Ruoka

Paprika taipuu joka makuun

Paprika on yksi suomalaisten suosikkikasviksia. Eikä ihme! Makea ja mehevä paprika sopii niin kylmiin kuin lämpimiinkin ruokiin monipuolisesti käytettynä. Kokosimme parhaat paprikareseptit, nappaa suosikkisi sekä vinkit käyttöön!

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Paprika on huikean monipuolinen ja maukas ja siksi yksi suomalaisten suosikkikasviksista.

Paprika on yksi suomalaisten suosikkikasviksia. Eikä ihme! Makea ja mehevä paprika sopii niin kylmiin kuin lämpimiinkin ruokiin monipuolisesti käytettynä. Kokosimme parhaat paprikareseptit, nappaa suosikkisi sekä vinkit käyttöön!

Paprika on koisokasveihin kuuluva viljelyskasvi, jonka hedelmiä käytetään lajikkeen tulisuudesta riippuen mausteena tai vihanneksena. 

Paprikat ovat peräisin Keski-Amerikasta, jossa niitä viljeltiin jo 3000–5000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Eurooppaan paprika rantautui Kolumbuksen löytöretkien seurauksena. 

Paprikat olivat alunperin lähes poikkeuksetta polttavanmakuisia ja niitä käytettiin pääasiassa mausteena. Tulinen maku muistutti mustapippuria ja sen toivottiin korvaavan hintavan tuontimausteen. Niinpä espanjalaiset alkoivat kutsua uutta kasvia pippuriksi ja tuote tuli maustemarkkinoilla tunnetuksi Espanjan pippurina. 

Euroopassa paprika ei heti saanut kovin vahvaa jalansijaa, joskin talonpojat viljelivät paprikaa saadakseen maustevalikoimiinsa ”pippurin”, johon aiemmin vain vauraalla yläluokalla oli ollut varaa. 

1900-luvulla markkinoille tuli miedonmakuisia paprikalajikkeita, mikä mahdollisti paprikan viljelyn myös vihannekseksi. Nykyään paprikoita onkin monen värisiä, -muotoisia ja -makuisia. Maun voimakkuuden mukaan paprikat jaetaan makeisiin vihannespaprikoihin ja voimakkaan tulisiin, mausteena käytettäviin maustepaprikoihin eli chileihin. Tulinen paprika on oleellinen maun ryydittäjä muun muassa intialaisessa, thaimaalaisessa ja kiinalaisessa keittiöissä. 

Paprikat sisältävät kapsaisiini nimistä ainetta, joka aiheuttaa poltteen tunteen kipua aistivissa hermosoluissa. Vihanneksena käytettävässä vihannespaprikassa kapsaisiinia on huomattavasti vähemmän kuin maustepaprikoissa.

Eri väriset ja muotoiset paprikat

Väriltään vihannespaprikat ovat vihreitä, keltaisia, punaisia, oransseja, valkoisia ja mustan sinipunaisia. Sen sijaan vihreää paprikalajiketta ei ole, vaan vihreät paprikat ovat raakoja paprikoita, jotka kypsyessään vaihtavat väriä lajikkeesta riippuen keltaiseksi tai punaiseksi. 

Väri vaikuttaa paprikan makuun. Punaisen paprikan maku on lähinnä perinteistä mielikuvissa olevaa paprikan makua. Keltahedelmäiset lajikkeet ovat maultaan hieman punaisia miedompia ja aavistuksen makeampia. Oranssin vihannespaprikan maku on muita makeampi. 

Suippopaprikat ovat kapeampia ja ohutlihaisempia kuin tavalliset paprikat. Ne kasvavat noin 20 cm pituisiksi. Yleisin väri on punainen, mutta myös valkoiset suippopaprikat ovat tuttu näky ruokakaupoissa. Tavalliseen paprikaan verrattuna suippopaprikat ovat hieman makeampia ja niissä on vähemmän siemeniä.

Paprikan ravintosisältö ja kalorit 

Vihannespaprikan hedelmän vesipitoisuus on yli 90 %, joten myös sen energiapitoisuus on pieni. Sadassa grammassa paprikaa on energiaa keskimäärin 28 kcal.

Kasviksista paprika on yksi parhaista C-vitamiinin lähteistä. Yksi keskikokoinen paprika sisältää keskimäärin yli 300 mg C-vitamiinia, mikä on moninkertaisesti yli päivän saantisuosituksen. Lisäksi paprika sisältää muun muassa E-vitamiineja, A-vitamiinin esiasteita sekä B-ryhmän vitamiineja, kuten folaattia. A-vitamiinia on eniten punaisessa paprikassa.

Paprika: Säilytys 

Paprika säilyy parhaimmin huoneenlämmössä, sillä jääkaappi on sille hieman liian kylmä paikka. Suositeltu säilytyslämpötila on +10-14 astetta. Paprika kannattaa säilyttää muovin sisällä tai muuten suojattuna kuivumisen välttämiseksi. 

Ryppyinen ja jo vähän kasaan painunut paprika on vielä ihan syötävää, vaikka sen koostumus ei olekaan enää rapea. Leikkaa se pieniin paloihin ja soseuta vaikka paprikatahnaksi. Jos paprikaan on jo tullut vetisiä kohtia, leikkaa ne pois ennen käyttöä.

Paprikan voi myös pakastaa eikä sitä pidä kiehauttaa ennen pakastamista. Poista vain kanta ja siemenet ja pane pakkaseen. Pakastaminen vie paprikan rapeuden, eli pakastettu paprika käy vain kypsennettäväksi.

Paprika: Käyttö 

Paprikan maku syntyy yli sadasta erilaisesta yhdisteestä, joten makua voi korostaa poistamalla nesteen määrää, eli kuivaamalla, paahtamalla tai paistamalla paprikaa. Paprika on kaikessa makukirjossaan esimerkiksi unkarilaisen keittiön kulmakivi sekä kansallismauste. 

Paprika sujahtaa sujuvasti monen maan ruokakulttuuriin. Erityisesti punainen ja oranssi paprika ovat makeita ja maistuvat herkullisilta vaikka siltään syötynä. Niistä saakin helposti rakennetta perinteisiin vihersalaatteihin ja makua leivän päälle tai dippilautaselle. Kypsennettynä paprikaa sopii käyttää niin wokeissa, kastikkeissa, keitoissa, padoissa, grillivartaissa kuin lämpimissä salaateissakin. Myös pikkelöintiä eli etikkaliemeen säilömistä kannattaa kokeilla.

Vihreä paprika on maultaan kaikista vähiten makea ja sitä käytetäänkin usein pitkään haudutettavissa ruoissa, kuten pataruoissa. Paprikasta poistetaan siemenet ennen ruoanvalmistusta ja säilöntää.

Paprikan makua voi korostaa paahtamalla, paistamalla tai grillaamalla, jolloin niiden maku suorastaa räjähtää. Kokeile paahtaa halkaistut paprikat uunissa tai grillissä pinnalta pikimustiksi ja sulje sitten muutamaksi minuutiksi tiiviisti muovipussiin tai kannelliseen rasiaan höyrystymään. Näin paprikoiden paahtunut kuori irtoaa siististi vetämällä. 

Tee paprikoista keittoa

Saat ihanan täyteläisen kasviskeiton, kun yhdistät paprikat tomaatin, vuohenjuuston tai porkkanan kanssa ja ajat ainekset sekaisin sauvasekoittimella. Vielä parempaa tulee, kun paahdat paprikat ennen soseuttamista, jolloin saat makuun enemmän syvyyttä. Jos haluat oikaista, käytä kaupan valmiiksi paahdettuja paprikoita, jotka löydät säilykehyllystä. 

Herkullinen arkisoppa syntyy kun paritat paprikan jauhelihan kanssa ja teet niistä minestronen. Teresa Välimäen herkullisessa keittoreseptissä tuore basilika antaa  jauhelihaminestronekeitolle viimesilauksen.

Sujauta paprika salaatteihin tai tarjoa lisukkeena 

Mehevä ja makea paprika on maukas lisä lähes salaattiin kuin salaattiin. Pienen pieninä kuutioina se ihastuttaa ezmessä eli turkkilaisessa tomaatti-paprikasalaatissa

Kokeile paprikaa myös grillattuna ja paahdettuna, jolloin sen maku korostuu. Paahtamisen jälkeen paprikat upotetaan marinadiin muiden kasvisten kanssa, mikä takaa upean maun. Salaatti paahdetuista kasviksista tarjoillaan fetan, tuoreen mintun ja basilikan kanssa.

Herkullisen kasvislisukkeen esimerkiksi kalalle saat, kun täytät paprikat tomaatilla sekä mozzarellalla ja paahdat ne kuumassa grillissä meheviksi. 

Grillatuista paprikoista ja burratasta syntyy mehevä lisuke, kun täydennät makuparin tuoreella timjamilla. 

Tarjoa paprikaa pääruokana

Täytetyt paprikat on klassikkoruoka ja edelleen yhtä herkullinen sellainen. Kreikkalaiset täytetyt paprikat pitävät sisällään riisiä, kasviksia ja ronskisti mausteita. Fetajuusto kruunaa makuelämyksen. Kreikkalaiset sanovat, että jos gemista eli täytetyt uunikasvikset ovat kauniita, on ruoka epäonnistunut. Paista paprikoita siis riittävän kauan, jotta ne ovat hajoavan pehmeitä ja kunnolla paahtuneita. Tarjoa paprikoiden kanssa pitaleipiä ja fetaa.

Paprikakala tehdään Anni Hautalan ohjeella. Kermainen, parmesaanilla höystetty tomaatti-paprikakastike kätkee alleen paistettua kuhaa. Myös muut valkolihaiset kalat sopivat tähän koko perheen suosikkiruokaan.

Pataruoissa paprika on todellinen ässä ja se ihastuttaa niin broilerin kuin naudan lihan makuparina. Gratinoidun broileri-paprikapadan juju on paprikan lisäksi tomaattimehu, jossa ainekset kypsyvät meheviksi ja herkullisiksi.

Gulassin eli unkarilaisen klassikkopadan salaisuus on sen uunissa hautunut sakean maukas, paprikainen liemi.

Paprikaa pikkunälkään tai naposteltavaksi

Pyöräytä paahdetuista paprikoista herkullinen tahna alkupalapöytään tai suolaiseksi pikkunaposteltavaksi esimerkiksi leivän päälle tai kasvisten dippailuun. Yhdistä paprikoiden kanssa kikherneitä, munakoisoa tai vaikka saksanpähkinöitä

Pikkusyötäväksi sopivat myös oliiveilla ja sardellifileillä täytetyt Provencen paprikat sekä valkosipuli-sitruuna-yrttiöljymarinadissa marinoidut paahdetut paprikat

Fermentoinnista innostunut kokeilee hapattaa myös paprikoita. Trendikäs hapattaminen on helppoa, kunhan käytät ensiluokkaisia aineksia ja huolehdit työvälineiden puhtaudesta. Paprikoista ja punasipuleista syntyy vitamiinipitoinen lisuke talviseen ruokapöytään. Jos pidät rapsakoista paprikoista, ota ne käyttöön jo parin päivän fermentoinnin jälkeen, sillä paprikat pehmenevät fermentoinnin kuluessa.

Paprika sopii myös suolaiseen leivontaan

Paprika sopii myös leivontaan ja parhaimmillaan se on suolaisten piirakoiden täytteenä. Paprikalla höystetty jauhelihapiiras on herkullinen iltapala, jossa on meksikolaista makutwistiä. Tonnikalapiirakan täytteeseen puolestaan kätkeytyvät nizzansalaatista tutut ainekset: keitetty peruna, paprika, tomaatti, sipuli ja oliivit. Koko komeus viimeistellään kapriksilla ja tuoreella basilikalla.

Kinkku-paprikamuffinit ovat helppoja ja nopeita pikkuleivonnaisia, sillä ainekset vain sekoitetaan yhteen ja taikina lusikoidaan muffinivuokiin ja paistetaan. Nämä muffinit valmistuvat sopivat niin kahvipöydän suolaisiksi tarjottaviksi kuin iltateen kaveriksi.  

Lue myös Kotiliesi.fi: Täytetyt paprikat – milloin maistoit viimeksi tätä 1980-luvun klassikkoa ja arkiruokien aatelia?

X