Ruokajutut

Vohveliraudasta tuli jälleen trendikäs – oletko jo paistanut sillä croissantteja, korvapuusteja tai quesadilloja? Kokosimme nerokkaimmat käyttöideat

Vohvelirauta sopii moneen muuhunkin kuin perinteisten vohveleiden paistamiseen. Kokosimme nerokkaimmat ja herkullisimmat ideat, joiden vuoksi vohvelirauta kannattaa kaivaa kaapista pölyttymästä.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Vohvelirauta taipuu moneen muuhunkin kuin perinteisten vohveleiden paistamiseen.

Vohvelirauta sopii moneen muuhunkin kuin perinteisten vohveleiden paistamiseen. Kokosimme nerokkaimmat ja herkullisimmat ideat, joiden vuoksi vohvelirauta kannattaa kaivaa kaapista pölyttymästä.

Vohvelirauta on uskomattoman monipuolinen keittiöväline, jolla voi valmistaa yllättävän monenlaisia ruokia ja leivonnaisia. Uskoisitko, että vohveliraudalla paistuvat myös herkulliset croissantit, lämpimät leivät, keksit ja korvapuustit?

Lue myös: Suolaiset letut – parhaat taikinat ja mehevimmät täytteet lettuihin

Jos olet ostamassa uutta rautaa, kannattaa laitteen ominaisuuksiin perehtyä ennen ostopäätöstä.

Osta tehokas, säädettävä rauta. Tehokas rauta paistaa rapeita vohveleita, heikompitehoiset jättävät herkut pehmeämmiksi. Kun vohveliraudassa on vielä lämmönsäätömahdollisuus, ovat laitteen käyttötavat moninaiset.

Muut ominaisuudet kannattaa valita tarpeen mukaan. Jos pöydässä istuu monta herkkusuuta, voi rauta, joka paistaa kerralla kaksi vohvelia, olla hyvä sijoitus. Myös merkkivalo, joka kertoo, että rauta on riittävän kuuma ja vohveli valmis, on usein varsin kätevä ominaisuus.

Kuumien rautojen väliin voi sujauttaa paistumaan vaikka kuivahtaneita pullaviipaleita, valmistaikinoita, munakasmassan tai vaikka täytettyjä leipiä tai tortillalettuja. Ja tokihan vohveliraudalla perinteiset vohvelitkin onnistuvat. 

Kokosimme parhaat ideat ja oivallukset vohveliraudan käyttöön.

Korvapuustivohvelit 

Herkulliset korvapuustivohvelit valmistuvat pakastealtaan paistovalmiista korvapuusteista. Miten nerokasta, jos haluat paistaa vain yhden korvapuustin, jota varten uunin lämmittäminen tuntuu turhalta.

Sulata korvapuustit, paista ne vohveliraudalla ja tarjoa lämpiminä esimerkiksi jäätelön ja marjojen kanssa. 

Korvapuustin sijaan vohveliraudan väliin voi sujauttaa myös ihan perinteisen pullataikinan. Kokeile esimerkiksi laskiaispullavohveleita tarjoamalla vohveliraudan välissä paistetut pullat kermavaahdon sekä hillon tai mantelimassan kera.

Pullataikinaa vohveliraudalla paistettaessa olisi hyvä, että rauta ei olisi sitä kaikkein äkäisintä sorttia, jotta taikina ehtii kypsyäkin. Pullataikina vaatii paistettaessa myös hieman rasvaa, kuten voita tai paistonkestävää margariinia.

Torttutaikinavohvelit 

Joulun aikaan moni innostui kokeilemaan, kuinka vohvelirauta soveltuu joulutorttujen paistamiseen. 

Kauli kaupan valmis, sulanut voi- tai torttutaikinalevy hieman ohuemmaksi ja leikkaa neliöiksi. Lusikoi taikinalevyille  nokareet luumumarmeladia ja käännä toinen puoli päälle kolmion muotoon. Painele taikinapuolet tiukasti kiinni niin, ettei hillon ympärille jää ilmakuplia. Voit kostuttaa taikinalevyä hieman vedellä, jotta puoliskot tarttuvat paremmin toisiinsa. Paista tortut yksi kerrallaan vohveliraudan välissä muutamia minuutteja raudan tehosta riippuen.

Vohvelikeksit

Myös piparitaikina päätyi monella joulun aikaan vohveliraudan väliin. Yhtä hyvin kuumien rautojen välissä voi paistaa myös muita keksitaikinoita. Kypsennä taikinanpalasia muutama minuutti ja saat suloisia pieniä vohvelikeksejä ja -pipareita.

Crohvelit – vohvelirauta paistaa croissant-taikinan hetkessä rapeaksi

Iki-ihanat aamupalacroissantit eli crohvelit valmistuvat käden käänteessä purkkiin pakatusta, valmiista croissant-taikinasta. Yhdestä purkista croissant-taikinaa tulee noin kymmenen pientä crohvelia.

Jätä croissant-taikinarulla avaamatta ja viipaloi se ohuiksi kiekoiksi. Jos paistat makeita crohveleita, ripottele viipaleille ripaus sokeria ja paista viipale kerrallaan kullanruskeaksi ja rapeaksi. Tarjoa makeat crohvelit vastapaistettuina mieleistesi täytteiden, kuten hillon, marjojen ja kermavaahdon kanssa. 

Kun jätät sokerin pois, voit tarjoilla croissantvohvelit suolapalana esimerkiksi voin ja juuston kera tai skagenröran kera. 

helpot croissant-vohvelit
Iki-ihanat aamupalavohvelit syntyvät näppärästi valmiista croissant-taikinasta. Vohvelit taipuvat myös suolaisiksi suupaloiksi.

Ohje: Helpot croissant-vohvelit eli crohvelit

Lämpimät voileivät vohveliraudalla

Kun kaapistasi löytyy vohvelirauta, on voileipägrilli tarpeeton. Sipaise leipäviipaleille voita tai vaikkapa dijoninsinappia, lado väliin mieleisesi täytteet laadukasta juustoa unohtamatta ja aseta toinen leipäviipale kanneksi. Aseta leivät kuumien rautojen väliin, paina kansi tiiviisti kiinni ja odota, että juusto sulaessaan sitoo leivänpuolikkaat yhteen. Sopiva paistoaika on pari kolme minuuttia riippuen siitä, miten tumman paistopinnan haluat.

Kokeile klassista kinkku-juustotoastia eli croque monsieuria, syksyisiä kurpitsa-vuohenjuustotoasteja, ruokaisia broileripanineja tai valitse täytteet kaapin sisällön tai oman mieliteon mukaan.

Parhaat vohvelirautatoastit valmistuvat maukkaasta hapanjuurileivästä, mutta perinteinen paahtoleipäkin sopii mainiosti käytettäväksi.

Quesadillat vohveliraudalla

Kun vaihdat leipäviipaleet tortillalettuihin, saat vohveliraudalla valmistettuja quesadilloja. Valitse vohvelirauta-quesadilloja varten medium-kokoisia tortilloja.

Quesadilloja valmistaessa kannattaa täytteiden määrässä olla maltillinen. Vain juustoa on syytä käyttää säästelemättä. Kuten nimikin kertoo, juustoa, queso, on oltava ja paljon.

Lisukkeena maistuvat erilaiset salsat, guacamole ja ranskankerma. 

Köyhät ritarit vohveliraudalla

Vohveliraudan väliin sopivat myös kuivahtaneet pullaviipaleet. Köyhät ritarit valmistuvat vohveliraudalla nopeasti ja näppärästi. Pullaviipaleet kastetaan köyhien ritareiden tapaan muna-maitoseoksessa ja kypsennetään vohveliraudalla. 

Nauti vohvelirautaritarit heti paistamisen jälkeen, jolloin pinta on rapeimmillaan. Tarjoile kermavaahdon ja hillon kera tai kokeile lisukkeena vaikkapa sitruunatahnaa, paksua jogurttia ja marjoja.

Munakas paistuu vohveliraudalla pikana

Munakasmassan paistamiseen vohvelirauta on todellinen ässä. Ohut ja kuohkea munakas syntyy vohveliraudalla parissa minuutissa. Yhdellä kertaa paistettavaksi kannattaa sekoittaa yksi, korkeintaan kaksi kananmunaa ja pieni tilkka maitoa. Vohvelimunakkaat käyvät mainiosti vaikka brunssitarjoiluun maukkaiden lisukkeiden ja tahnojen kera.

Muistathan öljytä vohveliraudan pinnat?

Vohvelit suolaisilla ja makeilla täytteillä – myös vegaanisena

Ja tokihan vohveliraudalla valmistuvat myös ne vohvelit perinteiseen tai hieman tuunattuun tapaan. 

Vohvelitaikina onnistuu niin perinteisenä kuin vegaanisenakin. Lisukkeena maistuvat tutut kermavaahdot, jäätelöt ja hillot sekä erilaiset suolaiset tahnat ja täytteet.

vohvelirauta ja vohvelibrunssi

Lue lisää: Hurmaava vohvelibrunssi – tuunaa taikinaa suklaalla, rahkalla tai porkkanalla ja kokoa päälle ihanimmat täytteet

Katso myös Kotiliesi.fi: Vohvelipäivä juhlistaa talven taittumista kevääksi – nyt herkutellaan suolaisilla ja makeilla vohveleilla!

X