Ruokajutut

Viikon ruokalista: Parsarisotto ja muut pääsiäisviikon herkut

Pääsiäisviikolla nautiskellaan keväisiä herkkuja ja tutustutaan myös misoon.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Pääsiäisviikolla nautiskellaan keväisiä herkkuja ja tutustutaan myös misoon.

Japanilainen maustetahna antaa makua niin lohelle kuin ramen-keitollekin. Pitkäperjantaina hurmaannutaan herkullisesta parsarisotosta ja pääsiäispäivänä karitsan kaveriksi pyöräytetään vuohenjuustolla mehevöitettyjä herneitä. Nappaa tästä pääsiäisviikon herkuimmat reseptit!

papucurry

Maanantai

Papucurry

Helppo

30-60 min

Papucurry aloittaa viikon lempeästi niin makunsa kuin vaivattomuutensakin puolesta. Currykastike tehdään valmiskastikkeesta, joka höystetään astetta herkummaksi inkiväärillä ja valkosipulilla. Kookoskerma pyöristää mukavasti makuja ja tekee ruoasta täyteläisen. Keitä kylkeen basmatiriisiä ja viimeistele annos nokareella paksua jogurttia.

Misolohta_ja_papuja
© Kristiina Kurronen

Tiistai

Misolohta ja papuja

Helppo

30-60 min

Misosta syntyy muutakin kuin soppaa, kuten esimerkiksi mahtava marinadi lohelle. Tässä reseptissä lisämakua tuovat chili, inkivääri ja tilkka seesamiöljyä. Kala kypsyy pannulla parissa minuutissa, joten se karkottaa nälän varsin vikkelästi myös arki-iltana. Eikä lisukkeidenkaan kanssa tarvitse turhia tuskailla. Kippaa kuumalle pannulle pussillinen pakastepapuja ja sekoita ne sitten suikaloidun retikan ja tuorekurkun joukkoon.

thainuudeleita ja possupihvejä
© Ari Heinonen

Keskiviikko

Thai-nuudeleita ja possupihvejä

Helppo

alle 30 min

Kastikkeessa on tämän ruokaisan salaatin salaisuus. Se sekoitetaan limetin mehusta ja öljystä, joiden joukkoon silputaan tuoreita yrttejä, chiliä ja inkivääriä. Rapea ja ruokaisa salaatti puolestaan kootaan nuudeleista, ohueksi suikaloiduista porkkanoista sekä possunpihveistä. Pähkinät tuovat rouskuvan lisän.

kevyt ramen-keitto

Torstai

Ramen-keitto

Keskitaso

30-60 min

Supersuosittu japanilainen nuudelikeitto, ramen syntyy näppärästi myös kotikeittiössä. Keiton pohjan muodostaa maukas liemi misosta ja kanaliemestä. Mukana on myös tilkka soijaa ja sherryä sekä inkivääriä. Hauduttele niitä hetki ja lisää muut ainekset vasta lopuksi. Tämä keitto on koottu nuudeleista, kanasta, sienistä sekä pinaatista, iduista ja kevätsipulista, mutta höysteitä voi vaihdella omien mieltymysten mukaan. Kanan voi vaihtaa tofuun ja pinnalle voi ripotella esimerkiksi yrttejä tai seesaminsiemeniä. Myös keitetty kananmuna kuuluu joukkoon.

keväinen parsarisotto

Perjantai

Parsarisotto

Helppo

30-60 min

Pitkäperjantain aterialla maistuu jo kevät, kun pöytään nostetaan kevään odotetuinta herkua, parsaa. Hurmaava parsarisotto kuuluu parsaherkkujen aatelistoon ja onnistuu kotikokiltakin ilman suurempia taikatemppuja. Käytä liemeen hyvää valkoviiniä ja raasta joukkoon runsaasti parmesaanijuustoa. Esikeitetyt parsat lisätään risottoon vasta lopuksi, jotta ne säilyvät napakoina.

rapupasta

Lauantai

Rapupasta – Jokiravunpyrstöjä ja tagliatellea

Keskitaso

30-60 min

Tämän rapupastan sielu on huolella tehty liemi, jossa maistuu tilli, konjakki ja kerma. Fenkoli ja jokiravunpyrstöt nostavat pastan gourmet-tasolle. Parempaa saa hakea.

Karitsan ulkofilee ja vuohenjuustoherneet
© Ari Heinonen

Sunnuntai

Karitsan ulkofilee ja vuohenjuustoherneet

Keskitaso

yli 2 h

Tuoreilla yrteillä ja valkosipulilla maustettu karitsan ulkofilee ihastuttaa pääsiäisaterialla. Kun panostat laadukkaaseen lihaan ja varot paistamasta sitä ylikypsäksi, lopputulos on takuulla menestys. Hyvät lisukkeet kuuluvat tietysti asiaan. Paista pannulla herneitä, murustele joukkoon vuohenjuustoa ja viimeistele tuoreella mintulla sekä rucolalla.

sitruunainen mousse

Sitruunainen mousse

Keskitaso

30-60 min

Pääsiäisaterian päättää sitruunainen mousse. Raikas jälkkäri maistuu makoisalta, vaikka vatsa olisikin jo pullollaan lammasta. Herkku syntyy hetkessä, mutta varaa tovi moussen hyytymiseen.

X