Ruokajutut

Vapun helpot cocktailpalat: rapukakut, fetanyytit ja oliivicrostinit

Cocktailpalojen valmistuksen ei tarvitse olla aikaa ja hermoja vievää näpertelyä. Vappuna juhlapöytään tai piknikille katetetaan fetanyyttien, oliivicrostinien ja rapukakkujen lisäksi pinaatti-tortillakolmioita, kurkku-vuohenjuustopaloja ja hoisinmarinoituja broileripyöryköitä.
23.4.2018 Teksti: Kaisa Nieminen Kuvat: Pekka Holmström/Otavamedia

Vapun herkulliset pikkupurtavat hurmaavat monipuolisuudellaan ja helppoudellaan. Rapeat filonyytit, pinaatti-tortillakolmiot, kurkku-vuohenjuustopalat, limetti-chilimajoneesilla viimeistellyt rapukakut, rapeat tapenadecrostinit ja mausteiset hoisinbroileripyörykät muodostavat täydellisen cocktailpalakokonaisuuden.

Rapukakut ja limetti-chilimajoneesi

Rapukakut ja rapeat fejuustofilonyytit muodostavat ihanan makuparin.

Annosmäärä: 20, Valmistusaika: 30–60 minuuttia, Vaikeusaste: helppo

Ainekset

2 pussia (a 180 g) katkarapuja
1 1/2 dl pankokorppujauhoja
kananmunaa
sitruunan kuori ja mehu
1 rkl ruohosipulia
1/2–1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl savustettua paprikajauhetta
öljyä paistamiseen

Lime-chilimajoneesi

1/2 punainen chili
1 rkl lehtipersiljaa tai korianteria
1 dl valmista majoneesia
1/2 prk (à  200 g) ranskankermaa
limetin mehu
1 tl chilikastiketta (Shiraza)
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl suolaa
1/2 tl sokeria

Valmistusohje

1. Sulata katkaravut huoneenlämmössä tai veden alla. Valuta hyvin.

2. Hienonna ravut. Sekoita joukkoon pankokorppujauhot, munat, yhden sitruunan raastettu kuori ja mehu sekä hienonnettu ruohosipuli. Mausta suolalla, pippurilla ja paprikalla.

3. Lusikoi massaa öljytylle pannulle ja muotoile pieniä kakkuja. Paista noin 2 minuuttia puoleltaan, kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita.

4. Valmista majoneesi: Halkaise chili, kopauta siemenet pois ja hienonna. Hienonna yrtit. Sekoita keskenään kaikki majoneesiainekset. Anna maustua kylmässä noin 15 minuuttia. Lusikoi kastiketta rapukakkujen päälle tai tarjoa molemmat erikseen.

Kasvis-fetajuustofilonyytit

Annosmäärä: 20, Valmistusaika: 30–60 minuuttia, Vaikeusaste: Helppo

Ainekset

1 pktfilotaikina-arkkeja (pakaste)
öljyä tai voisulaa

Täyte

rasia (200 g) tuoreita herkkusieniä
sipuli
1/2 paprika
1/2 munakoiso
100 g fetajuustoa
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 rkl lehtipersiljaa

Valmistusohje

1. Sulata filotaikina pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Kuullota viipaloidut herkkusienet ja hienonnetut sipulit pannulla öljyssä. Leikkaa paprika ja munakoiso kuutioiksi ja lisää ne pannulle. Hauduta 5 minuuttia. Mausta murustetulla fetajuustolla, suolalla ja pippurilla. Lisää lehtipersilja.

3. Filotaikinalevyt kuivuvat nopeasti, joten käsittele niitä yksi kerrallaan. Levitä sulanut filotaikinalevy työpöydälle ja voitele se öljyllä tai voisulalla. Laita toinen levy päälle, voitele öljyllä ja laita vielä kolmas levy päälle. Leikkaa levystä veitsellä tai pizzaleikkurilla noin 12 x 12 cm:n neliöitä. Lusikoi täytettä neliölle. Paina taikinaneliö tiiviiksi nyytiksi. Voitele öljyllä ja paista 200- asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes nyytit saavat vähän väriä.

Pinaatti-perunatortillakolmiot

Pinaatti-perunatortillakolmiot sopivat juhlien pikkusuolaisiksi yhdessä kurkku-vuohenjuusto-cocktailpalojen kanssa.

Annosmäärä: 30, Valmistusaika: 30–60 minuuttia, Vaikeusaste: Helppo

Ainekset

5–6 kiinteää perunaa
sipuli
öljyä paistamiseen
4 dl tuoretta pinaattia
kananmunaa
2 1/2 dl maitoa
1 1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Valmistusohje

1. Kuori ja leikkaa perunat noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuleita öljytylla pannulla pari minuuttia. Lisää huuhdellut pinaatit ja kuullota noin minuutti. Riko munat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki ja lisää maito. Mausta suolalla ja pippurilla.

2. Lado perunat uunivuoan (noin 32×20 cm) pohjalle leivinpaperin päälle, lisää väleihin sipuli-pinaattisekoitusta. Kaada päälle munamaito.

3. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30–40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä.

4. Jäähdytä jääkaappikylmäksi. Leikkaa kolmioiksi.

Kurkku-vuohenjuusto-cocktailpalat

Annosmäärä: 20, Valmistusaika: 30–60 minuuttia, Vaikeusaste: Keskitaso

Ainekset

kurkku

Vuohenjuustotahna

150 gpehmeää vuohenjuustoa
2 rklkermaa
1/2 tlmustapippuria
1 rklruohosipulia

Päälle

1/2paprika
5siivua graavilohta
öljyä paistamiseen

Koristeluun

tuoretta tilliä, ruohosipulia

Valmistusohje

1. Pese kurkku. Leikkaa paksuiksi viipaleiksi. Levitä ne tarjoiluvadille.

2. Ohenna vuohenjuusto kermalla notkeaksi. Mausta rouhitulla mustapippurilla ja hienonnetulla ruohosipulilla. Lusikoi kurkkujen päälle tai laita pursotinpussiin ja pursota.

3. Halkaise paprika, ota siemenet pois ja pese. Leikkaa neljään osaan. Grillaa paprikasiivut öljytyllä parila- tai paistinpannulla paahteisiksi. Anna jäähtyä.

4. Taittele vuohenjuuston päälle graavilohiruusuke ja grillattua paprikaa. Koristele tillillä ja ruohosipulilla.

Tomaatti-oliivicrostinit

Tomaatti-oliivicrostinit maistuvat hoisinmarinoitujen broileripyöryköiden kanssa.

Annosmäärä: 22, Valmistusaika: 30–60 minuuttia, Vaikeusaste: Helppo

Ainekset

Uunitomaatit

1–2 rasiaa kirsikkatomaatteja
1/2 dl oliiviöljyä
2 rkl balsamicoa
suolaa ja mustapippuria
valkosipulinkynsi
pari oksaa tuoretta timjamia

Oliivitapenade

150 g mustia kivettömiä oliiveja
2–3 anjovisfilettä
100 g kapriksia
valkosipulinkynttä
6–10 basilikanlehteä
2 rkl oliiviöljyä
1/2 tl mustapippuria
1 tl sitruunamehua
1 dl raastettua parmesaania

Lisäksi

esipaistettu patonki
tuoretta timjamia

Valmistusohje

1. Halkaise kirsikkatomaatit puoliksi tai jätä kokonaisiksi. Laita tomaatit uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele päälle öljyä, balsamicoa, vähän suolaa ja rouhittua pippuria. Laita tomaattien päälle kuoritut, ohuiksi lastuiksi viipaloidut valkosipulinkynnet ja timjamin oksista riivityt lehdet. Sekoita tomaatteja, jotta mausteet sekoittuvat. Paista uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.

2. Valmista tapende: Laita oliivit,anjovikset, kaprikset, valkosipulinkynnet ja basilikanlehdet kulhoon, hienonna sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi tahnaksi. Lisää öljy koko ajan sekoittaen. Mausta mustapippurilla ja sitruunamehulla. Kääntele tahnan joukkoon parmesaaniraaste.

3. Leikkaa patongista ohuita viipaleita. Lado viipaleet uunipellille leivinpaperin päälle. Voitele patongin viipaleet tahnalla. Paista leipiä uunin ylätasolla grillivastusten alla 225 asteessa noin 6–8 minuuttia niin, että leivät ovat kauniin ruskeita ja rapeita. Laita uunitomaatteja crostinien päälle ja koristele tuoreella timjamilla.

Hoisinmarinoidut broileripyörykät

Annosmäärä: 25, Valmistusaika: 30–60 minuuttia, Vaikeusaste: Helppo

Ainekset

1/2 dl korppujauhoja
1 dl vettä
400 g broilerinjauhelihaa
1/4 tl jauhettua inkivääriä
valkosipulinkynttä
kananmuna
kevätsipulinvartta
pieni pala punaista chiliä
1/2 tl suolaa

Hoisinkastike

1 dl valmista Hoisin kastiketta
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl soijakastiketta
1 tl seesamiöljyä
valkosipulinkynttä
1 tl jauhettua inkivääriä

Lisäksi

seesaminsiemeniä

Valmistusohje

1. Tee ensin lihapullat: Kuumenna uuni 225 asteeseen. Anna korppujauhojen turvota vedessä noin 5 minuuttia. Lisää jauheliha, inkivääri ja hienonnetut valkosipulinkynnet. Riko muna joukkoon, sekoita hyvin. Lisää lopuksi hienonnetut kevätsipulinvarret ja chili sekä suola. Pyöritä pieniä pullia kostutetuin käsin ja laita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

2. Sekoita hoisinkastikkeen joukkoon etikka, soija, seesamiöljy, hienonnetut valkosipulit ja inkivääri. Kaada kastike kuumien pullien päälle. Laita pullat tikkuihin ja koristele seesaminsiemenillä.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi