen parhaat ohjeet vappubrunssille, monta reseptiä munkeille, donitseille sekä perunasalaateille ja muita maukkaita ideoita, jotka ilahduttavat kevään värikkäintä ja iloisinta juhlaa. Täältä löydät lisäksi munkkien paisto-ohjeen sekä parhaat vinkit uppopaistajalle.

Muista myös laittaa sima tekeytymään. Hauskaa vappua!

vappuherkut
Munkit, donitsit ja sima kuuluvat vapun ykkösherkkuihin. Niiden lisäksi pöytään voi kattaa mitä mieli tekee.

Makeat vappuherkut: munkit, donitsit ja tippaleivät

Vappu ei olisi mitään ilman siihen kuuluvia makeita herkkuja: munkkeja, donitseja ja tippaleipiä.

Munkit ovat vapun ykkösjuttu. Perinteiset vappumunkit leivotaan pullataikinasta ja uppopaistetaan rasvassa. Uppopaistaminen vaatii huolellisuutta. Nappaa vinkit, joilla onnistut.

Lue lisää: Munkkien paistaminen: näin onnistut

Munkkitaikinan voi halutessaan maustaa appelsiinilla tai vaikkapa sitruunalla. Maidon sijaan nesteenä voi käyttää myös kookosmaitoa. Jos et jaksa tai ennätä valmistaa perinteistä taikinaa hiivalla, pikamunkit voi kohottaa myös leivinjauheella.

Donitsien ja munkkien ero löytyy taikinasta. Kakkutaikinaa muistuttava donitsitaikina kohoaa leivinjauheella, jolloin taikinaa ei tarvitse vaivata tai nostattaa. Uppopaistamisen sijaan donitsit voi paistaa käryttömästi myös uunissa. Värikäs ja ihanan makea kuorrute kruunaa herkkuhetken.

Kokeile myös hauskoja donitsileivoksia, joiden täytteenä hurmaa suussa sulava mansikka-mascarponetäyte.

Jos perinteiset munkit ja donitsit eivät innosta, tee espanjalaisia churroja. Uppopaistetut munkit nautitaan suklaakastikkeen kera.

Muut makeat vappuherkut: kakut, pullat, piirakat ja keksit

Vappu on paitsi donitsien ja munkkien myös monien muiden värikkäiden leivonnaisten kulta-aikaa. Hulluttele leivonnaisten koristelussa ja ota lapset mukaan leivontahetkeen. Vappuna pätee sääntö: mitä överimpi, sitä parempi!

Banoffeetäytekakku, rommitahmapullat, makea banoffee-piirakka ja helpot vohveli-vaahtokarkkipurkit ovat vappuherkkuja, jotka hurmaavat paatuneemmankin herkkusuun. Strösselikeksit ja rocky road -suklaa maistuvat niin lapsille kuin aikuisillekin.

Salaatit – perunasalaatti on ykkönen, muista myös muut ruokaisat salaatit

Erilaiset salaatit sopivat hyvin vappuherkuksi sekä piknikevääksi, sillä ne voi valmistaa etukäteen ja pakata mukaan rasioihin tai purkkeihin. Useimmat ruokaisat salaatit kestävät hyvin kuljetusta ja säilyvät hyvin hetken aikaa lämpimässäkin. Jos kuitenkin käytät helposti pilaantuvia raaka-aineita, huolehdi kylmäketjusta ja pakkaa salaatti kylmäkalleilla varustettuun kylmälaukkuun.

Salaatin pohjana kannattaa käyttää jotain täyttävää ja hyvin säilyvää raaka-ainetta. Perunasalaatti on tietenkin vappuherkku vailla vertaa, mutta salaattipohjaksi sopii myös vaikkapa pasta tai couscous.

Hentolehtiset salaatit vettyvät nopeasti, joten ne kannattaa unohtaa. Niiden sijaan raikkautta salaatteihin saa vaikkapa yrteillä ja rucolalla, jotka säilyvät lehtisalaattia paremmin. Täydennä vappusalaattia yrttien lisäksi esimerkiksi juustolla, kinkulla, broilerilla, pavuilla tai erilaisilla kasviksilla.

Jos nautiskelet vappuherkut piknikin sijaan kotona, esimerkiksi hedelmäinen hoisin-broilerisalaatti, panzanella-mozzarellasalaatti ja grillattu broileri-tsatsikisalaatti ovat hyviä vaihtoehtoja vappupöytään.

Muut suolaiset vappuherkut: pizzat, burgerit, hotdogit ja piirakat

Vappu on ruokajuhlana hauska, sillä perinteisten vappuherkkujen lisäksi tarjolla voi olla melkein mitä vain. Ruokaisat piirakat, hot dogit sekä erilaiset pizzat ja burgerit sekä muut suolaiset vappuherkut ovat hauskaa syötävää, jotka maistuvat niin isoille kuin pienillekin herkkusuille.

Hauska idea on myös koota tarjottimelle valmiita bageleita ja erilaisia täytteitä, joista jokainen saa koota mieleisensä herkkuleivät. Rapeaan filotaikinaan käärityistä koreista puolestaan paljastuu täyte, jossa yhdessä leikittelevät katkarapu ja mango.

Perinteisesti vappuaamiaiselle kuuluu myös silli, jonka voi tarjota vaikka sillikaviaarileipien muodossa.

Pikkunaposteltavat suolaiseen ja makean nälkään

Varsinaisten vappuruokien seuraan kannattaa varata myös makeaa ja suolaista pikkusyötävää ja naposteltavaa.

Perinteisiin popcorneihin saa helposti jujua, kun ne maustaa vaikkapa valkosuklaalla tai kääntelee pannulla mausteisessa karamellikastikkeessa.

Mansikka-vaahtokarkkivartaat ovat niin lasten kuin aikuistenkin mieleen. Hauskat suklaakastikeraidat kruunaavat kokonaisuuden.

Ja mitä olisikaan vappu ilman pyöryköitä ja lihapullia! Perinteisten lihapullien sijaan vappuna voi herkutella myös hoisin-marinoiduilla broileripyöryköillä tai rapeilla falafeleilla harissamajoneesin kera.

Vappuherkut kaipaavat tietysti arvoisensa kastikkeet. Dippikastikkeiden pohjaksi sopii niin majoneesi kuin rankankermakin. Makua tuovat tulinen harissa sekä sitruuna ja sinappi. Kun dippikastikkeet ovat kohdillaan, niihin voi dipata melkein mitä vain, kuten kurkkua, porkkanaa, kukkakaalia ja leipätikkuja tai vaikka itse tehtyjä pitaleipäsipsejä.

Hurmaavalla oliivitahnalla eli tapenadella päällystetyt tomaatti-oliivicrostinit sekä espanjalaiset tapasperunat savunmakuisen tomaattiaiolin kera tyydyttävät nekin mukavasti suolaisen mielitekoa.

Katso myös Kotiliesi.fi: Vappulounas kotona – nauti keväisistä herkuista!

X