
Vegaaninen marenki syntyy kikherneiden liemestä – näin se onnistuu ensikertalaiseltakin
Vegaaninen marenki valmistuu helposti kikherneiden lientä eli aquafabaa hyödyntämällä.
Vegaaninen marenki syntyy helposti kikherneiden liemestä eli aquafabasta.
Vegaaninen marenki valmistuu helposti kikherneiden lientä eli aquafabaa hyödyntämällä.
Vegaaninen marenki syntyy, kun kananmunat korvataan kikherneiden liemellä, jota kutsutaan myös aquafabaksi. Liemi vaahdotetaan jämäkäksi massaksi, ja lopputuloksena on kuohkea sokeriherkku, joka taipuu pieniksi marenkiherkuiksi tai vaikkapa pavlovan pohjaksi.
Vegaaninen ja gluteeniton marenki taipuu moneen ruokavalioon ja on siksi helppo tarjottava vieraille. Valmistaminen on helppoa ja vaivatonta, ja se onnistuu myös ensikertalaiselta. Paistumiseen ja jäähtymiseen kannattaa kuitenkin varata hyvin aikaa, joten helppoudesta huolimatta mikään pikaherkku ei ole kyseessä.
Testasimme, kuinka aquafaba toimii käytännössä ja listasimme huomiot, joiden avulla onnistut varmasti.
Vegaaninen marenki
Vegaanisen marengin ainesosat:
- 1,5 dl säilykepapujen, kuten kikherneiden lientä (yhdestä kikhernepaketista 380 g/230 g tulee lientä suunnilleen tämän verran).
- 2 dl sokeria
- 2 tl sitruunamehua
- 2 tl vaniljasokeria
Valmista vegaaninen marenki näin:
- Valuta kikherneiden liemi eli aquafaba astiaan ja vatkaa se vaahdoksi sähkövatkaimen avulla. Vaahdottamiseen menee aikaa noin parin minuutin verran.
- Lisää vaahdon sekaan sokeri, sitruunamehu ja vaniljasokeri.
- Vaahdota massa mahdollisimman kovaksi vaahdoksi. Varaa aikaa tähän 5–15 minuuttia sähkövatkaimen tehosta riippuen.
- Levitä, lusikoi tai pursota marenki leivinpaperin päälle pellille. Jätä marenkien väliin tilaa, sillä marenki saattaa levitä hieman uunissa. Mitä jämäkämpää vaahto on, sitä vähemmän se leviää paistuessa.
- Paista marenkeja uunin keskiosassa 100 asteessa noin 1,5 tunnin ajan.
- Anna jäähtyä hyvin. Marenki voi olla uunista tullessaan vielä hieman pehmeää, mutta kovettuu jäähtyessään.
Testasimme vegaanista marenkia – huomioi nämä sen teossa:
Vegaaninen marenki syntyi helposti ja vaivattomasti jopa ensikertalaiselta. Vaahdosta tuli sähkövatkaimen avulla nopeasti jämäkkää. Massa tuntui pysyvän hyvin muodossaan myös pellille levittämisen jälkeen, eivätkä marengit juuri levähtäneet uunissa.
Marengit kannattaa laittaa uuniin mahdollisimman nopeasti pellille levittämisen jälkeen, jotta ne eivät ehdi kerätä kosteutta. Jos massa kerää paljon kosteutta, se ei välttämättä kovetu yhtä hyvin.
Marenki kovettui puolentoista tunnin paistoajalla myös pienen ja vanhan uunin keskiosassa – valmistamiseen ei siis tarvita kiertoilmauunia, vaikka se monessa ohjeessa mainitaankin. Perinteisessä uunissa marenkeja kannattaa kuitenkin paistaa aina yksi pelti kerrallaan.
Valmis marenki maistuu hyvältä, eikä siitä erotu kikhernemäistä makua. Nam!
Juttua päivitetty 11.4.2022: lisätty ohjeeseen paistolämpötila.
Kommentit
Ohjeesta on jäänyt puuttumaan uunin lämpötila. Etenkin marenkia tehdessä tämä on aika olennainen tieto.
Kommentit
Ohjeesta on jäänyt puuttumaan uunin lämpötila. Etenkin marenkia tehdessä tämä on aika olennainen tieto.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous